(Ne)impozitarea salariului minim. Năsui (USR): Trebuie să reducem taxele pe muncă prin scutirea salariului minim. Orban (PNL): Nu pot fi de acord cu neimpozitarea salariului minim

de DP     HotNews.ro
Miercuri, 4 septembrie 2019, 10:27 Economie | Finanţe & Bănci


Neimpozitarea salariului minim
Foto: sxc.hu
România are nevoie de reformă ca de aer. Dacă nu mai vrem să fim pe locul întâi la atâtea performanțe negative și dacă nu mai vrem să plece pur și simplu românii din țară avem nevoie de reforme reale. Mai ales, reformă în economie. Trebuie să reducem taxele pe muncă prin scutirea salariului minim, scrie pe pagina sa de Facebook deputatul USR Claudiu Năsui. Măsura, propusă încă de la începutul anului, nu este susținută însă și de PNL, care anunța prin vocea președintelui Orban că nu e de acord cu o asemenea propunere. Care este rata efectivă de taxare a salariului minim și cum e poziționată România în UE, vedeți mai jos.

Salariul minim brut din România depășește media regiunii Europei Centrale și de Est. În același timp, are cea mai ridicată rată efectivă de taxare dintre statele din regiune, de 41,5%, potrivit unei analize Deloitte România. Rata efectivă de taxare se menține cea mai înaltă, 41,5%, și în cazul unui salariu brut de 1.000 de euro, pentru care media regiunii este de 27%.

„Ca urmare a transferului contribuțiilor de asigurări sociale în sarcina angajatului și a majorărilor salariului minim brut, România a ajuns să depășească media salariului minim brut din regiune, de 421 de euro, surclasând cinci state. În schimb, celelalte 10 țări au rate de taxare efective mai reduse, media fiind de 21%, față de 41,5% în România”, declară Raluca Bontaș, Partener Servicii dedicate angajatorilor globali, Deloitte România.

Analiza Deloitte România, realizată pe baza calculelor furnizate de firmele membre din rețeaua Deloitte, include România, Bulgaria, Serbia, Croația, Ungaria, Slovacia, Cehia, Polonia, Estonia, Lituania și Letonia. În cazul României, a fost luată în calcul valoarea salariului minim brut in valoare de 2.080 de lei.

„Salariatul român primește procentual mai puțin din rezultatul muncii decât în alte state din regiune, impozitul și contribuțiile la bugetele publice fiind mai ridicate. Ar fi, așadar, de așteptat ca fiscalitatea înaltă să se reflecte și într-o calitate a vieții mai crescută, de vreme ce salariatul investește mai mult în serviciile publice de educație, sănătate, infrastructură etc. Însă, mergând la clasamentele mondiale în acest sens, ele arată contrariul, cheltuielile publice având o eficiență redusă. De exemplu, studiul efectuat de organizația nonprofit Social Progress Imperative, cu sprijinul Deloitte, privind Indicele de Progres Social, care măsoară calitatea vieții și bunăstarea cetățenilor, plasează România pe locul 44 din 146 de ţări, în urma tuturor celorlalte state membre UE. Astfel de date ne fac să înțelegem mai ușor fenomenul migrației forței de muncă, precum și nevoia unor măsuri inter-relaționate și care pot inversa această tendință”, spune Raluca Bontaș.

Principalele constatări ale analizei

 • Salariul minim brut variază între 500 de euro (Estonia) și 261 de euro (Bulgaria), media fiind 421 de euro.
 • Estonia are cea mai scăzută rată efectivă de taxare a salariului minim, de 4%, urmată de Lituania (10%) și Cehia (14%), iar România, cea mai înaltă rată, de 42%, media fiind 21%.
 • Rata efectivă de taxare a unui salariu brut de 1.000 de euro este cea mai ridicată în România (42%), Ungaria (34%), Letonia (29%) și cea mai redusă în Estonia (13%) Bulgaria (22%), Lituania (23%).
 • România are nivelul cel mai mic de contribuții datorate de angajator (2,25%), media fiind de aproximativ 23% în ambele scenarii.

„Când discutăm despre salarii, ne raportăm, de regulă, la valoarea lor brută. Astfel, România nu arată rău deloc, cu o creștere a salariului mediu brut de aproximativ 41% în ultimii doi ani. Stăm bine și la nivel de regiune. Din păcate însă, dacă luăm în calcul ratele efective de taxare, salariul minim net din România coboară spre finalul aceluiași clasament. Asta înseamnă că, la sfârșitul lunii, angajatul român ia cei mai puțini bani în mână, spre deosebire de colegii lui din țările din regiune. La fel de adevărat este și că, la nivelul angajatorului, costurile sunt de departe cele mai reduse în România, însă ele nu au impact asupra angajatului. Totuși, în ambele situații – raportare la salariu brut și la costul salarial complet - taxele și contribuțiile la sistemele publice din România depășesc semnificativ media regiunii”, explică Monica Țariuc, Senior Manager Consultanță Fiscală, Deloitte România.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9764 vizualizari

 • -16 (44 voturi)    
  un pas necesar catre impozitu progresiv... (Miercuri, 4 septembrie 2019, 10:32)

  demaGOGU [utilizator]

  ...deducerea integrala a primilor 500 EUR

  apoi, marginal tax rates:

  (i) 30% in bracketul 500-1000 EUR
  (ii)45 %, 1000 EUR-5000 EUR
  (posibil) 60% peste 5000 EUR

  acompaniat obligatoriu de globalizarea veniturilor.
  • +4 (34 voturi)    
   Ca de obicei USR e mai cerebral decat PNL (Miercuri, 4 septembrie 2019, 10:53)

   Maspp [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Porcaria pe care a facut-o Dragnea cu mutarea contributiilor e cea mai mare scamatorie din domeniul impozitarii. Adica angajatorul plateste 0% impozit si tot impozitul a fost transferat la angajat. Astfel, salariul brut pare mare dar de fapt salariul net e printre cel mai mic din regiune. USR are dreptate. Salariile minime trebuie sa creasca dar nu prin metode administrative ci prin reducerea taxarii astfel incat sa incurajeze oamenii sa munceasca si cat mai multe venituri la negru si gri sa iasa la lumina. Astfel multe firme vor gasi ca e mai convenabil sa platesti totul pe cartea de munca pentru ca taxarea la salarii mici va fi minima.
   • +14 (20 voturi)    
    Nu e nicio porcarie (Miercuri, 4 septembrie 2019, 11:06)

    darkdragon [utilizator] i-a raspuns lui Maspp

    Firma nu are de ce sa plateasca contributii CAS/CASS in contul angajatului. Aceste contributii sunt doar in scopul persoanei fizice.

    A fost binevenita sa scoata la iveala nivelul real/total de taxare in RO pentru angajati. De asemenea mai putina birocratie, conturi de trezorerie, etc.

