Acesta a argumentat aceste posibile măsuri prin faptul că în următorii cel puţin trei ani nu vor exista bani pentru plata pensiilor şi salariilor bugetarilor conform actualelor Legi a Pensiilor şi a Salarizării Unitare, iar politicienii nu se vor atinge de pensii şi de salariile bugetarilor, astfel că singura măsură pentru Guvern de a obţine bani la buget ar rămâne renunţarea la cota unică de impozitare.
Deşi s-a adresat oamenilor de afaceri germani din România în calitatea sa de preşedinte al Camerei de Comerţ Româno-Germane, Dragoş Anastasiu a subliniat că vorbeşte în nume personal, deşi aceste informaţii nu includ "nimic ascuns".
"Cota unică: e o părere personală, eu sunt susţinătorul cotei unice, dar cota unică n-are nicio şansă să supravieţuiască. Repet, nu pot să spun de unde vin discuţiile, dar după părerea mea personală cota unică nu are nicio şansă să supravieţuiască. C-o fi bine, c-o fi rău, nu sunt banii în România! În anii 2020, 2021, 2022 şi aşa mai departe, nu sunt bani pentru a plăti salariile şi pensiile conform actualei Legi a Pensiilor şi a Salarizării Unitare. Nu sunt bani! Eu personal cred că niciun partid nu se va atinge de această zonă, o vor lăsa aşa, şi atunci întrebarea este 'cum facem (Guvernul, n.r.) rost de bani? Adică avem o cheltuială fixă (pensiile şi salariile bugetarilor n.r.), şi de asta nu ne atingem'", a susţinut Dragoş Anastasiu.
Preşedintele Camerei de Comerţ Româno-Germane a apreciat că primele măsuri de austeritate ale următorului Guvern vor viza pensiile speciale şi salarizarea unitară, după care va urma disponibilizarea a 400.000 de bugetari.
"O să încerce să se atingă, unii de ei, în următorul an, dacă se poate, printr-un Guvern care nu o să aibă la vârf coloratură politică, să se atingă de Legea Pensiilor, cu pensiile speciale şi cu salarizarea unitară, dar în special prin diminuarea numărului de bugetari de la 1.200.000 la 800.000, printr-o schimbare la nivel de administraţie. Nu o să mai fie 42 de judeţe, ci 8 regiuni, n-o să mai fie 3.000 de unităţi administrativ-teritoriale, ci 1.000, şi de acolo dăm afară 400.000 de oameni, de care mediul privat are nevoie, ca să zic aşa. Depinde cine iese de acolo, că de unii s-ar putea să n-avem nevoie, că va fi mai rău decât aşa", a afirmat Dragoş Anastasiu.
Acesta a avertizat că va fi greu pentru antreprenorii germani din România să argumenteze faţă de Guvern împotriva introducerii impozitării progresive, deoarece acest sistem de taxare este aplicat în Germania.
"Şi atunci următoarea măsură şi singura care va putea fi cu sustenabilitate pentru noi (pentru România, n.r.) va fi cotă progresivă ca în Germania. Nouă (Camerei de Comerţ Româno-Germane, n.r.) ne va fi foarte greu să argumentăm că în Germania e bună şi în România nu. Taxarea inversă generalizată ar fi soluţia, dar nici la aia nu ne calificăm. Deci ne vom califica la cota progresivă. Eu nu vreau să fiu Oracolul din Bălceşti, să aruncaţi în mine cu roşii, dar nu văd altă soluţie decât asta. Să dea Dumnezeu să nu fie, însă e bine să vă pregătiţi. Şi sigur că e foarte populist să spui că ăia care câştigă mult să plătească mult, ăia care câştigă puţin să plătească puţin, şi mai ales că în multe state din Europa şi în Germania aşa e. Acum, Camera de Comerţ Româno-Germană să argumenteze împotriva! Vom argumenta, dar nu ştiu câtă credibilitate vom reuşi să avem", a declarat Dragoş Anastasiu.
Acesta a dezvăluit că toţi politicienii cu care a discutat au în vedere renunţarea la cota unică, însă în prezent niciunul din aceşti oameni politici nu are curaj să renunţe la actualul sistem de impozitare.
