DOCUMENT Finanțele creează cadrul pentru înființarea unei noi bănci de stat. Este necesară notificarea Comisiei Europene

de F.B.     HotNews.ro
Vineri, 23 august 2019, 11:09 Economie | Finanţe & Bănci


Ministerul Finantelor Publice
Foto: Hotnews
Ministerul Finanțelor Publice a elaborat un proiect de act normativ pentru a putea crea bãnci naționale de dezvoltare, care sunt constituite și funcționeazã ca instituții de credit. Inițial, informația a apărut la începutul lunii mai, într-un raport al Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, despre care Hotnews.ro a scris.


Conform MFP, scopul creãrii bãncilor naționale de dezvoltare în România este abordarea directã a disfuncționalitãților pieței financiare și a decalajelor de finanțare, în baza unei analize independente ex-ante, în scopul atenuãrii și reducerii lor prin desfãșurarea de activitãți de dezvoltare, în conformitate cu legislația Uniunii Europene aplicabilã și cu actul constitutiv al fiecãrei bãnci de dezvoltare.

Bãncile de dezvoltare acordã finanțare în condiții de piațã și acționeazã complementar cu instituțiile de credit în scopul remedierii deficitului de finanțare și disfuncționalitãților pieței financiare.

Principalele aspecte reglementate prin proiectul de Ordonanțã sunt:
 • Scopul - sprijinirea antreprenoriatului, dezvoltarea socio-economicã și regionalã în România prin promovarea investițiilor și facilitarea accesului la finanțare pentru beneficiarii eligibili.
 • Forma legalã - persoane juridice române constituite ca societãți pe acțiuni ale cãror condiții de organizare și funcționare se stabilesc prin actul constitutiv elaborat în conformitate cu prevederile Legii societãților nr. 31/1990, republicatã, cu modificãrile ºi completãrile ulterioare. Bãncile de dezvoltare sunt deținute în întregime, în mod direct pe toatã durata de funcționare, de cãtre statul român, prin Ministerul Finanțelor Publice.
 • Capitalul social - se asigurã din bugetul de stat și/sau din veniturile rezultate din privatizare înregistrate în contul Trezoreriei Statului. Sumele pentru constituirea sau majorarea capitalului social, precum ºi condițiile de finanțare prin instrumentele menționate se aprobã prin hotãrâre de Guvern.
 • Guvernanțã – sistemul de administrare se stabilește prin actul constitutiv al acestora. Procedura de numire a membrilor organelor statutare ale fiecãrei bãnci de dezvoltare se stabilește prin hotãrâre a Guvernului. Membrii organelor de conducere ale bãncilor de dezvoltare își exercitã atribuțiile în mod independent, cu loialitate, diligențã și respectând obiectivele și strategia stabilitã de adunarea generalã a acționarilor a fiecãrei bãnci de dezvoltare.
 • Activitãți - bãncile de dezvoltare pot funcționa doar pe baza autorizației emise de Banca Naționalã a României în conformitate cu prevederile referitoare la autorizarea unei instituții de credit și pot desfãșura activitãți în limita autorizației acordate. Prin hotãrâre a Guvernului se stabilesc condițiile de organizare și funcționare ale bãncilor de dezvoltare.
 • Beneficiari eligibili - bãncile de dezvoltare oferã produse financiar-bancare unor categorii țintã de beneficiari eligibili, identificați prin analiza ex-ante privind disfuncționalitãțile pieței financiare și decalajele de finanțare, în cadrul proiectului finanțat de Comisia Europeanã, de înființare a bãncilor de dezvoltare.
 • Surse de finanțare necesare pentru derularea activitãților desfãșurate de bãncile de dezvoltare sunt: comisioane, dobânzile și tarife rezultate din prestarea activitãților specifice și suportate de cãtre beneficiarii eligibili ai bãncilor de dezvoltare, fonduri contractate de pe piețele financiare internã si internaționale, fonduri de la instituții financiare internaționale, fonduri încredințate pe bazã de mandat de autoritãți ale administrației publice, fonduri de la bugetul de stat, împrumuturi subordonate acordate de statul roman și alte surse de finanțare, stabilite prin hotãrâre a Guvernului, cu reglementarea modalitãților de utilizare.
Conform notei de fundamentare, pentru funcționarea ca bancă de dezvoltare este necesară notificarea Comisiei Europene, iar aportul la capitalul social, fondurile puse la dispozitie, finanțarea și operațiunile băncii naționale de dezvoltare trebuie să respecte regulile Uniunii Europene în materie de ajutor de stat.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1973 vizualizari

 • +2 (4 voturi)    
  O nouă hoție PSD-ALDE. (Vineri, 23 august 2019, 11:36)

  asavreau [utilizator]

  Există BRD-Banca de Reconstrucție și Dezvoltare alcătuită din fosta Bi-Banca de Investiții și Societe Generale(bancă franceză).Nu mai știu cât are acum statul român,acțiuni la BRD.La înființare avea 49%.Actuala Bancă de Dezvoltare dorită,pare o hoție de unde să fure șmecherii din psd și alde și unde să-și plaseze odraslele,amantele și ....soacrele.
 • 0 (2 voturi)    
  vor sa scape de CEC (Vineri, 23 august 2019, 12:57)

  MamboNoFaiv [utilizator]

  si au nevoie de inlocuitor?
 • 0 (0 voturi)    
  toată populația (Sâmbătă, 24 august 2019, 20:23)

  nick24 [utilizator]

  să depună banii aici, inclusiv cardurile de salarii și pensii!
  au dobânzi mari!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by