Doi dinozauri se mușcă deasupra muncitorilor români și asiatici. Cum vad patronatele și sindicatele criza forței de munca/ Patronate: Ce apără sindicatele? Ceva ce nu există?/ Sindicate: Românii lucrează în funcție de cum îi plătiți

de Florin Barbuta     HotNews.ro
Joi, 29 august 2019, 8:48 Economie | Finanţe & Bănci


Santier in Bucuresti
Foto: Hotnews
​Nu știu cum vedeți voi, dar eu când ma gândesc la sindicate și patronate, în imaginație mi se proiectează o poza cu două persoane ce iau forma unor dinozauri. Poate pentru că majoritatea liderilor au vârste înaintate, iar gândirea multora a rămas în trecut. Fiecare parte crede că are dreptate și fiecare trage pentru ea. În ședința Consiliului Economic și Social de săptămâna aceasta cei doi dinozauri s-au aflat în confruntare. Se mai muscau unul pe altul, se mai misca câte un colț... Cine are dreptate și cine nu, veți decide fiecare în parte. (se mușcau unul pe altul, adică se atacau; se mișca cate un colț, adică anumite argumente erau slabe)

Discuția a pornit de la un proiect banal de care este nevoie, fie că ne place, fie că nu, care a și fost ulterior adoptat de Guvern, anume creșterea numărului de asiatici care să muncească în România cu încă 10.000, având în vedere criza de pe piața forței de munca.


Foarte pe scurt declarațiile pro ale patronatelor:
 • Românii pleacă în continuare, din varii considerente, dar noi avem nevoie să acoperim
 • Au plecat cei mai buni români
 • România a peirdut aproape 300.000 de ingineri și tehnicieni. I-am pierdut din niște politici prost înțelese
 • Lipsesc foarte mulți, iar cei care sunt disponibili, ori nu vor să muncească, ori nu sunt capabili de performanța de care avem nevoie
 • Nu au mai rămas cei calificați
 • În provincie nu vor, pur și simplu, să muncească, pentru că sunt ajutoare sociale, că au pierdut contactul cu realitatea.
 • Interesul țării este să aducă muncă de afară cât mai multă, dacă vrem autostrăzi, anumite clădiri. Nu înțeleg ce vorbim.
 • Ce apără sindicatele aici? Ceva ce nu există?

Foarte pe scurt declarațiile, mare parte contra, din partea sindicală:
 • Patronii să declare la ANOFM locurile de muncă disponibile pentru a vedea realitatea cu care ne confruntăm
 • Românii lucrează în funcție de cum îi plătiți și nu cred că puteți să spuneți că dacă puneți omul la treabă nu muncește
 • Cei pe care îi aduceți din afară: 1. nu au posibilitatea și nu au voie să se asocieze. 2. Îi țineți ca slugile pe plantație.
 • Mulți români nu sunt înregistrați la șomaj. Stau pe acasă și trăiesc din ajutor social și din altele
 • Noi am rămas cu un aparat (de stat n.r.) la 22 milioane, când 10 milioane nu mai sunt pe teritoriul României. Acum aducem turci, tătari să ne facem probleme cu ei.
 • România fără forță de muncă românească? Asta vor patronii români? Vor să fie patroni români și forță de muncă străină?
 • Noi ar trebui să reducem costurile cu forța de muncă și, pe partea cealaltă, reducerea costurilor la energie, gaze și petrol
 • Faptul că anumite companii există și își desfășoară activitatea este atributul actualei forțe de muncă, ăleia din țară și ăleia din străinătate.

Dezbaterea a pornit de la patronate care consideau că o crestere a contingentului cu 10.000 nu e de ajuns, fiind nevoie de o cifră mai mare.

Membru CES din partea patronală: Eu consider că propunerea dvs. (de creștere a contingentului n.r.) este cu mult sub ceea ce au nevoie sectoarele de activitate pentru a continua să absoarbă din afara spațiului comunitar. Românii pleacă în continuare, din varii considerente, dar noi avem nevoie să acoperim.

