Reacția SedLex:
"Referitor la declarațiile belicoase ale reprezentantului Camerei de Comerț Româno- Germane, domnul Dragoș Anastasiu, facem următoarele precizări:
- dintr-o lipsă acută de cunoaștere (prostie chiar) majoritatea celor care fac referire la sistemul bugetar se gândesc la administrația publică.
- sistemul bugetar este compus din sistemul de ordine publică și siguranță națională, sistemul de învățământ, sistemul sănătății, sistemul administrației publice.
- administrația publică reprezintă un număr de 125.000 de posturi ocupate, din care 76.000 în administrația locală, iar diferența până la 125.000 în administrația publică centrală.
În consecință, toți cei care se referă la sistemul bugetar habar nu au despre ce vorbesc și fac declarații doar pentru simplul fapt că ”dau bine la public”.
Abia așteptăm să vedem cum o să reușească domnul Dragoș Anastasiu să dea afară 100.000 de profesori, 150.000 de angajați din sistemul sănătății, 70.000 din sistemul de ordine publică și siguranță națională și 80.000 de funcționari.
Toate aceste declarații ale unor oameni nepregătiți, care pot ajunge în funcții publice pe criterii politice, nu fac decât să slăbească autoritatea statului, înmulțirea faptelor de evaziune fiscală, infracțiunilor, să vulnerabilizeze sistemul de ordine publică și siguranță națională, sistemul sănătății și sistemul de învățământ din România.
În aceeași măsură, acest gen de declarații fac din România un partener necredibil deoarece în toate țările din Europa acestea sunt de neacceptat.
Poate, într-un final, cei care vor să-și facă o imagine pe seama administrației publice, vor înțelege ce înseamnă sistemul bugetar și ce însemnătate are acesta în orice țară".
- Anastasiu, către patronii germani din România: Pregătiţi-vă, cota unică va fi anulată şi 400.000 de bugetari vor fi daţi afară. Ce mai prevede
- Lucian Croitoru îl contrazice pe Dragoș Anastasiu: În toate intervențiile mele am arătat că impozitarea progresivă nu este soluție pentru nicio problemă economică a României
Nenea asta, Dragos Anastasiu, se pricepe la facut afaceri dar nu intelege cum functioneaza statul roman. Imi aduce aminte de cei care fac comparatii intre salariul mediu de la stat (unde exista foarte multi licentiati, profesori, medici, ofiteri etc si mult mai putini cu calificare medie sau necalificati) cu salariul mediu din privat (unde e plin de absolventi de studii medii si de necalificati). Poti sa compari un salariu mediu de doctor la stat cu unul din privat. Dar nu o medie asa in devalmasie ...
Pari a fi foarte avansat dpdv intelectual si sigur vei reusi.
Sa admitem aberatia cu 125.000 in administratia centrala si locala (pur intamplator, site-ul INSSE nu functioneaza.. ca sa vedem exact cati sunt). Tot mai raman destule domenii in care pot fi dati afara frecatori de menta, plimbatori de hartii, cafegii de cariera.
Dar toata problema bugetului se poate rezolva peste noapte foarte simplu - deconectam parazitul numit BOR de la bugetul de stat si ii punem sa plateasca taxe, ca orice alta institutie privata profitabila.
Salariati pe coduri CAEN2, Iulie 2000 vs Iulie 2019:
O ADMINISTRATIE PUBLICA SI APARARE; ASIGURARI SOCIALE DIN SISTEMUL PUBLIC - 145,2 mii / 211,5 mii (sunt excluse cadrele militare si personalul asimilat)
P INVATAMANT - 409,4 mii / 348,5 mii
Q SANATATE SI ASISTENTA SOCIALA - 279,1 mii / 397,7 mii
Intre timp populatia totala a scazut cu ~2 milioane si populatia scoalara cu ~1 milion. Deci ar fi trebuit sa vedem o scadere cu ~25% la invatamant si ~10% la celelalte doua categorii. Adica in loc de o crestere cu 124 mii in 19 ani, ar fi trebuit sa avem -145 mii. Doar de aici rezulta o economie de ~270 mii.
Dar au trecut 19 ani si tehnologia a evoluat. Nu mai avem nevoie de casiere, secretare, impingatori de hartii etc. Pui la punct sistemele informatice si mai trimiti 20-30% din personal la reconversie profesionala. Sau macar le dai ceva util de facut..
Dați afară cei angajați de la Ponta încoace.
Armata -70000
MAI - 128000
Justitie / Public - 23000
STS -2500
MAE - 2500
Functionari Publici - 130000
Dl Anastasiu vorbea de de trecerea de la judete la regiuni si stergerea cheltuielilor cu administratiile unor UAT-uri care nu produs nimic, doar cheltuie, bamai mult, primarii unor obscure sate si comune isi baga salarii pe care multi privati nu o sa le castige multa vreme de acum incolo.
Mai am un pariu - cred ca dl. Anastasiu este in mai mare cunostiinta de cauza decat cel putin jumatate din personalul angajat de Min. Invatamantului. Poate nu reuseasca sa plateasca 100000 angajati, dar cu mintea si efortul propriu (si angajatilor proprii) plateste luna de luna statului pentru ca dvs. sa votati la 4 ani P$D.
Sper sa nu aveti norocul, dragi bugetari, sa dati peste vreun tehnocrat cu idei nastrusnice gen "criterii de performanta".
Nu stiu cum va suna voua, dar un profesor de 4 e la fel de bun ca un elev de 4 si poate ar trebui sa isi incerce aptitudinile in alt domeniu.
Sunteti multi, ineficienti, fara chef de munca si slab pregatiti. Sunteti o imensa familie de familii.
Fugiti de informatizare si digitalizare ca dracu de tamaie (stai ca si BOR sunt platit de la buget).
Ce ar spune dmnul de la SedLex daca am ajunge la cifra din 2004?
astia de mate,romana,ar preda si gratuit ,ca isi gasesc musterii de meditatii.
la baiatul meu,pt admitere la liceu,80% din elevi faceau cate 6 pe sedinta pregatire la romana,18 copii pe zi *50 lei acum 6 ani da 900 lei luati intr-o zi de la elevii de la o clasa,si cred ca avea cel putin 3 clase,adica d na lu..ea,lua lejer cu 2 luni inainte de examen 2700 lei /saptamana
nr de copii s-a micsorat,populatia s-a micsorat,ce ar trebui sa se intample cu nr profesorilor,al functionarilor?