Potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Național de Statistică, salariul mediu net a fost în luna iunie de 3142 lei, mai mare cu 41 de lei față de luna anterioară și cu 420 de lei mai mult decât anul trecut. Cele mai mari salarii s-au înregistrat în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (8.245 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (1.776 lei).

HotNews.roFoto: Hotnews

Vezi mai jos creșterea salarială iunie 2019 față de iunie 2018 (în %)

Pe poziția a doua ca ritm al creșterilor salariale sunt ”alte activități extractive”, cod caen legat de construcții, care include extracția pietrei, nisipului și argilei. A treia creștere salarială anuală s-a dus la lucrătorii din învățământ.

În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale salariului mediu net faţă de luna precedentă, ca urmare a acordării de bilete de valoare (tichete de vacanţă), astfel: învăţământ (+7,2%), administraţie publică (+3,5%), respectiv sănătate şi asistență socială (+2,3%).

În cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an.

Iunie 2019 comparativ cu Mai 2019

În luna iunie 2019, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna precedentă ca urmare a acordării de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu, pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, câştigurile salariale medii nete au fost mai mari comparativ cu luna precedentă ca urmare a realizărilor de producție ori încasărilor mai mari (în funcție de contracte/proiecte), cât şi a disponibilizărilor de personal cu câștiguri salariale mai mici față de medie, din unele activități economice.

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează:

• cu 47,2% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului;

• între 9,0% şi 12,5% în captarea, tratarea şi distribuţia apei, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, activităţi de editare, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor;

• între 3,5% şi 5,5% în fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a, activităţi de spectacole, culturale şi recreative, activități de producție cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrǎri audio şi activităţi de editare muzicalǎ (inclusiv activităţi de difuzare şi transmitere de programe), telecomunicaţii, agricultură, vânătoare şi servicii anexe, tranzacţii imobiliare, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice.

Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna mai 2019 au fost determinate de acordarea în lunile precedente de premii ocazionale (premii trimestriale, anuale ori pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de încasările mai mici (funcţie de contracte/proiecte), precum şi de angajările în unele activităţi economice, de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie.

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează:

• cu 15,4% în extracţia cărbunelui superior şi inferior, cu 14,4% în intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), respectiv cu 14,1% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale;

• între 4,0% şi 6,5% în fabricarea produselor din tutun, activităţi de servicii anexe extracţiei, industria metalurgică, transporturi pe apă;

• între 2,0% şi 4,0% în fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor), comerţ cu ridicata şi cu amănuntul (inclusiv repararea autovehiculelor şi motocicletelor), activităţi de poştă şi de curier.