Costul vieții în București, comparativ cu alte orașe din afară și din țară. Cum e calitatea vieții

de Florin Barbuta     HotNews.ro
Luni, 19 august 2019, 11:42 Economie | Finanţe & Bănci


Bucuresti - centru
Foto: Hotnews
Bucureștiul se situează pe locul 176 din 209 orașe analizate în privința costului vieții, conform unui raport al Mercer, publicat în acest an. Bineînțeles, locul în clasament diferă de la statistică la statistică, mai ales că unele iau în calcul mai multe orașe, altele mai puține. Astfel de statistici iau în calcul diferite produse, de la mâncare și haine, la transport și servicii de telefonie. Anumite baze de date analizează și siguranța pe stradă sau corupția.

Foarte pe scurt:
 • Costul vieții în București este de 442 euro/lună/persoană, fără chirie sau rată la bancă
 • În Constanța este de 436 euro, iar în Cluj de 412 euro
 • La Istanbul se ridică la 425 euro
 • În capitala Bulgariei costul vieții este de 453 euro

 • Bucureștiul are un nivel ridicat al calității vieții, dar stă prost la poluare și corupție

 • Autoritățile consideră că o persoană poate trăi decent cu 797 lei/lună

Costul vieții în București este de 442 euro/lună/ persoană, potrivit datelor numbeo.com, în această sumă nefiind inclusă chiria sau rata la bancă. S-a luat în calcul, printre altele, că o masă la un restaurant este în medie de 7,4 euro, pentru o singură persoană. Bineînțeles, prețul variază și poate ajunge până la 10,5 euro. Depinde de restaurant, zonă, în cazul de față fiind luat în calcul un restaurant mai ieftin.

O altă bază de date (expatistan.com) situează masa (la restaurant) la 7 euro.

O pereche de blugi (Levis 501 sau similari) sunt 62 de euro, în medie, în București, conform expatistan.com. La Numbeo.com, valoarea indicată este de 58,5 euro. Practic, a fost luată în considerare media. O rochie de vară în magazinele H&M, Zara etc. - 35 euro, conform Expatistan. Datele numbeo.com arată aproape 30 euro pentru produs, dar prețul variază de la 21, la 42 euro.

La capitolul utilități suma este de circa 90 de euro, mai mult sau mai puțin în funcție de baza de date.

Comparația costului vieții în diferite orașe din România


Sursa: numbeo.com, prelucrate de HotNews.ro

Am luat câteva capitale din zonă și un oraș apropiat – Istanbul – pentru că în ultima perioadă multe persoane merg acolo, cel puțin rețelele de socializare sunt pline de poze de vacanță. Precizez că suma nu include chiria sau rata la bancă.

Costul vieții în câteva capitale din jur, plus orașul Istanbul

Sursa: numbeo.com, prelucrate de HotNews.ro

Dacă ne uităm la alte câteva oraș mai dezvoltate, observăm că este mult mai mare costul vieții în Viena – 755 euro, Berlin - 770 euro, Paris – 921 euro, Roma – 761 euro.

În Varsovia, de exemplu, masa într-un restaurant mai ieftin este de 5,76 euro, în timp ce în București așa cum am menționat, este de circa 7 euro. O pereche de blugi, precum cea menționată, ajunge la 65 euro, în timp ce la București e mai aproape de 60 euro, iar o rochie de vară de la magazinele menționate, în capitala Poloniei ajunge la 33 euro (potrivit Numbeo) și 38 euro, conform Expatistan, în timp ce în capitala noastră este de 30 euro, respectiv 35 euro.

În Sofia, masa la restaurant este în jur de 5,6 euro, blugii menționați de aproape 55 euro, iar o rochie de vară e de circa 25,7 euro. Repet, mai mult sau mai puțin cu câțiva euro, în funcție de baza de date folosită.

Conform Numbeo, comparativ cu Bucureștiul, în Sofia sunt mai mari prețurile la mere, banane, piept de pui, brânză locală, transport, utilități, internet. Sunt mai mici prețurile la restaurante, bere, Cola/Pepsi, apă, țigări, benzină, abonamentul la fitness.


