- Costul vieții în București este de 442 euro/lună/persoană, fără chirie sau rată la bancă
- În Constanța este de 436 euro, iar în Cluj de 412 euro
- La Istanbul se ridică la 425 euro
- În capitala Bulgariei costul vieții este de 453 euro
- Bucureștiul are un nivel ridicat al calității vieții, dar stă prost la poluare și corupție
- Autoritățile consideră că o persoană poate trăi decent cu 797 lei/lună
O altă bază de date (expatistan.com) situează masa (la restaurant) la 7 euro.
O pereche de blugi (Levis 501 sau similari) sunt 62 de euro, în medie, în București, conform expatistan.com. La Numbeo.com, valoarea indicată este de 58,5 euro. Practic, a fost luată în considerare media. O rochie de vară în magazinele H&M, Zara etc. - 35 euro, conform Expatistan. Datele numbeo.com arată aproape 30 euro pentru produs, dar prețul variază de la 21, la 42 euro.
La capitolul utilități suma este de circa 90 de euro, mai mult sau mai puțin în funcție de baza de date.

Costul vieții în câteva capitale din jur, plus orașul Istanbul

În Varsovia, de exemplu, masa într-un restaurant mai ieftin este de 5,76 euro, în timp ce în București așa cum am menționat, este de circa 7 euro. O pereche de blugi, precum cea menționată, ajunge la 65 euro, în timp ce la București e mai aproape de 60 euro, iar o rochie de vară de la magazinele menționate, în capitala Poloniei ajunge la 33 euro (potrivit Numbeo) și 38 euro, conform Expatistan, în timp ce în capitala noastră este de 30 euro, respectiv 35 euro.
În Sofia, masa la restaurant este în jur de 5,6 euro, blugii menționați de aproape 55 euro, iar o rochie de vară e de circa 25,7 euro. Repet, mai mult sau mai puțin cu câțiva euro, în funcție de baza de date folosită.
Conform Numbeo, comparativ cu Bucureștiul, în Sofia sunt mai mari prețurile la mere, banane, piept de pui, brânză locală, transport, utilități, internet. Sunt mai mici prețurile la restaurante, bere, Cola/Pepsi, apă, țigări, benzină, abonamentul la fitness.
Din punctul de vedere al calității vieții, Bucureștiul are un nivel ridicat. Stă prost la puterea de cumpărare și poluare. De asemenea, stă moderat la sănătate, trafic și prețul imobiliarelor comparativ cu veniturile. În schimb, în ceea ce privește costul vieții și siguranță, datele arată niveluri bune.
Pentru că am menționat siguranța, datele menționate precizează că Bucureștiul stă foarte bine din punct de vedere al plimbării pe stradă în miezul zilei și bine în timpul nopții. Bineînțeles, depinde de zona în care au umblat persoanele care au oferit calificativele. Stă prost, din punctul acestora de vedere, la problema corupției și mitei. Nivelul este considerat ridicat.

Sursa: numbeo.com
Comparația cu Varșovia arată că Bucureștiul mai are mult de lucrat, atât la capitolul reducerii poluării, cât și la indicele corupției. În rest, la celelalte capitole ce țin de infracționalitate nu sunt diferențe mari.
Pentru cei din mediul rural, suma este de 644 lei/adult, 473 lei/copil de peste 14 ani și 339 lei/copil sub 14 ani.
Coșul minim lunar de consum pentru o familie de doi adulți și doi copii din mediul urban, stabilit de Institutul de Cercetare a Calității Vieții, este de 2.600 lei. Acesta consideră că din acești bani, familia poate chiar economisi, respectiv 236 lei/lună. Cei mai mulți bani ar merge pe mâncare, respectiv 1.069 lei.

CJ nu e scump decat la chirii, si acolo e doar din cauza Universitatilor si intr-o mai mica masura a domeniului IT ultra-banos.
"Peste tot atarna greu,
teama de sinceritate ..."