    De altfel ideal ar fi ca sa ajungem a.i. sa viram salariul brut in contul angajatului si angajatul sa isi plateasca singur impozite (in momentul in care va exista un impozt global), iar contributiile CAS/CASS in contul acelor administratori care stiu sa gestioneze cel mai bine serviciile medicale sau fondurile de pensie cu randament cel mai bun.
    • -5 (7 voturi)    
     sau nu (Miercuri, 4 septembrie 2019, 13:40)

     Salahhe Sali [anonim] i-a raspuns lui darkdragon

     Hahahha, sa vedem cate firme vor fi dispuse sa dea cate 3 zile libere pe luna angajatilor, doar ca sa poata sta acestia la cozi pe la diverse institutii.
    • 0 (0 voturi)    
     Firma are (Miercuri, 4 septembrie 2019, 19:52)

     unins [utilizator] i-a raspuns lui darkdragon

     responsabilitatea sa asigure conditii decente, a. i. angajatii sa-si desfasoare munca in conditii de siguranta a sanatatii. Dar firmele vor sa cheltuie cat mai putin si de multe ori o fac doar fortati de lege. Nu este normal ca si firmele sa contribuie la CAS/CASS pentru recuperarea sanatatii propriilor angajati? Am lucrat intr-o rafinarie, unde toxicitatea si munca grea erau maxime, dar conditiile de munca declarate de angajator, erau "normale"! Llege ii da angajatorului dreptul sa ceara, daca vrea, clasificarea locurilor de munca din propria firma. Dar clasificarea locurilor de munca la "conditii deosebite sau speciale" inseamna bani mai multi cheltuiti de angajator.
     • +1 (1 vot)    
      unele responsablitati sunt impuse cu forta (Vineri, 6 septembrie 2019, 20:06)

      darkdragon [utilizator] i-a raspuns lui unins

      CAS este pensie; CASS este sanatate si este o contributie a fiecaruia, cota procentuala din venituri.

      firmele au si alte responsabilitati, gen implmentarea de proceduri de PSI/SSM, contractare de servicii medicina muncii, etc.

      faptul ca unele firme ocolesc legea, nu implementeaza proceduri, sau in cazul tau declara conditii de muca diferite de cele reale, ar trebui sa poata fi reclamat acest lucru si amendat administratorul, consiliul de administratie, managementul, etc.

      DAR, toate agentiile de reglementare din RO sunt capusate de tot felul de nemernici, majoritatea spagari, cu interese personale mai sus decat interesul legii. de aia fiecare parte faulteaza pe cealalta.
      • 0 (0 voturi)    
       Deci ai inteles (Sâmbătă, 7 septembrie 2019, 13:24)

       unins [utilizator] i-a raspuns lui darkdragon

       de ce trebuie sa plateasca si firma CAS/CASS? Neclasificarea locurilor de munca in mod corect si neluarea masurilor de SSM, duce la deteriorarea sanatatii si mari prejudicii financiare la pensionare.
    • 0 (0 voturi)    
     Adica toate tarile astea din UE (Vineri, 6 septembrie 2019, 11:18)

     Maspp [utilizator] i-a raspuns lui darkdragon

     in care taxarea e impartita intre angajator si angajat sunt conduse de idioti si a avut Dragnea o idee geniala. Mai sa fie, mai terminati cu prostiile astea. Si apropo, angajatorul plateste si acum 3-4%.
     • 0 (0 voturi)    
      ideea aprtine lui Biris si nu lui Dragnea (Vineri, 6 septembrie 2019, 19:56)

      darkdragon [utilizator] i-a raspuns lui Maspp

      impozitul platit de angajator e de 2,25% si ar fi bine sa dispara si asta.

      sa fie un singur impozit si maretii alesi de populatie sa gestioneze ei cum stiu mai bine, in functie de prioritati.
    • 0 (0 voturi)    
     E o mare porcarie daca iesi din aiureala (Vineri, 6 septembrie 2019, 11:25)

     Maspp [utilizator] i-a raspuns lui darkdragon

     asta cum ca nu-si dadea seama angajatul cat plateste, ca sa vezi , asta era problema. Si , ma rog, tu crezi ca vreo companie de stat din Romania care nu-si platea partea ei de taxe, incepe sa le plateasca acum ? Motivul real al aceste schimbari nu e cel pe care-l crezi tu ci faptul ca Dragnea avea nevoie de bani. Si prin aceasta smecherie, tipic romaneasca, a sterpelit banii de la autoritatile locale pentru a plati pensii si salarii. De ce ? Pentru ca a redus impozitul pe venit, ca oamenii sa nu ia mai putini bani. Doar ca din impozitul ala pe venit 60% se ducea la autoritatile locale, ori in momentul in care ai taiat impozitul la 10%, aia s-au trezit cu reduceri masive de venituri transferate in pensii si salarii in sectorul public - adica centralizare. Cu alte cuvinte prin aceasta scamatorie , a transferat banii obtinuti din impozitul pe venit in CAS adica in pensii, adica de la autoritatile locale catre cele centrale.
   • +19 (23 voturi)    
    A facut foarte bine (Miercuri, 4 septembrie 2019, 11:31)

    Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui Maspp

    ...schimbarea asta a fost foarte buna. iti spun de ce. Prin aceasta angajatul a putut sa vada cam cat plateste el statului impozite si taxe. Inainte spunea ca patronul ii da putin cand de fapt patronul platea inca pe atata la stat.
    Asta ar trebui sa sensibilizeze angajatul si s afie mai critic/reactiv cand va vedea ca banii lui sunt cheltuiti aiurea de catre politicieni. Mi se pare corect.
    In SUA, Canada vezi preturile la raft fara TVA tocmai pentru ca ALA E PRETUL PRODUSULUI. Cu ocazia asta realizezi de fiecare data cati bani bagi in pusculita statului.
    • 0 (0 voturi)    
     In SUA tva e modic (Joi, 5 septembrie 2019, 0:29)

     jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Atoatestiutorul

     6-8%. La noi e implicit 19%, în alte tari europene peste 25%. Scrie pe bon, cui ii pasă, cine se plimbă își aduce o mașină sau ceva de genul de afară.
   • +3 (3 voturi)    
    salarii-pensii (Miercuri, 4 septembrie 2019, 13:01)

    codrean [utilizator] i-a raspuns lui Maspp

    In privinta "porcariei lui Dragnea" ai dreptate; ne claseaza fals-pozitiv la "salariu brut", in mana se obtine cel mai putin. Pe de alta parte romanul e avantajat la pensie "daca o apuca"...
    • +1 (1 vot)    
     Contribuție vs pensie (Miercuri, 4 septembrie 2019, 14:48)

     jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui codrean

     Cu ce ești avantajat că dai mai mult contribuție la pensie? Punctele de pensie se calculează prin raportul la (contribuția) salariului mediu, dar cel mai importanta e rata de înlocuire în punctul de pensie.
     Peste 20-30 de ani dacă se introduce contribuție de sănătate si impozit progresiv la pensie am pus-o.
    • 0 (0 voturi)    
     Nu te avantajeaza la pensii (Vineri, 6 septembrie 2019, 11:20)

