​Companiile care au activ net negativ și sunt finantate prin credite de asociati vor trebui să își majoreze capitalul social cu aceste credite, sancțiunea pentru neîndeplinirea acestei obligații fiind radierea, a declarat Gabriel Biriș, specialist în fiscalitate, într-o postare pe Facebook. HotNews.ro a scris despre proiectul Ministerului Finanțelor cu privire la firmele aflate în situația de subcapitalizare sau decapitalizare.

Gabriel Biris, specialist in fiscalitateFoto: Hotnews

"Parerea mea este ca avem aici o falsă problemă, iar solutia nu face decât să complice viața unor companii. Soluția cu care a venit guvernul este una care trateaza doar forma și nu fondul problemei. Pe fond, majorarea capitalului social cu creditele asociatilor nu rezolvă nimic, nu face compania mai sănătoasă. Pe formă, evident că o companie cu capital social mare și datorii mici arată mai bine, dar asta nu schimbă cu nimic starea reală a companiei. În practică știm cu toții că firmele care au datorii la acționari nu dau dividende, ci rambursează din împrumuturi atunci cand au disponibil (de ce ar plăti impozitul pe dividend când pot să nu o facă?), deci masura e cam degeaba", spune el.

Potrivit acestuia, cu măsura asta, acționarii vor trebui să renunțe la împrumuturi în favoarea cresterii capitalului.

"Îi împiedică cineva să își retragă banii din firmă dacă firma merge bine și au fonduri suficiente pentru a face distribuții? Îi obligă să dea dividende? Nicidecum, capitalul social poate fi redus, numai că asta e o formalitate care durează minim 60 de zile. Deci, doar încurcă, amână, introduce costuri suplimentare", afirmă Biriș.

  • Problema există, dar nu se rezolva așa. De ce ar tot finanța acționarul prin împrumuturi o companie care an de an are pierderi? Poate pentru că firma respectivă este paravan pentru activitati economice la negru care aduc bani (nefiscalizați) pentru asociat și asociatul își ține firma în viată prin împrumuturi pentru a le putea derula în continuare? Masura cu care vine Guvernul nu rezolvă această problemă, asta se rezolvă altfel... Cu astfel de măsuri doar se distrage atenția de la problemele cu adevarat reale, grave. Creditele de la asociați nu sunt în sine o problemă.