​Costurile pe care le au angajatorii români cu salariații au crescut în trimestrul al doilea în toate domeniile economice, arată un comunicat transmis marți de Institutul Național de Statistică. Față de primul trimestru, cel mai mult s-au ”scumpit” angajații din producţie şi furnizare (unde costurile cu forța de muncă au urcat cu 21,68%), în intermedieri financiare şi asigurări (creștere de 16,88%) şi în tranzacţii imobiliare (11,43%). Creșterea medie anuală la nivelul economiei a fost de 12,46% în al doilea trimestru, peste pragul semnal de 12%, stabilit de cerinţele europene de stabilitate macroeconomică.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cele mai mici creşteri ale costului orar al forţei de muncă au avut loc în construcţii (2,05%), în activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (2,89%) şi în informaţii şi comunicaţii (2,98%). Faţă de trimestrul anterior, creşterea componentei cheltuielilor directe (salariale) cu forţa de muncă a fost de 5,66%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) de 7,25%.

Comparativ cu acelaşi trimestru al anului precedent, costul orar al forţei de muncă a crescut cel mai mult în învăţământ (21,81%), respectiv în construcţii (18,28%) şi în activităţi de spectacole, culturale şi recreative (17,78%).

În acest context, creșterea costurilor cu forța de muncă și a celor de producție se menține în topul celor mai presante probleme ale companiilor nefinanciare din România. Conform celui mai recent Sondaj BNR privind accesul la finanțare al companiilor nefinanciare din România, aceste costuri, precum și disponibilitatea forței de muncă bine pregătite sunt considerate constrângeri în dezvoltarea activității firmei de 43%, respectiv 42% dintre firme.