Miercuri seara, Laurențiu Mitrache, executivul CEC Bank care i-a urmat lui Radu Ghețea, a preferat să demisioneze, invocaând motive personale, care țin de familie. Mitrache, fost executiv al Leumi Bank timp de 9 ani, mai fusese anterior în managementul Volksbank, fiind unul dintre cei care s-a opus fără succes acordării de credite în monede exotice de către bancă. Mitrache, pasionat de istorie, a scris și o carte dedicată hotelierului romîn Jean Negresco (Maitre Negresco). Demisia lui Mitrache devine efectivă din 12 august. Locul său va fi ocupat de Bogdan Neacșu, unul dintre bancherii tineri cu carieră promițătoare.

Laurentiu Mitrache, ex-CEO CEC Bank RomaniaFoto: Agerpres

Mitrache a fost de asemenea un bancher de modă veche, care nu credea prea mult în interacțiunea client-bancă prin intermediul programelor informatice. ”Cred că oamenii vor vrea în continuare să discute cu un om în carne și oase atunci când intră într-o bancă și au o nelămurire”, spunea Mitrache recent, la un seminar financiar.

Noul executiv al CEC Bank, Bogdan Neacșu, are 39 de ani și și-a început cariera în banking în 2005, la BNR, în cadrul Direcției de Reglementare și Autorizare. Doi ani mai târziu a plecat la BRD-Groupe Societe Generale, iar în 2009 la Volksbank, unde a avut întâi responsabilități în zona de risc iar apoi a ajuns vicepreședinte pe zona clienților corporativi. După preluarea băncii de către Banca Transilvania, și-a reluat atribuții în zona de risc. În august 2015 a acceptat oferta Garanti Bank, unde a devenit director general adjunct și vicepreședinte în boardul executiv responsabil cu zonele de risc, conformitate, control și guvernanță corporatistă.

După doi ani la Garanti, în aprilie 2017 a fost numit în funcția de director executiv al diviziei de risc al Băncii Comerciale Carpatica și membru al Comitetului Directorilor cu un mandat de patru ani. Fuziunea băncii cu Nextebank, în urma căreia a rezultat Patria Bank, îl aduce pe Bogdan Neacșu în poziția de vicepreședinte de risc al noii entități.

Cât despre Radu Ghețea, cel mai longeviv președinte al CEC Bank, va fi noul președinte al CA al Libra Bank, el fiind acum în faza finală a procesului de autorizare de către BNR. Este exclusă o revenire a domniei sale la CEC, cel puțin în acest moment.