Indicele preturilor de consum (IPC), indicator care masoara inflatia, a urcat in luna ianuarie cu 0,86% comparativ cu finele anului trecut, iar inflatia anuala s-a accentuat la 7,26%, potrivit datelor transmise marti de catre Institutul National de Statistica (INS). Fata de luna decembrie a anului trecut, cele mai mari cresteri de pret s-au inregistrat la servicii (2,1%), in vreme ce tarifele marfurilor alimentare si ale celor nealimentare au urcat cu 0,8%, respectiv 0,4%.

Astfel, la categoria servicii, cele mai pronuntate cresteri de preturi s-au consemnat la transportul aerian (4,43%), telefonie (4,38%) si la alte servicii (4,65%).

Avansul cu 0,8% a tarifelor la marfurile alimentare s-a datorat in special majorarii preturilor la laptele de vaca (3,77%), fasole boabe si alte leguminoase (2,33%), alte legume si conserve de legume (2,78%) si fructe proaspete (2,08%), in vreme ce scaderi de pret au avut loc la oua (0,77%) si zahar (0,25%).

Preturile marfurilor nealimentare au inregistrat un avans de 0,4%, influentata in principal de cresterea preturilor la autoturisme si piese de schimb (2,37%), produse cultural sportive (1,26%). Scaderi de pret s-au observat la medicamente (0,01%).

La inceputul lunii februarie, Banca Nationala a Romaniei a revizuit previziunea privind nivelul inflatiei in 2008, de la 4,3%, estimat anterior, la 5,9%, dar a decis sa mentina tinta pe care si-a propus-o pentru acest an, de 3,8%.

"Vom depasi spre sfarsitul acestui trimestru o rata de 8%, care se va plafona in al doilea trimestru, ca in partea a doua a anului sa intre pe un trend descendent", a afirmat Mugur Isarescu, guvernatorul bancii centrale, la acel moment.

Pentru anul viitor, BNR estimeaza o inflatie de 3,9%.