Unul din patru copii de 11-17 ani au primit cel puțin o dată mesaje cu caracter sexual în ultimele 12 luni, reiese dintr-un studiu realizat de Platforma DigiLiv-REI - Vieți digitale. Cercetare, Educare, Intervenție. Studiul relevă, pe deoparte, informațiile și conținutul la care sunt expuși copiii, cât și mesajele și întâlnirile pe care aceștia le au cu persoanele necunoscute. În ceea ce privește întrebările ce țin de sexting, acestea nu au fost dresate copiilor de 9-10 ani. De remarcat că a crescut numărul celor care vor să întâlnească față în față persoanele cunoscute pe internet.

HotNews.roFoto: Hotnews

De la început precizăm că sexingul face referire la primirea de mesaje sexuale.

Potrivit studiului, băieții în mai mare măsură (28%) decât fetele (20%) au primit mesaje cu caracter sexual. Datele din 2018 arată o creștere constantă a proporției celor care declară că au primit astfel de mesaje, de la 16% la 11-12 ani, la 33% la 15-17 ani.

“Primirea de mesaje cu caracter sexual este percepută diferit de către copiii intervievați, 43% declarându-se destul de sau foarte supărați de acest lucru, în timp ce 20% s-au declarat fericiți. Unul din patru copii declară că nu a fost nici fericit dar nici supărat, nefiind afectat emoțional”, menționează sursa citată.

15% dintre copii susțin că le-au fost solicitate informații cu caracter sexual la care nu au fost dornici să răspundă. Mai mult, 4% din eșantion au avut acest tip de cerere cel puțin o dată pe lună.

„În funcție de gen, nu se remarcă variații mari, ceea ce infirmă tendința de a considera acest tip de risc unul asociat preponderent fetelor, așa cum este tratat de multe ori în discursul public și în campaniile de prevenire sau conștientizare”, menționează sursa citată.

Alte informații relevante din studiu:

  • La nivelul întregului eșantion (+11 ani), 7% dintre copii admit că au trimis sau postat mesaje cu caracter sexual. Băieții în mai mare măsură decât fetele au trimis sau postat mesaje de acest fel (9% față de 5%). Cei de 15-17 ani în mai mare măsură decât restul grupelor de vârstă.
  • Fetele sunt în mai mare măsură înclinate spre trimiterea mesajelor (private) cu caracter sexual (23%), în defavoarea postării publice a acestora (8%), în timp ce băieții sunt mai înclinați să posteze public (36% față de 18% care au spus că au trimis mesaje de acest tip cel puțin o dată pe lună).
  • În funcție de vârstă, la 13-14 ani sunt cei mai mulți care solicită frecvent (cel puțin o dată pe lună) informații cu caracter sexual (56%, față de 33% la 11-12 ani). În schimb, la 11-12 ani sunt cei mai mulți care trimit mesaje cu caracter sexual (43%). Interesant că la 15-17 ani sunt cei mai puțini care postează public astfel de mesaje.
  • 39% dintre copiii de 9-17 ani au văzut imagini cu caracter sexual într-o formă sau alta, online sau offline, în ultimele 12 luni. Comparativ cu ceilalți ani, asistăm la o tendință de creștere a expunerii copiilor la astfel de imagini.
  • se observă o creștere constantă a expunerii la astfel de imagini o dată cu creșterea în vârstă, doar că de această dată variația este mai mare: de la 16% la 9-10 ani, la 67% la 15-17 ani.
  • în 2018 băieții declară în mai mare măsură (45%) decât fetele (34%) expunerea la aceste conținuturi.
  • 85% dintre copii declară că în ultimul an au întâlnit imagini cu caracter sexual pe media digitale (pe dispozitive de tipul calculator, tabletă, telefon mobil) și tot cam atâția declară că au întâlnit imagini de acest fel la televizor sau în filme. Doar 44% spun că au întâlnit imagini cu caracter sexual și în reviste sau cărți.

Întâlnirile cu persoane necunoscute de pe Internet

Studiul DigiLiv-REI - Vieți digitale. Cercetare, Educare, Intervenție spune că, în 2018, 2 din 5 copii de 9-17 ani au intrat în contact pe internet cu persoane pe care nu le-au întâlnit niciodată față în față.

“Cu preponderență, adolescenții de 13-14 ani (52%) și cei de 15-17 ani (68%) sunt mai interesați de a se împrieteni cu persoane pe care nu le-au întâlnit față în față, băieții mai mult decât fetele”, menționează sursa citată.

  • În ceea ce privește evoluția în timp a întâlnirilor față în față cu persoane cunoscute prima data pe internet, se observă o creștere din 2010 (11%), la 2013 (41%), ajungând la 60% în 2018.

"A întâlni offline persoane cu care copiii au intrat în contact pentru prima oară online e o experiență comună pentru adolescenții de 15-17 ani (67% din cei care au întâlnit pe cineva online), dar și pentru copiii de 11-12 ani (62%), fără diferențe de gen mari. Majoritatea celor intervievați (81%) din cei care declaraseră că au fost la astfel de întâlniri spun că au fost fericiți că au întâlnit față în față persoana cu care au intrat în contact pe internet. Un procent foarte mic de 4% declară că au fost “foarte” (3%) sau “puțin’” (1%) supărați în urma întâlnirii", informează studiul.

Procentul copiilor care s-au simțit supărați după întâlnirea față în față e mai mare pentru cei mai mici, de 9-10 și 11-12 ani.

Sondajul a fost realizat în rândul a circa 1000 de copii, de 9-17 ani. Întrebările referitoare la sexting nu au fost dresate copiilor de 9-10 ani.

Acest raport EU Kids Online a fost realizat de Platforma DigiLiv-REI - Vieți digitale. Cercetare, Educare, Intervenție. Datele au fost culese pro-bono în martie-aprilie 2018 de către IRES – Institutul Român pentru Evaluare și Strategie. Proiectul a fost sprijinit de Institutul de Sociologie al Academiei Române, unde membrii echipei sunt de asemenea afiliați.