Intervine un membru din partea sindicală: Ministerul Muncii lucrează cu datele pe care le are de la instituțiile publice. Colegu, dacă vrem să creștem contingentul, haideți să declarăm locurile de muncă la ANOFM, ca să avem o imagine mult mai corectă și coerentă cu privire la deficitul de personal. Dacă nu declarăm locurile de muncă așa cum se întâmplă în mare parte în zona patronală, avem contingent de 10.000. Dacă cerem, trebuie să și oferim. Haideți să oferim pieței muncii sau instituțiilor publice realitățile cu care ne confruntăm.

Alt sindicalist, pe un ton ridicat: Eu propun să dăm un aviz negativ pentru că punctul de vedere al patronatului care a spus că cei pe care îi aducem de afară lucrează mai bine decât cei din România. Eu vă spun că lucrează în funcție de cum îi plătiți și nu cred că puteți să spuneți că dacă puneți omul la treabă nu muncește. Altel, nu îl angajezi. Eu așa știu. Nu poți să spui că aduci oameni din Thailanda că lucrează mai bine ca românu, dacă pe român nu-l pui la treabă. Din cauză că pe cei pe care îi aduceți din afară: 1. nu au posibilitatea și nu au voie să se asocieze. 2. Îi țineți ca slugile pe plantație. Nu pot să miște, că a doua zi îi spui să plece acasă, îl trimiți înapoi la agenția care l-a adus în România. De ce nu vreți să înțelegeți acest lucru? Spunem că avem șomaj mic, mulți români nu sunt înregistrați la șomaj. Stau pe acasă și trăiesc din ajutor social și din altele. Asta din cauză că atunci când se duce la muncă îi dai 1.400 lei și nu îi ajunge nici măcar lui ca să facă naveta și să mănânce, dar să mai crească și doi copii.

Alt membru de la patronate: Guvernul nu are o strategie în acest domeniu. Noi nu am realizat ce trebuie, de ce trebuie. Sunt țări care aduc forță de uncă de afară de 40-50 de ani, vedeți Germania, pentru că au sesizat că au nevoie. (...) România a peirdut aproape 300.000 de ingineri și tehnicieni. I-am pierdut din niște politici prost înțelese, din cauză că au venit firme (străine n.r.) aici și din 3000 de oameni, au lăsat 2.000 în România, i-au luat pe cei mai buni cu ei. Dacă cineva își închipuie că noi chiar vrem să lucrăm cu vietnamezi, vrem să-i plătim mai mult numai pentru că avem necaz pe rudele noastre pe români, se înșeală. Este un fapt, lipsesc foarte mulți, iar cei care sunt disponibili, ori nu vor să muncească, ori nu sunt capabili de performanța de care avem nevoie. Noi nu am venit acum de pe Marte aici și nu am găsit forță de muncă. Orice se poate face și în România, ce se face pe pământ cu oameni, nu pe lună cu marțieni. Trebuie să fie oameni care să vrea să muncească și să aibă calificarea. Nu au mai rămas cei calificați. Interesul țării este să aducă muncă de afară cât mai multă, dacă vrem autostrăzi, anumite clădiri. Nu înțeleg ce vorbim. Ce apără sindicatele aici? Ceva ce nu există?

El a continuat spunând că nu este adevărat că muncitorilor români nu li se plătește transportul, că nu au condiții bune de muncă.

„Nu vor, pur și simplu, în provincie, cum ai ieșit din București, nu vor să muncească, pentru că sunt ajutoare sociale, că au pierdut contactul cu realitatea. Nu este o prostie a patronatelor ceea ce se spune. Haideți să nu ne mai certăm între noi pe chestia asta”.

Iacob Baciu, președintele CES, care vine din partea sindicală: Este o etichetă pe care ați pus-o dvs. că toți că Românii nu vor să muncească. Dacă nu vor să muncească e problema lor și e treaba lor. (...) Nu poți să pui etichetă lu' ăla, lu' ălalaltă, că nu muncește.

(certuri pe tema asta)

Iacob Baciu a intervenit din nou: Au plecat peste 10 milioane de oameni din România. De ce? De bine de rău, nu asta mă interesează, nu asta e. Întrebarea e alta: Toate instituțiile statului care sunt finanțate de la patronate și sindicate și-au redus personalul? Nu! Noi am rămas cu un aparat (de stat n.r.) la 22 milioane când 10 milioane nu mai sunt pe teritoriul României. Acum aducem turci, tătari să ne facem probleme cu ei. O să vadă ce probleme vor avea peste câțiva ani cu cei care vin aici. Nu asta e important. Noi ar trebui să reducem costurile cu forța de muncă și, pe partea cealaltă, reducerea costurilor la energie, gaze și petrol. Să nu credeți că noi partea sindicală nu le vedem și nu le simțim. Nu cred că vreunul de la sindicat dorește ca unul de la patronat să dea faliment. Nu, e greșit.