     Maspp [utilizator] i-a raspuns lui codrean

     Ca banii virati la CASS sunt fix aceeasi. Nu s-a schimbat nimic. Scamatoria nu a fost facuta pentru angajati, a fost facuta ca sa poata sa mute banii de la primarii catre bugetul de stat pentru ca aveau nevoie de bani pentru pensii si salarii - adica centralizare.
  • +6 (18 voturi)    
   eu zic altfel (Miercuri, 4 septembrie 2019, 11:51)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   parlamentarii psd 0% impozit indiferent de venit

   ala care voteaza cu psd 10% impozit
   aia care nu voteaza cu psd 90% impozit... e ok asa?!

   60%? te auzi?!
   45% pt peste 1000 euro?!
   ma da tu ai impresia ca daca ai 1k euro pe luna iti permiti si luna de pe cer?!

   also 30% pt peste 500 euro?! 500 euro e un salariu de mizerie...

   bine sluga psd... ce sa-i ceri!
   • -4 (12 voturi)    
    educa-te... (Miercuri, 4 septembrie 2019, 12:25)

    demaGOGU [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    ...poti incepe, de ex, prin a incerca sa intelegi diferenta dintre rata medie si cea marginala de taxare.

    desi, ar fi, probabil, un efort supraomenesc pentru tine.
    • +6 (8 voturi)    
     Numa usor (Miercuri, 4 septembrie 2019, 12:53)

     Tze [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

     Pai si tu scoate-ti capul din ...carti. Ai citit doua articole de economie si esti gata sa rezovi foametea globala? :)
     Deci:
     1. Ca sa imparti cozonacul echitabil trebuie in primul rand sa ai cozonacul. La procentele de impozit ce le-ai spus tu o sa plece toata clasa medie in vest. Acolo o sa aibe impozit progresiv, dar sumele sunt mult mai mari.
     2. Tarile din vest, cu etica a muncii foarte serioasa se plang de faptul ca cei care muncesc tin in spate lenesi, care au un nivel de trai aproape egal fara sa munceasca deloc (primesc locuinta, ajutor social, plus "ciubucuri" facute la negru). Cam care crezi ca ar arata asta in Romania, o tara cu mari probleme in etica muncii?
     3. Nu apar PNL, au avut in ultima vreme doar solutii idioate la probleme despre care nu i-a intrebat nimeni, in conditiile in care nu sunt la guvernare (inca).
  • +5 (13 voturi)    
   ... (Miercuri, 4 septembrie 2019, 12:20)

   Sarmis [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   In anii 2000 in Romania s-a practicat impozit progresiv concomitent cu globalizarea veniturilor.
   Erau tot prietenii de lla PSD la putere.

   Rezultatul?
   - Au fost total incompetenti sa administreze sistemul;
   (acelasi lucru se va intampla si acum, in loc sa modernizeze ANAF-ul au renuntat la programul cu Banca Mondiala
   - Au uniformizat saracia in loc sa uniformizeze bunastarea.

   Cand se fura 10% din PIB nu poti avea tupeul sa ceri majorari de taxe.
  • +5 (7 voturi)    
   Tovarase (Miercuri, 4 septembrie 2019, 13:12)

   ABBV [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   De ce ti se pare ca este echitabil sa platesc un procent mai mare decat unul care poate ia minimul pe economie? Ce beneficiez eu in plus care oricum daca e vorba de procent voi plati mai mult? Doi din ce palarie ai scos impozitele alea ? In Germania 46% e total cu tot cu taxe .....eu in Rromania platec 80%. La fiecare sute de ron optzeci dau ca sa intretin lenea la stat! De ce ? Ce beneficiez de bani aia ? Guvernati nu sunt in stare sa termine o autostrada de la Arad la Sibiu. Sa nu mai vorbin de conditii pentru copii in scoli etc. Tovarase pe munca cinstita ce se intampla acum sau ce visezi mata, este JAF! Total de taxe accize etc 45% 46% atat, cu tot cu TVA etc !
 • +12 (26 voturi)    
  Cred ca taxarea pe salariu minimim (Miercuri, 4 septembrie 2019, 10:38)

  t4v1 [utilizator]

  e singura taxa unde poti argumenta ca taxam mult.

  Altfel suntem campioni la taxe mici: 16% pe profit, 5% pe dividende, 200 lei in Bucuresti pentru 2.0 TDI, imp. pe proprietati e o gluma si la taxarea salariului mediu suntem pe la mijlocul clasamentului in UE unde campioana e Franta.

  Ce-i drept nici nu primim nimic de banii astia asa ca nu m-as avanta sa cresc vreo taxa.
  • +4 (4 voturi)    
   Adevarat (Miercuri, 4 septembrie 2019, 12:57)

   Tze [utilizator] i-a raspuns lui t4v1

   Dar nici salariile nu sunt nici pe departe ca cele din europa. Asa ca 200 ron ptr TDI nu-i mult, dar nici putin. Pentru taica-miu e 10% din pensie, si el e destul de norocos.
  • 0 (2 voturi)    
   pardon (Miercuri, 4 septembrie 2019, 14:16)

   veganu [utilizator] i-a raspuns lui t4v1

   10% e impozitul pe profit / venit de cativa ani
   • +1 (1 vot)    
    impozit pe profit 16% (Miercuri, 4 septembrie 2019, 17:10)

    jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui veganu

    Doar impozitul pe venit a scazut la 10% dupa transferul contributiilor acum 2 ani.
 • +10 (16 voturi)    
  Monica Țariuc n-a angajat niciodata pe cineva (Miercuri, 4 septembrie 2019, 10:41)

  t4v1 [utilizator]

  Cum sa declari ca

  >La fel de adevărat este și că, la nivelul angajatorului, costurile sunt de departe cele mai reduse în România, însă ele nu au impact asupra angajatului.

  In ce casuta din Excel (angajator,angajat) se trec taxele pe munca e un detaliu contabilicesc.