Calitatea vieții

Din punctul de vedere al calității vieții, Bucureștiul are un nivel ridicat. Stă prost la puterea de cumpărare și poluare. De asemenea, stă moderat la sănătate, trafic și prețul imobiliarelor comparativ cu veniturile. În schimb, în ceea ce privește costul vieții și siguranță, datele arată niveluri bune.

Pentru că am menționat siguranța, datele menționate precizează că Bucureștiul stă foarte bine din punct de vedere al plimbării pe stradă în miezul zilei și bine în timpul nopții. Bineînțeles, depinde de zona în care au umblat persoanele care au oferit calificativele. Stă prost, din punctul acestora de vedere, la problema corupției și mitei. Nivelul este considerat ridicat.


Sursa: numbeo.com

Capitala Bulgariei stă mai prost din punct de vedere al indicelui siguranței personale la aproape toate capitolele. Dacă în București, de exemplu, îngrijorarea de a-ți fi furată mașina este foarte scăzută, în Sofia este moderată. Problema corupției este indicată nu ca fiind ridicată, ca în București, ci foarte ridicată. În ceea ce privește indicele de poluare, Bucureștiul stă puțin mai prost decât capitala Bulgariei.

Comparația cu Varșovia arată că Bucureștiul mai are mult de lucrat, atât la capitolul reducerii poluării, cât și la indicele corupției. În rest, la celelalte capitole ce țin de infracționalitate nu sunt diferențe mari.

Ciudățenia traiului decent văzut de autoritățile de la București

La începutul acestui an, Comisia de Insolvență la Nivel Central, din care fac parte, printre alții, reprezentanți ai Ministerului Muncii, a publicat în Monitorul Oficial o Decizie privind aprobarea Criteriilor generale pentru stabilirea nivelului de trai rezonabil.

Nivelul a fost stabilit pe baza unui studiu realizat de Ministerul Muncii, Academia Română, Comisia Națională de Prognoză, Institutul Național de Cercetare Științifică în Domeniul Muncii și Protecției Sociale și ANPC.

Astfel au ajuns la concluzia că pentru o perosoană care locuiește în mediul urban, valoarea coșului minim este, potrivit deciziei publicate, de 797 lei pentru fiecare adult, 587 lei pentru fiecare copil cu vârsta de peste 14 ani, și 419 lei pentru fiecare copil cu vârsta de până la 14 ani.

Pentru cei din mediul rural, suma este de 644 lei/adult, 473 lei/copil de peste 14 ani și 339 lei/copil sub 14 ani.

Coșul minim lunar de consum pentru o familie de doi adulți și doi copii din mediul urban, stabilit de Institutul de Cercetare a Calității Vieții, este de 2.600 lei. Acesta consideră că din acești bani, familia poate chiar economisi, respectiv 236 lei/lună. Cei mai mulți bani ar merge pe mâncare, respectiv 1.069 lei.Pe de altă parte, anul trecut, la finalul lunii octombrie, Institutul de Cercetare a Calității Vieții împreună cu Fundația Friedrich Ebert Stifung au derulat o cercetare la nivel național pentru fundamentarea unui coș minim de consum pentru un trai decent în România. Potrivit acestuia, valoarea coșului de consum pentru un trai decent este de 6.762 lei pe lună pentru o familie de doi adulți și doi copii, în mediul urban, luând în calcul că unul dintre copii are 12-14 ani, iar celălalt 8-10 ani.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

36060 vizualizari

 • -3 (17 voturi)    
  Constanta (Luni, 19 august 2019, 11:58)

  florinos [utilizator]

  Nu inteleg de ce Constanta este mai scump ca in Cluj ? Inteleg ca nu se ia in considerare chiria dar totusi, ati luat in considerare doar perioada estivala ?
  • +13 (21 voturi)    
   Clujenii astia... (Luni, 19 august 2019, 12:58)

   Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui florinos

   ... stie cineva de ce clujenii vorbesc numai despre orasul lor si cred ca e miezul din dodoasca? Am observat asta la absolut toti, sunt mai rau ca timisorenii care se credeau "fruncea"....
   • 0 (0 voturi)    
    Am fost in ambele (Marţi, 20 august 2019, 10:13)

    Lok [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

    Si nu are sens ca in CT sa fie mai scumpa viata, decat daca e luata in considerare marirea preturilor pentru perioada estivala. In mod normal aceasta e simtita si de populatia din zona care nu poate intotdeauna sa o ocoleasca.
    CJ nu e scump decat la chirii, si acolo e doar din cauza Universitatilor si intr-o mai mica masura a domeniului IT ultra-banos.
 • +9 (11 voturi)    
  Cum se explica diferenta enorma dintre (Luni, 19 august 2019, 12:01)

  xrogo [utilizator]

  calculele ICCV si INS pe deoparte si acelasi ICCV, adica diferenta dintre un trai minim si unul decent, respectiv 2600 si 6762 lei/luna?
  • +7 (13 voturi)    
   Se explica prin PSD - Cantarea Romaniei (Luni, 19 august 2019, 13:23)

   Habermas [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   Mafia administratiei "nationale" este capabila sa modifice legea gravitatiei prin criterii "de la centru" comandate de ciocoii noi ai Romaniei din cuibul vechi (de pe vremea Otomanilor) de la Bucuresti.

   "Peste tot atarna greu,
   teama de sinceritate ..."
 • +6 (14 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 19 august 2019, 13:09)

  [anonim]

  • +9 (15 voturi)    
   Nu e chiar asa (Luni, 19 august 2019, 15:00)

   aBola [utilizator] i-a raspuns lui

   1. Sa inteleg ca logica cu sclavetele are legatura doar cu orasele galagioase (banuiesc Bucuresti), adica daca stai in Cluuuj nu mai esti sclavete, cu toate ca ai aceeasi bani in buzunar, iar chiria este poate ceva mai mare. Interesanta abordare.

   2. Vezi ca la poluare Bucurestiul e abia pe locul 4, Clujul pe 2. "Așadar, cel mai poluat oraş a fost în 2018 Iaşi, unde concentraţia medie de particule în suspensie (PM 2.5) a fost de 27 de micrograme pe metru cub. Pe locul doi s-a situat Cluj, dar supriza vine abia de la următoarea poziţie, unde regăsim Braşovul. Aici, concentraţia medie de particule în suspensie a fost de 21,3 micrograme pe metru cub.
   Bucureştiul s-a situat abia pe locul 4, iar la nivel global a ocupat poziţia 680 din cele trei mii de oraşe analizate."

   3. Daca pentru 1300 de euro stai de la 8 la 19 in Bucuresti, in Cluj sau orice alt oras stai ceva mai mult salariile fiind mai mici. Astfel, daca vrei sa ajungi la 19 acasa te multumesti probabil cu 1200, daca vrei acasa la 17 atunci pleci cu max 1000-1100 euro.

   4. In relatii publice oamenii sunt cu capsa pusa mai peste tot in ROmania.

   5. Daca stai in Floresti cat timp pierzi in trafic? Cat faci de la Polus la Iulius la ora 18? Valabil si pentru alte orase. Aici, insa,ai dreptate. Bucurestiul e lider detasat in a pierde ore intregi in trafic.
  • +3 (3 voturi)    
   de ce trebuie ca orice saracie sa aiba copii? (Marţi, 20 august 2019, 0:10)

   matematics89 [utilizator] i-a raspuns lui

   Dar de ce trebuie ca orice saracie sa aiba copii? Nu suntem si asa f multi? Uita-te in jur. Romania avea acum 100 de ani 4 milioane de oameni...si se considera suprapopulata...acum suntem de 5x mai multi...Daca nu ai bani multi, nu faci copii. E cea mai buna decizie, chiar si pentru viitorii copii.
 • -3 (15 voturi)    
  Orasele decente, care merita (multe) sunt: (Luni, 19 august 2019, 13:25)

  Habermas [utilizator]

  Cluj, Iasi, Timisoara, Oradea.
 • -6 (16 voturi)    
  Sa faca (Luni, 19 august 2019, 13:40)

  Alexa.99. [utilizator]

  un studiu referitor la calitatea vietii luand in calcul si atmosfera in care traiesti in diverse orase si sa vedem ce oras egaleaza rautatea, mitocania si neseriozitatea din Bucuresti.
  • +4 (14 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 19 august 2019, 14:03)

   [anonim] i-a raspuns lui Alexa.99.

