Deficitul balanței comerciale la jumătatea acestui an: 7,7 miliarde de euro, cu peste 1,3 miliarde mai mare decât cel de la jumătatea anului trecut

Ce metode au folosit Franța și Germania pentru a vaccina cât mai multe persoane vulnerabile și cum s-ar aplica și în România
FOTO Pistele de biciclete de pe Splaiul Independenței, trasate vara trecută de o companie municipală și care costă circa 1,5 milioane lei, au început să se degradeze
Nici viața de vegetarian nu e ușoară...fasolea, uleiul, pâinea și brânzeturile sunt în topul scumpirilor comunicate de INS
Din culisele ședinței Coaliției / Ce și-au reproșat PNL și USR în spatele ușilor închise / UDMR, nemulțumită de Stelian Ion
Vicepremierul Dan Barna, la HotNews LIVE: Ce s-a întâmplat la Spitalul Foișor, o sincopă de comunicare. Pentru un pacient care trebuie relocat în alt spital, că e dimineață, la prânz sau seara e o chestiune de percepție
Mitul că lockdownul ajută cuplurile să procreeze se spulberă de la lună la lună. Și nu doar în România, ci în aproape întreaga Europă
v-ati pus bani deoparte ? ca o sa inceapa concedieri, iar bancile vor incepe sa dea afara din case pe cei care nu`si platesc ratele la timp.
multumim PSD 2016-2020.. 4 ani de batjocora si de imbuibare a clientilor de partid...
Cum ar veni, daca maine dimineata este publicat in MoF o OUG cum ca fiecare bugetar din Romania primeste drept prima cate 1.000.000 euro asigurati dintr-un imprumut pe termen lung cu scadenta pe 30 de ani, nimeni, absolut nimeni nu ii poate trage la raspundere. Caci este o decizie de "oportunitate" ce nu poate fi anchetata penal, ci doar sanctionata de electorat daca nu ii convine.
D-aia e bine sa ai sclavii tai numiti politic in cea mai mare Instanta din tara, general valabila si inatacabila prin nicio cale.
Pana la urma conteaza deficitul de cont curent; o parte a deficitului comercial se compenseaza din excedentul pe servicii. Acolo, chiar daca turismul e net deficitar, transporturile si IT mai compenseaza ceva.
a) vor creste importurile
b) va scadea competitivitatea industriei romanesti
Mai sunt si alte efecte perverse: scaderea capacitatii de acceptare a riscului, chestiune extrem de importanta in economia digitala si in economia inovarii. Asta va lovi pe termen lung.
///
O adunatura de incompetenti in ale economiei (se stiu cine sunt) s-au gandit ei ca wageledgrowth e o solutie mirobolanta pentru Romania - adica daca dai salarii mari la stat si obligi si sectorul privat sa le mareasca, acest fluviu de miere va duce la crestere economica si dezvoltare.
Recesiunea din 2021 ne va lovi foarte puternic pentru ca nu mai avem nici spatiu fiscal nici marja disponibila la deficit.
deasemenea , multinationalele muta profitul local la compania mama , prin cresterea salariilor ii obligi sa lase mai mult. romania are cea mai mica datorie publica din EU, e loc pt strategii de dezvoltare .
Toata lumea se plange non-stop, dar consumul individual bate recorduri an dupa an, vanzarile de masini noi au inregistrat un varf procentual in raport cu alte tari europene si litoralul e superaglomerat.
Industria noastra de bunuri si servicii "de consum" nu face fata, pur si simplu e depasita, si atunci se recurge la importuri masive pentru ca orice negustor nu vrea sa-si vada clientii plecand din magazin fara sa cumpere ceva.
Coalitia PSD-ALDE-UDMR s-a concentrat pe ideea asta de stimulare a consumului prin cresteri de salarii (in curand si de pensii), dar ceea ce face este sa forteze depasirea cresterii de PIB "potential" (adica cat poate duce de fapt economia nationala).
Prin urmare, politica guvernamentala e mana cereasca pentru tari ca Ungaria (cu care facem un deficit de circa 1 miliard/an), Polonia (alte sute de miliarde deficit) sau China (care ne umple de marfuri "ieftine").
La nivel guvernamental trebui politici foarte active de sustinere a investitiilor si de ajutor legal dat pe orice cale exportatorilor.
Plus o descurajare a importurilor destinate consumului individual (ca ala din industrie e absolut necesar).
La nivel personal, ce puteti face e sa evitati, daca e posibil, sa cumparati marfuri straine de care nu aveti absoluta nevoie, sau macar sa va indreptati spre marfuri romanesti de o calitate comparabila (raport calitate/pret).
Altfel, va plangeti fara efect, pt ca ori de cate ori cumparati ceva care nu e din economia romaneasca, contribuiti direct la deficitul comercial si la cel al balantei de plati (pe care Diaspora nu are cum sa o sustina singura tot trimitand bani in tara).
O fi "incorect politic", dar asta e adevarul jenant, o parte a raspunderii pentru aceasta situatie revine si felului in care consumam, nu doar incompetentei Guvernului.