Bursa românească, în vizorul mai multor investitori. A fost promovată de la Piață de frontieră, la Piață Emergentă Secundară/ Daniela Șerban (președinte ARIR): Este știrea anului

de Florin Barbuta     HotNews.ro
Joi, 26 septembrie 2019, 23:20 Economie | Finanţe & Bănci


Daniela Serban, presedinte ARIR
Foto: Arhiva personala
​FTSE Russel a promovat Bursa de Valori București (BVB) de la statutul de piață de frontieră, la cel de piață emergentă secundară. Daniela Șerban, președintele Asociației pentru Relații cu Investitorii la Bursă din România (ARIR) a explicat, pentru HotNews.ro, ce înseamnă promovarea la statutul de Piață Emergentă.
”Promovarea acțiunilor românești în indicele de piețe emergentă de către FTSE Russell înseamnă o recunoaștere de către investitori a progresului făcut de piața de capital din România din ultimii ani. Anunțul va face înconjurul lumii și piața va beneficia de un imbold de notorietate, împreună cu o creștere a valorii de tranzacționare determinată de reajustarea portofoliilor investitorilor instituționali străini. Este cu siguranță știrea anului, alături de înființarea Contrapărții Centrale, proiecte care pot contribui la progresul pieței”, a spus ea.

Potrivit acesteia, sunt aproape 10 ani de când s-a pus pe agenda BVB pentru prima dată îndeplinirea condițiilor pentru promovarea pieței de capital la o categorie superioară.

„Dacă în prima etapă au fost necesare multiple modificări de arhitectură de piață, privind, de exemplu, modul în care se face decontarea acțiunilor sau procedeele de post-tranzacționare. După ce în ultimii 5 ani s-au îndeplinit acestea, în ultimii doi ani criteriul rămas de îndeplinit a fost lichiditatea”, explică Daniela Șerban, care a fost și manager de proiect privind promovarea pieței la statutul de piață emergentă în cadrul Bursei de Valori București în perioada 2014-2017.

Ea reamintește că instituțiile care evaluează și clasifică piețele sunt MSCI, FTSE Russell și S&P Dow Jones.

„În piețele de frontieră și emergente majoritatea o dețin primii doi. Asta înseamnă că cei mai mulți bani ai fondurilor de investiții din lume sunt administrați ghidându-se după indicii MSCI și FTSE, indici care sunt trecuți în prospectul lor drept benchmark. Acest benchmark, sau indice de referință, este piatra de temelie pentru administratorii de fonduri, practic nu se pot abate de la el, dacă adoptă o administrare pasivă a banilor”, precizează Șerban.

În prezent, spune ea, acțiunile românești cele mai lichide - Banca Transilvania, Romgaz și OMV Petrom, dar și altele în funcție de indice, sunt incluse în indici de Piețe de Frontieră ai MSCI și FTSE Russell.
 • „În momentul promovării, companiile românești sunt scoase din indicii de Piețe de Frontieră și incluși în indicii de Piețe Emergente. Diferența majoră dintre cei doi indici sunt banii alocați piețelor de frontieră față de cei alocați piețelor emergente, însă și proporțiile sunt diferite, pentru că indicii sunt în general ponderați în funcție de capitalizare, alții în funcție și de lichiditate. Astfel, dacă în indicii de frontieră companiile românești au o pondere mai mare în total indice, în cel de emergentă vor avea o pondere mai mică, însă dintr-o plăcintă mai mare”.
„Investitorii instituționali prezenți în România au de multe ori atât fonduri de piețe de frontieră, cât și de emergentă, însă cei care au indicii FTSE Russell ca benchmark vor fi nevoiți să facă ajustări în portofolii. În acest an, România a fost printre piețele globale care au oferit cele mai mari randamente investitorilor, depășind Kenya și Kuwait, în categoria piețelor de frontieră, fiind cu 50% peste media globală”, explică președintele ARIR.


FTSE Russel a inclus România pe lista de monitorizare a tarilor pentru o eventuala reclasificare de la statutul de Piata de Frontiera la cel de Piata Emergenta Secundara din 2016.