   • -3 (15 voturi)    
    Daca se intorc instantaneu Ardelenii in Ardeal (Luni, 19 august 2019, 14:35)

    Habermas [utilizator] i-a raspuns lui

    si Moldovenii in Moldova, Bucurestiul devine in 3 luni capitala Bangladeshului, ba nici aia - doar un oras de provincie din Bangladesh.
    • 0 (6 voturi)    
     raman oltenii (Luni, 19 august 2019, 16:16)

     nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui Habermas

     ca aia viseaza bucuresti. si clotza o pun cu ciocul spre bucuresti.
     dar, ce cauta atatia ardelenti la bucale, cand ardealul e minkea, ma ! ?!?
     hai, moldovenii au venit cu foametea, sau soferi si vatmani la itb, sarmaaa ba !:-))
     dar domnii din ardeal ?! cred ca glumesti. :-))
     bucurestenii, or fi plecat si ei in bajeneala ?!
     la cluj sau oradea, de par egzamplu.
    • +5 (5 voturi)    
     Daca s-ar intoarce toti... (Luni, 19 august 2019, 17:11)

     blackbeard [utilizator] i-a raspuns lui Habermas

     ...poate n-ar mai avea orasul parte de rebuturi psd/alde/usl. Dar e normal ca un oras mare sa atraga tot felul de oameni, din toate paturile sociale, cu educatie diferita. Si nu, n-o scriu cu sarcasm sau ironii fine.

     Total lipsit de relevanta in cadrul statisticilor, dar acum ani buni auzeam destui ridicand ode psdistilor, in perioada alegerilor locale. Asa, in societate, in jur, vorbea lumea, la cum romanul e larg la vorba... Si mai mare era surpriza cand realizai de unde vin... judete de top.
     Si daca te uiti pe cifrele demografice, ai sa vezi ca populatia e destul de tanara. As spune ca se clatina si teoria cu pensionarii, mari iubitori iliescieni. Culmea, o parte dintre ei nu i-au suportat pe neo-retardo-comunisti. Vreodata.
     Asadar, tind sa cred ca asta cu juratul in sange (nobil) si ca toate mizeriile se datoreaza bucurestenilor este ditamai prostia. Sunt unii cu fetisuri psdiste, dar insuficient cat sa reprezinte o voce sau sa dicteze un primar cu toata garnitura de consilieri. Cum si ardelenii, par example, au destule marote comunistoide. Pur si simplu te uiti la cifre, statisticile spun destule, inclusiv procentele din alegerile trecute.
     E mult mai confortabil sa pui problemele in carca unuia, decat sa intelegi fenomenul si cauzele. E convenabil.
     Si-asta ti-o spune un "mitic", "gonit" fix de cei pomeniti aici, de mentalitatile lor.
   • +12 (16 voturi)    
    Bucurestenii (Luni, 19 august 2019, 15:45)

    blackbeard [utilizator] i-a raspuns lui

    Ca tot comenteaza unii "destepti" despre bucuresteni si ii fac "mitici", "mitocani" sau mai stiu eu cum.
    Unde e inteligenta putina, sunt si insulte.

    Conform datelor colectate, "Doar 54% dintre bucureşteni s‑au născut în oraş. 37% dintre locuitori au venit şi s‑au stabilit în Bucureşti pentru şi după studii, iar alţi 24% datorită locului de muncă."