Alt sindicalist: România fără forță de muncă românească? Asta vor patronii români? Vor să fie patroni români și forță de muncă străină?

Membru de la patronate: La mine, venitul mediu, din păcate nu poate fi și salariul, din cauza costurilor, venitul mediu pe transporturi, astăzi este între 3.500 – 4000 lei, fără să iau în calcul diurnă și alte chestiuni. Pe vietnamez nu o să-l plătesc niciodată cu banii ăștia. Ceea ce poate să facă un șofer român, nu poate să facă un vietnamez, poate doar după 5 ani. Toată vocea asta asupra noastră nu ia în calcul un lucru, îmi pare rău că nu am posibilitatea să fac un sindicat al angajaților de la Kaufland, Lidl și mai știu eu ce. Atunci poate am discuta altfel, da? Același angajat de la Kaufland în Germania are de 7-8 ori salariul pe care îl ia ăla din România. Știți care e paguba? Kaufland îmi plătește mie transportul la jumătate decât în Uniunea Europeană. Cu asta trebuie să ne gândim. Să facem echipă, să nu ne dăm la gioale aici pe un subiect de genul acesta.

Sindicalist: România arată așa în acest moment pentru că modelul economic s-a bazat forță de muncă prost plătită, ieftină și bine calificat. O forță de muncă de care, nu numai patronatele, poate și Guvernele, și-au bătut joc. De-asta au plecat. Mă rog, s-a simțit nemulțumită. Faptul că anumite companii există și își desfășoară activitatea este atributul actualei forțe de muncă, ăleia din țară și ăleia din străinătate. Acum a venit momentul, vrem nu vrem, ca și antreprenoriatul să vină să ofere ceva.

Discuțiile au continuat până a luat cuvântul un sindicalist ceva mai în vârstă, care a venit cu următoarea întrebare:

- Bonele thailandeze intră în acest contingent?

I s-a dat de înțeles, de către un oficial al Ministerului Muncii, că există posibilitatea de aducere a unor astfel de bone.


Contingentul de muncitori străini a fost mărit, marți, de către Guvern cu 10.000, la 30.000 pentru acest an. În primele cinci luni, angajatorii au declarat în mod repetat ca neocupate peste 64.000 de locuri de muncă, potrivit ANOFM.

Străinii care ar putea fi încadraţi în muncă sau detaşați în România la un singur angajator, urmare suplimentării pentru anul 2019 a contingentului de lucrători nou - admişi pe piaţa forţei de muncă din România, ar reprezenta aproximativ 0,46 din numărul persoanelor salariate, care, în primul trimestru al anului 2019, era de 6,48 milioane, conform INS.

Nota de fundamentare spune că eliberarea celor 10.000 de avize suplimentare de angajare/detașare pentru lucrători nou - admişi pe piaţa forţei de muncă din România reprezintă un plus de 1 milion de euro venit la bugetul de stat, având în vedere că, la eliberarea avizelor de angajare/detaşare, angajatorul/beneficiarul prestării de servicii plăteşte un tarif în lei, echivalent a 100 euro raportat la cursul oficial al Băncii Naţionale a României la data efectuării plății.

De asemenea pentru lucrătorii permanenţi sau asimilaţi lucrătorilor permanenţi, angajatorii vor plăti taxele, impozitele şi alte contribuţii prevăzute de legislaţia română în vigoare.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7799 vizualizari

 • +6 (18 voturi)    
  Lol (Joi, 29 august 2019, 9:42)

  HP [utilizator]

  Patronatele au doar scuze si explicatii, dar adevarul ramane - romanii si-au luat lumea in cap exclusiv pentru salariile mici.

  Eh, ca mai sunt vreo cativa visatori care au stat si ei sa ia gaz si au plecat pentru ca dragnea - e alta discutie, dar aia sunt net minoritari, cateva mii comparativ cu cateva milioane.

  Romanii se vor intoarce acasa atunci cand vor lua mia de euro net, ca salariu mediu pe economie.

  USR ? PNL ? sprijiniti chestia asta ?

  Nu ? atunci veti fi pa cat de curand.

  La fel ca Iohannis care o tot arde ca un tradator cu parteneriatul vietii din care Romania nu castiga nimic si pierde tot.

  Toti astia ar trebui pusi la perete si impuscati - tradatori imputiti.
  • +6 (20 voturi)    
   Vorbesti tampenii (Joi, 29 august 2019, 10:37)

   Mayhem [utilizator] i-a raspuns lui HP

   Nu patronatele sunt de vina pentru ca salariile in Romania sunt mici. Statul este. Cand pui o povara fiscala enorma asupra muncitorului roman, obligand muncitorul sa lucre 167 de zile pe an pentru stat si restul pentru el, nu poti sa spui ca patronatul e zgarcit, ci ca statul e mult prea hraparet.

   Sindicalistii nu au dreptate. Romania are o mare problema cu asistatii sociali. Sunt peste 2 milioane, un numar enorm de mare, o povara enorma pentru bugetul de stat sustinut din taxele, impozitele si birurile atat a afacerilor cat si a oamenilor de rand. Acesti oameni au fost invatat de stat vreme de 30 de ani ca lor li se cuvine acel ajutor social, un lucru foarte periculos pentru ca lumea in care traim nu este dominata de principii idealiste, ci se bazeaza pe legea junglei, cel puternic supravietuieste. Am creat un sistem in care unii oameni au fost invatati sa fie net beneficiari, fara sa contribuie cu absolut nimic. Cred ca unii romani au plecat si din acest motiv pentru ca nu e normal ca tu sa platesti taxe si impozite, sa muncesti 167 de zile pe an pentru stat iar statul sa redirectioneze jumatate din buget in salariile bugetarilor, pensii si ajutoare sociale (pe langa multe alte cheltuieli inutile) asta in timp ce spitalele sunt intr-o stare deplorabila, sistemul de invatamant e la pamant iar investitiile la fel. Este inadmisibil ca in perioada de dupa 2012 cu crestere economica si a veniturilor tu sa nu investesti mai nimic in dezvoltarea infrastructurii. Oricum ai pune-o, cresterea pe baza de consum nu este o creste durabila. Tine pana la urmatoarea criza, dupa care o luam de la capat.

   Cat despre faza cu 1000 de euro net, bai se poate. Sa mai taie statul povara fiscala a muncitorului si se poate. Ti se pare normal ca tu sa muncesti de 4800 de lei si sa iei in mana 2500? Oricum platim taxe degeaba. Asigurarea medicala nu te ajuta absolut deloc. Exista asigurari medicale private mult mai ieftine si care ofera servicii medicale mult mai decente...
   • 0 (10 voturi)    
    Fake news cu Asistaii social din Romania (Joi, 29 august 2019, 11:06)

    Hann1986 [utilizator] i-a raspuns lui Mayhem

    Va rog sa va informati inainte de a afirma neadevaruri. Sunt 200 mii de asistai sociali in Ro (numarul variaza de la o luna la alta), nicidecum 2 mil., statul platind aprox. 272 lei fiecarui asistat.
    Daca va veti interesa si veti face niste calcule, veti realiza ca statul plateste undeva sub 0.1% din PIB pentru asistatii social. Credeti ca e o suma mare? Cercetati si vedeti care e media UE din PIB pentru asistatii social. Credeti ca economisind acest 0.1% din PIB vom avea mai mult la educatie sau transporturi. Va rog sa va informati inainte sa mai afirmati "fapte".
    • +5 (13 voturi)    
     La asistați băgăm și bugetarii și „specialii” (Joi, 29 august 2019, 11:34)

