Consiliul Concurenţei analizează tranzacţia prin care Banca de Export Import a României (EximBank) S.A. va prelua Banca Românească S.A., prin achiziţionarea a 99,28% din capitalul social al acesteia, potrivit unui comunicat de presă citat de Mediafax. În conformitate cu prevederile Legii concurenței (nr. 21/1996), această operaţiune este o concentrare economică ce trebuie supusă controlului Consiliului Concurenţei.

Autoritatea de concurenţă va evalua această tranzacţie în scopul stabilirii compatibilităţii cu un mediu concurenţial normal şi va emite o decizie în termenele prevăzute de lege.

EximBank, înființată în anul 1992, are ca acționar majoritar Statul Român, prin Ministerul Finanțelor Publice, care deţine 95,374% din capitalul social. EximBank operează atât în numele statului, cât și în nume propriu oferind, pentru persoanele juridice rezidente sau nerezidente, finanțări, cofinanțări, refinanțări, garantări, alte operațiuni bancare, asigurări și reasigurări ale operațiunilor de comerț exterior românesc.

Banca Românească, înregistrată și funcționând în conformitate cu legea română, este membră a grupului National Bank of Greece, care deține 99,28% din capitalul social al acesteia. Banca Românească este o bancă comercială care oferă o gamă largă de servicii bancare de retail și corporate.