  Tot costul cu angajatul inclusiv orice taxe, traininguri ,masini, zile de concediu vin din productivitatea lui.
  • +6 (16 voturi)    
   tot iti mai place gogoasa "productivitatea"? (Miercuri, 4 septembrie 2019, 11:30)

   Bocu' lu'Ioha [utilizator] i-a raspuns lui t4v1

   Poti sa explici cum este mai productiva o casiera la supermarket in Franta fata de una in Romania?
   Poti sa explici cum este mai productiva o camerista la hotelurile din Berlin decat una din hotelurile din Bucuresti. Avand in vedere tarifele asemanatoare si gradul de ocupare asemanator.
   Poti sa explici cum este mai productiv soferul de TIR din german fata de soferul de TIR roman? ca tot pe tahografe merg si tot cu camionul plin merg.
   Pot sa dau exemple pana maine. Dar cine vrea sa priceapa, pricepe din 2-3 exemple. Cine nu vrea sa priceapa... haleste gogoasa "productivitatea"
   • +3 (13 voturi)    
    Va invit atunci la un exercitiu (Miercuri, 4 septembrie 2019, 11:51)

    t4v1 [utilizator] i-a raspuns lui Bocu' lu'Ioha

    Deschideti un supermarket la noi in tara si platiti dvs. casieritele cu salariul din Franta.

    O sa invatati putina economie de piata, mai exact cum se echilibreaza cererea cu oferta prin pret.
    • -1 (11 voturi)    
     despre ce cerere si oferta vorbesti? (Miercuri, 4 septembrie 2019, 12:03)

     Bocu' lu'Ioha [utilizator] i-a raspuns lui t4v1

     crezi ca un supermarket din franta are vanzari mai mari decat unul din romania? :)))
     pot fi cazuri in care au un amplasament gresit, cum sunt la intrare in sibiu, ca sunt 2 hipermarketuri in aceeasi cladire, dar altfel...
     casierele, cand nu sunt cozi prea mari, sunt mutate pe raioane sa aseze marfa si sa faca alte treburi, nu sta nimeni degeaba.
     cum spuneam, vrei sa intelegi bine, nu vrei iar bine
     p.s. este ca in cazurile cellalte nu ai gasit argumente? :)))))
     • +1 (1 vot)    
      In Codlea, jud. Brașov (Joi, 5 septembrie 2019, 0:32)

      jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Bocu' lu'Ioha

      Sunt 3 supermarketuri în același giratoriu. Surprinzător rezistă, pentru că nu se bat atât între ele ci cu magazinele de cartier care au preturi mari și oferta mică.
      La fel și în cartierul brașovean Bartlomeu.
   • +5 (7 voturi)    
    productivitatea... (Miercuri, 4 septembrie 2019, 12:47)

    minos [utilizator] i-a raspuns lui Bocu' lu'Ioha

    ...pai asa cum ii spune si numele se refera la productie inainte de toate. Deexemplu, eu am o firma cu 8 angajati si produc(folosind tehnologie moderna) cam 50% din cifra de afaceri a unei firme concurente care foloseste metode vechi de pe vremea lui Ceausescu, dar are 70 angajati. Profitul meu este la fel cu al lui. Daca reusesc sa-mi maresc piata la nivelul lui, as mai avea nevoie doar de 2 oameni. Vezi, aici diferenta de productivitate? Aceasta este mai putin vizibila la supermarket sau la o firma de transport, exemplele date de tine.
   • +3 (3 voturi)    
    productivitatea nu se masoara in nasturi (Miercuri, 4 septembrie 2019, 14:20)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui Bocu' lu'Ioha

    In primul rand, ai incurcat borcanele. Pe termen lung, costurile pot veni, logic, doar din productivitate. Daca o intreprindere economica nu-si acopera costurile din ce produce, lucreaza in pierdere. Falimentul SRL.

    In al doilea rand, salariul efectiv reprezinta un echilibru de moment cerere-oferta pe piata fortei de munca. Daca oferi 2 lei/ora si nu vine nimeni, nu vei avea casiera, camerista, sofer, etc. Daca oferi de 2 ori peste concurenta, risti sa nu fii competitiv. Falimentul SRL.

    Trei, mai este si o problema de mediu economic. Daca supermarketul din Franta are 1 milion de euro pe zi marja de profit bruta de la incasari cu 10 angajati si cel din Romania are doar 100 de mii, degeaba munceste casiera la fel de mult. Diferentele sunt multe si marunte - tehnologia difera, preturile difera, consumul individual (si incasarile), eficienta lantului de aprovizionare, taxele, taxele ascunse (coruptia), dobanzile, eficienta si siguranta legislatiei fiscale. Pot sa dau exemple pana maine.. :)

    Desigur, tu poti oricand sa-ti deschizi in Romania un supermarket si sa-ti platesti casierele ca in Franta, un hotel la care sa-ti platesti cameristele ca in Berlin, o firma de transporturi cu soferi platiti ca in Germania. Sunt sigur ca vei avea mare succes la angajari si salariatii tai vor fi incantati.. Dar la privat nu e ca la stat, dupa cum vei descoperi in cateva luni, cand vei ajunge la fundul sacului.
   • +1 (1 vot)    
    in romania, uneori si firmele catiga mai putin (Miercuri, 4 septembrie 2019, 17:22)

    jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Bocu' lu'Ioha

    Membru de la patronate: La mine, venitul mediu, din păcate nu poate fi și salariul, din cauza costurilor, venitul mediu pe transporturi, astăzi este între 3.500 – 4000 lei, fără să iau în calcul diurnă și alte chestiuni. Pe vietnamez nu o să-l plătesc niciodată cu banii ăștia. Ceea ce poate să facă un șofer român, nu poate să facă un vietnamez, poate doar după 5 ani. Toată vocea asta asupra noastră nu ia în calcul un lucru, îmi pare rău că nu am posibilitatea să fac un sindicat al angajaților de la Kaufland, Lidl și mai știu eu ce. Atunci poate am discuta altfel, da? Același angajat de la Kaufland în Germania are de 7-8 ori salariul pe care îl ia ăla din România. Știți care e paguba? Kaufland îmi plătește mie transportul la jumătate decât în Uniunea Europeană.

    https://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-23337338-doi-dinozauri-musca-deasupra-muncitorilor-romani-asiatici-cum-vad-patronatele-sindicatele-criza-fortei-munca-patronate-apara-sindicatele-ceva-nu-exista-sindicate-romanii-lucreaza-functie-cum-platiti.htm
  • +5 (7 voturi)    
   Cu scuzele de rigoare (Miercuri, 4 septembrie 2019, 11:34)

   Delicatu [utilizator] i-a raspuns lui t4v1

   Dar cred ca nimeni nu gandesti.
   Aveti idee cate salarii minime pe economie exista si restul e la negru? Pai va dati seama ca acum patronii nu vor mai vrea sa creasca acel salariu minim de pe cartea de munca nicidecum?
   Oare nu mai bine ar fi sa se dea concomitent asa:
   1. Impozitarea cum spun ei mai sus
   2. Obligativitatea ca salariile sa nu fie egale intr-o firma.
   Stiu firme cu 40 de angajati c are au personal curatenie, barman, ospatar, sef pensiune, contabil, toti cu salariul minim pe economie. Ce ziceti? Sa scoatem impozitarea?
   • +3 (7 voturi)    
    tu n-ai priceput nimic, nimic (Miercuri, 4 septembrie 2019, 11:41)