     Raoke [utilizator] i-a raspuns lui Hann1986

     Și vezi că iese socoteala!
    • +2 (4 voturi)    
     calcule (Joi, 29 august 2019, 12:01)

     jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Hann1986

     vezi ca sunt 12 luni intr-un an.
     Adica, 650 milioane dintr-un buget de 300 miliarde = 2 la mie.
     Problema e ca aia nu ajuta la bugetul de sanatate si in niciun caz la PIB sau la partea alba care ajunge in buget.
     • 0 (4 voturi)    
      bugetarii - ne costa 35% din buget (Joi, 29 august 2019, 12:48)

      jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

      Sunt de 2 ori mai bine platiti decat cei din privat. Desi pe de o parte e adevarat ca procentul cu studii superioare e covarsitor pe medie la buget vs privat, totusi implicarea la munca si rezultatele muncii bugetarilor nu se vad - de exemplu avem cea mai mica rata de colectare la buget, printre cele mai slabe sisteme medicale si de invatamant.
      Pensionarii inca vreo 25-30% din buget, iar cei speciali inca vreo 3-4%.
      • 0 (0 voturi)    
       La distanță (Vineri, 30 august 2019, 9:03)

       Zagura [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

       "procentul cu studii superioare e covârșitor pe medie la buget vs privat" este foarte adevărat și tot adevărat este că 80 la sută dintre ei sunt absolvenți ai învățământului la distanță, adică la distanță față de carte (așa după cum a afirmat recent Abram;burica la un post TV).
   • -2 (4 voturi)    
    Lol (Joi, 29 august 2019, 16:20)

    HP [utilizator] i-a raspuns lui Mayhem

    Du-te ba de aici cu vrajeala ta de dreptac - povara fiscala in Romania e undeva aproape de media practicata in EU.

    Nici n-am mai citit ce-ai mai scris dupa aia.

    Ai zis cumva ceva de "productivitate" ? Ca aia e cealalta vrajeala folosita de obicei.

    Sau e aia cu "daca nu le convine, sa se duca in alta parte unde se plateste mai bine" ?

    Bai, da' si cand v-om prinde...
    • +2 (2 voturi)    
     Povara fiscală pentru angajat este undeva la (Vineri, 30 august 2019, 18:21)

     BleahBleah [utilizator] i-a raspuns lui HP

     42% din salariul brut ...
  • +2 (12 voturi)    
   continuare (Joi, 29 august 2019, 10:45)

   Mayhem [utilizator] i-a raspuns lui HP

   Avem asigurari de pensii private decente, flexibile, mult mai avantajoase atat pentru contributor dar si pentru urmasi, etc.

   Vreti sa duceti o viata mai buna in Romania? Reduceti dimensiunea statului. Privatizati, privatizati, privatizati. Statul sa fie doar un caine de paza, atat. Dar in conditiile in care marea majoritate a populatiei doreste ca statul sa faca x, y, z, in esenta tot si toate, stiind ca tot ce face, face prost si administreaza prost, o sa continuam sa ne scaldam in mizerie, esecuri, lamentari si nerealizari.

   Individul in general stie ce mai bine pentru el (iar daca nu stie o sa invete pe propria piele din experienta, selectia naturala isi spune cuvantul), nu are nevoie de stat sa ii spuna cum si unde sa isi faca asigurare medicala, cat sa contribuie la ea, la pensii (in esenta pensiile altora, pilonul I e o schema Ponzi pana la urma), etc.

   Trebuie urgent eliminata sintagma din Constitutie de stat social. Votul trebuie restrictionat, in functie de contributii (doar net contributorii sa aiba puterea de a vota), votul universal s-a dovedit a fi un esec ce va grabi doar la erodarea democratiei si a sistemului economic capitalist pentru ca le da oportunitatea net beneficiarilor sa voteze doar pe cei ce le asigura si le extinde beneficiile.

   In fine, multe trebuie schimbate, dar din pacate se pare ca numai dupa un colaps major vom ajunge cu picioarele pe pamant si sa realizam ca nu patronatele sunt de vina pentru situatia actuala. Ci statul si sindicatele (care in esenta sunt azi o ramura a statului, controlate politic). Conceptul insusi de sindicat e pur statist.
   • -2 (4 voturi)    
    Lol (Joi, 29 august 2019, 16:24)

    HP [utilizator] i-a raspuns lui Mayhem

    Nu boss, statul nu e si nu trebuie tratat ca o firma.

    A se scuti cu caramitrismele astea.

    Daca am privatiza serviciile publice, am intra in haos - e suficient ca majoritatea romanilor nu-si permit sa plateasca asigurari private, din salariile lor de 15 milioane pe luna.

