Banca Centrală Europeană a decis repornirea programului de achiziție a obligațiunilor în ciuda obiecțiilor emise de proprii oficiali, un alt semn care confirmă disensiunile existente în cadrul instituției, scrie Financial Times. Comitetul de politică monetară al BCE, care cuprinde tehnocrați din Banca Centrală Europeană și din cele 19 bănci centrale naționale din zona euro, i-au transmis o scrisoare lui Mario Draghi cu doar câteva zile înaintea luării deciziei, recomandând ne-reluarea programului de achiziție, spun trei membri ai comitetului.

HotNews.roFoto: Hotnews

Scurgerea conținutului confidențial al scrisorii comisiei vine și ca presiune pusă asupra lui Christine Lagarde pentru a încerca o re-întoarcere a cursului politicii monetare, odată cu preluarea postului de șef al BCE de la 1 noiembrie.

Aceasta este una dintre puținele situații în care recomandarea Comitetului de politică monetară nu a fost urmată în cei opt ani în care domnul Draghi a condus BCE, potrivit unui membru al consiliului. Deși recomandările comitetului nu sunt obligatorii, de regulă acestea au fost respectate, recomandările respectivului comitet fiind ignorate de doar 4 ori în 4 ani. Oficialii BCE au refuzat să comenteze.

Membrii comitetul au fost ei însuși divizați în opinii privind repornirea sau nu a programului de relaxare cantitativă (QE), majoritatea fiind însă împotriva lui. De asemenea, membri ai Consiliului Guvernatorilor s-au exprimat public împotriva repornirii QE, inclusiv șefii băncilor centrale franceze și olandeze.

Șefii băncilor centrale germane, franceze, olandeze, slovene și estoniene - reprezentând împreună mai mult de jumătate din populația zonei euro și a PIB-ului au declarat că s-au opus deciziei QE la ședința de luna trecută. Domnul Draghi spunea însă, după ședință, că există o „majoritate clară” în favoarea relaxării cantitative astfel încât nu a avut nevoie să se voteze.

Înainte de fiecare ședință de politică monetară a consiliului de conducere, mai multe comitete ale BCE pregătesc terenul dezbaterilor arătând opțiunile care sunt disponibile și prezentând argumente în documentele care sunt apoi transmise membrilor consiliului cu câteva zile înainte de ședință.

Mai multe detalii despre dezbaterile care au avut loc ar putea apărea joi, când BCE își publică minuta ședinței de luna trecută.

Înalți oficiali ai BCE au făcut apel pentru a tempera criticile aduse instituției. "Suntem 25 [în consiliul de conducere] și, cu siguranță, există uneori opinii diferite, dar atunci când o decizie este luată de o majoritate clară, este important să o apărăm", a declarat vicepreședintele BCE, Luis de Guindos.