​Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a luat o serie de proiecte de la Ministerul Finanțelor Publice (MFP) și le-a înregistrat ca senator, lucru despre care HotNews.ro a scris miercuri. Astăzi, joi, el a precizat că le-a depus personal, ca senator, nu pentru a-și asuma vreo muncă a administraţiei, aşa cum s-a spus, ci pentru că s-ar fi depășit niște termene. Totuși, așa cum le-a depus el ca inițiative legislative, la fel puteau fi depuse și de Guvern și transmise către Parlament. De asemenea, puteau fi la fel de ușor transformate în Ordonanțe de urgență și apoi adoptate. E mult mai rapid decât procedura parlamentară.

HotNews.roFoto: Hotnews

Bineînțeles, acum există problema cu Guvernul, iar activitatea este îngreunată. Probabil nu știe ce se va întâmpla în continuare cu Executivul din care face parte. Oricum ar fi, mutarea acelor documente de la minister în biroul de parlamentar îl va ajuta pe viitor. Acele proiecte sunt cerute de mediul de afaceri de multă vreme.

"Este un număr foarte mare de acte normative (înregistrate de el ca senator n.r.) şi aş vrea să fac câteva menţiuni. A fost un pachet de acte normative pentru care a mai fost nevoie de anumite discuţii, de anumite clarificări, fapt pentru care s-a depăşit, să spunem, termenul care pentru guvern exista în acea lege de abilitare, pentru ca guvernul să poată emite ordonanţe simple, fapt pentru care s-a ales această cale, a Parlamentului. S-au depus de mine, personal, ca senator, nu pentru a-mi asuma vreo muncă a administraţiei, aşa cum s-a spus. Nu. Este munca Ministerului de Finanţe şi a altor ministere care au avizat aceste acte şi depunerea acestora se face pentru faptul că dorim foarte mult ca aceste acte să fie aprobate, pentru că sunt foarte mult cerute de mediul economic", a spus Teodorovici, potrivit Agerpres.

El a adăugat că a fost miercuri la Biroul permanent al Senatului, care este prima Cameră sesizată pe aceste proiecte, unde s-a stabilit ca săptămâna viitoare acestea să fie distribuite către comisii "cu un termen de raport foarte strâns".

"Ele sunt deja oarecum discutate şi în mod public, transparent, deja discutate cu toată opinia publică şi cu cei interesaţi, astfel încât undeva la începutul lunii octombrie să fie toate acestea trecute de Parlament" a arătat ministrul Finanţelor.

Teodorovici a menţionat că şi la Camera Deputaţilor, for decizional pentru aceste proiecte, va fi majoritate pentru a fi adoptate şi că ele vor fi votate şi de parlamentari ai Opoziţiei.

Trebuie menționat faptul că la Camera Deputaților, care e decizională, un proiect poate să stea în dezbatere ani de zile.

De anul trecut, din vară, specialiștii din Ministerul Finanțelor au colaborat cu mediul privat pentru a îmbunătăți Codul fiscal. În final, în august 2019, colaborarea s-a concretizat în câteva proiecte, puse în dezbatere de instituție. Acestea au mulțumit mediul de afaceri, chiar dacă mai sunt mici necorelări pe ici pe colo dar, în principiu, arată bine. Acum, ministrul Finanțelor și-a asumat ca propuneri legislative personale munca specialiștilor din minister.

Poate cea mai importantă noutate este impozitul pe profit pentru un grup de firme.

Citește mai mult în textul: