Financial Times: Partea întunecată a baronului tech britanic. Cele două fețe ale lui Lawrence Jones ● L’Echo: Amânarea Brexitului – până când? ● Les Echos: Statul va plăti reconversia profesională a salariaților.● Știri pe scurt.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • Financial Times: Partea întunecată a baronului tech britanic

Există două fețe ale lui Lawrence Jones, unul dintre cei mai bogați antreprenori din domeniul tehnologiei din Marea Britanie, cu o avere estimată la 700 de milioane de lire sterline.

Prima față este cea a omului care a reușit prin puterile proprii să ajungă acolo unde este acum, a melomanului și filantropului generos, care își petrece vacanțele alături de fondatorul Virgin, Richard Branson, la proprietățile sale de pe insula Necker din Caraibe și la cele din Alpii elvețieni.

Anul trecut, domnul Jones și soția sa Gail au participat la nunta prințului Harry și a lui Meghan Markle la Castelul Windsor. Iar în această lună, Jones- tatăl unui copil de 4 ani- , în vârstă de 51 de ani, a fost fotografiat la braț cu premierul Boris Johnson, la conferința partidului conservator din Manchester.

Persoană influentă, domnul Jones a intrat recent în rândul celor mai bogate 250 de persoane din Marea Britanie. Compania sa de cloud computing UKFast a fost selectată anul acesta drept unul dintre cei mai buni 10 angajatori din Marea Britanie în clasamentul făcut de Sunday Times.

Furnizorul de servicii de software, care are 400 de angajați, va deschide în curând, alături de Dean Trust (o organizație de caritate educațională) o nouă școală, care se va concentra pe abilitățile digitale. Cele două organizații au primit permisiunea guvernului în 2017 să deschidă școala și caută un loc adecvat pentru a începe construcția.

Dar există o parte mai întunecată a domnului Jones, a cărui companie cu sediul în Manchester care are printre clienți Serviciul Național de Sănătate și Ministerul Apărării. Discuțiile legate de conduita sa au apărut în timpul unei anchete FT care a implicat interviuri cu peste 30 de foști angajați.

Există prezumția că domnul Jones a agresat sexual două femei în ultimii 10 ani, el fiind acuzat și de multiple comportamente incorecte față de angajați. O serie de alți foști angajați l-au acuzat și de hărțuire sexuală; atingeri nepotrivite, abuz verbal și intimidare; dar și de cultivarea unei atmosfere de teamă la UKFast. Toți au vorbit cu Financial Times, în condiții de anonimat, din cauza fricii de represaliile domnului Jones. Afirmațiile lor sunt susținute de documente, fotografii și capturi de ecran văzute de FT, dar și de interviuri cu familia, prietenii și colegii acestora.

Domnul Jones, la rândul său, neagă în mod categoric afirmațiile privind orice comportament ilegal, declarând că acuzațiile sunt complet neadevărate. „Vor să ne rănească familia, mai ales pe soția mea, dar și pe membrii echipei UKFast”, a spus el. "Am dedicat ultimii 20 de ani din viața noastră acestui business de care suntem foarte mândri."

De asemenea, el neagă că ar fi agresat sexual vreo tânără sau vreo angajată a companiei.

La sediul UKFast din Manchester, personalul poate folosi gratuit o sală de gimnastică, are la dispoziție o sală de jocuri și o tablă de șah uriașă lângă intrarea acesteia, iar vinerea după amiaza le sunt aduse beri de la un bar din apropiere. Vara, parcarea companiei este transformată într-o plajă improvizată, cu șezlonguri; într-o iarnă a fost transformată în patinoar. Pe tot parcursul anului se organizează diverse evenimente, iar Jones este cunoscut pentru găzduirea unei petreceri anuale (UKFest) pentru toți angajații, date pe terenul propriei case.