    Si referintele ptr orbii ce stau cu miticii pe buze:
    https://ro.wikipedia.org/wiki/Bucure%C8%99ti#Demografie
    https://www.capitalaculturala2021.ro/Files/dosare/bucuresti/Bucuresti2021_Bid%20Book_RO.pdf (pag #8)
 • +6 (8 voturi)    
  costul e pentru o persoana sau o familie? (Luni, 19 august 2019, 13:53)

  dessik [utilizator]

  nu e clar din articol. Merita precizat.
 • +1 (5 voturi)    
  in diferite orase (Luni, 19 august 2019, 14:06)

  nash pandelica [utilizator]

  cum au fost alese orasele ?
  pai mai avem orase si prin moldova, ca baccaul, galatiul, braila, Ploiesti, pitesti in sud....brasov e mai mare si mai important ca Oradea, de par egzamplu.
  la fel ploiestiul.
  • +4 (6 voturi)    
   Cred ca au fost ales orasele reper cultural (Luni, 19 august 2019, 14:40)

   Habermas [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

   Brasovul este frumos, Galatiul este mare, dar nu sunt repere (sau "modele") culturale. Ploiestiul este ... ce oare? Oras industrial eventual?

   Au fost alese niste orase care pot stimula comparatiile la nivel intuitiv (mai intai) si apoi statistic. Cred ca asta este ideea.
   • +1 (5 voturi)    
    repere culturale (Luni, 19 august 2019, 16:08)

    nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui Habermas

    Craiova....tot asa puteau sa aleaca caracalul.
    ploiestiul, republica, caragiale, caragiu...
    Oradea ?! dece nu alba iulia, orasul unirii ?!

    ce inpact cultural are constanta ...sau craiova ?!

    iasul, clujul, timisoara, bucuresciul, da.
    daca e vorba cultural, targovistea e leaganul de formare al limbii romane, cum o vorbim azi.
 • +4 (10 voturi)    
  Ciudat articol (Luni, 19 august 2019, 14:10)

  aBola [utilizator]

  Articolul pare lipsit de argumente economice reale.

  1. Nu se precizeaza daca acest cost este valabil pentru o persoana sau o familie. Daca e de persoana e urias, daca e de familie e prea mic.

  2. In orice caz nu are nici o legatura cu cosul zilnic sau costul real al vietii intr-un oras, lipsind elemente esentiale ca pretul chiriei/ratei bancare, costul utilitatilor (gaz, electricitate, apa), al comunicatiilor (internet , telefonie mobila), al alimentelor de baza etc

  3. Articolul naste, ca de fiecare data, polemici intre provinciali si bucuresteni. Alta aberatie romaneasca. Pentru statistica este interesant de precizat ca bucurestenii cu cel putin 1 parinte nascut in Bucuresti sunt sub 35-40%. De unde intelegem ca peste 60% din cei care-si fac veacul prin Bucuresti sunt proviciali, adica statistic vorbind Capitala respecta proportiile provinciilor istorice. Cei pe care ii injurati ca bucuresteni sunt de fapt ieseni, timisoreni, brasoveni, sibieni, olteni, clujeni etc.
  • +3 (9 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 19 august 2019, 14:40)

   [anonim] i-a raspuns lui aBola

   • -2 (4 voturi)    
    Citeste inainte de a scrie (Luni, 19 august 2019, 16:40)

    aBola [utilizator] i-a raspuns lui

    Tu citesti articolul inainte de-a posta ? Citesti ce am scriu eu?
  • +2 (6 voturi)    
   polemici (Luni, 19 august 2019, 17:43)

   Just2019 [utilizator] i-a raspuns lui aBola

   S-a deturnat putin, idea ce reiese din acest articol, manipulator ca de obicei , cand e vorba de statistici facute sub influienta celui mai mare mincinos partid politic, aflat la carma tarii. O idee buna ar fi, ca acesti indivizi de prin institutii, ministere, parlament, senat, sa traiasca pe cei 797 lei/luna, in "bunastare", iar noi, cei majoritari sa traim pe banii lor. In ceea ce priveste ponderea provincialilor din Bucuresti, imi permit sa va contrazic, referitor la componenta. Or fi multi provinciali, dar nu din Brasov, Timisoara, Sibiu si Cluj, ci din zonele a caror economie, nu le ofera locuri de munca(Moldova, Oltenia, Muntenia). Bucurestiul ar fi aratat altfel, daca ne "cotropeau" cei din Brasov, Cluj, Sibiu.
 • +1 (7 voturi)    
  Exista viata in Bucuresti ????! (Luni, 19 august 2019, 14:46)