"Deocamdată nimeni nu are curaj, cu excepţia unui singur politician, a lui Ponta, în rest nimeni nu are curaj să se atingă de (renunţarea la cota unică de impozitare, n.r.). Pe de altă parte, toată Banca Naţională, Florin Georgescu, Croitoru, toată lumea la BNR e cu cota progresivă, dar în rest dintre politicieni nimeni nu are curaj, cu excepţia lui Ponta, dar toată lumea o are în minte, vă spun din discuţiile cu ei, nu din altceva", a adăugat Dragoş Anastasiu.
Nici un partdid politic nu-si poate permite sa taie salariile sau pensile.Din contra salariile bugetarilor ,mai ales a celor din parte de jos trebuie crescute.
Impozitul progresiv e cheia succesului din occoident.
Mai spunea ca bugetarii sunt "scheletul economic al tarii".
Nu cred ca vor avea astia curajul sa se ia de jdemiile de pierzatori de vreme.
Cei care produc ceva in tara asta va vor arata degetul din mijloc, desteptule! Si o vor face de peste granita! Adica.. veti muri de foame bah, ca nu veti mai avea de la cine sa luati.
daca imi scad salariu, va pup pe botic si ma car... la fel o sa faca multi altii si voi o sa ramaneti cu impozite mai mari din nimic , pentur ca o sa fie si mai mare migratia
dar na... capra vecinului! invidia este boala lenesilor , incompetentilor si prostilor!
la noi te duci cu ontul la mare pe banii prostilor
, dacă vrei un pic mai mult trebuie să muncești pentru asta.
dacă mergi la doctor și nu ești mulțumit de patul mizer trebuie să scoți bani din buzunar ca să nu te întorci cu mai multe boli decât ai venit
Asta înseamnă impozit aparent unic.
dacă se aplică creșterea cu 40% a pensiilor e total aberant să nu existe contribuție de sănătate iar impozitul să fiu unitar ca la angajați PSD a crescut aberant Pensiile speciale și prin asta reducerea impozitului prin transferul contribuțiilor și reducerea procentului datoria pica impozit dar și prin ne datorarea de cass., se ajunge ca un pensionar mediu să o ducă mai bine decât un angajat mediu
Și de la anul desființate toate pensiile „speciale”, interzicerea „pensionării” la 40 de ani. Minimul vîrstei de pensionare să fie la 60 de ani!!!! Cei pensionați înainte de vreme să primească minimul pensiei naționale până la atingerea vîrstei normale de pensionare!
ABIA ATUNCI RRRRUMÂNISTANUL VA PUTEA TRAGE SPERANȚĂ CĂ VA SCĂPA DE PRĂPĂDUL CE NE BATE LA UȘĂ!!!!
:::::::))))))
Mesajul pentru fraieri e altul: sustineti motiunea, "dati jos guvernul psd", faceti prapad pe piata muncii, numai asa putem fi siguri ca la alegeri vin tot slugoii nostri fesenisti pentru alti patru ani.
De remarcat exprimarea la persoana I plural "noi", deci omul vorbeste, fara menajamente, exact ca un stapan de plantatie care vrea sa ne arate sub directivele cui va "actiona" viitorul guvern "tehnocrat" (care, desigur, nu va fi condus de Ciolos).
Aste-s problemele majore ale României? Pensiile speciale, bugetarii si ... reorganizarea teritoriala? Nu cumva e nevoie de o reformare urgenta si profunda a institutiilor fundamentale si a clasei politice, reforma constitutionala, reforma in justitie, invatamant, sanatate, siguranta cetateanului, imbunatatirea nivelului de trai, oprirea migratiei?
Ce sunt pensiile astea speciale pentru a tara bogata cum e România? Din cauza lor e saracita si flamanda populatia din tara asta, nu din cauza zecilor de miliarde de euro pe care le scot de aici multinationalele cainate de talentatul domn Anastasiu? Din cauza pensiilor speciale plateste mediul privat salariile de mizerie pe care le plateste?