În 2018, a publicat publicat un raport privind menținerea pe lista de monitorizare și a aprobat urmatoarele modificari ale criteriilor de rating:

 • "Lichiditate - Lichiditate de piata suficienta pentru a sustine investitiile globale semnificative" - imbunatatita de la "Neindeplinit" la "Restrictionat", ca urmare a imbunatatirii lichiditatii pietei.
 • "Tranzactii extrabursiere permise" - actualizate de la "Neindeplinit" la "Restrictionat".

"Imbunatatirea cu o nota a criteriului de lichiditate al Bursei de la Bucuresti este o recunoastere internationala a progreselor realizate de Romania in ultimii 4 ani pentru imbunatatirea lichiditatii. Acum, piata de capital din Romania este la doar un pas de a deveni piata emergenta", declara, la acea vreme, Lucian Anghel, presedintele Consiliului de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

În martie 2019, FTSE a precizat că România este un un pas mai aproape de a deveni o piață emergentă secundară.


Piața românească de capital, înainte și după comunism


Erste Asset Management a făcut o scurtă istorie a fondurilor mutuale publicată sub forma unei broșuri ceva mai mare. În aceasta se vorbește despre începuturile activității investiționale în România, respectiv despre Bursa Românească.

Ce spune broșura:

În România, bursele și piețele de capital au început să se dezvolte încă din secolul al XIX-lea. Pe la 1860, bancherii și negustorii se adunau la Hanul cu Tei, unde tranzacționau valute și alte valori.

În 1881, Camera de Comerț și Industrie București inițiază, elaborează și trimite Senatului un proiect de lege a burselor, care a fost adoptat.

În 1882 se se inaugurează „Bursa de comerțiu din Iași”, iar spre finalul aceluiași an „Bursa de Comerciu de pe lângă Camera de Comerciu a circumscripției V, cu reședința la București”.

În anii de după Marea Unire de la 1918, activitatea bursieră din România a căpătat tot mai multă efervescență. Astfel s-a ajuns ca, de exemplu, în 1923 rulajul bursei de la București să reprezinte peste 10% din PIB-ul țării. În 1928 erau listate 45 de bănci cu care se realiza 47% din totalul tranzacțiilor bursiere. Pe lângă bănci, companii petroliere și miniere sau societăți de asigurări, la bursă mai erau listate titluri de stat, obligatiuni municipale și ipotecare.

Pe perioada comunistă nu am avut bursă, din motive evidente, iar în 1995 acesta a fost reînființată.

Astăzi, la BVB pe piața principală sunt listate peste 80 de companii, iar pe AeRo aproape 290. Pe piața principală anul trecut au fost 533.222 de tranzacții, în valoare de 11,4 miliarde lei, iar capitalizarea se ridica la aproape 143 miliarde lei.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8978 vizualizari

 • -2 (14 voturi)    
  Multumim #ciumarosie! (Vineri, 27 septembrie 2019, 0:33)

  cenzuratul [utilizator]

  De remarcat ca promovarea vine in timpul guvernarii PSD.
  • +7 (13 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 27 septembrie 2019, 8:14)

   [anonim] i-a raspuns lui cenzuratul

   • -1 (7 voturi)    
    cine ingrijeste nucul.... (Vineri, 27 septembrie 2019, 9:33)

    kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator] i-a raspuns lui

    acela ii ia rodul.
    • 0 (0 voturi)    
     fals (Sâmbătă, 28 septembrie 2019, 19:21)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui kingdavidhotel(banat pentru adevar?)

     rodul il ia cine se nimereste in zona cand e timpul de cules. dovada sunt miile de nespalati care vand nuci culese la marginea DN-urilor.
 • +3 (7 voturi)    
  Investiti la bursa (Vineri, 27 septembrie 2019, 6:26)

  gc007 [utilizator]

  si mai dati niste ordonante sa strangeti bani pentru alegerile care se apropie.
  Stiti ca merge bine cu piata energiei cand vine frigul. Sau mai dati in cap bancilor, aviz BT.
 • +2 (4 voturi)    
  Curiozitati (Vineri, 27 septembrie 2019, 9:09)

  ww [utilizator]