  Plagarus [utilizator]

  Scapa cine mai poate din " jungla " urbana / suburbana.
  Un sondaj despre cati bucuresteni ar lua drumul bejeniei,respectiv cati din provincie ar lua viata-n piept in capitala,ar fi ceva de spaima.
 • +5 (11 voturi)    
  Bucuresti este infernal de ieftin (Luni, 19 august 2019, 14:57)

  matematics89 [utilizator]

  Depinde de situația fiecaruia, cred ca este greu sa comparam o statistica asa zisa "medie" cu realitatea din teren. Eu am costuri f mici cu intretinerea, mancarea, pentru ca mananc bio de la tara, practic nu ma costa 500 de euro mancarea pe lunile de vara. Dar fac vacante de cateva mii de euro, sau imi cumpar lucruri mai scumpe in alte domenii...unii platesc si chiria, plus ca au probleme de sanatate, care costa si acelea, in Romania sanatatea este f ieftina comparativ cu alte tari. De ex. in danemarca un dentist costa de 20 ori cat in Romania, dar salariu este doar de 5 ori mai mare...Un apartament 3 camere zona buna, si asta fiind cel mai mare cost care de fapt face diferenta, este in München de ex. 2milioane 245mii de euro, deci 2.245.000 euro , adica de 50 de ori mai mare decat in Bucuresti, dar salariu este poate de 10 ori mai mare in cel mai bun caz. Intretinerea in occident ca. 600 euro pe luna in orasele mari, Ro ca. 50 de euro...Bucuresti este infernal de ieftin, daca luam toate costurile in calcul. cu 400.000 de euro poti trai o viata in Bucuresti, daca stii cum sa gestionezi banii, cu acei bani in München sau New York, nu cumperi nici o garsoniera...
  • +8 (8 voturi)    
   Mda ... (Luni, 19 august 2019, 17:29)

   aBola [utilizator] i-a raspuns lui matematics89

   La faza cu apartamentul nu am inteles . 2.245.000 euro in Munchen : 50 = 44.900 euro
   Un apartament de 3 camere in zona buna din Bucuresti costa 44.900 euro? Spune-mi unde sa cumpar si eu unul. Un 3 camere in zona buna e in jur de 150.000-200.000 euro, insemnand de 10-15 ori mai ieftin ca la Munchen. oricum o dam e mult mai ieftin raportat la salarii.

   Si asa cum ai spus locuirea si pretul utilitatilor sunt esentiale . Fara ele nu exista comparatie. Restul e cancan. Fara iesit la restaurant poti trai, dar fara acoperis ... nu prea. Fara cafea bauta la coltul strazii merge, dar fara apa calda si electricitate ... nu prea.

   Bucurestiul este mai ieftin ca alte capitale, insa nu la toate capitolele.

   La mancare de multe ori Romania este mult mai scumpa, iar calitatea mult mai proasta.
  • +2 (2 voturi)    
   Intretinere mica, buget mare (Luni, 19 august 2019, 18:01)

