Serviciul Revolut lansat recent pe piața din România, de tranzacționare de acțiuni, a atras atenția multor persoane. Poate că cel mai mult atrage fraza “Bucură-te de tranzacționări fără comision”. Totuși, sunt câteva comisioane, iar prețurile afișate în aplicație sunt indicative. O recunoaște chiar Andre Mohamed, head of Trading Product în cadrul Revolut, în câteva declarații oferite HotNews.ro.

Aplicatie RevolutFoto: Revolut

Dacă ești unul dintre cei care investește pe bursă, vei observa că din această aplicație nu poți face oferte de cumpărare la prețul dorit. Mulți dintre cei experimentați creează oferte de cumpărare la prețul dorit care se execută în momentul în care atinge acel preț. Nu toți vor să cumpere la ultimul preț, care de multe ori este cel mai mare.

Iată ce ne-a spus Andre Mohamed de la Revolut.

“Prețurile afișate în aplicație sunt doar indicative, nu și executabile - exact ca în cazul multor alți brokeri. Prețurile provin din surse precum NYSE și NASDAQ. De asemenea, ele reprezintă „ultima” tranzacție în unul dintre aceste locuri de unde ne luăm datele. Exact ca în cazul brokerilor”, a spus el.

  • Când trimiteți o comandă, aceasta este direcționată spre execuție și va fi completată la valoarea sau aproape de valoarea (uneori mai bună decât) NBBO (National Best Bid Offer) de către brokerul executant.

“Nu prezentăm adâncimea pieței pentru că ne dorim să păstrăm această experiență simplă pentru investitorii începători. Arătăm însă ultimul preț raportat de bursele la care subscriem, în scop indicativ”, a mai spus el.

De asemenea, a precizat că dacă utilizatorii doresc să facă tranzacții DMA (direct market access) în funcție de profunzimea pieței, există pe piață oferte mai sofisticate care se adresează investitorilor avansați.

Vom evolua produsul nostru pe baza feedback-ului utilizatorilor noștri, întrucât avem o gamă de niveluri de experiență.

Comisioanele

Utilizatorii Metal pot efectua lunar până la 100 de tranzacții gratuit, cei Premium până la 8 tranzacții, iar cei Standard pot efectua maximum 3 tranzacții gratuite lunar.

„Odată depășite aceste limite, se va percepe un comision de 5 lei/tranzacție”, spune el.

“De asemenea, se adaugă o taxă de custodie de 0,01% pe an din valoarea acțiunilor deținute. De exemplu, dacă un utilizator a cumpărat acțiuni în valoare de 100.000 de dolari, taxa va fi de 10 dolari”, precizează reprezentantul Revolut.

  • Trebuie știut și că la tranzacții pot fi aplicate și alte taxe percepute de autoritățile americane de reglementare. Nivelul acestora este însă în general unul scăzut și nu are un impact semnificativ asupra ordinelor (SEC, de exemplu, percepe 20,7 dolari pentru tranzacții de 1 mil. dolari).

Prezența la AGA

„Dacă un utilizator Revolut deține acțiuni (chiar și o fracțiune de acțiune) la o companie listată în SUA, atunci acesta este votant eligibil și va primi o invitație prin email pentru a vota în cadrul întâlnirilor din companie, iar instrucțiunile sale vor fi transmise la tabulatorul de vot al votului sau la ședință, în consecință”, spune Andre Mohamed.

Potrivit acestuia, dacă deține o fracțiune dintr-o acțiune, tabulatorul de vot poate să nu decidă să rotunjească acțiunea sau să ignore deținerea fracțiunilor, în funcție de politica pe care decide să o urmeze.