  Marea majoritate a companiilor listate la BVB sunt actuale sau foste regii si societati de stat. Singurul motiv pentru care mai sunt si acestea pe bursa este acela ca prin contractele de privatizare s-a impus acest lucru.
  Ramane o enigma de ce marii "investitori" straini care detin 80% din economia româneasca (servicii, comunicatii, comert, banci, energie, agricultura etc) nu vor sa se listeze la bursa autohtona. Ca sa dam un exemplu banal, mai zilele trecute am aflat ca Romania a fost anul acesta cel mai mare exportator de cereale din UE. Te-ai astepta sa vezi listate la bursa, in aceste conditii, macar vreo 10-20 de companii care activeaza in domeniu. Sa nu mai spunem de ce profituri si dividende ar astepta investitorii.
  Cum totusi de fug "marii investitori" de BVB ca dracu de tamaie? Listarea ar impune cumva o nedorita transparenta? Ar avea asta legatura si cu "profiturile" de 0-1% pe care le raporteaza pe aici? Hmmm..
  • 0 (4 voturi)    
   Raspunsul e simplu: (Vineri, 27 septembrie 2019, 9:50)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui ww

   BVB a avut statut de piata de frontiera si marile corportatii nu (prea) investesc pe astfel de burse. De ce? Riscul e prea mare.
   Pe viitor cred ca se vor schimba lucrurile, si vor veni mai multi investitori.
   Oricum, eu am simtit aceasta schimbare din piata de frontiera in piata emergenta: actiunile pe care le am la mai mult companii romanesti au crescut puternic in ultima saptamana, si ma astept sa mai creasca.
   • +1 (5 voturi)    
    Raspunsul e copilaresc :))) (Vineri, 27 septembrie 2019, 10:34)

    ww [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    Domnule bancher, cum nu investesc daca sunt prezente pe piata româneasca si detin 80% din economie? Era vorba de marile lanturi comerciale, marile banci, marii operatori din telecomunicatii, marii rechini din energie etc. companii care in cele mai multe cazuri sunt listate la bursele occidentale dar refuza listarea subsidiarelor locale la BVB.
    Hai sa mai dau un exemplu accesibil oricui. Aceste fabrici de bani (aveti idee cam ce sume invart?) care sunt mall-urile au rasarit in România precum ciupercile dupa ploaie. Unele trâmbiteaza extinderi, modificari etc. Cum oare de nu apeleaza niciodata la IPO pentru finantare? Asta ca sa nu mai intrebam de industrie sau agricultura, investitii in cercetare dau retohnologizare?
    Si ziceti ca au crescut puternic actiunile dvs? Cum se face atunci ca leul se depreciaza constant raportat la EUR si USD daca au inceput "investitii" masive in piata romaneasca "emergenta"? La ce capitalizare are BVB, v-ati gandit vreodata la ... "manipulare" :)?
    • +2 (2 voturi)    
     ha, ha (Vineri, 27 septembrie 2019, 15:46)

     bancher [utilizator] i-a raspuns lui ww

     Leul se depreciaza din cauza deficitului de cont curent al balantei de plati. Se import bunuri si servicii in valoare mult mai mare decat se exporta. Diferenta dintre importuri si exporturi se duce in cursul de schimb (se cer euro ptr importuri si cererea nu se poate acoperi integral din exporturi).
     Cat timp se va importa mult mai mult decat se exporta, leul se va deprecia.
     Cat despre investiti, am vrut sa spun ca nu investesc in actiuni BVB, E mare diferenta intre a investi intr-un mall (unde profitul aproape ca e sigur) si a achizitiona unitati de fond la un fond de investitii (sau la alte corpoatii romanesti listate pe BVB).
     Ca si castig, din mai actiunile BVB tot cresc. Au si depasit pragul maxim din 2008, de dinainte de criza.
     • -1 (1 vot)    
      Va multumesc pentru ca imi dati dreptate :))) (Vineri, 27 septembrie 2019, 19:18)