    Bocu' lu'Ioha [utilizator] i-a raspuns lui Delicatu

    de scutirea de impozit pentru salariul minim ar beneficia toti angajatii.
    ala care are 5000 de lei salariu, plateste impozit doar pe ce depaseste salariul minim.
    • -2 (6 voturi)    
     Nici tu (Miercuri, 4 septembrie 2019, 12:28)

     Delicatu [utilizator] i-a raspuns lui Bocu' lu'Ioha

     Si de ce nu as da salar minim pe economie si restul al negru si sa nu platesc taxe deloc?
     De ce as da mai mutl decat salar minim pe economie?
     Sunt undeva la 1 milion de salarii minime pe economie in Romania daca nu ma insel. Taie impozitarea pe ele si suntem o tara falimentara.
     Plus, eu daca as fi patron as face la toti angajatii minin pe economie si le-as da la negru mai mult.
     • +2 (2 voturi)    
      2-3 milioane (Miercuri, 4 septembrie 2019, 14:51)

      pehash [utilizator] i-a raspuns lui Delicatu

      Sunt ~5 milioane de salariati din care jumatate (47%) erau pe salariul minim in 2017. Nu gasesc informatii mai noi, dar sunt convins ca la cat a crescut in ultimii ani salariul minim sunt si mai multi.

      Daca ai fi patron si le-ai da la negru mai mult, cred ca ai dormi destul de prost noaptea, stiind ca oricand te poti trezi cu ANAF-ul pe cap. Banii aia "la negru" trebuie scosi cumva, ilegal, din contabilitate.
      • +1 (1 vot)    
       dividende (Miercuri, 4 septembrie 2019, 16:03)

       jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui pehash

       Se pot scoate bani din contabilitate legal cu 5% impozit pe dividende, mai ales daca e sub pragul incasari care obliga impozitare pe profit, ci 1-2-3% pe cifra de afaceri.
       42% vs 8% cam care castiga?
   • +1 (1 vot)    
    subiecte diferite (Miercuri, 4 septembrie 2019, 14:32)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui Delicatu

    Patronul nu te plateste in functie de cum te impoziteaza statul. Daca iti da prea putini, poti sa pleci oricand la concurenta sau (incredibil, dar adevarat!..) poti sa-ti deschizi propria firma, sa-i faci concurenta.

    Evaziunea fiscala este o problema, dar se trateaza separat, de la caz la caz. Daca ii bagi pe toti in aceeasi oala, il pedepsesti si pe ala care face afaceri cinstit si il fortezi astfel sa intre in economia "gri", pentru a supravietui concurentei. De altfel, exemplul dat de tine este extrem de usor de identificat in bazele de date fiscale.

    De curiozitate, cum ai scrie tu in lege obligativitatea ca salariile sa nu fie egale?.. :))
 • 0 (8 voturi)    
  cred ca trebuie (Miercuri, 4 septembrie 2019, 10:57)

  rochiri [utilizator]

  ...trecut la genul asta de taxare
 • +1 (9 voturi)    
  nasui (Miercuri, 4 septembrie 2019, 10:59)

  murangura [utilizator]

  ca de obicei a sintetizat corect problema.
 • +3 (17 voturi)    
  Adendum (Miercuri, 4 septembrie 2019, 11:07)

  DevNull [utilizator]

  Nasui: sa reducem taxele
  Orban: nu e de acord.

  Nasui: scolit in economie si finante in Franta si Italia
  Orban: un constructor de tractoare, trecut printr-o facultate de politica romaneasca.


  @DP si @HotNews, poate incercati si voi sa ii informati mai bine pe romani despre ceea ce citesc.
  • -1 (3 voturi)    
   Nasui (Miercuri, 4 septembrie 2019, 16:01)

   eugen6215 [utilizator] i-a raspuns lui DevNull

   Scolit afara cu bani furati de tac-su si unchi-su din Romania-vezi afacerea Motorola.
   • 0 (0 voturi)    
    excelent (Vineri, 6 septembrie 2019, 14:04)

    DevNull [utilizator] i-a raspuns lui eugen6215

    Pe principiul "cand ne nastem suntem toti pacatosi, ca adam a muscat din mar", nu?

    Ce relevanta are ca ta-su a furat sau nu, cand noi vobim de cine e in masura sa isi dea cu parerea despre subiectul "macro-economie" si cine nu?

    Mai bine schimbi tab-ul din browser, si intri pe pagini despre erori logice si falsa atribuire. Sau devi prim-ministru, sau presedinte, ca toate babele te-ar vota.
 • -4 (14 voturi)    
  UsRA spre impozitul progresiv (Miercuri, 4 septembrie 2019, 11:13)

  xolv [utilizator]

  Asa, aratati-va fata de "dreapta"
  • -1 (5 voturi)    
   In mod normal (Miercuri, 4 septembrie 2019, 13:00)

   /./ [utilizator] i-a raspuns lui xolv

   dreapta ar trebui sa fie undeva la maxim 15% intr-o tara cu apa calda, dreapta inseamna doar imbogatirea mai mult a celor care au in detrimentul celorlalti , de asta s-a ajuns ca 1% din populatie sa detina 90% din bogatie.Dreapta trebuie sa se reformeze radical daca nu vrem sa ne trezim din nou cu comunismul, deja in SUA oamenii f bogati au ajuns ei sa ceara impozitarea mai mare a averilor.De ce??E simplu, s-au prins si ei ca inechitatea scade iar asta o sa duca mai repede sau mai tarziu la sfarsitul capitalismului.USR clar nu e un partid de dreapta clasic, ei mai degraba inteleg ca distrubuirea bogatiei trebuie sa se faca mai uniforma , chiar daca asta inseamna impozit progresiv.
   • +3 (3 voturi)    
    In mod anormal.. (Miercuri, 4 septembrie 2019, 15:01)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui /./

    "Dreapta" nu are nici 5% in Romania. Gandeste-te doar ce ar insemna dreapta - fara educatie gratuita, fara pensii de stat, servicii de sanatate in functie de cat platesti asigurarea, acces pe drumuri in functie de cat costa constructia si intretinerea lor...

    "Dreapta" nu inseamna in nici un caz "imbogatirea mai mult a celor care au". Iata, suntem intr-o tara aparent de stanga, dar are miliardari, care prospera. Ba chiar mai mult, in perioada comunista aveam o "elita" care traia in lux in timp ce 24 de milioane mancau paine pe cartela.

