Deși aduc randamente tot mai mici, titlurile companiilor se vând ca pâinea caldă / Cercetările privind practicile incorecte ale lui Huawei se extind pe noi planuri / Justițiarii americani vor ataca în grup gigantul tehnologic /

HotNews.roFoto: Hotnews

Piața obligațiunilor corporariste este tot mai încinsă. În ciuda semnelor rele din economia globală, investitorii în titluri nu sunt deloc în panică și companiile se grăbesc să profite: au vândut obligațiuni de 28 de miliarde de dolari în primele zile ale săptămânii, informează Financial Times. Iar ofertele se fac la prețuri foarte convenabile pentru emitenți: Disney a vândut de 2 miliarde de dolari la mai puțin de un punct procentual peste randamentul titlurilor Trezoreriei americane, o afacere bună pentru datornic.

Graba cumpărătorilor continuă febra uriașă de pe piața globală a obligațiunilor de luna trecută. Investitorii s-au îngrămădit la titluri, ceea ce a mărit prețurile și a redus randamentele. Ei caută active mai sigure decât acțiunile (care sunt vulnerabile pe piețele destabilizate de războiul comercial), dar aduc randamente mai mari decât datoria publică.

Unii analiști cred că fervoarea este nejustificată. „În anumite moduri se poate argumenta că randamentele au luat-o înaintea teoriei”, spune Simon Doyle, șeful diviziei de Fixed Income la Schroeder Investment Management Australia, citat de Bloomberg. Dar această opinie nu-l oprește să continue să-i sfătuiască pe investitori să acumuleze obligațiuni în această perioadă. (The New York Times)

Huawei acuză guvernul american că „acționează fără scrupule” pentru a-i perturba afacerile. Compania a emis o declarație ca răspuns la un articol din Wall Street Journal conform căruia Departamentul Justiției cercetează acuzațiile aduse lui Huawei de furt de noi tehnologii. Aceste acuzații sunt diferite de cele formulate de guvern în ianuarie, care includeau fraude în care ar fi implicată Meng Wanzhou, CFO la Huawei, precum și presupuse furturi de la T-Mobile.

Huawei acuză guvernul SUA că „utilizează toate mijloacele de care dispune”, inclusiv tactici „fără scrupule” pentru „a perturba operațiunile normale de afaceri ale lui Huawei și ale partenrilor săi”.

Surse au declarat pentru WSJ că noile cercetări la Huawei, care includ o citație de la procurorii federali ai Districtului de Est de la New York, depășesc acuzațiile de furt de proprietate intelectuală dezvăluite anterior de o investigație WSJ. Procurorii verifică strategiile lui Huawei de recrutare de la companii rivale și un presupus furt de tehnologie de la un producător portughez de multimedia.

În declarație, Huawei spune că „respinge categoric” plângerile producătorului Rui Pedro Oliveira, care „profită de situația geopolitică actuală. El promovează informații false în media cu scopul de a obține avantaj într-o dispută. Acest mod de comportament nu trebuie încurajat și nici considerat o justificare rațională pentru o investigație criminală a Departamentului de Justiție al SUA”.

Huawei a mai declarat că „guvernul american și-a folosit influența politică și diplomatică drept pârghie pentru a convinge alte guverne să interzică echipamentele Huawei”. Compania pretinde că guvernul SUA a cercetat și deținut „ilegal” angajați și parteneri ai lui Huawei, a lansat atacuri cibernetice în sistemele interne de la Huawei și a cerut oficialităților juridice să „amenințe, oblige, tenteze și incite actuali și foști angajați ai Huawei să se întoarcă împotriva companiei și să lucreze pentru ei”.

În altă declarație, un purtător de cuvânt al Departamentului Justiției a spus: „Nu comentăm investigații specifice. În toate subiectele, tehnicile noastre de investigație sunt conforme cu legea și toți subiecții investigațiilor se bucură de aceleași drepturi la un proces corect conferite de Constituția noastră și apărate de o justiție independentă”. (CNBC)

State americane vor deschide investigații antitrust împotriva lui Google. Mai mult de jumătate din procurorii generali din statele americane plănuiesc să anunțe investigații pe subiectul încălcării regulilor concurenței de către gigantul tehnologic, conform unor surse anonime. Grupul (peste 30 de procurori generali) se pare că va fi bipartizan, democrați și republicani deopotrivă. Este un semn că statele își vor intensifica eforturile de a investiga Big Tech – giganții tehnologiei. Oficiali federali au și început să cerceteze cum utilizează aceste companii uriașele baze de date ale consumatorilor în scopul înăbușirii concurenței.

Inestigațiile conduse de state i-ar putea da dureri de cap juridice lui Google timp de mai mulți ani. Statele vor putea contribui și la cercetările organelor federale, așa cum s-a întâmplat când Departamentul Justiției a investigat-o pe Microsoft în anii 1990. Nu este încă limpede dacă oficialii statelor vor anunța cercetări adiționale și la alți giganți tech, cum sunt Amazon și Facebook. (The New York Times)