În ultimele luni am asistat la acumularea de semnale de final de ciclu post-criză, cel mai lung ca durată din istoria Statelor Unite (prima economie a lumii cu o pondere de 25% din PIB-ul global), atât în dimensiunea financiară, cât în sfera reală. Aceste semnale sunt vizibile și la nivelul pieței imobiliare (un important element de legătură între economia reală și economia financiară) din România, aspect reflectat de dinamica recentă a indicatorilor macro-sectoriali, se arată într-o analiză publicată luni de economistul șef al Băncii Transilvania, Andrei Rădulescu.

Andrei Radulescu, BTFoto: LinkedIn

■ Privind retrospectiv se poate spune că ciclul post-criză pe piața imobiliară a fost unul scurt, caracterizat printr-o dinamică mai lentă a prețurilor și tranzacțiilor. Cu alte cuvinte, comportamentul participanților la piață a fost unul mai prudent în ultimii ani (cel puțin comparativ cu ciclul anterior), ceea ce este normal după resimțirea puternică a valurilor Mării Recesiuni (cea mai severă criză economico-financiară globală de la finele celui de-Al Doilea Război Mondial).

■ Spre exemplu, între primul trimestru din 2015 și primul trimestru din 2019, prețurile caselor din România au crescut cu 18,7%, conform datelor Eurostat. În același interval de timp prețurile caselor din Zona Euro au urcat cu 17,9%, ritm inferior celor înregistrate în Polonia (19,5%), Bulgaria (31%), Cehia (39.1%) și Ungaria (50%).

■ Totodată, după ajustarea cu inflația, prețul caselor pe plan intern a urcat cu 18,8% între 2013 și 2018, dinamică inferioară celor înregistrate în Germania (19,5%) și Statele Unite (22,7%).

■ În acest ciclu post-criză cererea pe piața imobiliară a fost susținută de nivelul accesibil al costurilor reale de finanțare, de Programul Prima Casă, precum și de tendința de creștere a prețurilor activelor imobiliare pe piețele europene.

■ Cu toate acestea, în perioada recentă se observă acumularea de semnale de inflexiune (schimbare a tendinței- n.red) pentru indicele autorizațiilor de construire de clădiri rezidențiale. Astfel, în perioada ianuarie-iunie acest indicator s-a diminuat cu 0,9% an/an la 20.345 unități, evoluție determinată, în principal, de declinul componentei urbane cu 2,3% an/an la 7.223 unități. Pe segmentul rural s-a înregistrat o ajustare cu 0,1% an/an la 13.122 unități.

■ Faza de maturitate a ciclului post-criză pe piața imobiliară este reflectată și de scăderea volumului tranzacțiilor (vânzărilor de imobile) cu 19,6% an/an în primul semestru al anului curent, conform statisticilor Imobiliare.ro.

■ În ceea ce privește evoluția prețurilor caselor din România analiza econometrică elaborată indică dependența de dinamica unor factori precum: prețurile activelor imobiliare din Zona Euro, nivelul costurilor reale de finanțare și salariul real.

■ Subliniem faptul că din analiza statisticilor Imobiliare.ro rezultă faptul că în primele cinci luni ale anului curent prețul real al caselor (prețul nominal ajustat cu inflația) a cvasi-stagnat.

■ Pentru perioada următoare ne așteptăm la o schimbare de tendință pe piață imobiliară, pe fondul semnalelor de final de ciclu post-criză din SUA și Zona Euro și perspectivelor de majorare a costurilor reale de finanțare pe plan intern.

■ Considerăm că amplitudinea ajustării specifice finalului de ciclu pe piața imobiliară va depinde foarte mult de nivelul percepției de risc pe piețele financiare globale (cu alte cuvinte, de intensitatea corecțiilor indicilor bursieri), precum și de modul în care se va rebalansa economia internă (confruntată cu intensificarea deficitelor gemene).