Un proiect de Hotărâre pentru aprobarea normelor metodologice în ceea ce privește monitorizarea datoriilor nerambursate la scadență ale contribuabililor, persoane juridice, în vederea diminuării blocajului financiar și a pierderilor din economie ar putea fi adoptat în curând de Guvern. Conform documentului consultat de HotNews.ro, procedura de compensare va fi mult mai ușoară prin digitalizare.

HotNews.roFoto: Hotnews

Vezi proiectul

Proiectul dorește diminuarea blocajului financiar, reducerea arieratelor din economia românească, combaterea întârzierii la plată, reducerea birocrației, transparență pentru toate persoanele juridice și să contribuie la digitalizarea României prin aplicația informatică “e-compensare”.

Conform notei de fundamentare, proiectul reglementază utilizarea semnăturii electronice calificate și a celei olografe ca formă de autentificare a documentelor de indentificare, a celor de reprezentare, a ordinelor de compensare, a borderourilor datoriilor stinse pentru justificare prin ordinul de compensare și a proceselor verbale de compensare, fără a fi necesară utilizarea ștampilelor.

De asemenea, se dă posibilitatea ca în (Sistemul Informatic de Compensare) SIC un utilizator să reprezinte mai multe persoane juridice răspunzând astfel cerințelor firmelor de contabilitate care pot opera în SIC pentru toate persoanele juridice cu care au încheiat contracte de prestări servicii de contabilitate.

SIC identifică circuitele de compensare posibile pe baza informațiilor transmise de persoanele juridice la adresa web dedicată prin intremediul contului de utilizator oferind astfel soluții noi de stingere a datoriilor reciproce prin compensare.

Validarea circuitelor de compensare și semnarea ordinelor de compensare se poate face și online, fără a mai fi nevoie de deplasarea la sediul Structurii de compensare.

Numărul total al agenților care utilizează sistemul de compensare este de aproape 120.000, iar în perioada 2000 - 2018, valoarea totală a arieratelor diminuate prin compensare este de 65,9 miliarde euro.