Începând de sîmbătă și până luni la Biarritz (în sud-vestul Franței) vor avea loc lucrările summitului G7. Întâlnirea se desfășoară în cadrul președinției franceze a G7, care se concentrează în jurul combaterii inegalităților. În acest context, președinția franceză a ajustat formatul G7 pentru a implica și liderii Uniunii Africane, FMI, OCDE, ONU și Băncii Mondiale. UE va fi reprezentată de Președintele Donald Tusk.

Imagine de la summitul G7 de anul trecutFoto: Comisia Europeana

Dezbaterile vor avea loc pe mai multe teme:

  • Politica externă și chestiuni de securitate

Liderii vor discuta chestiuni urgente legate de politica externă și de securitate, cum ar fi: Iranul, Ucraina, Libia, situația din Siria și din Orientul Mijlociu, Peninsula Coreeană, Venezuela.

Se preconizează că liderii G7 se vor apleca asupra relațiilor cu Iranul în urma deciziei acestei țări de a reduce punerea în aplicare a anumitor aspecte ale acordului nuclear.

  • Comerț

Liderii vor discuta despre perspectivele economice mondiale și chestiuni legate de comerț. Aceștia vor discuta, de asemenea, despre impozitarea internațională, în special în sectorul digital.

Se preconizează că liderii vor discuta despre modalități de protejare a sistemului comercial bazat pe norme. Summitul va fi, de asemenea, o ocazie pentru a purta discuții privind modalități de dezamorsare a tensiunilor comerciale actuale.

Reforma Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) se află, de asemenea, pe ordinea de zi, în urma angajamentului asumat la summitul G20 de la Osaka în ceea ce privește modernizarea OMC.

  • Africa

Se preconizează că liderii G7 vor aproba un nou cadru între G7 și Africa. Liderii vor încerca să dezvolte împreună cu partenerii africani instrumente concrete de sprijinire a dezvoltării economice durabile pe întregul continent.

În plus, se preconizează că va fi aprobat un plan de acțiune specific al G7 privind regiunea Sahel, care vizează îmbunătățirea cooperării în materie de dezvoltare și securitate.

UE va anunța, de asemenea, un sprijin financiar acordat Acțiunii pozitive pentru accesul femeilor la finanțare în Africa (AFAWA) a Băncii Africane de Dezvoltare.

Combaterea inegalităților și emanciparea femeilor

Se preconizează că liderii vor sublinia importanța participării femeilor pe piața forței de muncă și vor evidenția importanța educației pentru fete și femei, în special în țările în curs de dezvoltare. Partenerii din cadrul G7 se vor angaja, de asemenea, în anumite domenii de acțiune pentru a se realiza progrese în ceea ce privește egalitatea de gen.

În ceea ce privește angajamentele financiare, UE va anunța o contribuție importantă la realimentarea Fondului mondial de luptă împotriva SIDA, tuberculozei și malariei.

Se preconizează, de asemenea, că liderii vor sprijini crearea unui Fond internațional pentru supraviețuitorii violenței sexuale din zone de conflict, UE angajându-se să aducă o contribuție financiară concretă.

  • Schimbările climatice și oceanele

În ceea ce privește schimbările climatice, UE își va reafirma angajamentul față de punerea în aplicare deplină și efectivă a Acordului de la Paris.

Liderii vor purta o discuție de evaluare a Cartei G7 privind plasticul din oceane, asupra căreia s-a convenit anul trecut cu ocazia summitului din Canada, și vor discuta noi inițiative de reducere a poluării cu materiale plastice.

De asemenea, se preconizează că liderii G7 vor aproba o cartă privind biodiversitatea, astfel cum a fost adoptată de miniștrii mediului din G7 în mai anul trecut. Carta urmărește să intensifice eforturile de stopare a pierderii biodiversității și să sprijine sănătatea planetei.

  • Transformarea digitală

De asemenea, se preconizează că liderii vor discuta despre transformarea digitală și despre cum se poate asigura faptul că aceasta este deschisă, liberă și sigură. Discuția se va concentra asupra modalităților de apărare față de amenințările străine a societăților și instituțiilor noastre democratice, precum și a proceselor noastre electorale. De asemenea, liderii vor face schimb de opinii cu privire la modul de continuare a eforturilor de combatere a conținutului online cu caracter terorist.

Summitul G7 este un forum care joacă un rol important în conturarea unor răspunsuri globale la provocările globale, completând coordonarea economică globală asigurată de G20.

Acesta reunește lideri din UE și din următoarele țări: Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit și SUA. Liderii se reunesc în formula G7 din 2014, ca urmare a încălcării de către Federația Rusă a suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei.

Summitul de la Biarritz urmează summitului G7 de la Charlevoix, Canada.