Grupul Business Roundtable (BRT), o asociaţie a managerilor principalelor companii din SUA, a anunţat luni revizuirea principiului administrării corporative, punându-se accent atât pe beneficiile acţionarilor, cât şi pe cele ale clienţilor, angajaţilor şi comunităţilor, scrie Mediafax citând The New York Times.

Angajat in corporatieFoto: Agerpres

"Confruntaţi cu amplificarea nemulţumirilor pe plan mondial din cauza schimbărilor climatice, a inegalităţilor veniturilor şi condiţiilor de lucru, o coaliţie de companii majore a pledat luni pentru revizuirea principiului guvernării corporative. Potrivit acestei coaliţii, acţionarii nu înseamnă totul. Directori generali din cadrul grupului Business Roundtable, inclusiv liderii Apple şi JPMorgan, argumentează că firmele trebuie să investească şi în angajaţi; în plus, trebuie să ofere valoare şi clienţilor", comentează editorialiştii David Yaffe-Bellany şi David Gelles într-un articol publicat în cotidianul The New York Times.

Grupul Business Roundtable a anunţat o nouă Declaraţie privind Scopul unei Corporaţii, semnată de 181 de directori generali care asumă angajamentul de a conduce companiile în beneficiul tuturor părţilor - clienţi, angajaţi, furnizori, comunităţi şi acţionari. Începând din anul 1978, grupul Business Roundtable a emis periodic Principii de Guvernare Corporativă. După 1997, toate versiunile documentului afirmau principiile primatului acţionariatului, anume că existenţa companiilor are scopul principal de a servi acţionarii. Anunţul de luni evidenţiază un standard modern de responsabilitate corporativă.

"Visul american este viu, dar se erodează. Companiile mari investesc în angajaţi şi în comunităţi deoarece ştiu că acesta este singurul mod de a avea succes pe termen lung. Aceste principii modernizate reflectă angajamentul ferm al comunităţii de afaceri de a continua să stimuleze o economie în beneficiul tururor americanilor", afirmă Jamie Dimon, preşedintele şi directorul general al JPMorgan Chase & Co. şi preşedinte al grupului Business Roundtable.

"Noua Declaraţie reflectă modul în care companiile pot şi trebuie să funcţioneze astăzi. Afirmă rolul esenţial pe care companiile îl pot juca în îmbunătăţirea societăţii (...)", a declarat Alex Gorsky, preşedintele Johnson & Johnson şi al Comisiei pentru guvernare corporativă din cadrul Business Roundtable.

Declaraţie privind Scopul unei Companii

"Americanii merită o economie care să permită fiecărei persoane să reușească prin muncă intensă și creativitate și să aibă o viață plină de sens și demnitate. Considerăm că sistemul pieței libere este cel mai bun mijloc de a genera locuri de muncă bune, o economie puternică și durabilă, inovație, un mediu sănătos și oportunităţi economice pentru toți.

Companiile joacă un rol esențial în economie prin crearea de locuri de muncă, stimularea inovării și prin furnizarea de bunuri și servicii esențiale. Companiile produc și vând produse de larg consum; fabrică echipamente și vehicule; susțin apărarea națională; produc alimente; asigură asistenţă medicală; generează și furnizează energie; și oferă servicii financiare, de comunicații și alte servicii care stau la baza creșterii economice.

Chiar dacă fiecare dintre companiile noastre individuale are propriul scop corporativ, împărtășim un angajament fundamental față de toate părțile implicate. Ne angajăm:

- să oferim valoare clienților noștri. Vom continua tradiția companiilor americane care deschid drumul în îndeplinirea sau depășirea așteptărilor clienților;

- să facem investiţii în angajații noștri. Acest lucru începe prin recompensarea corectă și oferirea de beneficii importante. De asemenea, include sprijinirea acestora prin formare și educație care ajută la dezvoltarea de noi abilități pentru o lume în schimbare rapidă. Promovăm diversitatea și incluziunea, demnitatea și respectul;

- să avem relaţii corecte și etice cu furnizorii noștri. Suntem dedicaţi să fim parteneri buni ai celorlalte companii, mari și mici, care ne ajută să ne îndeplinim misiunile;

- să susţinem comunitățile în care activăm. Respectăm oamenii din comunitățile noastre și protejăm mediul prin adoptarea practicilor sustenabile în afaceri;

- să generăm valoare pe termen lung pentru acționari, care furnizează capitalul care le permite companiilor să investească, să se dezvolte și să inoveze. Avem angajamentul transparenţei colaborării eficiente cu acționarii.

Fiecare dintre factorii cu care colaborăm este esențial. Ne angajăm să oferim valoare tuturor, pentru succesul viitor al companiilor noastre, al comunităților noastre și al țării noastre".