Pe lângă asigurările de sănătate oferite, una dintre cele mai atrăgătoare avantaje ale companiei este faptul că un număr mare de angajați își pot petrece concediile pe proprietățile domnului Jones - Le Farinet din Verbier și la Lacul Castell Cidwm din Țara Galilor, lângă Muntele Snowdon.

A te angaja acolo poate părea un vis devenit realitate. Un fost angajat a spus că obținerea unui loc de muncă la UKFast a fost ca și când ar fi câștigat la loterie. Un altul a considerat angajarea acolo „ocazia vieții”.

Numai că foștii angajați spun că abuzurile verbale și comportamentul sexual inadecvat în interacțiunile zilnice cu personalul erau frecvente. O femeie, care avea 20 de ani când a început să lucreze pentru UKFast, a spus că a fost dusă la un magazin erotic de către dl Jones la doar câteva zile după ce a început noul ei job, unde el a cumpărat un leagăn sexual și lenjerie și i-a acesteia la birou să i le ambaleze frumos. Femeia, care a lucrat doar două săptămâni la UKFast, rămâne îngrozită de experiență. „În ce lume o duci pe o tânără la un magazin erotic la trei zile după angajarea ei?”, a spus ea.

De asemenea, oamenii mai spun că domnul Jones ținea în mod regulat la diverse întâlniri femei în poală sau se plimba la bustul gol în jurul biroului. Foștii angajați mai adaugă că antreprenorul discuta în mod deschis cu angajații detalii intime despre viața sa sexuală și punea întrebări despre relațiile angajaților. Excesele de ”afecțiune” aveau loc în special față de femeile tinere angajate să lucreze ca asistenți medicali, recepționiste sau la departamentul de marketing - și implicau îmbrățișări, mângâieri sau atingeri improprii.

La petrecerea de Crăciun din 2016, au fost puse boluri umplute cu prezervativele marca Le Farinet. O conversație WhatsApp, văzută de FT, pe un grup de angajați, confirmau dezgustul angajaților la vederea acelor boluri. Unul dintre ei spunea că se simte ca și cum ar lucra într-un bordel.

Domnul Jones își obișnuia angajații cu umilințe publice, prin abuzuri verbale atât în ședințe cât și prin email, potrivit mai multor zeci de foști angajați. Mulți dintre cei intervievați au spus că unii colegi au fost concediați dintr-un capriciu al șefului. „A existat această atmosferă de teamă și de a ține capul plecat pentru că altfel zburai”, a spus un fost asistent de comunicare.

Reprezentanții domnului Jones au negat acest lucru, insistând că toate concedierile s-au făcut în conformitate cu legea. Reprezentanții UKFast au declarat că au luat extrem de serios acuzațiile împotriva domnului Jones și intenționează să le investigheze.

Domnul Jones a subliniat că UKFast este o afacere extrem de apreciată, care a câștigat mai multe premii prestigioase pentru cultura sa corporativă.

Cele mai grave acuzații împotriva domnului Jones implică agresiune sexuală. O presupusă victimă a declarat că a fost molestată de antreprenor în timpul călătoriilor pe proprietățile domnului Jones din Țara Galilor și Elveția, inclusiv o dată la cabana elvețiană de lux a lui Richard Branson, The Lodge. O a doua presupusă victimă a agresiunii sexuale a solicitat ca detaliile poveștii sale să nu fie publicate. Pretinsele acțiuni ale domnului Jones au avut un impact devastator asupra vieții acestor două femei care au rămas traumatizate de experiența prin care au trecut.

Câțiva foști angajați au vorbit, în ciuda acordurilor de confidențialitate, despre comportamentul domnului Jones pentru a preveni alte femei tinere. Mai mulți foști angajați l-au descris ca pe un „bătăuș” cu o prezență intimidantă și în afara locului de muncă.

