​Probabilitatea de recesiune în SUA în următoarele 12 luni este de peste 50%, susține Dan Bucșa, economistul-șef pentru Europa Centrală și de Est în cadrul UniCredit Bank Londra, precizând că probabilitatea pe 3 ani e undeva la 98%.

Dan Bucsa, Lead CEE Economist_UniCredit Bank AGFoto: Hotnews

"În scenariul nostru de bază, recesiunea în State va fi la mijlocul anului viitor. S-ar putea să fie mai târziu de atât că economia americană e rezilientă, s-ar putea să fie și mai repede că dacă o corecție e declanșată pe piața bursieră, asta se poate întâmpla oricând. Nu vedem ca fiind o recesiune adâncă. E mai degrabă o perioada în care lucrurile se reașează în economia americană", a spus el.

Potrivit acestuia, există modalități de a scoate SUA din recesiune destul de repede.

"În 2019 avem creștere (economică n.r.) puternică în cea mai mare parte a regiunii. Toată lumea crește peste potențial, mai puțin Turcia. Peste tot e creșterea dominată de consum și investiții. Ceea ce diferă este sursa investițiilor. În Polonia și Ungaria în principal fondurile europene, în România și Bulgaria în principal clădiri, în Serbia în principal statul, Croația, Slovenia, fonduri europene și așa mai departe. Anul viitor, o contracție a creșterii economice peste tot. Tot consumul va duce creșterea economică. Investiții, unde vor mai fi fonduri europene, mai puțin în construcții și probabil mai puțin din investiții ale companiilor", a afirmat el.

Potrivit acestuia, în 2020 creșterea economică va fi sub potențial în toate țările din regiune, dar nicăieri recesiune. În ceea ce privește România, a precizat că nu vede un risc de recesiune în România, anul viitor.

"Pe piața muncii tensiunile au început să se reducă (în regiune n.r.). Nu mai suntem la maxim cam pe nicăieri. Sunt mai puține firme care spun că nu găsesc angajați decât acum 3 sau 6 luni. În continuare, numărul firmelor este mult mai mare decât în orice alt ciclu economic anterior, dar nu mai este la maxim. Tensiunile sunt mult mai mari în construcții decât în industrie, se găsesc mai puțini muncitori necalificați", a explicat economistul.

În România, în comparație cu celelalte țări, tensiunile sunt mai mici, spune el.

"Aici avem niște diferențe regionale extrem de mari, în sensul că în București și în Vestul țării se găsesc foarte greu angajați, dar în alte regiuni șomajul este încă destul de mare", a precizat Bucșa.

  • Dacă tensiunile se vor reduce în continuare, din industrie vedem deja șocul ăsta din cerere externă, atunci e clar că și salariile vor crește mai puțin anul viitor. Va fi interesant de urmărit ianuarie – februarie când vor începe marii producători auto să negocieze creșterile salariale.