"În scenariul nostru de bază, recesiunea în State va fi la mijlocul anului viitor. S-ar putea să fie mai târziu de atât că economia americană e rezilientă, s-ar putea să fie și mai repede că dacă o corecție e declanșată pe piața bursieră, asta se poate întâmpla oricând. Nu vedem ca fiind o recesiune adâncă. E mai degrabă o perioada în care lucrurile se reașează în economia americană", a spus el.
Potrivit acestuia, în 2020 creșterea economică va fi sub potențial în toate țările din regiune, dar nicăieri recesiune. În ceea ce privește România, a precizat că nu vede un risc de recesiune în România, anul viitor.
"Pe piața muncii tensiunile au început să se reducă (în regiune n.r.). Nu mai suntem la maxim cam pe nicăieri. Sunt mai puține firme care spun că nu găsesc angajați decât acum 3 sau 6 luni. În continuare, numărul firmelor este mult mai mare decât în orice alt ciclu economic anterior, dar nu mai este la maxim. Tensiunile sunt mult mai mari în construcții decât în industrie, se găsesc mai puțini muncitori necalificați", a explicat economistul.
În România, în comparație cu celelalte țări, tensiunile sunt mai mici, spune el.
- Dacă tensiunile se vor reduce în continuare, din industrie vedem deja șocul ăsta din cerere externă, atunci e clar că și salariile vor crește mai puțin anul viitor. Va fi interesant de urmărit ianuarie – februarie când vor începe marii producători auto să negocieze creșterile salariale.
DEZ-ul le diferentiaza.
acum ca urmeaza noi alegeri, vine din nou recesiunea
OK...inteleg ca ciclic se iau banii fraierilor si se dau bogatilor, se nationalizeaza pierderile ca sa se poata privatiza profiturile la iesirea din criza, dar vad ca acum se forteaza si o coloratura politica
Bancheru își vede partea lui nu a sarakilor.
Exact ce ziceam si eu: "Regulă generală: ce îți zice bancheru, tu să faci pe dos."