Mulți foști angajați au spus că a fost nevoie de luni, dacă nu chiar de ani, pentru a se recupera după experiența lor cu antreprenorul britanic. Unul spune că devine anxios de fiecare dată când vede un Bentley - una dintre multele mașini de lux pe care le deține Jones. O altă victimă spune că dorește să expună comportamentul omului de afaceri pentru a se asigura că nicio altă femeie nu va îndura ceea ce a trebuit ea să trăiască. „Aș proteja pe fata oricui să nu mai treacă prin ceea ce am trecut eu.”

  • L’Echo: Amânarea Brexitului – până când?

Boris Johnson a solicitat CE o amânare de trei luni, dar acest interval pare prea lung.

La Londra, Camera Comunelor a aprobat cu 329 voturi pentru și 299 împotrivă proiectul de lege vizând transpunerea acordului privind Brexitul în legislația britanică. Dar parlamentarii au cerut mai mult timp pentru a examina documentul. La rândul său, Boris Johnson a suspendat examinarea acordului de către Parlament până ce Uniunea Europeană va lua o decizie referitoare la amânarea datei divorțului, fixată în principiu pentru 31 octombrie. Următoarea etapă se joacă deci pe continent: Uniunea Europeană va dezbate o nouă amânare pentru Brexit.

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a recomandat statelor membre ale Uniunii să accepte o a treia amânare a Brexitului. Reamintim că ieșirea Marii Britanii din UE a mai fost amânată în două reprize, de pe 29 martie pe 12 aprilie, apoi din 12 aprilie pe 31 octombrie.

"Le recomand liderilor celor 27 membri ai Uniunii Europene să accepte cererea Marii Britanii pentru o nouă amânare a datei de ieșire din UE, și propun ca aceasta să se facă prin procedură scrisă", a scris Tusk pe Tweeter. Nu va exista un summit consacrat divorțului, deci. Care este calendarul european?

O reuniune a ambasadorilor pe lângă UE din țările membre a fost planificată miercuri pentru a discuta despre această recomandare, pentru a verifica dacă ansamblul țărilor membre împărtășește aceeași analiză a situației și să vadă dacă un nou raport este necesar.

Boris Johnson solicitase sâmbătă o prelungire de trei luni, până pe 31 ianuarie 2020. Dar UE poate propune o dată diferită. Potrivit unui responsabil european, "UE este dispusă să accepte o prelungire, dar ea va decide ceea ce este necesar, și durata sa exactă va trebui să facă obiectul unor negocieri politice. (...) O amânare de trei luni nu este acceptabilă”.

Franța s-a declarat și ea gata să accepte o scurtă amânare "tehnică” de "câteva zile" a Brexitului, pentru ca procedura parlamentară de la Londra să se poată încheia, dar a exclus orice nouă discuție pe marginea Acordului.(RADOR)

  • Les Echos: Șomaj- reguli stricte pentru cei care demisionează

Ministerul Muncii pregătește publicarea decretului - la care „Les Echos” a avut acces - care specifică conținutul dosarului care trebuie trimis de către angajatul care dorește să facă o reconversie profesională să poată primi bani.

Implementarea acestei noi legi, promisiune din timpul campaniei lui Emmanuel Macron, va avea loc începând cu 1 noiembrie.

Ultimii pași necesari pentru a aplica una dintre promisiunile cheie ale lui Emmanuel Macron, asigurarea șomajului pentru demisionarii care au nevoie de recalificare, au fost făcuți, iar decizia urmează să fie publicată în „Jurnalul Oficial”. Acesta este un decret al Ministerului Muncii la care „Les Echos” a avut acces. Intrarea în vigoare a noului drept pe care îl vor avea salariații este programată pentru 1 noiembrie, în același timp cu măsurile din reforma asigurărilor pentru șomaj.

Principalii parametri ai acestei noi legi au fost deja discutați între sindicate și angajatori la începutul anului 2018, costurile acestei măsuri fiind de circa 300 de milioane de euro pe an.

