De anul trecut, din vară, specialiștii din Ministerul Finanțelor au colaborat cu mediul privat pentru a îmbunătăți Codul fiscal. În final, în august 2019, colaborarea s-a concretizat în câteva proiecte, puse în dezbatere de instituție. Acestea au mulțumit mediul de afaceri, chiar dacă mai sunt mici necorelări pe ici pe colo dar, în principiu, arată bine. Acum, ministrul Finanțelor și-a asumat ca propuneri legislative personale munca specialiștilor din minister.

HotNews.roFoto: Hotnews

Poate cea mai importantă noutate este impozitul pe profit pentru un grup de firme.

Aceste proiecte au trecut de Consiliul Economic și Social, ceea ce înseamnă că au avut toate avizele. Zilele trecute, cei din mediul de afaceri erau stresați de situația politică actuală pe motiv că este posibil ca aceste proiecte să nu mai fie adoptate.

Acum, probabil, cei din mediul de afaceri au parte de o surpriză. Teodorovici a luat toate proiectele și le-a transformat în inițiative parlamentare proprii. Deci nu vor mai fi adoptate de Guvern. Astfel, la final de mandat, când probabil va candida din nou, ar urma să se laude cu multe proiecte legislative depuse, bune pentru mediul de afaceri.

În Parlament, un proiect poate să stea pe termen nelimitat. Astfel, mediul de afaceri va trebui să participe la comisii atât la Senat, cât și la Camera Deputaților. Deci, mediul de afaceri mai are de așteptat.

Acum, inițiator nu mai este Ministerul Finanțelor, ci senatorul Eugen Orlando Teodorovici. Bineînțeles, notele de fundamentare și proiectele sunt cele ale Ministerului.

Printre proiectele importante mutate de Teodorovici, despre care HotNews.ro a mai scris când s-au aflat în dezbatere la MFP, sunt opționalitatea plății defalcate a TVA, impozitarea bacșișului, impozitul pe profit pentru un grup de firme, Programul "O familie, o casă" și multe alte proiecte.

Dorește impozitarea pensiilor speciale, nu eliminarea lor

Printre proiectele amintite se află și impozitarea pensiilor speciale. Conform documentului, realizat la MFP, dar publicat pe pagina de senator al lui Teodorovici, se află și acest proiect, care nu a mai fost pus în dezbatere când s-a publicat rectificarea.

Întreg proiectul și exemplele de calcul, precum cel de mai jos, poate fi vizualizat aici.

Venitul lunar din pensie primit în baza unor legi/state speciale este de 20.000 lei. Venitul lunr din indemnizație pentru limită de vârstă este de 6.000 lei. Sfera de taxare – veniturile din pensii și indemnizații pentru limită de vârstă, în baza unor legi/statute speciale, respectiv 20.000 lei lunar +6.000 lei lunar = 26.000 lei/lună.

Venitul taxabil= veniturile din pensie și indemnizație pentru limită de vârstă – impozit pe venit aferent.

Stabilirea impozitului pe venit:

Pentru venitul din pensie

20.000 lei (venitul din pensie) - 2.000 lei (plafon lunar neimpozabil potrivit titlului IV din Codul fiscal)= 18.000 lei.

Impozit pe venitul din pensie = 18.000 lei x 10% = 1.800 lei

Pentru venitul di indemnizație pentru limită de vârstă

6.000 lei x 10% = 600 lei

venitul lunar taxabil = (20.000 lei + 6.000 lei) – (1.800 lei + 600 lei) = 23.600 lei

Verificarea condiției privind încadrarea în plafonul netaxabil de 7.000 lei lunar 23.600 lei> 7.000 lei lunar.

Calculul taxei

Taxa = venitul lunar taxabil x barem

Taxa = 900 lei + 50% x (23.600 – 10.000) lei = 7.700 lei