Sunt multi bugetari? Cum ii dam afara: tragem la sorti sau numaram din zece in zece, cum faceau bolsevicii executiile? Crezi ca daca s-ar dubla sau tripla angajatii din Politie, magistratura, sanatate sau penitenciare ar fi bine sau rau? Dar daca in loc de disponibilizari am vorbi de profesionalizare si responsabilizare?
Sigur ca intr-o tara pusa la pamant "totul trebuie facut", dar problema nu se pune in termeni de bine sau rau ci de oportun-inoportun, prioritar-neprioritar.
In rest, e pacat ca inca nu ne-am vaccinat si nu am invatat nimic din trecut, asa ca putem fi in continuare manipulati si asmutiti unii impotriva altora de smecherii astia: bugetari contra angajati din mediul privat, pupulatie activa contra pensionarilor, tineri contra varstnici, mediul urban impotriva celui rural, credinciosi contra atei etc.
Asa e cand nu avem obiective comune si idealuri ca popor: e important ce ni se spune in seara asta la TV ca e important.
Iar in legatura cu multinationalele,uita-te la Mioveni:au aia salarii decente,fac spitale etc.
Ce-ar fi fost...!
Dar cumva multinaționalele alea rele ne sărăcesc ...
El nu poate sa mearga undeva, in alta parte si sa-si sustina punctul personal de vedere, doar aici.
Deci nu-i nimic gresit si arogant in exprimare. Omul spune care este parerea lui si ce crede ca ar trebui si ce ar putea, sa faca ei membrii Camerei in aceasta situatie.
Mai bine incerci sa intelegi, in liniste.
btw:
A zis si de calitatea oamenilor - din aia 400.000 crede ca multi nu vor fi chiar utili/utilizabili in mediul privat (oare de ce-o fi zis asta? arogantul !)
Dar, da, cel mai corupt si cel mai iresponsabil guvern de dupa 1990, cel condus de veorika, trebuie sa plece.
Poate sa vina guvernul guvernelor, ajunge. Ati luat tot ce se poate de pe cei cinstiti. Faceti lege, si aplicati-o! Raspunzi proprie si cu averea familiei in funtiile publice.
acum aflam si de unde lobby-ul cu lipsa locurilor de munca la privati
de fapt se pregatesc cutitele sa se felieze tortul
:) si-mi place si sintagma "noi", indica ca are stapani ori grup de interese
in rest, impozit progresiv....oricum e doar o taxa mai mare pe munca, pe cei ce muncesc la talpa....pentru firme nu conteaza tipul de impozitare...pentru ca profitul se optimizeaza, se exporta, etc.....sa fim seriosi nu se incaseaza nici o ciunga din impozite pe profit
in schimb impozitul pe munca va creste, iar mesajul pentru patroni e...fiti linistiti....bariera de intrare in antreprenoriat se mareste....statutul vostru social este protejat....puteti merge linistiti in paradisuri fiscale sa va rontaiti averea
un fel de mini_Tiriac care nu a trait niciodata in Romania reala.
pareri din avion.
Scaderea salariilor (cum a facut idiotul de Basescu) duce automat la scaderea PIB-ului.
Cresterea salarilor genereaza cerere stimuland astfel productia si dezvolatrea serviciilor. In formula de calcul a pib-ului este o componenta (cheltuielile gospodariilor) care, daca creste, face ca pib-ul nominal sa fie mai mare.
O solutie interesanta, dar aplicata desantat de psd, a fost incasarea de catre dividende de la firmele profitabile de stat : transgaz, romgaz, hidroelectrica s.a.m.d.
Cu siguranta cresterea salariilor nu poate fi facuta oricum, asa cum a facut-o psd-ul, trebuie tinut cont de 3 indicatori :
- deficitul balantei comerciale (oricum va creste initial dar apoi ar trebui sa se regleze)
- inflatie (2% este dorit de BCE si Trezoreria SUA, 4% pt. Romania este ok avand in vedere cresterile de salarii)
- deficitul bugetar (3% e o prostie in unele cazuri, ar putea fi depasit)
Indiferent de nivelul acestor indicatori (de care trebuie tinut cont), un indicator mai important care trebuie atins de oricine este la putere este sa avem salariul mediu net la nivelul celui din Ungaria.
Desigur ca trebuie autostrazi, reducerea birocratiei etc. si acestea trebuie facute, dar in paralel.
Suntem inca in vremuri de crestere economica, daca drept trebuie o masura anticilica, aceasta ar fi cresterea tva-ului cu 1%.
Reducerea personalui bugetar care freaca menta (cati de din astia mai exista ?) si taierea pensiilor speciale (de ce sa aiba cineva pensie mai mare decat a contribuit, daca a avut functie importanta atunci a avut si salariul mai mare, deci automat va avea si pensie mai mare) sunt masuri de bun simt.
Fa si tu o diferenta intre producatorul privat X din RO fata de Y din HU, care vinde in iuropa. Unul are infrastructura, celalalt nu, unul este mai aproape de piata, celalalt nu. Oare cine are comenzi si cum mai poti concura fara avantaj pret versus alte lipsuri?
Aia cu 1pp la TVA ar fi trebuit s-o aplice boc/base in criza, nu sa duca economia la negru cu 5pp. Deh, au vrut lovele pentru clanul pdl, traiasca sutele de meleoane praduite cu anrp-ul. Mi-am amintit si de forfetar la cifra zero de afaceri...
Ar merge si acum 1pp, combinat cu taxare inversa in mai multe domenii. Se "produc" bani din TVA, chiar si cu incasarea/frauda existenta, si s-ar simti 1pp. Partea proasta ca masura anti-ciclica este ca astia, oricare ar fi la putere, nu ar strange/investi banii, asa cum ar trebui, ci i-ar toca.
Nu stiu daca ti-a cazut privirea pe cateva stiri, aparute in ultimele zile: BMW deschide fabrica in Ungaria; iar acum cativa, ungurii ani au scos masina cu numarul 250.000 de la Mercedes - investitie pentru care Mercedes a prospectat si Romania, dar a ales Ungaria datorita infrastructurii.
MOL construieste o platforma chimica pentru producerea de materiale plastice (in conditiile in care Ungaria nu are petrol si gaze proprii... si face lobby la americani pt. rezervele romanilor...).
Statul ungar a investit miliarde pentru a crea infrastructura in zonele respective si pentru a atrage investitori. Noi dam OUG 114 si pretul la energia interna este dublu decat cel de pe Bursa, fapt ce va antrena consecinte in cascada. De investitii, nu mai zic nimic.
Deci, cum poti sa compari un cal cu un magar? De ce ar trebui Romania sa acorde acelasi salariu mediu ca Ungaria? Din ce? De unde?
Zici de PIB?! Bai, ala e crescut datorita consumului, care e generat de salariile bugetarilor si pensiile mentinute artificial in viata din imprumuturi.
PIB = consum privat + consumul statului+ investiții + (exporturi − importuri).
Consumul privat = consumul in gospodaria individuala.
Consumul statului supradimensionat include si masinile de lux ale Parlamentului (15 tip 4x4, de cumparat urgent) si salariile bugetarilor, intre altele.
Investitii = 0, desi, de ex., Renault, principalul exportator, a zis ca evalueaza situatia infrastructurii rutiere in 2021 si vede daca mai ramane sau nu, aici.
S.a.m.d.
in plus ar trebui sa tii cont ca, de exemplu, la pib-ul germaniei contribuie de exemplu firma mercedes, care produce diverse componente si in ungaria, romania, coreea s.a.m.d . sunt foarte multe persoane care lucreaza in lume pentru mercede,s fara a fi angajati direct la mercedes. cum calculezi in acest caz productivitatea muncii in germania ?! spune-ne formula.
investitii sunt si in romania, chiar daca nu sunt atat de rasumatoare ca cele prezentate de tine in ungaria, dovada ca, desi salariile au crescut, leul s-a devalorizat mai putin decat inflatia : devalorizare de aprox. 2% la inflatie de 4% , in conditiile cresterii masive a rezervelor valutare ale bnr in ultimul an (crestere de aprox. 10%) !!.
am spus ca trebuie luate si alte masuri, nu doar cresterea salariilor. am mentionat ca sunt necesare autostrazi, reducerea birocratiei s.a.m.d.
de aceea vorbesc de un proiect national si nu doar de cresterea brusca a salariului. acesta ar trebui sa fie obiectivul oricarei conduceri : sa avem saalriul mediu net la fel cu cel din ungaria.
