Guvernul discută în ședința de joi proiectul privind prima rectificare bugetară din acest an, a anunțat premierul Viorica Dăncilă. Aceasta a spus că este o rectificare pozitivă și că vor fi asigurate sumele pentru plata salariilor și a pensiilor mărite.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Discutăm în şedinţa de Guvern de astăzi prima rectificare bugetară din acest an. Este o rectificare pozitivă prin care asigurăm plata majorată a salariilor şi pensiilor, inclusiv noua creştere pe care o vom aplica începând cu 1 septembrie anul acesta. De asemenea, această rectificare asigură şi continuarea proiectelor de investiţii în domeniile prioritare", a spus Dăncilă.

Aceasta susține că va fi menținut deficitul bugetar în ţinta asumată prin Legea bugetului, de 2,76%. Premierul mai spune că vor fi menținute și investiţiile în domeniile prioritare, educaţie, sănătate şi infrastructură rutieră și pentru dezvoltarea comunităţilor locale.

În ceea ce privește tăierile bugetare, Dăncilă a spus că se fac acolo unde a existat un grad scăzut de folosire a banilor alocaţi.

Vor fi suplimentate fondurile pentru PNDL cu 1 miliard de lei, sumă la care se adaugă un disponibil de 700 de milioane de lei de la nivelul Ministerului Dezvoltării şi Administraţiei Publice. În plus, este majorat plafonul de contractare pentru Fondul de Dezvoltare şi Investiţii de la 5 miliarde de lei la 10 miliarde de lei.

Potrivit premierului, sunt finanţate sau în curs de finanţare peste 12.600 de obiective de investiţii în comunităţile locale, dintre care 70% în mediul rural.

Citește pe această temă și: