​În Monitorul Oficial de miercuri a fost publicat OMFP nr.2806/2019 care aprobă procedura de acordare a bonificaţiei pentru plata anticipată a contribuţiei individuale de asigurări sociale de sănătate. În termen de 30 de zile de la acordarea bonificațiilor, persoanele fizice aflate în sfera reducerii de taxe vor fi notificate.

Adrian Benta, consultant fiscalFoto: Hotnews

Documentul se adresează persoanelor fizice ce au realizat venituri extrasalariale aflate în sfera contribuției la sănătate pentru perioada anilor 2014-2016 inclusiv.

Potrivit legislației în vigoare în perioada amintită, termenul de plată la contribuția de sănătate a fost 60 de zile de la comunicarea deciziei de impunere. Desigur, deciziile de impunere au fost emise foarte târziu în perioada anilor 2018-2019, fapt ce a condus la dificultăți financiare asupra acestor categorii de persoane.

Prin OUG nr. 31 din 23 mai 2019, s-a modificat scadența plății contribuției în sensul că aceasta a devenit 120 de zile de la data intrării în vigoare a acestei ordonanțe cu acordarea unei bonificații de 10%.

În mod similar, pentru deciziile de impunere emise ulterior adoptării ordonanței, termenul de plată al contribuției la sănătate este 120 de zile de la comunicarea deciziei de impunere, iar dacă plata se efectuează în termen de 60 de zile se acordă o bonificație de 10%.

OMFP nr. 2806/2019 stabilește procedura efectivă de acordare a bonificației, astfel organele fiscale competente identifică lista persoanelor ce au dreptul la această bonificație prin utilizarea softului de evidență.

Această listă cuprinde:

a) datele de identificare ale persoanei fizice;

b) numărul şi data deciziei de impunere anuală prin care a fost stabilită suma de plată reprezentând contribuţie individuală de asigurări sociale de sănătate;

c) perioada pentru care a fost stabilită suma de plată;

d) cuantumul sumei de plată;

e) valoarea bonificaţiei;

f) diferenţa de plată între suma de plată şi valoarea bonificaţiei;

g) cuantumul sumei achitate de către persoana fizică aferentă deciziei de impunere anuală;

h) data plăţii.

Organul fiscal competent întocmește borderoul de scădere al obligațiilor fiscale și întocmește un referat pentru acordarea bonificației.

Aceste documente sunt aprobate de conducătorul organului fiscal și se operează în evidența pe contribuabil.

Organul fiscal comunică contribuabilului acordarea bonificației în termen de maxim 30 de zile de la acordarea acesteia.

Material realizat cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Bența.