In educatie a crescut salariul. Rezultatul? O si mai slaba calitate a educatiei.
Productivitatea muncii este consecinta antreprizei capitaliste, pentru ca ea depinde de ce se vinde. Cand competitivitatea firmei creste, creste si productivitatea muncii. Dar asta este consecinta reglajelor de piata, nu a politicii de salarii la nivel micro-economic,
+++
Cresterea productivitatii muncii are loc in urma posibilitatii fiecarui lucrator de a-si gasi pe piata muncii un loc in care considera ca salariul este cel dorit.
+++
Nu, nu sunt necesare autostrazi, daca nu ai pentru ce le face, Investitiile nu depind de autostrazi, asta e o mare aiureala.
+++
Reducerea birocratiei nu se poate face din pix, pentru ca vrei asta. Reducerea poate avea loc daca si numai daca statul isi reduce rolul. Invers nu merge (adica sa reduci birocratia si sa te astpti ca statul sa devina liberal),
+++
Ca ce chestie sa avem salariul mediu precum cel din Ungaria? Astfel de comparatii nu au niciun sens,
cu ce parte a corpului gandesti ?! :)
pai atunci si polonezii, olandezii sunt fascisti, pentru ca ei au deja salariul mediu net mai mare decat al ungurilor. da, trebuie sa-i ajungem si pe ei din urma, dar trebuei sa incpem cu primul pas. egalizarea salariilor este efectul unei globalizarii normale, nu a celei de tip sclavagist.
+++
in ce priveste poductivitatea muncii, daca o calculezi ca PIB/Cap de locuitor, atunci odata cu cresterea salariilor cresc cheltuielile populatiei care contribuie, conform formulei de calcul la cresterea PIB-ului, deci creste PIB-ul pe cap de locuitor, deci creste productivitatea muncii daca o calculezi astfel.
in cazul in care o calculezi productivitatea muncii ca nr. de suruburi pe care le strange un muncitor in unitatea de timp, sa nu-mi spui ca un muncitor olandez (de exemplu) le strange mai repede !
++++
ma opresc aici sa raspund unui individ care aduce acuze tampite . probabil esti reprezentantul unei fime care are nevoie de sclavi in Romani, indiferent de nationalitate.
++++
in educatie salariile au fost mizerabile timp de 30 de ani, cand au crescut, acum 1 an ? Toate economiile avansate au grija de medici si profesori, le asigura salarii decente si investesc in educatie si sanatate, pentru ca viitorul economiei depinde de oameni bine pregatiti si sanatosi. Cum poate avansa o natiune cu profesori platiti mizerabil si medici care fac foamea ?
daca productivitatea este rezultatul "antreprizei capitaliste" atunci productivitatea scazuta din Romania este din cauza patronilor si nu a angajatilor. De fapt angajatii romani sunt foarte productivi in tarile in care emigreaza. Dar pe salarii mari.
nu sunt necesare autostrazi....asa ziea si Basescu si uite unde suntem. Autostrazile sunt vitale, toate marfurile si materiile prime sunt transportate pe autostrazi, turismul necesita autostrazi...toate tarile dezvoltate au retele serioase de autostrazi.
Omul mediu are un ovar si un testicul.
+++
Niciun guvern cu oameni sanatosi la cap (indifernt de culoare politica) nu va avea drept obiectiv cresterea salariului net.
Asemenea obiective sunt in Cuba, Venezuela si Coreea de Nord.
Salariul se formeaza pe piata muncii in democratie, nu in birouri.
La noi salariul minim este undeva la la 2.7 eur/ora. Pai ce strang germanii de 3-4 ori mai multe suruburi pe ora ?!
Ai calculat PIB-ul Romaniei luand in calcul cheltuielile gospodariile daca cresti salariile de 3 ori ?!
Ai nevoie de scalvi care sa lucreze pentru tine ?!
Hai pa !
