Aproape o gospodărie din ṣapte se confruntă cu una sau mai multe probleme serioase privind locuinţa, reiese dintr-o cercetare a Institutului Național de Statistică (INS). Printre cele mai frecvente probleme care afectează calitatea locuirii se află cele privind deteriorarea pereţilor, podelelor, tocurilor de ferestre (53,5% din totalul gospodăriilor care reclamă existenţa unor probleme ale locuinţei) şi igrasia din pereţi, podele sau fundaţia casei (48,0%).

HotNews.roFoto: Hotnews

“Comparaţia între mediile de rezidenţă arată că, în general, în rural, ponderile gospodăriilor cu probleme ale locuinţei sunt mai mari decât în urban, mai ales cele legate de deteriorarea pereţilor, podelelor sau ferestrelor şi de igrasie. Aceste situaţii sunt de înţeles într-o anumită măsură, ţinând seama de caracteristicile construcţiilor corespunzătoare caselor individuale care se găsesc preponderent în localităţile rurale”, menționează sursa citată.

Gospodăriile urbane, faţă de cele rurale, sunt preocupate mai mult de faptul că locuinţele nu au suficientă lumină naturală.

Existenţa băii/ duşului şi a grupului sanitar, amplasate în interiorul locuinţei, constituie elemente reprezentative pentru confortul şi calitatea locuirii, spune INS.

În anul 2018, pe total, ponderea gospodăriilor dotate cu baie/duş a fost de 73,6%, iar a celor cu grup sanitar de 72,2%.

Față de anul 2017, ponderea WC-urilor din fundul curții a scăzut cu 2,4 puncte procentuale, de la 30,2%, la 27,8%.

INS spune că pe medii de rezidenţă, diferenţierile sunt foarte pronunţate la ambele tipuri de utilităţi, în principal din cauza slabei dezvoltări a sistemului public de alimentare cu apă şi a sistemului de canalizare şi epurare a apelor uzate în localităţile rurale, faţă de cele urbane. Ca atare, aproape jumatate din gospodăriile rurale beneficiază de avantajele oferite de existenţa unei băi şi a grupului sanitar.

Factori care afectează zonele în care sunt amplasate locuințele

Unele gospodării acuză efectul neplăcut al unor factori care afectează zonele în care se află amplasate locuinţele. Printre aceşti factori se remarcă în mai mare măsură:

  • zgomotul produs de traficul rutier, feroviar sau aerian (16,0% din totalul gospodăriilor)
  • poluarea aerului (15,3%)
  • riscul unor incidente de tipul furturilor şi agresiunilor (11,9%)
  • zgomotul produs de persoanele din vecinătate (7,3%). Pe medii de rezidenţă, cele mai numeroase situaţii de acest gen se constată în urban.

Situația pe regiuni de dezvoltare arată că în București – Ilfov peste 21% dintre locuințele gospodăriilor sunt afectate de riscul unor incidente de tipul furturilor şi agresiunilor, fiind cel mai mare procent comparativ cu celelalte regiuni:

Nord-Est – 13,3%

Sud-Est – 15,6%

Sud-Muntenia – 10,5%

Sud-Vest Oltenia – 9,5%

Vest – 10%

Nord-Vest – 6,9%

Centru – 7%