      ww [utilizator] i-a raspuns lui bancher

      Sigur ca de aceea se depreciaza leul, importam mai mult decat exportam, pentru ca am fost transformati in piata de desfacere si consum. Numai ca in "export", alaturi de bunuri si servicii, de ceea ce producem/exploatam, intra si actiunile dvs care "au explodat". Indicii si actiunile unei burse nationale, domnule bancher, nu pot sa reflecte decat starea economiei. Cum ar veni, atunci cand o bursa nu e manipulata/tinta unor atacuri speculative, actiunile atractive ar trebui sa reflecte o economie locala cu bunuri si servicii atractive si cu o moneda nationala puternica. Daca nu e concordanta pe termen lung intre indicii bursieri si evolutia monedei nationale, avem o problema.
      Asa ca, daca sunteti pe val, atentie la factorul lacomie si ascultati pe baiatu': "sell!!!" Daca nu, va puteti aminti aceasta discutie peste vreo sase luni :)


      In privinta "investitiilor bursiere", cred ca pe undeva, faceti o confuzie. Marile companii ("generalii americani" :))) cum ii numiti mai jos) nu investesc la burse ci se listeaza la burse prin IPO, in general o alternativa pentru finantare. Foarte pe scurt, dau actiuni contra bani cu promisiunea ca aceste actiuni vor aduce profit investitorilor sub forma de dividende. Profitul si anticiparea profitului sunt cele care misca bursele, nu povestile de prin ziare. Iar anticiparea profitului/pierderilor poate fi facuta de investitori doar in urma punerii la dispozitie a unor date TRANSPARENTE de catre emitentii listati la burse (aveti aici si raspunsul la intrebarea "de ce nu vor marile corporatii sa se listeze la BVB?").
      De "investit" investesc in general fondurile si persoanele fizice. Sau, cel putin, asa le place lor sa creada :)))
   • 0 (0 voturi)    
    Eu nu prea inteleg (Sâmbătă, 28 septembrie 2019, 19:27)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    Ce s-a schimbat in bine din 2016 pana acum? In afara de 2-3 socuri bursiere date de #ciumarosie cu ordonate de urgenta si aberatiile scoase de "chiparosul" de la finante?..

    90% din capitalul listat pe BVB vine de la companii pe care guvernul le poate face neprofitabile peste noapte - Romgaz, Transgaz, SIF-urile, Fondul Proprietatea si cateva banci mari.
  • 0 (4 voturi)    
   Stiu si eu ... (Vineri, 27 septembrie 2019, 10:32)

   paulbutoi [utilizator] i-a raspuns lui ww

   Poate ca ar fi util sa dati cateva exemple de firme care isi coteaza separat subsidiarele pe pietele locale pe care acestea activeaza .
   De exemplu , subsidiarele Ford din Europa - Ford -Werke GmbH , Ford of Britain - sunt cotate la bursa in tarile respective ?
   Din astfel de exemple ar putea - eventual - rezulta ca Romania este " discriminata " .
   Altfel , se va intelege ca practica curenta este de a cota compania mama - cea care detine subsidiarele - pe o piata importanta - NY , Londra , …
   La fel , ar fi util sa prezentati cifre / date din care sa rezulte ca " optimizarea fiscala " se practica doar in Romania ...
   • -1 (5 voturi)    
    Exemple? (Vineri, 27 septembrie 2019, 12:51)

    ww [utilizator] i-a raspuns lui paulbutoi

    Pai hai sa dam doua, la care numele arata si cine e actionarul majoritar: OMV PETROM SA (SNP) si Erste Group Bank AG (EBS). Restul de ce nu se pot lista la BVB, tusesc?
    Problema e tocmai la asa-numitele "optimizari fiscale". Subsidiarele (vesnic "neprofitabile", saracele) sunt folosite doar pentru a mulge pietele emergente (daca le-am cauta istoricul si localizarea pe harta le-am putea numi fara probleme colonii). Profiturile uriase sunt garantate nu doar de investitiile minime si salariile de mizerie platite aici, ci si de coruptia cvasi-generalizata in care sunt tinute aceste tari si cu ajutorul careia se pot eluda toate legile si normele peste care in Occident nu se poate trece.
    Iar profiturile sunt externalizate tocmai prin inginerii si "optimizari" financiare, astfel ajungandu-se in situatia tragicomica in care investitorii straini, ce detin cea mai mare parte a economiei romanesti, sa plateasca un impozit pe profit de trei ori mai mic decat investitorii locali.
    Sigur atunci ca dincolo sclipesc de atractive si profitabile ce sunt, iar statele si actionarii huzuresc de pe urma impozitelor si dividendelor platite.
    • +2 (2 voturi)    
     amice, (Vineri, 27 septembrie 2019, 15:49)

