România, cel mai mare deficit de încasare a TVA. Daniel Anghel (PwC): Varianta optimă pentru îmbunătățirea colectării o reprezintă digitalizarea ANAF

de F.B.     HotNews.ro
Vineri, 6 septembrie 2019, 12:25 Economie | Finanţe & Bănci


Daniel Anghel
Foto: Pwc Romania
Deficitul de încasare a TVA de 36% plasează România, pentru al 5-lea an consecutiv, pe locul fruntaș în clasamentul publicat de Comisia Europeană (CE) pe 5 septembrie 2019, citat de PwC, într-un comunicat de presă.

România este urmată de Grecia, cu 33,6% din PIB și Lituania cu 25,3% din PIB. La polul opus se află Cipru (0,6%), Luxemburg (0,7%) și Suedia (1,5%).
 • În 25 dintre cele 28 de state membre, deficitul de TVA (VAT gap) a scăzut în 2017, cele mai mari reduceri înregistrându-le Malta, Polonia și Cipru.
“Față de anii 2013 și 2014 când diferența dintre suma încasată efectiv la buget și cea care ar fi trebuit colectată era de 38%, respectiv 40% din PIB, în ultimii doi ani analizați de CE, 2016 și 2017, a fost de circa 36%. Astfel, bugetul României pierde mai mult de o treime din suma pe care ar putea să o colecteze din TVA”, se arată în document.

Daniel Anghel, partener și liderul serviciilor fiscale și juridice, PwC România, susține că Polonia a reușit să reducă substanțial deficitul de încasare a TVA, de la 24% în 2015, la 14% în 2017.

“Această performanță a fost obținută datorită faptului că, începând cu 2016, Polonia a implementat formatul standard de fișiere de audit pentru taxe (SAF-T). Prin utilizarea SAF-T, se simplifică mult raportarea de către operatorii economici și capacitatea de procesare și analiză a informațiilor raportate de către administrația fiscală. Beneficiile sunt multiple: scade povara de conformare fiscală pentru contribuabili, taxele sunt rambursate mai rapid, administrația detectează mai devreme neregulile sau zonele de risc. În consecință întregul proces de declarare și colectare a taxelor se îmbunătățește”, explică el.

Conform PwC, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a obținut deja aprobare pentru realizarea unui proiect din fonduri europene pentru implementarea SAF-T pentru toți operatorii economici, până la finalul anului 2020.
 • Deși ca pondere deficitul de încasare a TVA în România s-a redus de la 35,88% în 2016 la 35,5% în 2017, exprimat în euro a crescut de la 6,13 mld euro în 2016 la 6,4 mld euro în 2017.
 • În acest interval, cota standard de TVA a fost redusă în România de la 24% la 20%, în 2016 și la 19% în 2017, însă conformarea în materie de TVA nu s-a ameliorat.
„Experiența altor state, iar Polonia e un exemplu, demonstrează că varianta optimă pentru îmbunătățirea colectării o reprezintă digitalizarea administrației fiscale. În schimb, metodele des folosite până acum de România – cum au fost celebrele split TVA și formularul 088 - nu fac decât să îngreuneze viața operatorilor economici fără să amelioreze veniturile bugetului. O evoluție similară cu cea din Polonia – o diminuare a gap-ului de TVA cu 10 puncte procentuale - ar însemna circa 10 mld de lei în plus la bugetul României, adică o treime din deficitul bugetar prognozat pentru acest an”, arată Daniel Anghel.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1735 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Ce să facă A.N.A,F.-ul??? (Vineri, 6 septembrie 2019, 12:53)

  Raoke [utilizator]

  Păi majoritatea paraziților ce sunt angajați la stat abia știu să pornească P.C.-ul. Iar cei mai avansați să joace Solitaire-ul, ce naiba....
  Ce să „digitalizezi”? La Brașov, de când s-a dat drumul iar la angajări, la A.N.A.F. s-au angajat numai țiitoare de milițieni, apăeviști, popi și alte lighioane din servicii. Ce „digitalizare” la borfelinele ăstea?
 • 0 (0 voturi)    
  Chiar guvernul face evaziunea (Vineri, 6 septembrie 2019, 13:22)

  Silvius88 [utilizator]

  Acordul de 70 de milioane de euro prin care ANAF ar fi trebuit să-și modernizeze infrastructura IT cu bani împrumutați de la Banca Mondială a fost oprit oficial prin hotărâre de guvern de ministru Discoteca in 23.05.2019. Dupa ce 18 milioane de euro s-au cheltuit pe consultanta s-a oprit. S-au furat 18 milioane. Motivul este vizibil. Dorința politicienilor din Guvern din gruparea PSD de a menține evaziunea fiscala in beneficiul membrilor sai.
  • 0 (0 voturi)    
   Gigolo ofilit a oprit intenționat informatizarea! (Vineri, 6 septembrie 2019, 14:23)

   Raoke [utilizator] i-a raspuns lui Silvius88

   Aia ar fi însemnat să dea afară mulți din paraziții ăia plus că ar fi fost o provocare privind folosirea calculatoarelor de către vajnicii bugetari. Ori se știe care-i nivelul lor intelectual. Chiar dacă primesc „sporuri” pentru „folosirea” lor....


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by