Ai platit vreodata vreun salariu cuiva, ca sa nu mai zic de suportat ifose, sau astepti sa intre banii pe card la sfarsit de luna?
cercul oneros este astfel : salariile cresc, creste cererea de produse si servicii, deci creste productia si oferta de servicii, iar asta duce la cresterea salariilor.
firme care sunt si in romania si in ungaria au venituri mai mari in ungaria decat in romania, desi populatia ungariei este jumatate din cea a romaniei. pur si simplu pentru ca cetatenii din tara vecina au capacitate de cumparare mai mare. nu mai vorbesc de austria, pe care poti s-o compari cu ungaria , la acelasi numar de locuitori.
pe de alta parte, pe piata munciii din Romania situatia este urmatoarea : salariile sunt mici, muncitorii pleaca in alte tari, firmele locale nu gasesc oameni care sa munceasca. mai mult, prin plecarea oamenlor, scade numarul de consumatori din tara care sa cumpere produse si servicii.
eu sunt convins ca putem fi la fel de competitivi ca ungurii si ca suntem o tara cu mai multi consumatori potentiali decat ei.
Cand firmele locale nu gasesc oameni, platesc mai mult. Este unul dintre motivele pentru care au crescut salariile de la privat fara sa intervina statul. A intervenit piata.
Partea funny e ca la tine toate cresc: salariile, piata etc, mai putin preturile, cum ar fi la chirii. Eh, o dam in purchasing power si deja 100eur in HU nu mai este egal cu 100eur in RO. Detalii...
am vorbit si care sunt indicatorii care trebuie tinuti sub control.
citeste tot daca vrei sa faci comentarii pertinente.
in fond : de ce e rau sa avem salariul mediu ca-n ungaria (trepatat, nu dintr-odata) ?! o sa ne-nbolnavim sau ce ?!
eu sustin ca bunastarea cetatenilor ar trebui sa fie obiectivul oricarui guvern. si ca sa nu fie doar un termen generic, am propus un nivel concret pentru "bunastare" : salariul mediu din tara vecina.
doar pentru inceput :)
Ca tinta, e ok sa tintim cat mai sus. Problema este cum o facem. Salariul minim mi se pare o aberatie care te ajuta doar sa-ti cresti si previzionezi bugetul inmultind lejer nr cim pe minim cu procent crestere. Piata trebuie lasata libera, inclusiv a muncii. Patronii pluseaza si singuri la salarii, in functie de piata muncii. Iar daca le pleaca un om _bun_ din cauza banilor, invata sa nu le plece si al doilea. And so on.
2. daca am avea salarii si preturi ca in vest am duce-o ca in vest. avem salarii mult mai mici si multe preturi sunt chiar mai mari decat in vest
3. se analizeaza multi indicatori. PPI este unul din ei, dar nu cel mai important.
4. exact : cum facem sa avem salariul mediu net ca in alte tari mai dezvoltate ?!
5. vorbesti de angajati buni, dar majoriatea sunt medicori. de ce un angajat mediocru dintr-o farmacie din germania castiga de 3-4 ori mai mult decat unul din romania ? nu cumva din cauza ca medicamentele sut mai scumpe in germania ?! diferenta este cum zici tu : purchasing power. cum o crestem in romania ?! ei si le permit sa le cumpere pentru ca au salarii mai mari. romanii nu si le-ar permite avand salarii mici. daca am avea salarii si preturi ca in germania foarte probabil am duce-o ca in germania.
dar macar ca in ungaria sa fie. cum facem ? asteptam sa creasca patronii salariile la medici si profesori ? dand salarii de nimic la angajatii mediocrii, la fel de medicori ca in germania (ca nu sunt genii angajatii lor) ?
poti veni cu idei. doar sa astepti mie nu mi se pare o solutie n-o sa-i ajungem niciodata din urma pe vecinii nostri, pentru c asi lei functioneaza aceleasi mecanisme de piata care-i duc inainte in acelasi ritm (nu mai pun la socoteala autostrazile..).
2. nu chiar. Un exemplu este UK. Preturi si salarii peste DE, insa lumea a inceput sa realizeze ca degeaba face 2000gbp cand 1000 da pe chirie. Ma refer la migrantii economici, nu la rezidenti care sunt "trapped" orarecum. De acord la multe preturi ca in vest, dar nu toate si acolo sunt diferentele. Te incalzeste sa castigi 300 in plus si sa dai 300 pe mariri preturi in zone gen chirie? Doar avantaj la nivel rulat bani ca stat
3. yeah, right. Tema e prin prisma OMULUI, nu? Ghici ce conteaza
4. cresti economia organic, nu artificial. Cadru fiscal stabil, incentive, infrastructura, birocratie
5. :)))) in Romania ai PP mai bun. Gizas. Habar n-ai, nu?
https://www.numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp?country1=Romania&country2=Germany&city1=Bucharest&city2=Frankfurt
Unele idei le ai la pct 4. Desi mi-e greu s-o spun, pe zona de fiscalitate psd si orlando s-au miscat ok, chiar de dreapta la multe chestii. Nu la toate, ca deh.
trebuie sa iei in calcul si salariu ca sa determini puterea de cumparare.
din link-ul dat de tine, rezulta cu daca ai salariu net de 8800 lei, adica vreo 2.82 salarii medii nete romanesti (3119 lei/luna este salariul mediu in romania conform insse), traiesti ca un neamt din frankfurt care un venit de 3840 eur/luna, adica 1.59 salarii medii nemtesti (2409 eur/luna este salariul mediu net la nemti conform wikipedia).
Deci un roman care are salariul mediu si traieste in Bucuresti traieste la fel ca un neamt din Frankfurt care are 0.56 salarii medii nemtesti. (1.59 / 2.82 = 0.56)
De aici rezulta ca, din punct de vedere al veniturilor si cheltuielilor, este mai bine sa ai salariul mediu net din germania si sa stai in frankfurt decat sa ai salariul mediu net din romania si sa traiesti in bucuresti.
Era de bun simt, nu era nevoie de nici un calcul.
Vezi ca ai uitat ca discutia a plecat de la salarii minime impuse si uite asa se duc dracu calculele;) Eu n-am o problema cu a misca economia pentru a se mari _organic_ salariul mediu, ci cat cu impunerea de minim
in toate postarile mele de mai sus eu am vorbit doar de salariu mediu net. daca am mentionat "salariu mediu" tot la cel net ma refeream.
ppi stiu ca inseamna production purchase index care masoara intentiile de achizitie in industrie.
cred ca tu prin ppi intelegi power purchase index , dar nu stiu daca exista indicatorul asta cu ppi ca abreviere. poate ai un link cu datele de la eurostat sau un site serios.
mersi.
nu conteaza doar impozitul, conteaza TOATE darile la stat...
eu pot sa-ti fac impozit 0% dar CAS de 90% ... o sa castigi mai mult sau mai putin ca acum desteptule?!
Cum le calculezi fata de costul total cu angajatul e un detaliu contabilicesc.
Acum e mai bine, vede fiecare angajat negru pe alb cat produce el (burtul ala mare nou) si cat ii opreste statul (25%+10%+10% din ce-a ramas).
Eu cred ca sunt 2 extreme in atitudinea angajatorului : daca esti la munca de jos ( spalat farfurii, calificare spre 0 ) esti tratat la modul : sunt atatia afara - take it or leave it. Mie mi se pare normal. NU e problema angajatorului ca tu nu stii/poti sa faci o munca mai bine platita, nu trebuie sa plateasca salarii "bune" oricarui imbecil care nu produce valoare adaugata si care cand trebuia sa invete a ars-o cine stie cum si nici nu e obligat sa plateasca calificarea angajatilor.
E problema angajatului ce face cu viata lui.
Daca in schimb esti un individ cu skill-uri greu de format si gasit, spre cercetator, atitudinea angajatilor este diferita, cauta sa te apropie, nu numai salarial ci si in alte moduri.
Acum vine problema grea: are nevoie economia noastra ( si ma refer chiar la ramurile de top, gen IT ) cu adevarat de angajati super-calificati ? Facem noi cercetare cu adevarat sau avem nevoie mai degraba de executanti ?
Ce vreau sa zic: nu prea cred ca atitudinea angajatorilor trebuie sa fie automat una extraordinara fata de toate loazele, cum probabil inteleg unii mesajul de mai sus.
