Nord-estul Romaniei s-a situat, in 2005, la 24% din media Produsului Intern Brut (PIB) pe locuitor al Uniunii Europene, calculata la paritatea puterii de cumparare, ultimul loc intre regiunile europene, la fel ca si in 2004, potrivit Eurostat.

Din cele 15 cele mai putin dezvoltate regiuni ale Uniunii Europene sase sunt din Romania - sud-vestul Olteniei (locul cinci cu 28% din media europeana), sudul Munteniei (locul sase cu 29%), sud-estul tarii (locul opt cu 31%), nord-vestul tarii (locul 10 cu 34%) si centrul tarii (locul 13 cu 36%). Singura regiune romaneasca care nu se regaseste in clasamentul celor mai sarace zone din Europa este Bucuresti-Ilfov cu 74% din media PIB pe locuitor a UE.

In topul celor mai slab dezvoltate regiuni, pe linga cele sase din Romania, cinci sunt din Bulgaria (locurile doi, trei, patru, sapte, noua) si patru din Polonia (locurile 11, 12, 14 si 15).

In topul celor mai dezvoltate 15 regiuni, pe primul loc se afla regiunea Inner London din Marea Britanie cu 303% din media UE, urmata de Luxemburg (264%) si Bruxelles (241%).

In clasamentul celor 69 de regiuni care se situeaza sub nivelul de 75% din media europeana, 15 sunt din Polonia, opt din Romania, sapte din Cehia, sase din Bulgaria, Grecia si Ungaria, cinci din Italia, patru din Portugalia, trei din Franta si Slovacia si cite o regiune din Germania, Spania, Slovenia, Estonia, Letonia si Lituania.

Paritatea puterii de cumparare se determina pe baza diferentelor de preturi intre tari. Astfel, un euro la paritatea puterii de cumparare (sau standard al paritatii de cumparare - PPS) permite cumpararea aceleiasi cantitati de bunuri sau servicii in oricare din tarile analizate.