    Acum ati vrea sa privatizam tot, ca firmele sa aiba monopol si sa poata urca preturile pana la cer.

    E exact motivul pentru care lumea a avut criza din 2008 - deregularizarea excesiva, fiecare facea ce vrea.

    Nu tati, dreapta si-a atins de mult limitele. Poti spune ce vrei tu, dar vrajelile lui basescu cu asistatii si cu pensionarii imputiti, pe care clica de la usr le-a reinventat - nu prind decat la dobitocii care urla la cladiri goale.

    Da, stiu, popor de idioti, o sa emigrati, etc.

    Hai, patina, degeneratilor si dezradacinatilor.

    Nu, nu avem nevoie de voi. Nu, nu vrem o tara ca afara.
    • +3 (3 voturi)    
     Arată-mi un singur domeniu ... (Vineri, 30 august 2019, 18:30)

     BleahBleah [utilizator] i-a raspuns lui HP

     Administrat de statul român în care nu este haos ...
 • +5 (13 voturi)    
  Salarii raportate cu profiturile dl. patroni... (Joi, 29 august 2019, 10:06)

  Gaspar [utilizator]

  S-au obisnuit in Romania ultimilor 30 de ani, cu oameni scoliti, competenti..pe care i-au platit cu 100$ pe luna in anii '90 si nitel mai mult prin anii 2000...
  Au plecat din tara, ingineri, doctori, muncitori calificati in general "meseriasi" in domeniul lor de activitate.
  Acum dupa ce au golit tara si daca mai suntem in Romania 10 milioane de oameni...daca! Baietii au pretentia ca sa plateasca ca in Bangladesh si sa munceasca ca iin Germania...astea sunt pretentiile patronatului romanesc. Nene...profiturile facute in Romania de firme sunt cele mai mari , ca marja de profit, din intreaga Europa! Noi platim cel mai mult pe: sampon, sapun, detergent, APA nene APA!! salam, mezeluri, orice si tragic e ca platind mai mult decat produsul identic din Germania, Italia etc...calitatea acestuia este la sfert..Adica ei ne dau produse manarite la pret mai mare decat ala bun din tara vestica Italia, Germania...etc..Salariile in Romania sunt de cca 4, 5 ori mai mici decat in tarile vestice ....Ca sa intelegem..ce e la vestici euro la noi e leu...doar ca ei au 1,5 lei pe benzina noi 6, ei au chirie 500 euro noi 1500 lei...dar ca suma intreaga omul ia 3000 unitati monetare...Suntem jefuiti la scara larga de domnii patroni...Bancile, au 10% DAE la credite..in germania e 2% si sunt tari vestice unde dobanda e ZERO!!! La noi asa ceva este SF....Suntem furati la scara mare..
  • -1 (9 voturi)    
   exagerezi (Joi, 29 august 2019, 10:41)

   dnicu [utilizator] i-a raspuns lui Gaspar

   Unde gasesti tu chirie (sa stai singur) la 500 euro in europa de Vest? In Olanda, totul e de la 800-1000 in sus. Dobanda la credit de 2%? la ce fel de credite? Imobiliare? Dobanda zero? Sunt si in Romania carduri de credit cu dobanda zero. Uite exemple de carnaturi luate random de la un magazin din NL: https://www.ah.nl/producten/product/wi197145/ah-gegrilde-yorkham Sunca la 25 euro kg. Cine da la noi 120 RON pt kg de sunca? https://www.ah.nl/producten/product/wi192853/ah-grillworst-kip 16 euro kg. 75 ron? wow ce ieftin.
 • +3 (3 voturi)    
  mie mi se pare (Joi, 29 august 2019, 10:22)

  yyyxxx1981 [utilizator]

  ca sunr argumente valide de ambele parti, nu mi se par puerile. Intradevar, trebuiesc salarii mai mari pentru a se avea performanta. Daca diferenta intre salariu si ajutor social este semnificativa, mai multi vor dorii sa treaca pe salariu.
 • -8 (8 voturi)    
  Eroare sindicala. (Joi, 29 august 2019, 10:30)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Românii nu lucreaza, fura!
  • +2 (4 voturi)    
   Bugetarii români. (Joi, 29 august 2019, 11:37)

