Probabilitatea să câștigi la Loteria bonurilor fiscale cu o valoare sub 99 lei este de 10% (MFP)

de Florin Barbuta     HotNews.ro
Joi, 15 august 2019, 9:09 Economie | Finanţe & Bănci


Bonuri fiscale
Foto: sxc.hu
Probabilitatea de a extrage un bon fiscal cu valoare mică, din intervalul 1-99, este de aproximativ 10%, la loteria Bonurilor Fiscale. Pentru ca un bon fiscal cu valoare mică să fie câștigător, este necesar ca dintr-o urnă în care se regăsesc bile de la 0 la 9, să fie extrasă bila care are înscrisă cifra 0, operațiune care probabilistic poate să apară în 10% dintre cazuri, arată Ministerul Finanțelor Publice, care vine astfel cu un proiect de modificare a legislației.

Din datele disponibile rezultă că, ponderea bonurilor fiscale pe intervale valorice, în total bonuri fiscale emise de operatorii economici din Romania, este următoarea:

 • bonuri fiscale cu valori cuprinse în intervalul 1 – 99,99: 83%

 • bonuri fiscale cu valori cuprinse în intervalul 100 – 999,99 : 17%

“Astfel, probabilitatea scăzută, confirmată de datele statistice, a extragerii unor valori mici, aferente achizițiilor uzuale de bunuri cu amănuntul și servicii, în condițiile în care operatorii economici eliberează, preponderent bonuri fiscale cu valori de până la 100 lei (aprox. 83%), poate determina o diminuare a popularității Loteriei bonurilor fiscale, întrucât deținătorii de bonuri fiscale cu valori mici care sunt majoritari numeric, au șanse reduse să devină câștigători, nefiind astfel stimulați prin acest instrument să solicite și să păstreze bonurile fiscale pentru participarea la Loteria bonurilor fiscale”, menționează sursa citată.

Vezi proiectul aici

MFP propune, astfel, schimbarea mecanismului de selectare a valorii câștigătoare a bonului fiscal, în scopul înlocuirii valorii unice câștigătoare, extrase din intervalul 1-999 inclusiv, cu două valori câștigătoare ale bonului fiscal, aferente intervalelor 1 - 99 inclusiv, respectiv 100 - 999 inclusiv.

 • Se propune ca din numărul maxim de 100 de premii care se poate atribui în prezent, potrivit legii, un număr de maximum 80 de premii să fie distribuit pentru recompensarea deținătorilor de bonuri fiscale câștigătoare din intervalul 1-99, iar un număr de maximum 20 de premii să fie distribuit pentru recompensarea deținărilor de bonuri fiscale câștigătoare din intervalul 100-999. Propunerea are în vedere corelarea numărului de premii care se acordă pe un interval valoric, cu ponderea pe care bonurile fiscale din acel interval o au în totalul bonurilor fiscale emise de operatorii economici din România.

Ca urmare a modificării mecanismului de selectare a câștigătorilor se stabilește:

 • Împărțirea fondului de premiere alocat extragerii lunare sau ocazionale (stabilit în prezent la 1.000.000 lei) într-un număr de două subfonduri, prin aplicarea cotelor procentuale de 80, respectiv 20, la fondul total, cele două subfonduri fiind destinate plății premiilor aferente bonurilor fiscale câștigătoare din intervalele 1-99 și respectiv 100-999. O astfel de împărțire are în vedere proporționalitatea subfondului de premiere aferent unui interval valoric cu numărul maxim de premii ce pot fi câștigate, aferente acelui interval, păstrând valoarea minimă a unui premiu la nivelul sumei de 10.000 lei.
 • Modalitatea de calcul a premiului aferent unui bon fiscal câștigător, astfel: valoarea unui premiu se va determina prin împărțirea subfondului de premiere aferent intervalului din care face parte bonul fiscal la numărul total de bonuri fiscale câștigătoare din acel interval. Suma finală de plată cuvenită unui câștigător, se va stabili prin rotunjire la leu în favoarea câştigătorului.
 • Modalitatea prin care se determină suma ce i se cuvine cu titlu de premiu, unei persoane stabilită, prin hotărâre judecătorească definitivă, drept câștigătoare la o extragere a Loteriei bonurilor fiscale, în situația în care suma nu este individualizată de instanța de judecată.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2142 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  dusmanul binelui este mai binele (Joi, 15 august 2019, 9:29)

  clencix [utilizator]

  Pai de ce nu se continua și cu ponderea intervalelor din 20 în 20, cu frecventa lor, premiile sa fie proporționale cu frecventa la fiecare tragere. Doar se fac niște calcule pe calculator un algoritm care primește statistica valorilor biletelor pe intervale și scoate nr de bilete câștigătoare pe intervale. După care se trece la extragerea din mai multe urne (5+1). Sau se face totul pe calculator, se ponderează probabilitatea de succes în extragere după poziția în curba de distribuție a numerelor de bilete, pe intervale oricât de mici.
  • +1 (1 vot)    
   Dar cele peste 1000? (Joi, 15 august 2019, 11:03)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui clencix

   Cumperi ceva valoros pentru casa, printr-un pfa sau o firma mica, mai bine o faci la negru - ratezi un tva.
 • +1 (1 vot)    
  Hai s-o ardem populist (Joi, 15 august 2019, 9:47)

  jorj_bv [utilizator]

  Cine păstrează sute de bonuri, de la covrigi și alte merdenele.
  Cât timp plata cu cardul nu e inclusă automat, dar nici măcar posibilitatea plății cu card nu e generalizat - bullshit
 • 0 (0 voturi)    
  De ce nu (Joi, 15 august 2019, 9:47)

  unins [utilizator]

  se fac doua extrageri: una pentru bonuri cu valoare 1-99 si una pentru bonuri cu valoare 100-999?
 • -1 (3 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 15 august 2019, 10:49)

  [anonim]

  • +1 (1 vot)    
   si le-a luat ”decat” 6 ani sa calculeze! (Joi, 15 august 2019, 20:59)

   Antenistontel [utilizator] i-a raspuns lui

   .
 • 0 (0 voturi)    
  dupa ani de zile ... (Joi, 15 august 2019, 14:02)

  anonimicus [utilizator]

  ... s-a gasit in sfarsit la psd cineva care sa priceapa si ceva statistica. Statistica de liceu, nu cine stie ce altceva mai complicat.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by