    "Dreapta" functioneaza. Este evolutia naturala - supravietuirea celui mai puternic. Dar, la fel ca in natura, asta nu inseamna neaparat individualism. Doar ca cel care este imbecil, incompetent, lenes, etc. nu va trai ca un parazit pe spinarea celorlalti.
 • -1 (7 voturi)    
  Electoral reducem taxe (Miercuri, 4 septembrie 2019, 11:16)

  PowerIon [utilizator]

  Dar autostrazile cand le mai facem?
  • -2 (4 voturi)    
   de ce? (Miercuri, 4 septembrie 2019, 12:47)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui PowerIon

   n-ai pe unde-ti testa viteza masinii?
   • 0 (2 voturi)    
    Pentru testarea vitezei (Joi, 5 septembrie 2019, 13:24)

    PowerIon [utilizator] i-a raspuns lui srpc

    avem cioturi care nu duc nicaieri. Autostrazile sunt pentru dezvoltarea intregii tari, prin turism si venirea marilor investitori care sa aduca locuri de munca, pentru a facilita exportul de produse agricole romanesti, care va ajuta satele.
    Daca nu vrei sa platesti taxe mai mari investind in autostrazi, poti sa ramai cu salariul minim care si neimpozitabil nu o sa-ti mai ajunga sa traiesti.
 • +4 (6 voturi)    
  solutie sunt taxarea salariilor si a pensiilo mari (Miercuri, 4 septembrie 2019, 11:16)

  linarel [utilizator]

  il axezi de un om cu salariul de 1500 lei/ luna dar pe altul il lasi cu salar de 250000 euro/an ............ de ex judeactorii au aceste salarii ..

  alt ex... pensiile de 5 000 8000 sau 15000 euro/luna, iarasi aceeasi poveste
 • +1 (19 voturi)    
  viziune economica dreapta vs stanga (Miercuri, 4 septembrie 2019, 11:17)

  Wheelwright [utilizator]

  De ce nu am votat si nu voi vota cu USR sau Plus vreodata (chiar daca am mari dezamagiri fata de PNL) e tocmai viziunea lor socialista asupra economiei.
  Romania a crescut mult datorita impozitarii fixe a veniturilor si nu suntem inca la nivelul in care sa introducem un impozit progresiv, pentru ca sunt inca subdezvoltati economic si trebuie incurajata cresterea economica.
  Oricum mie nu mi se pare corect impozitul progresiv, nu mi se pare deloc corect sa penalizezi pe cine munceste mai mult, mai eficient, mai inteligent, pentru a sustine lenea si incompetenta.
  • -4 (6 voturi)    
   suedia sau germania? (Miercuri, 4 septembrie 2019, 11:43)

   Bocu' lu'Ioha [utilizator] i-a raspuns lui Wheelwright

   unde crezi ca e mai bine?
   • +3 (5 voturi)    
    Aia au trecut de la capitalism la socialism (Miercuri, 4 septembrie 2019, 12:58)

    xolv [utilizator] i-a raspuns lui Bocu' lu'Ioha

    recent, nu i-a imbogatit socialismul nordic, ci productia industiala capitalista.
  • -3 (9 voturi)    
   dar (Miercuri, 4 septembrie 2019, 11:43)

   murangura [utilizator] i-a raspuns lui Wheelwright

   stii ca in america (cea mai capitalista tara) e fix acelasi sistem de impozitare, nu?
   • -2 (6 voturi)    
    si totusi, principial, e o greseala (Miercuri, 4 septembrie 2019, 12:29)

    jondo [utilizator] i-a raspuns lui murangura

    socialismul a patruns si in america, pt a sprijini "oprimatii", jupuindu-i de bani pe "oprimatorii" care muncesc si produc.

    oricum, in america, impozitarea - chiar si progresiva, este redusa.

    la 100000 pe an, ramai cu aprox 65000, dupa impozitare.
 • +5 (9 voturi)    
  Articol electoral (Miercuri, 4 septembrie 2019, 11:30)

  Breeze [utilizator]

  Acest articol ar trebui semnalat că unul electoral.

  1. Cele două declarații sunt scoase din context. Nu putem compara mesaje pe Facebook cu poziții ale unor partide, cum nu putem compara declarații ale lui Barna cu ale unui nene de prin PNL Dolj.

  2. Și nescoase din context ele ne arată poziționările celor două partide. PNL dreapta, USR centru (cu alunecare spre stânga).

  3. Cat despre Monica Țariuc pot spune că nu înțelege nimic din salarizarea din Romania. Doamna, una Olguța a mutat niste taxe din stânga în dreapta din cauza asta va iese in Excel pe plus la voi la Deloitte.
  Daca așa le analizați pe toate la compania aia înțeleg de ce și privatul din Romania e unde e ..
  • 0 (4 voturi)    
   Tabelul contine datele, totusi concluzii anapoda (Miercuri, 4 septembrie 2019, 13:34)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Breeze

   In tabel exista costul salarial si salariul net, restul e o poveste ca sa iasa concluziile gandite de la inceput. De ce se bate atata apa in piua pe raportul salariu net vs salariu brut? Ok, transferul contributiilor e o invarteala pesedista (ei se lauda chiar ca au scazut procentual taxele, desi nimeni n-a vazut mai mult de 5 lei in plus), dar sa facem niste rationamente bazate pe date reale ca sunteti firma de audit nu pensionari la protest!
   Disclaimer, sunt sustinatorul unei noi clase politice, momentan USR-Plus, dar netaxarea salariului minim poate duce la evaziune si la blocaj bugetar.
   Cu toata cresterea economica ce ar putea rezulta din bunurile cumparate din veniturile suplimentare, totusi nu vad cum compenseaza gaura bugetara de vreo 60 miliarde de lei pe an (20% din buget, 6% din PIB). FYI, pensiile costa inca vreo 80 in curand peste 100 miliarde, iar bugetarii deja 100.
 • +14 (14 voturi)    
  Sistemul meu... (Miercuri, 4 septembrie 2019, 11:35)

  Atoatestiutorul [utilizator]

  Sistemul meu de taxare ar fi ca cel pe care a fost construita America: impozitam bunastarea, nu munca. Adik pentru taxa la angajatul care munceste 0 absolut. Taxele vor fi insa pe bunuri si proprietati, semnificativ crescute pentru ceea ce este peste minimul din piramida nevoilor. Prima casa imozitata modic, masina mica si modesta modic dar de aici incepe: casa mare (mai multe camere decat membrii familiei crescut, casa a doua crescut groaznic, alte propriteati tot mai mult). Asa se construieste capitalismul, se stimuleaza consumul si cheltuirea banului, nu acumularea lui excesiva.
  Impozit pe bunastare, nu pe munca...omul sa fie lasat s amunceasca cat vrea...0 impozit.
 • +2 (10 voturi)    
  Premiul Nobel pentru economie... (Miercuri, 4 septembrie 2019, 11:35)

  Mircha [utilizator]

  Milton Friedman propunea ca impozitul să se calculeze la ce depășește venitul de supraviețuire.

