În condiţiile în care randamentele pentru majoritatea obligaţiunilor sale sunt sub nivelul zero, Suedia analizează posibilitatea de a se alătura altor ţări precum Austria care au profitat de costurile reduse cu împrumuturile pentru a emite obligaţiuni pe 100 de ani, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

În prezent obligaţiunile guvernamentale suedeze cu cea mai lungă maturitate, al căror randament este apropiat de zero, trebuie răscumpărate în 2039. Toate celelalte obligaţiuni suedeze au randamente negative, alături de alte obligaţiuni cu venit fix în valoare de peste 16.000 miliarde dolari la nivel mondial.

Povara datoriei în Suedia este de aproximativ 35% din PIB, una din cele mai mici din Uniunea Europeană. Aproape jumătate din obligaţiunile guvernamentale emise de Suedia sunt deţinute de Banca Centrală, care a cumpărat obligaţiuni începând din 2015 în cadrul unui program de stimulare.

În ultimi ani investitorii care caută obligaţiuni sigure cu un randament de peste 1% s-au îndreptat spre obligaţiunile emise de statele europene, însă deocamdată doar câteva state europene, precum Belgia şi Irlanda, au prelungit maturităţile până la un secol. De exemplu, la finele lunii iunie Austria a vândut obligaţiuni pe 100 de ani în valoare de 1,25 miliarde euro.