O normă privind investiția online în fonduri de investiții a fost pusă de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) în dezbatere publică. Vicepreședintele ASF responsabil cu piața de capital spune că vrea să aducă piața de capital pe telefon.

Sediul ASFFoto: AGERPRES

„Avem nevoie de ea (de normă n.r.). Dacă va fi nevoie, vom prelungi termenul dezbaterii publice, pentru a ieși un lucru bun. Aceasta a venit natural după ce am reglementat deschiderea de conturi online, în vară. A venit acum distribuția online”, a declarat Gabriel Grădinescu, vicepreședinte ASF.

  • Ambiția mea e să aducem piața de capital aici, la un telefon. Aici trebuie adus tot. Trebuie o nouă revoluție. Am deschis conturile online, acum facem distribuția online și o să facem tot ce trebuie pentru treaba asta.

Vezi proiectul aici

Conform notei de fundamentare, proiectul de regulament introduce o serie de noi prevederi:

  • simplificarea circuitului documentelor transmise letric de către investitori la primul contact cu entitatea, prin introducerea posibilității de a transmite documentele de identificare și în format digital;
  • folosirea unei aplicații informatice care poate identifica o persoană (recunoaștere facială), care se va anexa la contractul la distanță, cu obligația ca S.A.I./societatea de investiții autoadministrată să stocheze acordul de voință a investitorului sau potențialului investitor, ce intră în relații contractuale la distanță, pe un suport durabil;
  • înscrierea pe prima pagină a aplicației mobile sau al site-ului care găzduiește platforma electronică care oferă accesul la subscrierea şi răscumpărarea titlurilor de participare prin internet, a mențiunii că respectivul O.P.C.V.M. este autorizat de A.S.F, inclusiv prin precizarea numărului de decizie și numărului de înscriere în Registrul public al A.S.F.-S.I.I.F.;
  • adaptarea documentelor și activității S.A.I./F.I.A. ce oferă servicii de subscriere și răscumpărare a titlurilor de participare emise de organismele de plasament colectiv prin internet să se realizeze până la expirarea perioadei tranzitorii oferite participanților la piață (6 luni).

Potrivit lui Grădinescu, pentru a crește industria este nevoie de educație.

„Un om bine informat, un om bine educat poate duce la creșterea pieței, așa cum au fost rezultate pe partea bancară. Criza din 2008 a dus la educarea populației pentru că au devenit interesați și atunci au fost nevoiți să se educe”, a mai afirmat Grădinescu.