  Iar la ce e sub să se aplice un "impozit" negativ - adică omul să primească o parte din ce-i lipsește până la nivelul de supraviețuire (ca asistență socială).
  • +3 (5 voturi)    
   relativ ok (Miercuri, 4 septembrie 2019, 11:48)

   noi2013 [utilizator] i-a raspuns lui Mircha

   daca omul si munceste... altfel supravietuieste toata lumea pe banii statului
  • -6 (8 voturi)    
   Spune-i (Miercuri, 4 septembrie 2019, 11:57)

   Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui Mircha

   perciunatului Friedman al tau ca e un prost. (Poate sa ia si 10 Premii Nobel).
   • +3 (3 voturi)    
    Ii spun eu (Miercuri, 4 septembrie 2019, 15:09)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui Rahan5

    Din partea cui sa-i transmit? Rahan5, de pe hotnews.ro? Cred ca va fi impresionat..
    Premii Nobel sigur nu mai ia, ca nu se acord post-mortem.. :))
 • +7 (9 voturi)    
  Scoateti de tot salariul minim (Miercuri, 4 septembrie 2019, 11:39)

  bigbrother [utilizator]

  Desi pare o masura de protejare a angajatului, in practica se dovedeste o mare farsa si o frauda fiscala de proportii.

  Stiu multi oameni care lucreaza pe salariul minim de ani de zile si primesc restul banilor in plic. Pe langa frauda evidenta (da, nu se numeste "a te descurca" ci este frauda) situatia asta duce la niste smecherii rele de tot cu impact in timp pentru cei in aceasta situatie:

  - cand vor sa ia un credit avand salariul minim.

  - la pensie vor face buru buru pentru ca au cea mai mica contributie posibila. Da, isi pot cumpara ani de pensie, da, a da bani la stat este o loterie, dar la pensie lucrurile se vad altfel, mai ales pentru cei care nu si-au pus bani deoparte.

  - de cate ori s-au trezit ca seful zice ca nu mai poate sa le dea restul stabilit "in plic" pentru ca firma nu merge bine si ca trebuie sa taie din bani luna asta? Nimic nu-l obliga pe sef sa se tina de cuvant si stiu situatii reale in care o parte din sumele promise au fost taiate luni de zile fara a mai fi date inapoi.

  - cand vor sa se angajeze in alta parte si noul angajator vede ca au stat ani de zile cu salariul minim...care credeti ca va fi reactia multora dintre ei? P.S: mai nou, unii angajatori specifica - ca si cum ar fi un bonus - faptul ca ei pun tot salariul pe cartea de munca. Nu este un bonus, este ce ar trebui sa fie normal.

  Sigur mai sunt si alte situatii "perverse" cu acest salariu minim, nu-mi vin in cap acum. Cert este ca la noi salariul minim nu mai este ceva de protectie sociala ci este o arma cu doua taisuri folosita de multi patroni pentru a dicta conditiile de angajare.

  Salariul minim ar trebui sa fie punctul minim de plecare pentru negocierea salariului, nicidecum valoarea finala pusa pe cartea de munca.
  • +2 (2 voturi)    
   Fapt confirmat de faptul ca (Miercuri, 4 septembrie 2019, 12:18)

   t4v1 [utilizator] i-a raspuns lui bigbrother

   La noi 40-50% din contractele de munca sunt pe salariul minim.
  • +2 (2 voturi)    
   Este un punct de vedere. (Miercuri, 4 septembrie 2019, 12:40)

   prec [utilizator] i-a raspuns lui bigbrother

   Dar mai este altul: salariul minim este pentru cele mai ușoare și necalificate munci: femeie de serviciu, măturător și încă vreo câteva astfel de slujbe.
   Ce garanție poți avea în produsele făcute de o fabrică în care lucrează numai „măturători”?
   • 0 (0 voturi)    
    Teoretic, (Miercuri, 4 septembrie 2019, 22:06)

    unins [utilizator] i-a raspuns lui prec

    dar practic toti patronii ofera salarii cat mai "minime" si apoi plang ca nu au muncitori.
 • 0 (10 voturi)    
  Eu stau (Miercuri, 4 septembrie 2019, 11:53)

  vasile-roaita [utilizator]

  In Suedia de 33 de ani. Parerea mea este ca sistemul suedez de impozitare este cel mai bun. De fapt era ca si aici s-a cam stricat. Dar inainte de a veni conservatorii la putere care au stat 8 ani (si au cam distrus sistemul suedez) se eradicase saracia si nu te lasa sa te imbogatesti prea mult. Acum de vreo 10 ani incoace bogatii au devenit si mai bogati iar saracia incepe sa-si faca iar prezenta. de fapt ca mai in toate tarile lumii.
  • +4 (6 voturi)    
   Doar că în ultimii 4 ani la putere (Miercuri, 4 septembrie 2019, 12:52)

   BleahBleah [utilizator] i-a raspuns lui vasile-roaita

   Au fost social democrații în frunte cu Stefan Löfven, ăla de se întâlnea cu Dragnea ...
  • 0 (8 voturi)    
   Unde e socialismul sa eradicheze saracia, (Miercuri, 4 septembrie 2019, 12:59)

   xolv [utilizator] i-a raspuns lui vasile-roaita

   niveland-o.
   • +1 (3 voturi)    
    Da (Miercuri, 4 septembrie 2019, 13:49)

    vasile-roaita [utilizator] i-a raspuns lui xolv

    Adevaratul socialism a fost in Suedia. Nu ala din Romania URSS si tarile foste comuniste. Sa-i spunem social-liberalism. A nu se comfunda cu PSD sau fostul USL romanesc care nu sint decit niste mafioti. Dar nu le-a comvenit Illuminatilor ca o tara social-liberala sa fie in topul tarilor din lume, asa ca au inceput prin impuscarea lui Olof Palme. Prefer social-liberalismul decit capitalismul salbatic sau bolsevismul.
    • 0 (0 voturi)    
     Suedia era una din cele mai bogate țări din Europa (Vineri, 6 septembrie 2019, 12:20)

     BleahBleah [utilizator] i-a raspuns lui vasile-roaita

     Luând în considerare PIB-ul pe cap de locuitor ... Cu mult înainte de a veni socialiștii la putere ... Unele din motive fiind neutralitatea din cele două războaie mondiale ce nu le-a ras economia, cum s-au întâmplat în țările beligerante ... Apoi afacerile pe care le-au făcut cu toate părțile implicate în conflict, tot datorită acelei neutralități ...
 • -4 (8 voturi)    
  Peneliștii sunt la fel cu pizidiștii. (Miercuri, 4 septembrie 2019, 12:16)

  prec [utilizator]

