Un angajat român a luat în iunie un salariu mai mare cu 420 de lei decât acum un an. Cele mai mari creșteri salariale le-au avut angajații din construcții și învățământ

de DP     HotNews.ro
Miercuri, 7 august 2019, 9:51 Economie | Finanţe & Bănci


Angajatii din constructii
Foto: sxc.hu
Potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Național de Statistică, salariul mediu net a fost în luna iunie de 3142 lei, mai mare cu 41 de lei față de luna anterioară și cu 420 de lei mai mult decât anul trecut. Cele mai mari salarii s-au înregistrat în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (8.245 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (1.776 lei).

Vezi mai jos creșterea salarială iunie 2019 față de iunie 2018 (în %)
Pe poziția a doua ca ritm al creșterilor salariale sunt ”alte activități extractive”, cod caen legat de construcții, care include extracția pietrei, nisipului și argilei. A treia creștere salarială anuală s-a dus la lucrătorii din învățământ.

În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale salariului mediu net faţă de luna precedentă, ca urmare a acordării de bilete de valoare (tichete de vacanţă), astfel: învăţământ (+7,2%), administraţie publică (+3,5%), respectiv sănătate şi asistență socială (+2,3%).

În cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an.

Iunie 2019 comparativ cu Mai 2019


În luna iunie 2019, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna precedentă ca urmare a acordării de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu, pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, câştigurile salariale medii nete au fost mai mari comparativ cu luna precedentă ca urmare a realizărilor de producție ori încasărilor mai mari (în funcție de contracte/proiecte), cât şi a disponibilizărilor de personal cu câștiguri salariale mai mici față de medie, din unele activități economice.

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează:

• cu 47,2% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului;
• între 9,0% şi 12,5% în captarea, tratarea şi distribuţia apei, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, activităţi de editare, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor;
• între 3,5% şi 5,5% în fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a, activităţi de spectacole, culturale şi recreative, activități de producție cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrǎri audio şi activităţi de editare muzicalǎ (inclusiv activităţi de difuzare şi transmitere de programe), telecomunicaţii, agricultură, vânătoare şi servicii anexe, tranzacţii imobiliare, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice.

Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna mai 2019 au fost determinate de acordarea în lunile precedente de premii ocazionale (premii trimestriale, anuale ori pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de încasările mai mici (funcţie de contracte/proiecte), precum şi de angajările în unele activităţi economice, de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie.

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează:

• cu 15,4% în extracţia cărbunelui superior şi inferior, cu 14,4% în intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), respectiv cu 14,1% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale;
• între 4,0% şi 6,5% în fabricarea produselor din tutun, activităţi de servicii anexe extracţiei, industria metalurgică, transporturi pe apă;
• între 2,0% şi 4,0% în fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor), comerţ cu ridicata şi cu amănuntul (inclusiv repararea autovehiculelor şi motocicletelor), activităţi de poştă şi de curier.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2640 vizualizari

 • -5 (13 voturi)    
  In concluzie, de la Citu citire, (Miercuri, 7 august 2019, 10:06)

  xrogo [utilizator]

  a scazut abrupt nivelul de trai!
 • +5 (9 voturi)    
  Care e angajatul ăla? (Miercuri, 7 august 2019, 10:16)

  gogu52 [utilizator]

  Vreau să-i știu numele, sunt invidios pe el! :D
  • +4 (4 voturi)    
   Corect! (Miercuri, 7 august 2019, 11:21)

   Jegul Cristian Ioan [utilizator] i-a raspuns lui gogu52

   Tiltul zice ca UN angajat are acum salariul cu 420 de lei mai mare.
   Sunt sigur ca se poate gasi si ALT angajat care are salariul dublu fata de cel de acum un an!

   Dar nu a zis nimeni ca "angajatii din Romania au acum, in medie, salariul cu 20% mai mare decat anul trecut" ...
   • 0 (4 voturi)    
    Corect! (Miercuri, 7 august 2019, 13:52)

    xrogo [utilizator] i-a raspuns lui Jegul Cristian Ioan

    daca citeai mai mult decat titlul vedeai ca acel angajat se raporteaza la salariul mediu pe economie si ca sa nu te chinuiesti citind iti dau eu citatul respectiv "salariul mediu net a fost în luna iunie de 3142 lei, mai mare cu 41 de lei față de luna anterioară și cu 420 de lei mai mult decât anul trecut".!
 • -3 (3 voturi)    
  serios? (Miercuri, 7 august 2019, 14:39)

  Toni_Romania [utilizator]

  Eu stiu ca PE ROMANIA probabil cam 80% din oameni au venit sub 2000 lei net, la preturi de UE.
 • +2 (2 voturi)    
  CELE MAI MARI (Miercuri, 7 august 2019, 15:05)

  jidanul [utilizator]

  Cele mai mari abuzuri, discriminari si diferente salariale sunt in administratia publica locala (consilii judetene, primarii, directii subordonate acestora, etc). Pentru aceasi functie, atributii si vechime la un CJ salariile brute sunt extrem de mici si la alt CJ salariile brute sunt extrem de mari, existand diferente si de 2700-3200 de lei. Legea salarizarii trebuie urgent modificata pentru ca salariile sa devina liniar egale pe pentru aceasi functie, atributii si vechime pe tot nivelul Consililor Judetene din administratia publica locala. La fel pentru primarii gradual in functie de nr. de locuitori, pentru directii subordonate s.a.m.d. Administratia publica trebuie structurata salarial pe o liniaritate perfecta pentru acesi functie, atributii si vechime si o ierarhizare perfecta, in functie de importanta functiei.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by