În primele 6 luni, exporturile românești au fost în valoare de 34,89 miliarde euro, iar importurile CIF au însumate 42,58 miliarde euro, ducând deficitul balanței comerciale la 7,69 miliarde euro. Față de primele 6 luni din anul trecut, deficitul comercial de la jumătatea acestui an e mai mare cu peste 1,3 miliarde de euro.

HotNews.roFoto: Hotnews

În perioada 1.I-30.VI 2019, ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de grupele de produse: maşini şi echipamente de transport (48,2% la export şi 37,3% la import) şi alte produse manufacturate (32,2% la export şi respectiv 30,2% la import).

Valoarea schimburilor intra-UE de bunuri a fost de 26,91 miliarde euro la expedieri şi de 31,94 miliarde euro la introduceri, reprezentând 77,1% din total exporturi şi 75,0% din total importuri.

Perspectiva nu pare nici ea îmbucurătoare. Pe fondul dinamicii anuale a costurilor salariale unitare din industrie, care au urcat în primele cinci luni ale anului 2019 până la 10,5%, a avut loc erodarea ritmului anual al productivității muncii din industrie.

Lărgirea decalajului dintre cele două componente ale costurilor salariale unitare poate contribui atât la periclitarea atractivității exporturilor românești pe piețele internaționale, cât și la majorarea prețurilor plătite de consumatorii interni, se arată în Raportul privind inflația, lansat joi de BNR. De asemenea, contribuția negativă a exportului net la dinamica PIB a crescut, pe fondul lărgirii ecartului nefavorabil dintre dinamica exporturilor și cea a importurilor de bunuri și servicii.

Cererea externă netă și-a accentuat aportul negativ la creșterea economică (până la -2,5 puncte procentuale), în condițiile în care accelerarea absorbției interne a alimentat un nou avans puternic al importurilor de bunuri și servicii.

Situația va rămâne probabil în aceleași coordonate în următoarele luni, având în vedere, pe de o parte, perspectiva menținerii presiunii din partea cererii interne de consum, iar pe de altă parte, așteptările rezervate privind activitatea economică globală și, în particular, cea a zonei euro.