     bancher [utilizator] i-a raspuns lui ww

     iti repet: marii investitori nu vin pe pietele de frontiera (cum a fost BVB) pana acum.
     Tu poate ai o parere buna despre bursa de valori din Buc, de o tot lauzi si te intrebi de ce nu vin marii generali americani.
     Din principiu, de asta nu vin. Nu se baga pe burse de frontiera.
     Tu intelegi ca BVB e la capatul lumii privind investitiile bursiere?
    • +1 (1 vot)    
     Pai... (Vineri, 27 septembrie 2019, 17:28)

     paulbutoi [utilizator] i-a raspuns lui ww

     Pare ca faceti o confuzie intre listare si tranzactionare ...
     EBS este listata la Bursa din Viena si se tranzactioneaza ( si ) la BVB .
     FP este listat la LSE si se tranzactioneaza ( si ) la BVB
     Erste Bank a refuzat listarea BCR la BVB si a cumparat & schimbat cu actiuni EBS participatiile actionarilor romani ai BCR ( 30 % SIFuri si 6 % angajati ) .
     SNP era listata la BVB inainte de a fi cumparata de OMV ; daca ne amintim multele comentarii legate de preturile de transfer catre OMV , poate ca SNP n-ar fi cel mai bun exemplu …
     Reiau intrebarea : Ford , Renault , P&G , J&J , Autoliv , Continental , ...isi listeaza la bursa locala vreo subsidiara - ca sa tragem concluzia ca Romania este o exceptie ?
     Reiau intrebarea ; " optimizarea fiscala " se practica doar in Romania - sau este o practica generalizata in toata lumea , deci Romania NU este o exceptie ?
     • -1 (1 vot)    
      Hai ca asta e buna :))) (Vineri, 27 septembrie 2019, 19:24)

      ww [utilizator] i-a raspuns lui paulbutoi

      Deci Erste si FP nu sunt listate la BVB, doar se tranzactioneaza? Hai lasati-o incolo :)))
      Dvs confundati o listare tehnica cu o listare prin IPO.
      In privinta "optimizarilor", haideti sa va raspund serios. In primul rand nu intelegem acelasi lucru prin acest termen: acolo unde dvs vedeti o culme a managementului corporatist, eu vad mistificarea profiturilor si sustragere de la plata unor taxe pe care companiile le datoreaza. Atata doar ca pentru investitorii locali fapta se cheama evaziune, pe cand pentru "marii investitori" straini ea se numeste "optimizare".
      Mai departe, se fac "optimizari" si prin alte parti? Poate ca da, dar salbaticia si lipsa de scrupule cu care sunt acestea practicate in România au probabil corespondent doar in Africa, America de Sud si Asia, in general in lumea a treia (termen care desemneaza fostele-actuale colonii).

      In rest, ce sa mai zic? Multi "frizeri" pe aici :)))
 • +2 (2 voturi)    
  Pe la 1860, Iasul era mai dezvoltat economic (Vineri, 27 septembrie 2019, 14:51)

  Habermas [utilizator]

  decat Bucurestiul. Despre asta spune ceva brosura aia?
 • +2 (2 voturi)    
  La ce insideri au manarit BVBul,speram cu cei mari (Vineri, 27 septembrie 2019, 14:57)

  Plagarus [utilizator]

  Reclasificarea statutului va intra în vigoare în septembrie 20 - 20 !
  MSCI : dimensiunie, lichiditate si accesibiltate.
  Free-float-ul real al companiilor listate se tot subtiază
  Criteriile de eligibilitate sunt indeplinite doar de Romgaz, Banca Transilvania și BRD.
  Hidroelectrica rămâne si in 2019 în afara ringului bursier.
  Pe termen scurt va fi o revigorarae,dar cum economic schiopatam,greu la deal cu boii mici.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by