În România, anul trecut se pronunța un divorț la fiecare 4 minute, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, prelucrate de HotNews.ro. Au fost eliminate zilele nelucrătoare din calcul, rata divorțialității fiind de 1,4%. În orașe s-a înregistrat un număr aproape dublu de divorţuri faţă de cel înregistrat în mediul rural.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cel mai des se divorțează în preajma vârstei de 40 de ani la bărbați și 30 la femei

  • Valoarea maximă a divorţurilor de rang I (români aflați la primul lor divorț) s-a înregistrat la grupa de vârstă 40-44 ani pentru bărbaţi, iar pentru femei la grupa de vârstă 30-34 ani.

Avem 4,6 jurăminte de credință la un divorț

  • Raportul dintre numărul căsătoriilor încheiate şi cel al divorţurilor pronunţate prin hotărâri judecătoreşti a fost în anul 2018, de 4,6 căsătorii la un divorţ. Media europeană e de 2,2 căsătorii la un divorț.

La tinerețe, femeile par mai decise când vine vorba să pună punct. La senectute e invers...

  • Numărul femeilor în vârstă de până la 30 ani care au divorţat a fost de 2,4 ori mai mare decât numărul bărbaţilor sub 30 de ani.
  • După 50 de ani numărul bărbaţilor care au divorţat a fost semnificativ mai mare decât cel al femeilor, de 1,4 ori la grupa de vârstă 50-54 ani, de 1,8 ori la grupa de vârstă 55-59 ani şi de peste 1,9 ori la persoanele de 55 de ani şi peste.
  • În cazul cuplurilor care au divorţat, secvenţa de viaţă maritală durează, în medie, 9,2 ani pentru bărbaţi, respectiv 8,7 ani pentru femei.
  • Potrivit unor studii derulate de statisticieni, bărbații se recăsătoresc mai repede decât femeile. În medie, aceștia așteaptă circa trei ani după divorț pentru a se recăsători, în vreme ce femeile așteaptă peste 5 ani înainte de a-și reface viața.
  • Soțiile sunt cele care intentează cel mai des acțiunea de divorț (peste 60%).
  • Pe judeţe, vârsta medie la divorţ a înregistrat cea mai ridicată valoare în judeţul Tulcea, pentru bărbaţi (44,6 ani) şi pentru femei în judeţele Hunedoara şi Ialomiţa (40,7 ani). Cea mai mică valoare a vârstei medii la divorţ s-a înregistrat în judeţul Bistriţa-Năsăud atât pentru bărbaţi (41,5 ani), cât şi pentru femei (37,1 ani).
  • Divorţurile pronunțate din vina soțului sunt de trei ori mai numeroase decât cele pronunțate din vina soției. În general, divorțul are loc în jumătate din cazuri din vina ambilor soţi, 11,0% din vina soţului și puțin peste 3,0% dintre cazuri din vina soţiei.

Vezi aici studiul integral al INS.