Președintele României, Klaus Iohannis, l-a nominalizat pe șeful partidului liberal, Ludovic Orban, pentru a ocupa funcția de prim-ministru al țării, după ce guvernul social-democrat al țării a căzut săptămâna trecută, scrie FT (poate necesita abonament). Domnul Orban are la dispoziție 10 zile pentru a-și numi cabinetul și a solicita aprobarea Parlamentului și ar putea fi premier până la alegerile legislative din 2020. Dacă nominalizarea sa va fi una cu succes, el va fi al patrulea premier al țării în mai puțin de trei ani.

Ludovic OrbanFoto: Hotnews

Domnul Iohannis a spus că partidul liberal a fost singurul dispus să preia guvernarea în această perioadă, cu mai puțin de un an înainte de organizarea alegerilor conform calendarului electoral. Președintele a spus că a existat o nevoie „urgentă” de a face Bugetul pentru 2020, de a închide bugetul pe acest an și de a organiza viitoarele alegeri prezidențiale.

Domnul Orban, fost ministru al transporturilor și parlamentar din 2008 până în 2016, aparține aceluiași partid de centru pe care l-a condus domnul Iohannis înainte de a deveni președinte.

„În acest moment, românii ne privesc cu speranță și cu încredere”, a spus domnul Orban la o conferință de presă comună cu domnul Iohannis.

„Vom oferi românilor ceea ce așteaptă de la noi și ceea ce așteaptă de la un guvern normal: onestitate, integritate, dăruire în servirea interesului public și soluții la problemele cu care se confruntă România de azi.”, a mai spus dl. Orban.

Domnul Orban preia cârma după câțiva ani de criză politică, în care guvernul social-democrat a introdus legi care au dezincriminat corupția, au consolidat controlul asupra sistemului judiciar și au aplicat taxe companiilor bancare și din energie

Aceste reforme au stârnit iritare la Bruxelles și au provocat cele mai mari proteste din țară de la prăbușirea comunismului în urmă cu 30 de ani.

Influența politiilor de partid asupra Guvernului s-au mai domolit odată cu arestarea liderului său Liviu Dragnea, care a fost închis pentru corupție în luna mai.

Dl. Orban s-a angajat să „restabilească echilibrul macroeconomic și să corecteze măsurile economice care au afectat mediul de afaceri și populația țării”.

De asemenea, a promis să restructureze „aparatul guvernamental” și „să restabilească profesionalismul și competența în instituțiile publice”.

Sorin Ioniță, de la think-tank-ul Expert Forum din București, a declarat că noul guvern nu va lua măsuri drastice în preajma alegerilor, deși acest lucru i-ar putea dezamăgi pe cei care caută o rupere clară de perioada social-democrată.

"Va fi o schimbare a unor oameni, o schimbare de atitudine ca și de alte lucruri, dar, deoarece toată lumea se pregătește pentru alegeri, nu veți vedea o schimbare radicală acum", a spus el.

Unii analiști spun că nu poate fi exclusă perspectiva alegerilor generale după alegerile prezidențiale din noiembrie.

Domnul Orban nu are legătură cu premierul ungar Viktor Orban.