2. Vezi ca la poluare Bucurestiul e abia pe locul 4, Clujul pe 2. "Așadar, cel mai poluat oraş a fost în 2018 Iaşi, unde concentraţia medie de particule în suspensie (PM 2.5) a fost de 27 de micrograme pe metru cub. Pe locul doi s-a situat Cluj, dar supriza vine abia de la următoarea poziţie, unde regăsim Braşovul. Aici, concentraţia medie de particule în suspensie a fost de 21,3 micrograme pe metru cub.
Bucureştiul s-a situat abia pe locul 4, iar la nivel global a ocupat poziţia 680 din cele trei mii de oraşe analizate."
3. Daca pentru 1300 de euro stai de la 8 la 19 in Bucuresti, in Cluj sau orice alt oras stai ceva mai mult salariile fiind mai mici. Astfel, daca vrei sa ajungi la 19 acasa te multumesti probabil cu 1200, daca vrei acasa la 17 atunci pleci cu max 1000-1100 euro.
4. In relatii publice oamenii sunt cu capsa pusa mai peste tot in ROmania.
5. Daca stai in Floresti cat timp pierzi in trafic? Cat faci de la Polus la Iulius la ora 18? Valabil si pentru alte orase. Aici, insa,ai dreptate. Bucurestiul e lider detasat in a pierde ore intregi in trafic.
dar, ce cauta atatia ardelenti la bucale, cand ardealul e minkea, ma ! ?!?
hai, moldovenii au venit cu foametea, sau soferi si vatmani la itb, sarmaaa ba !:-))
dar domnii din ardeal ?! cred ca glumesti. :-))
bucurestenii, or fi plecat si ei in bajeneala ?!
la cluj sau oradea, de par egzamplu.
Total lipsit de relevanta in cadrul statisticilor, dar acum ani buni auzeam destui ridicand ode psdistilor, in perioada alegerilor locale. Asa, in societate, in jur, vorbea lumea, la cum romanul e larg la vorba... Si mai mare era surpriza cand realizai de unde vin... judete de top.
Si daca te uiti pe cifrele demografice, ai sa vezi ca populatia e destul de tanara. As spune ca se clatina si teoria cu pensionarii, mari iubitori iliescieni. Culmea, o parte dintre ei nu i-au suportat pe neo-retardo-comunisti. Vreodata.
Asadar, tind sa cred ca asta cu juratul in sange (nobil) si ca toate mizeriile se datoreaza bucurestenilor este ditamai prostia. Sunt unii cu fetisuri psdiste, dar insuficient cat sa reprezinte o voce sau sa dicteze un primar cu toata garnitura de consilieri. Cum si ardelenii, par example, au destule marote comunistoide. Pur si simplu te uiti la cifre, statisticile spun destule, inclusiv procentele din alegerile trecute.
E mult mai confortabil sa pui problemele in carca unuia, decat sa intelegi fenomenul si cauzele. E convenabil.
Si-asta ti-o spune un "mitic", "gonit" fix de cei pomeniti aici, de mentalitatile lor.
Unde e inteligenta putina, sunt si insulte.
Conform datelor colectate, "Doar 54% dintre bucureşteni s‑au născut în oraş. 37% dintre locuitori au venit şi s‑au stabilit în Bucureşti pentru şi după studii, iar alţi 24% datorită locului de muncă."
Si referintele ptr orbii ce stau cu miticii pe buze:
https://ro.wikipedia.org/wiki/Bucure%C8%99ti#Demografie
https://www.capitalaculturala2021.ro/Files/dosare/bucuresti/Bucuresti2021_Bid%20Book_RO.pdf (pag #8)
pai mai avem orase si prin moldova, ca baccaul, galatiul, braila, Ploiesti, pitesti in sud....brasov e mai mare si mai important ca Oradea, de par egzamplu.
la fel ploiestiul.
Au fost alese niste orase care pot stimula comparatiile la nivel intuitiv (mai intai) si apoi statistic. Cred ca asta este ideea.
ploiestiul, republica, caragiale, caragiu...
Oradea ?! dece nu alba iulia, orasul unirii ?!
ce inpact cultural are constanta ...sau craiova ?!
iasul, clujul, timisoara, bucuresciul, da.
daca e vorba cultural, targovistea e leaganul de formare al limbii romane, cum o vorbim azi.
