​Când Guvernul a adoptat bugetul pe 2019 a calculat un necesar brut de finanțare, adică refinanțarea datoriei plus deficitul bugetar, de puțin peste 70 miliarde lei. Ulterior, în Parlament, s-au mărit alocațiile copiilor, așa că acesta a urcat la 72 miliarde lei. Prin luna mai autoritățile au făcut public Programul de convergență 2019-2022 în care au reconfirmat cifra de 72 miliarde lei. Astăzi, un nou document al Ministerului Finanțelor arată că cifra a crescut cu 4 miliarde lei, la 76 miliarde lei.

Prognoza necesitatilor de finantareFoto: MFP

Făcând diferența dintre cele două documente, adică a Programului de Convergență și a strategiei publicate recent pe site-ul Finanțelor, reiese că a urcat nivelul datoriei care urmează a fi refinanțată cu 2,9 miliarde lei (la 46,9 miliarde lei), iar deficitul bugetar al administrației centrale cu 1,1 miliarde lei, la 29,1 miliarde lei (calculat pe baza datelor cash prin aplicarea metodologiei UE).

Pe înțelesul tuturor, a crescut suma care trebuie împrumutată în acest an cu 4 miliarde lei.

“E posibil ca necesarul de finanțare să fie chiar semnificativ mai mare, la cum se prefigurează deficitul bugetar. Dacă avem deja la august 2,13% din PIB deficit bugetar în momentul de față, fără măsuri corective ne îndreptăm mai degrabă spre 4%”, a declarat Ionuț Dumitru, economist șef al Raiffeisen Bank și fost președinte al Consiliului Fiscal, pentru HotNews.ro.

El a făcut referire și la declarațiile premierului Viorica Dăncilă privind o rectificare bugetară ce ar trebui adoptată vineri, deși nimeni nu a văzut în dezbatere publică un proiect.

“Se gândesc la o rectificare rapidă pentru că altfel probabil deficitul derapează foarte mult, că trebuie luate măsuri de ținere sub control a cheltuielilor, în special, că pe venituri nu știu dacă se mai pot face miracole până la finalul anului. Probabil vor încerca să restrângă cheltuielile discreționare pe final de an”, a arătat Dumitru.