Mai degraba antreprenorii sa se uite ce fel de joburi ofera aici in Romania: de executant low cost ( chiar si in IT ) sau de cercetare/inovare/ownership. In special pentru astia din IT: sa intelegem cat risca antreprenorii de fapt cand "aduc un proiect de afara" si angajaeaza oameni ( de obicei si-i fura intre ei ) - cat le cere clientul, ii dau afara daca clientul nu ii mai vrea - fata de cat risca clientii lor care investesc bani in idei, concepte, samd.
Cu alte cuvinte, la noi business-ul este de obicei cu risc mic - castig mic - angajati pe masura.
Oamenii aia au trait toata viata in huzur, cafelute, vineri scurte, lipsa criterii de competenta...cum naiba sa treaca la deadline-uri, la timesheet, la KPI personali? la concurenta? munca multa, stat peste program. Cred ca mai repede vor alege sa se faca cersetori sau dupa caz sa lucreze in saloane de videochat.
Bugetar e si medicul din spital, Invatoarea ce iti invata copiii. Politistul. Militarul.
Desigur, multe din functiile statului pot fi predate sectorului privat si ar fi bine.
Dar asta nu inseamna ca toti bugetarii "traiesc in huzur". Un contra-exemplu sunt angajatii de la Trezorieria Statului sau cei de la ghiseele ANAF.
Acestia numai in huzur nu traiesc,
Dar , da! Nu e bugetar. Nici nu a fost si nici nu va fi,
impozitare nu este un proces matematic... daca dublezi impozitele e posibil sa ai mai putini bani la buget (migratie, platit la negru etc etc)!
si guvernele macar partial competente stiu asta!
adevarul este ca maririle ABERANTE ale psd au bagat tara in rahat... e doar o chestiune de timp pana cand o sa vada asta si prostul de rand. Momentan se vad doar in cresterea ENORMA a imprumuturilor !
Toti vrem venituri mai mari, dar o parte dintre noi realizeaza ca maririle fara sustinere economica ne fac, de fapt , rau!
Trebuie depasit acest moment de atasare afectiva fata de cota unica si recunoscut faptul ca produce inegalitate sociala. Sigur PSD nu e capabil sa introduca o cota progresiva, dreapta ar trebui sa-si revizuiasca politica fiscala si sa depaseasca mentalitatea caduca a Aliantei DA care a produs acest model de taxare.
Sau hai sa facem altfel: sa ti se aplica cota progresiva tie si astfel sa iti scada veniturile cu 25%.
+++
Cand sustin impozitul progresiv, toti se refera la crestera impozitelor altora. Optica se schimba radical daca e vorba despre scaderea veniturilor lor.
Asta pentr uca de fapt impozitul progresiv este un mod alambicat de a spune: "Da-mi si mie pomana din ce obtii tu!"
(despre coreea de nord)
Puturosii stangisti insa ar dori ca persoanele care lucreaza mai mult sa fie impozitate mai mult, pentru a da puturosilor din munca lor.
Asta inseamna impozitarea progresiva: incurajarea puturoseniei.
In intreaga lume exista opozitie fata de impozitarea progresiva. Se opun cei putini care lucreaza mult pentru ca ei ii finanteaza astfel pe puturosi.
Dar cum puturosii voteaza, e cam greu sa le iei pomana de la gura.
Trump a taiat impozitele pentru bogati. Rezultatul: miliarde mai putin la buget, cresterea deficitului, cresterea inegalitatii sociale care a ajuns la cel mai inalt nivel de cand se fac aceste statistici. Cea mai buna buna perioada a Americii a fost cand economia era puternica si inegalitatile sociale reduse, adica cand impozitele progresive erau ridicate pentru castigurile foarte mari si reduse pentru cele mici si medii.
https://en.wikipedia.org/wiki/Flat_tax#/media/File:Flat_state_income_tax.png
Dezinformarea fiind unde, doamna? In nestiinta dumneavoastra?
Iar ce vine se numeste recesiune.
Nu e sfarsitul lumii, dar impactul major va fi asupra tinerilor.