Cele 12 propuneri ale AmCham care ar putea ”muta” România de pe ultimul loc în UE în privința culturii financiare

de DP     HotNews.ro
Joi, 19 septembrie 2019, 15:11 Economie | Finanţe & Bănci


Masa rotundă AmCham
Foto: Hotnews
AmCham a lansat joi o serie de propuneri menite să îmbunătățească cultura financiară a românilor, printre care acordarea bonurilor valorice și a voucherelor de vacanță exclusiv în format electronic, adoptarea Legii de plată a pensiilor private (Pilonul II și III), un regim fiscal stimulativ pentru achiziționarea de polițe de asigurare. Propunerile au fost făcute în cadrul unei discuții la sediul Băncii Naționale, la care au participat economistul șef al BNR Valentin Lazea, reprezentanții industriei financiare, ai consumatorilor dar și ai autorităților de reglementare în domeniu. Vezi mai jos cele 12 propuneri ale AmCham.

E drept, punerea în practică a acestor măsuri presupune un interval rezonabil de timp, dat fiind faptul că multe presupun modificarea actualei legislații, adică un proces consumator de timp și de resurse. De altfel, la masa rotundă de joi nu a fost prezent niciun reprezentant al Parlamentului și nici din zona guvernamentală.

Lista celor 12 propuneri făcute joi:
 • 1. Încurajarea persoanelor fizice să utilizeze carduri bancare și plăți electronice prin dezvoltarea infrastructurii necesare (POS-uri și platforme digitale) și prin acordarea bonurilor de valoare exclusiv în format electronic.
 • 2. Emiterea de ghiduri/standarde tehnice privind creditele de consum de către autoritățile de supraveghere, cu sprijinul jucătorilor din piață.
 • 3. Introducerea în etape a prestațiilor sociale pe carduri preplătite.
 • 4. Creșterea gradului de cuprindere atât a asigurărilor obligatorii (RCA și PAD), cât și a asigurărilor facultative.
 • 5. Optimizarea utilizării asigurărilor voluntare de sănătate, pentru protejarea bugetului familiei în cazul unor evenimente neprevăzute.
 • 6. Consolidarea Pilonului II de pensii private.
 • 7. Adoptarea Legii de plată a pensiilor private (PII și PIII).
 • 8. Adoptarea legii pensiilor ocupaționale pentru a stimula și contribuția angajatorilor.
 • 9. Ajutor de stat de minimis pentru instalarea terminalelor POS de către micii comercianți in zonele specific determinate, care au o acoperire redusă a gradului de acceptare a plăților cu cardul (de ex. rural, dar nu numai).
 • 10. Stimulente fiscale pentru utilizarea produselor de economisire sau investiții pe termen lung de către persoanele fizice.
 • 11. Regim fiscal stimulativ pentru achiziționarea de polițe de asigurare de viață cu componentă de protecție. Respect și grijă pentru viața la pensie și pentru vârstnici.
 • 12. Alinierea sistemului de impozitare pentru sumele retrase de participanți din pilonul III de pensii.
De asemenea, AmCham a mai propus instituirea unei Zile Naționale a Educației Financiare, introducerea de mesaje de interes național privind educația financiară în mass-media, dar și distribuirea unui set de principii de management financiar pentru familii.

Oraganizația are în vedere de asemenea încheierea unui parteneriat strategic al industriei financiare cu Ministerul Educației pentru a facilita și dezvolta programele de educație financiară în școli.

”Astfel de măsuri implementate coordonat, la nivel național, pot aduce avantaje majore populației care ar beneficia de o mai bună informare cu privire la regulile financiare de bază, precum și de facilitarea accesului la produse și servicii care îmbunătățesc situația financiară a unei familii, cresc nivelul de trai și calitatea vieții, iar la nivel macro stimulează creșterea economică”, arată reprezentanții AmCham.

Deși România a înregistrat progrese în ultimii ani în domeniul serviciilor financiare, țara noastră este în continuare pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește nivelul de educație financiară și accesul la unele categorii de servicii și produse financiare, situație accentuată de un decalaj major între mediul urban și rural în acest domeniu.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2821 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  Cultura financiara nu se stimuleaza prin.. (Joi, 19 septembrie 2019, 15:50)

  Alina Badea [anonim]

  ...pseudo-masuri, precum cele vizand, de fapt, dezvoltarea pietei financiare in sens larg (bancari, non-bancari, asigurari, emitenti de bilete de valoare etc.)
 • +1 (1 vot)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 19 septembrie 2019, 16:54)

  [anonim]

 • +1 (1 vot)    
  Proverb Romanesc (Sâmbătă, 21 septembrie 2019, 18:56)

  Faroz [utilizator]

  >>>>>>>Ce-i in mana nu-i minciuna<<<<<<<<<

  Lumea se desteapta, iar CASH'ul este rege!
  In caz de crash economic, razboi, atacuri cibernetice, decizii politice, etc....cei ce folosesc platile electronice exclusiv o sa regrete amarnic!!!!!!
  Macar un 10% stransi lunar iar intr-un an cumparati fizic aur sa fie in caz de vremuri negre.
  Banii nostrii sunt banii noistri, cine vrea sa fie suveran o sa se axeze pe controlul propriilor bani si o sa foloseasca doar cash sau o sa alterneze platile, cine este genetic sclav sau cine este usor de manipulat si este dispus sa se joace ruleta ruseasca o sa foloseasca plata electronica, dar garantat mai devreme sau mai tarziu o sa regrete.

  Cand vreodata in viata asta o sa las eu pe cineva sa aiba decizie asupra banilor mei?

  NICIODATA !!!

  Manipularea pentru vite, la unii nu prea tine, asta e!!!!!
 • 0 (0 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 23 septembrie 2019, 9:44)

  [anonim]Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by