Dacă te uiți la cei trei piloni care pot susține orice majorare de pensii, că e 1% sau 50%, vezi că performează foarte slab, a declarat Iancu Guda, services director, Coface România, referindu-se la faptul că în 2020 puntul de pensie ar urma să urce cu 40%.

Iancu GudaFoto: BVB

Potrivit acestuia, cei trei piloni sunt:

1. Veniturile publice la PIB, care subperformează, deci ai economie subterană foarte ridicată

2. Demografia: sporul natural e negativ, rata de ocupare pe populația activă e doar 62%, iar media din Europa e 70% și preferința către autogospodărire și munca la negru sau cu ziua e destul de mare în România. Raportul dintre pensionari și forța de muncă activă e 60% și proiecția demografică arată că în 2040 ajunge la 90%

3. Capacitatea mediului de afaceri de a crește salariul mediu brut. E o legătură directă între punctul de pensie și salariul mediu brut. Ține de puterea de a plăti salarii mai mari, nu constrângerea lor printr-o măsură care nu e perfectă din cauza dozei, ritmului și lipsei de predictibilitate, adică creșterea salariului minim pe economie. E o măsură bună, dar atenție la doză, ritm și predictibilitate. Așa cum a fost făcută, să crești salariul mediu pentru că minimul crește și resetează grila de salarii, e greu de susținut.

„E greu de crezut că așa o țară poate să susțină pensii mai mari, fără efecte negative. Se împrumută... efecte negative ulterioare. Fără investiții, trebuie să te împrumuți la dobânzi maxime. De putut, poți, dar la ce cost?”, a precizat el.

  • Capacitatea statului din veniturile curente și proiecțiile demografice cele actuale și viitoare nu pot susține creșterile de pensii în România la acest nivel, fără să ridice costuri în altă parte.