   Raoke [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   Că angajații la privat nu mai au cum.
 • -2 (10 voturi)    
  nu de bani pleaca lumea din tara ... (Joi, 29 august 2019, 10:32)

  dnicu [utilizator]

  si eu si multi alti romani care am plecat din Romania, nu am plecat din lipsa de bani. Ci din lipsa unui trai decent in secolul 21. Asta inseamna infrastructura (autostrazi, in Moldova nu avem nici macar 1 km), spitale, scoli, locuri de parcare sau transport public decent, apa-canalizare-gaz in zonele metropolitane si multe alte chestii marunte care se aduna.
 • +5 (11 voturi)    
  Statul nu protejeaza angajatii ca in alte tari (Joi, 29 august 2019, 10:55)

  Raka [utilizator]

  Ci ii protejeaza pe patroni astfel incat sa isi poata exploata angajatii cat mai lejer. Trebuie sa avem legi eficiente care sa ii protejeze pe angajati impotriva abuzurilor patronilor si care sa le asigure un salariu minim decent . Nu mai suntem slugi si nu traim in perioada feudalismului. Parerea mea e ca Romania este o colonie de sclavi in care o buna parte a populatiei este tinuta fortat intr-o stare de saracie lucie, pentru a fi buni de exploatat si a nu avea alte oportunitati astfel incat se dezvolte, sa traiasca mai bine.
  • -2 (6 voturi)    
   hm (Joi, 29 august 2019, 13:43)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Raka

   Te tine cineva in lanturi? De ce nu pleci la altcineva, care te va plati la adevarata ta valoare?
 • +3 (3 voturi)    
  Adevarul e undeva la mijloc. (Joi, 29 august 2019, 13:05)

  ABBV [utilizator]

  Pentru ca vina pentru tot o purtam toti. Suntem needucati si nepasatori. In principiu toti vor mai bine, dar nimeni nu vrea sa faca nimic. Patroni blamatii sau sefi unsi de straini la muntinationale sunt tot Rromani ....care se gandesc cum sa iasa ei bine ....Muncitori si functionarii fac la fel se gandesc cum pot lucra cat mai putin ......Ba mai mult si atunci cand sunt platiti la nivel vestic fac treaba si au o seriozitate de ....nimic ....
  Suntem inca incremeniti in timp in acelasi moment din comunism unde averea tuturor (a statului) este a nimanui. Suntem la acel moment si in privinta taxelor, prin care statul jefuieste de la omul muncitor. Nu exista alta comparatie decat jaf 80% din ceea ce faci prin munca ta la stat este jaf! Cand TOT ce percepe statul (Impozit pe salar, tva, impozite, accize, etc ) va merge catre 45% vom vedea si schimbari de mentalitate. Pana atunci va fi o jungla si probabil Rromania se va depopula constant.
 • +1 (7 voturi)    
  COMPLICATA SITUATIE (Joi, 29 august 2019, 14:21)

  jidanul [utilizator]

  Patronatul pe de-o parte cu interesele si pe de alta parte, sindicatele, cu interesele lor dar, un lucru e sigur, daca lucrul, munca nu este rasplatita cu un salariu pe masura lucrului, muncii facute, romanii nu vor muncii, cea ce este absolut corect si folosirea fortei de munca straine este o imensa greseala. In primul rand tinerii, inclusiv cei din orfelinate din romania si restul populatiei apta de lucru trebuie, obligatoriu, sa fie calificata, recalificata, profesionalizata si specializata. In al doilea rand trebuie, obligatoriu, sa inceapa sa creasca continuu repatrierea romanilor plecati la lucru in strainatate. Cand eficienta acestor doua masuri se vor apropia de maxim, atunci de-abia sa incepem sa ne gandim daca sa aducem sau nu, forta de munca straina. Trebuie obligatoriu sa valorificam la maximum maximorum forta de munca romaneasca. Pentru aplicarea acestor masuri Ministerul Muncii trebuie sa conceapa o strategie viabila si aplicabila, pragmatica si patronatele si sindicatele trebuie sa colaboreze. Patronatul, adica patronii, sa investeasca masiv in forta de munca romaneasca si la cotele de profit enorme si sa renunte la imbogatirea rapida vile, masini si vacante.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by