   Just2019 [utilizator] i-a raspuns lui matematics89

   Dvs, aveti fotovoltaice si wc in fundul curtii, va spalati la lighean cu ibricul si faceti focul cu surcele, cumva? Daca mancati bio de la tara, inseamna ca dati un leu pe un kg de rosii si 2 lei pe un pui? Si probabil, ca sunteti si sanatos si nu dati banii pentru sanatate. Din ceea ce spuneti, rezulta, ca ceilalti sunt masochisti, aruncand cu banii in stanga si-n dreapta, cumparand rosii cu 6 lei/kg si puiul cu 30 de lei
   • -2 (2 voturi)    
    cam mult... (Marţi, 20 august 2019, 0:37)

    matematics89 [utilizator] i-a raspuns lui Just2019

    scuze, dar eu cumpar rosii de tara bio cu 3lei kg si 20 lei kg curcanul bio...nu stiu in ce zona traiesti, dar ar trebui sa te muti de acolo...unde puii mei traiesti, ca si pe olx gasesti cu 12 lei kg pui bio... https://www.olx.ro/oferte/q-pui-bio/?search%5Border%5D=filter_float_price%3Aasc ...trebuie sa dau totul mura in gura... in ce priveste celelate costuri , daca nu esti f inteligent atunci iei becuri led, laptop, izolezi casa...etc. si ai costuri f mici pe termen lung. de sanatos, da...nu dau f mult pe sanatate, doar dentist si analize sporadic...max 100 euro/an.
 • +1 (3 voturi)    
  Articol ok (Luni, 19 august 2019, 15:37)

  oblio123 [utilizator]

  Mie mi s-a parut articolul ok. Motive ? Pe scurt:
  1. Cifrele mie mi se par foarte aproape de realitate (judec dupa Bucuresti, o persoana, fara chirie/rata de platit) si ma gindesc ca ma pot baza cit de cit pe datele din alte zone ale lumii ceea ce e misto ca informatie/perpectiva.
  2. Alta parte misto ce rezulta, initiativa privata poate oferi informatie care e mai buna decit cea metodologiilor ipocrite folosite de guverne/state - situatia cu cosul zilnic si costul vietii calculat la bataie de joc nu e numai in RO
  3. Am aflat de unde e sursa datelor si ma pot duce mai departe sa iau si altceva ce caut de acolo sau sa contribui daca am cu ce, sau sa analizez cit de valida e informatia si de prin alte locuri - datele nu sunt probabil perfecte pentru orice loc/tara
  • -2 (6 voturi)    
   OK ? (Luni, 19 august 2019, 16:51)

   aBola [utilizator] i-a raspuns lui oblio123

   Datele alea sunt mai mult de hipstereala.

   Ne ofera preturi la restaurante, cafenele etc, preturi la rochite Zara sau HM, insa cand o da pe utilitati ii da cu virgula : "La capitolul utilități suma este de circa 90 de euro, mai mult sau mai puțin în funcție de baza de date. "

   Preturile la cazare (chirie/rata bancara) lipsesc cu desavarsire.

   Ce fel de utilitati? Includ comunicatiile? Ce inseamna mai mult sau mai putin in functie de baza de date? Utilitatile vara sau iarna? Bloc izolat termic sau comunist?

   Siteul respectiv este utilizat de tineret ce se relocheza pentru anumite perioade in diferite orase din lume, punand accent exact pe aspecte legate de petrecerea timpului liber, transport in comun etc.
 • +7 (13 voturi)    
  Bucurestiul e ravnit de multi, dar... (Luni, 19 august 2019, 16:25)

  anya_2 [utilizator]

  E infect in multe zone, construcțiile si lucrarile sunt haotice, scuipatorii de semințe sunt trade mark in Pantelimon, Berceni, Rahova si Militari. Traficul e absolut imposibil....e plin de frustrați care nu mai au viata personala după patru- cinci ore petrecute in trafic si in supermarket, pe langa orele de munca. Cat despre cei mutați în zonele rezidentiale, D-zeu cu mila, e si mai complicat! Taxiuri ultra- jegoase, cu excepția Bold si Uber, șmecherie ieftina peste tot... este ilar ca zicea cineva sa plece cei veniți în ultimii 50 ani. Practic s-ar goli. Clujul e de departe mai civilizat, si din pacate nu locuiesc acolo, dar stiu ce spun.
  • 0 (12 voturi)    
   corect (Luni, 19 august 2019, 18:08)