1. Nu se precizeaza daca acest cost este valabil pentru o persoana sau o familie. Daca e de persoana e urias, daca e de familie e prea mic.
2. In orice caz nu are nici o legatura cu cosul zilnic sau costul real al vietii intr-un oras, lipsind elemente esentiale ca pretul chiriei/ratei bancare, costul utilitatilor (gaz, electricitate, apa), al comunicatiilor (internet , telefonie mobila), al alimentelor de baza etc
3. Articolul naste, ca de fiecare data, polemici intre provinciali si bucuresteni. Alta aberatie romaneasca. Pentru statistica este interesant de precizat ca bucurestenii cu cel putin 1 parinte nascut in Bucuresti sunt sub 35-40%. De unde intelegem ca peste 60% din cei care-si fac veacul prin Bucuresti sunt proviciali, adica statistic vorbind Capitala respecta proportiile provinciilor istorice. Cei pe care ii injurati ca bucuresteni sunt de fapt ieseni, timisoreni, brasoveni, sibieni, olteni, clujeni etc.
Un sondaj despre cati bucuresteni ar lua drumul bejeniei,respectiv cati din provincie ar lua viata-n piept in capitala,ar fi ceva de spaima.
Un apartament de 3 camere in zona buna din Bucuresti costa 44.900 euro? Spune-mi unde sa cumpar si eu unul. Un 3 camere in zona buna e in jur de 150.000-200.000 euro, insemnand de 10-15 ori mai ieftin ca la Munchen. oricum o dam e mult mai ieftin raportat la salarii.
Si asa cum ai spus locuirea si pretul utilitatilor sunt esentiale . Fara ele nu exista comparatie. Restul e cancan. Fara iesit la restaurant poti trai, dar fara acoperis ... nu prea. Fara cafea bauta la coltul strazii merge, dar fara apa calda si electricitate ... nu prea.
Bucurestiul este mai ieftin ca alte capitale, insa nu la toate capitolele.
La mancare de multe ori Romania este mult mai scumpa, iar calitatea mult mai proasta.
1. Cifrele mie mi se par foarte aproape de realitate (judec dupa Bucuresti, o persoana, fara chirie/rata de platit) si ma gindesc ca ma pot baza cit de cit pe datele din alte zone ale lumii ceea ce e misto ca informatie/perpectiva.
2. Alta parte misto ce rezulta, initiativa privata poate oferi informatie care e mai buna decit cea metodologiilor ipocrite folosite de guverne/state - situatia cu cosul zilnic si costul vietii calculat la bataie de joc nu e numai in RO
3. Am aflat de unde e sursa datelor si ma pot duce mai departe sa iau si altceva ce caut de acolo sau sa contribui daca am cu ce, sau sa analizez cit de valida e informatia si de prin alte locuri - datele nu sunt probabil perfecte pentru orice loc/tara
Ne ofera preturi la restaurante, cafenele etc, preturi la rochite Zara sau HM, insa cand o da pe utilitati ii da cu virgula : "La capitolul utilități suma este de circa 90 de euro, mai mult sau mai puțin în funcție de baza de date. "
Preturile la cazare (chirie/rata bancara) lipsesc cu desavarsire.
Ce fel de utilitati? Includ comunicatiile? Ce inseamna mai mult sau mai putin in functie de baza de date? Utilitatile vara sau iarna? Bloc izolat termic sau comunist?
Siteul respectiv este utilizat de tineret ce se relocheza pentru anumite perioade in diferite orase din lume, punand accent exact pe aspecte legate de petrecerea timpului liber, transport in comun etc.
Si da, de departe, Clujul este cu mult mai civilizat decat Bucurestiul, stiu, desi nu locuiesc acolo si poate sa ma contrazica orice "mitic" frustat!
Nu se muta nimeni pt niste blugi mai ieftini, dincolo de considerente personale extrem de importante, familie si prieteni, lumea se muta unde poate trai mai bine, adica unde poate castiga mai mult si trai cu mai putin stres (siguranta, servicii medicale bune, mai putin trafic, poluare si birocratie, scoli bune unde e cazul).
La fel ca în cazul metroului din Moscova, la „primitivii” de ruși cum îi numiți voi.