Toate avantajele României pălesc atunci când marile companii multinaționale aleg o țară, din cauza lipsei de predictibilitate și stabilitate la nivel fiscal, susține Ionuț Simion, președintele Camerei de Comerț Americane în România (AmCham România).

Foto:

“Ordonanța 114 a produs României un prejudiciu de imagine incalculabil. Asta a fost marea problemă pe care a produs-o OUG 114, pentru că, în esență, impactul ei fiscal este unul (mic n.r.). Până la urmă (efectul n.r.) a fost minimizat prin toate măsurile luate ulterior. Deciziile (multinaționalelor n.r.) se iau la nivel global. În cadrul unui grup de multinaționale există o concurență foarte acerbă între țări. Fiecare dintre noi se duce și își prezintă business case-ul în dorința de a atrage investițiile în țara aceasta. Toți ne dorim. Elementul la care noi suntem sub efectul sitting duck (stă pe loc n.r.), adică rață pe lac, este acela al stabilității și predictibilității. Nu avem nici cea mai mică șansă și toate avantajele noastre pălesc, adică forța de muncă, capacitatea de a vorbi limbi străine, flexibilitate, adaptabilitate, rezistența la efort. Toate astea pălesc”, a spus Simion

Potrivit unui studiu realizat în rândul companiilor americane de AmCham România, principalele măsuri fiscale din legislația actuală care favorizează investițiile și fac România atractivă pentru investitori sunt:

1. cota unică

2. 5% impozit pe dividende

3. stimulente fiscale (R&D, profit reinvestit, dezvoltatori software)

4. adoptarea legislației fiscale a UE (armonizarea cu alte jurisdicții ale UE)

5. legislația de holding

6. regimul micro (impozitul pe cifra de afaceri).

Principalele dezavantaje ale legislației fiscale curente care constituie o barieră pentru investiții suplimentare și afectează percepția generală despre mediul de afaceri în România:

1. atractivitatea scăzută a stimulentelor fiscale din cauza materialității reduse sau a dificultăților practice,

2. prevederile OUG 114/2018

3. nearmonizarea în timp util a legislației fiscale cu cea contabilă

4. neplafonarea CAS și CASS

5. lipsa consolidării fiscale pentru impozitul pe profit

6. limitarea deductibilității la cesiunea de creanțe.

Principalele neajunsuri ale administrației fiscale care constituie o barieră pentru investiții suplimentare și pentru mediul de afaceri, în general:

1. Lipsa digitalizării ANAF

2. Relația cu autoritățile fiscale, agresivitatea și lipsa de cooperare

3. Netrasparența privind criteriile de risc și modalitatea de selectare a contribuabililor pentru control

4. Procesul complex de conformare fiscală

5. Nerespectarea prevederilor legale privind modificarea legislației fiscale

6. Numărul mare de declarații fiscale