   Just2019 [utilizator] i-a raspuns lui anya_2

   Obiectiva descriere a Bucurestiului si a cetatenilor lui. Se vede evolutia lor, dupa felul in care au votat primarul general si pe cei de sectoare.
   Si da, de departe, Clujul este cu mult mai civilizat decat Bucurestiul, stiu, desi nu locuiesc acolo si poate sa ma contrazica orice "mitic" frustat!
 • +3 (3 voturi)    
  Irelavant (Luni, 19 august 2019, 18:51)

  gemart [utilizator]

  Informatii care despica detalii irelevante in 4. Diferentele asa cum sunt prezentate sunt mici comparat cu diferentele dintre un salariu potential raportat la costul total cu chirie si casa care adesea reprezinta mult mai mult decat mediile astea partiale.

  Nu se muta nimeni pt niste blugi mai ieftini, dincolo de considerente personale extrem de importante, familie si prieteni, lumea se muta unde poate trai mai bine, adica unde poate castiga mai mult si trai cu mai putin stres (siguranta, servicii medicale bune, mai putin trafic, poluare si birocratie, scoli bune unde e cazul).
  • +1 (1 vot)    
   nu e doar atat... (Marţi, 20 august 2019, 0:42)

   matematics89 [utilizator] i-a raspuns lui gemart

   ok...si unde e cel mai bine din punctul tau de vedere? in plus, mai sunt si alte considerente...de ex. parinti in varsta, copii cu probleme, probleme de sanatate...de ex. cineva cu atrita nu poate locui in londra...sau copenhaga, stockholm etc...in romania castig 2000 de euro, in usa castig 4500 de dolari si muncesc mai mult...ce aleg? sa stau in tara, sau cu mexicani si chinezi? depinde si aca esti fata sau baiat, o fata isi gaseste imediat pe cineva...nu asa este si cu un baiat...sunt multe de luat in calcul...
 • -1 (1 vot)    
  multi uita de costurile suplimentare (Marţi, 20 august 2019, 12:36)

  matematics89 [utilizator]

  in orice oras mare din vest, platesti de te ustura arse-ul la complementare...de ex. parcarea, in münchen costa pana la 6 euro pe ora...in plus, platesti o taxa de intrare in oras...de ex. londra ca. 13 euro/zi...asigurarea masinii si a proprietatii este obligatorie si implicita, de ex. asigurare pt un ap de 3 camere costa in jur 1000 euro, ca. de 20-30 ori mai mult decat in bucuresti...taxa TV costa in elvetia 350 euro/an...adica cam 35 pe luna...iar mancarea, subiectul preferat al romanilor nu este mai ieftina in occident, poate doar zaharul, uleiul si faina...dar nu amananci doar asta toata ziua...eu de ex. nu folosesc zahar si ulei, faina f rar, produsele mele sunt de ca. 5 ori mai scumpe in occident, de ex. rosiile bio, produsele bio si gustoase care de altfel nu exista in occident. Alcoolul este muult mai scum, de ex. in suedia nu poti cumpara decat in magazine speciale unde nu numai ca nu gasesti, dar si platesti de 5-10 ori pretul din romania. o bere banala costa 3 euro. La Lidl poti cumpara bere 5,5% in oferta cu 0,25 centi...Un pepene in Londra costa 14 euro, in RO 2 euro...Afinele le-am cumparat ieri din piata cu 15 lei/KG, in Londra cu banii astia iei 100g. Nu mai vorbim de servicii, reparatii, dentist, analize rapide care in unele tari nu exista...astepti cu lunile...si platesti 500 euro asigurare pe luna...etc...sunt multe probleme pe care doar cineva care a trait acolo le cunoaste...Bucuresti este extrem de ieftin si ar trebui ridicate preturile mai ales la imobile...si la taxa de oras.
  • 0 (0 voturi)    
   Nu te obligă nimeni să folosești mașina în Vest (Joi, 22 august 2019, 20:31)

   Nyk1 [utilizator] i-a raspuns lui matematics89

   Vine tramvaiul sau metroul regulat, la fiecare 5 minute.

   La fel ca în cazul metroului din Moscova, la „primitivii” de ruși cum îi numiți voi.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by