Finanțele extind Spațiul Privat Virtual. Cei care lucrează în străinătate se vor putea înregistra prin ambasade și oficiile consulare

de F.B.     HotNews.ro
Miercuri, 4 septembrie 2019, 18:27 Economie | Finanţe & Bănci


Ministerul Finantelor Publice
Foto: Hotnews
Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a decis extinderea exploatării potențialului Spațiului Privat Virtual (SPV) ca instrument de relaționare directă cu fiecare contribuabil la bugetul de stat, se arată într-un comunicat care prezintă, pe scurt, un ordin al ministrului.


În acest sens, în SPV vor fi disponibile:
 • chestionarele întocmite de persoanele fizice la sosirea și/sau plecarea în/din România;
 • notificările privind rezidența persoanelor fizice;
 • declarațiile de înregistrare fiscală;
 • cererile pentru eliberarea Certificatului de rezidență fiscală;
 • certificatele de rezidență fiscală;
 • cererile de restituire;
 • cererile de atribuire a numărului de ordine din Registrul de evidență a aparatelor de marcat electronice fiscale instalate în județ/municipiul București sau a numărului unic de identificare din aplicația informatică a Agenției Naționale de Administrare Fiscală și a certificatului de atribuire a numărului unic de identificare a aparatelor de marcat electronice fiscale;
 • evidența creanțelor fiscale.

Conform MFP, prin SPV persoanele fizice vor avea posibilitatea să verifice corectitudinea prelucrării Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, pe care au depus-o pe suport de hârtie.

„S-a decis și majorarea termenelor de păstrare în SPV a mai multor documente emise de către Ministerul Finanțelor Publice/Agenția Națională de Administrare Fiscală, prin corelare cu durata de valabilitate a acestora. De asemenea, pe viitor se vor implementa în SPV modelele declarațiilor, cererilor sau ale altor documente emise de Agenția Națională de Administrare Fiscală”, informează Ministerul.

Pentru facilitarea accesului la SPV, se elimină verificarea la ghișeu a semnăturii olografe a persoanei reprezentate și se acceptă depunerea împuternicirii în formă simplã.

„Ţinând cont de faptul că mulți cetățeni români domiciliază sau lucrează în străinătate și având în vedere interesul Statului român de îndeplinire a obligațiilor fiscale de către toți contribuabilii, indiferent dacă sunt pe teritoriul României sau domiciliază/muncesc în străinătate, întrucât la nivelul Ministerului Finanțelor Publice s-a dezvoltat un sistem de comunicare electronică cu contribuabilii, s-a apreciat necesară identificarea în străinătate, la misiunile diplomatice/oficiile consulare ale României, a persoanelor fizice în scopul înregistrării acestora ca utilizatori ai serviciului “Spaţiul privat virtual” (SPV)”, menționează sursa citată.

Astfel, se oferă cetățenilor români care domiciliază, au reședința sau lucrează în străinătate, posibilitatea de a se prezenta și la oficiile consulare sau ambasadele României în scopul identificării fizice și înregistrării în SPV.

Pentru implementarea acestora în SPV s-a prevăzut o normă tranzitorie potrivit căreia aceasta se aplică în termen de 3 luni de la data publicării prezentului ordin în Monitorul Oficial al României, Partea I. În ceea ce priveşte implementarea termenului de 3 luni, s-a apreciat necesar atât pentru crearea conexiunilor la sistemele informatice între Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi oficiile consulare sau ambasadele României, cât şi pentru adaptarea sistemelor informatice.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1867 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  show me the money... (Miercuri, 4 septembrie 2019, 18:40)

  demaGOGU [utilizator]

  ...se devoaleaza, mai rapid decat ma asteptam! adevaratul scop al colectarii masive de date personale ale romanilor din pribegie, sub pretextul alegerilor electorale.

  in intelepciunea lor insondabila, romanii boicoteaza masiv procesul de intregistrare la vot.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...


Ultimele articole din Economie | Finanțe & Bănci

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by