  Niciunii nu au vreo strategie, vreun program de dezvoltare al țării. Nimic, nimic.
  Și unii și alții nu vor decît să înșface puterea.
  Organul nu a dat nici-o măsură economică cu care ar vrea să scoată țara din groapă. Niciuna!
  Atunci, cu ce sunt ei mai buni decît pizideaua!?
 • +3 (5 voturi)    
  De ce? (Miercuri, 4 septembrie 2019, 13:21)

  Joe@Black [utilizator]

  De ce inca o categorie privilegiata sa avem? Din moment ce avem cota unica de impozitare a profitului si aceleasi cote pentru contributiile datorate, DE CE sa scutesti ceva, care eu daca platesc x% din ce castig si primesc ACELEASI servicii ca cel care munceste pe xxxSalariu/minim sau care ar fi el??! Fiecare plateste in functie(%) de valoarea care o are salariul lui, deci unii mai mult si altii mai putin....de ce sa existe astfel de portite?
  FMM de socialism-comunism vopsit in cioara colorata!
  • -1 (5 voturi)    
   Ti se pare privilegiata? (Miercuri, 4 septembrie 2019, 15:17)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Joe@Black

   Unde este privilegiul?.. sa acorzi facilitati fiscale celui care are veniturile cele mai mici. Desigur, se poate discuta separat de beneficii diferite in functie de contributie, dar este cu totul alta discutie.

   Este adevarat ca o astfel de masura inseamna sa acoperi din impozitele si munca ta, salariat cu venituri mari, costurile bugetare pentru altul, dar logica este simpla: nu poti trai fericit intr-o societate de.. nefericiti. Nu poti sa te bucuri de salariul tau de 2000 de euro cand esti inconjurat de amarati care nu stiu ce vor manca maine. Daca ii ajuti, te ajuti si pe tine. Desigur, asta nu inseamna sa intretii paraziti. Trebuie gasita o cale de mijloc, de echilibru.
  • +2 (2 voturi)    
   Nu este (Miercuri, 4 septembrie 2019, 22:03)

   unins [utilizator] i-a raspuns lui Joe@Black

   inca o categorie prvilegiata, ci normalitatea spre care trebuie sa tindem toti. Nu este normal ca statul parazit, corupt si incapabil sa fure legal, instituind taxe si impozite. Sa administreze eficient si rentabil domeniul public si domeniul privat al statului si va avea bani suficienti. Dar "statul ese cel mai prost administrator"!
 • 0 (6 voturi)    
  "logica" USR (Miercuri, 4 septembrie 2019, 14:35)

  Nevermind [utilizator]

  Banii pe care-i platea firma erau din copacul vostru socialist sau din fondul de salarii, fond care a ramas cvasi-acelasi dupa transferul contributiilor? Voi sunteti mai bugetari ca bugetarii.
 • +1 (5 voturi)    
  Vad ca (Miercuri, 4 septembrie 2019, 21:32)

  unins [utilizator]

  multi alearga dupa "Red herring", dar nimeni nu isi pune intrebarea: de ce trebuie sa dau statului (parazit) o buna parte din veniturile muncii mele? Statul parazit si incapabil, are in administrare Domeniul public si Domeniul privat al statului, din care poate asigura bani suficienti pentru cheltuielile necesare, dar insuficient pentru lacomia administratorilor corupti ai statului. Si atunci, acesti administratori incapabili si corupti, impun taxe si impozite, ca-i mai usor decat sa gandeasca si sa aplice solutii de rentabilizare a domeniilor administrate de ei. Suntem sclavii statului sclavagist modern. Taxele si impozitele reprezinta o forma legalizata de furt! Normalitatea inseamna taxe si impozite zero si oricine gandeste altfel este complice la furt. Intodeauna trebuie sa gandim si sa cerem reducerea pana la zero a impozitarii muncii noastre.
  • +1 (5 voturi)    
   Nepotul lui Conu Leonida?! (Joi, 5 septembrie 2019, 11:08)

   John M. [utilizator] i-a raspuns lui unins

   -"Sa ne dea statul"...
   -"Da statu' de unde ia?"
   -"De unde stie. Treaba lui...De-aia e stat"...

   Vai de capul vostru daca nici dupa 30 de ani de la liberarea de comunism n-ati invatat cum functioneaza o
   democratie.
   • 0 (2 voturi)    
    Gresesti (Joi, 5 septembrie 2019, 16:15)

    Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui John M.

    Omul a spus ca sunt altfel de solutii pentru rentabilizare si costuri eficiente.
    1. Scriam mai sus: fara impozitarea muncii. Impozitezi bunastarea: proprietati, utilizarea proprietatilor plublice, drumurilor etc. Nu folosesti, nu platesti.
    2. exploatarea eficienta a domeniilor statului (paduri, rauri, mari). banii sa vina si de acolo.
    3. TVA deja scumpeste produsul cu 20% adik sunt o groaza de bani acolo.
    4. taxe pe mancaruri, bauturi alcoolice, tigari...de mentinut spitalele
   • +1 (1 vot)    
    Tu pui (Joi, 5 septembrie 2019, 21:35)

    unins [utilizator] i-a raspuns lui John M.

    gandurile tale in gura mea. Eu nu am spus "sa ne dea statul" ci "sa nu ne ia"; "Da statu`de unde ia? De aici:
    Nuclearelectrica; Oil Terminal Constanța; Poșta Română; Romaero
    ; Romgaz; Salrom; TAROM; Transelectrica; Transgaz; CNH; RADET; Complexului Energetic Hunedoara;Complexul Energetic Oltenia, Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA, EximBank
    ; Societatea Naţională de Radiocomunicaţii, Compania Naţională Poşta Română, Aeroportul Internaţional Traian Vuia Timişoara, Uzina Termoelectrică Midia, Telecomunicaţii CFR SA, Societatea de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă TBRCM SA, Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile, Compania Naţională Administraţia Porturilor Dunării Fluviale; Electrica, Delgaz Grid SA, Chimcomplex, OMV Petrom, Telekom România, Antibiotice SA, Compania Națională pentru Controlul Cazanelor, Instalațiilor de Ridicat și Recipientelor sub Presiune, Loteria Română, IAR SA, Oil Terminal, Cuprumin, Unifarm, SN Apelor Române, Compania Națională Administrația Porturilor Dunării Maritime, Romgaz, Hidroelectrica, CN Aeroporturi Bucuresti, Nuclearelectrica, C.N. Imprimeria Națională, Compania Naționala Administrașia Porturilor Maritime; Conpet, etc., etc., etc.....Si da, vreau ca statul sa faca totul pentru cetatenii sai si sa nu mai astepte doar sacrificii din partea lor. Au fost destule generatii de sacrificiu. E timpul sa ne intrebam ce face statul pentru noi, nu doar ce facem noi pentru stat?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by