Viitorul demisionat trebuie să fi lucrat fără întreruperi în ultimii cinci ani, iar după demisie, să acceseze un proiect de conversie profesională care să necesite instruire sau în urma căruia să își înființeze o companie. Natura ”reală și serioasă” a proiectului trebuie să fie confirmată de o comisie („Transitions pro”) din regiunea sa și de un consultant specializat, selectat din lista aflată în pregătire la nivelul Guvernului.

Nu a mai rămas de stabilit decât mici amănunte, cum sunt cele legate de elementele pe baza cărora comisiile ar urma să își dea avizul. Proiectul de decret specifică faptul că, în cazul transformării profesionale care necesită instruire, angajatul trebuie să detalieze toate etapele (motivațiile sale, abilitățile dobândite sau necesare, caracteristicile ocupației vizate, pregătirea lui și perspectivele sale de angajare).

Dacă reconversia presupune crearea sau preluarea unei companii, dosarul va trebui, în mod evident, să specifice activitatea vizată și să conțină o analiză de piață, nevoile de finanțare sau mijloacele tehnice sau umane, dacă este necesar.

Important: acceptarea de către Comisie nu înseamnă că angajatul demisionar își va primi imediat banii. El va trebui să treacă la 6 luni de la demisie pe la Ministerul Muncii care să certifice că sunt îndeplinite condițiile de eligibilitate și că proiectul a început bine.

Știri pe scurt:

  • O zonă de conflict intrată de mai multă vreme în cotidian, Orientul Mijlociu continuă să atragă atenţia presei internaţionale. Siria este cea care ocupă în continuare prima pagină a ziarelor, dar, după cum vom vedea, actuala situaţie din Liban stârneşte şi ea îngrijorare. „Rusia avertizează trupele kurde din cadrul Unităţilor de Apărare a Poporului că trebuie să se retragă din apropierea frontierei siriene, în caz contrar ele urmând să aibă de-a face cu armata turcă”, aflăm din Izvestia, un cotidian moscovit. Şi, totuşi, publicaţia americană The Atlantic afirmă că „armistiţiul din Siria a fost eficient, mai mult sau mai puţin”. Cotidianul britanic The Guardian anunţă că „Turcia şi Rusia au convenit asupra existenţei unei zone-tampon în nordul Siriei”. În plus, acelaşi ziar remarcă faptul că, „în zona de frontieră turco-siriană, Rusia a devenit singurul negociator, fiind principalul pion al puterii în Orientul Mijlociu, într-un moment când influenţa Statelor Unite în regiune e în scădere”.
  • Nu departe de Siria, Libanul este şi el paralizat. „Ieri, armata libaneză s-a ciocnit cu o serie de demonstranţi care protestează de şapte zile, contestând elita politică”, relatează publicaţia libaneză Daily Star. Aceeaşi publicaţie informează că „pentru a cincea zi consecutiv, băncile şi şcolile au rămas închise, iar multe şosele au devenit inaccesibile”. Dar tot din Daily Star mai aflăm că „armata libaneză s-a declarat alături de manifestanţi, considerând că doleanţele lor sunt îndreptăţite, rugându-i însă să elibereze şoselele”.
  • Ciocnirile între manifestanţi şi forţele de ordine continuă şi în Chile, unde scumpirea biletelor de metrou a declanşat o adevărată revoluţie. Cotidianul american The New York Times informează că „preşedintele chilian şi-a cerut scuze şi a promis să redreseze economia ţării”. Un ziar local, El Sur, notează că, în centrul capitalei chiliene, „s-au adunat circa 40.000 de oameni care, prin manifestări artistice şi muzică electronică, au făcut ca protestele să treacă pe planul al doilea”. În sfârşit, tensiunile din Chile s-ar putea calma, întrucât, după cum aflăm din ziarul chilian Las Últimas Noticias, preşedintele ţării, Miguel Piñera, a promis „majorarea salariului minim şi a pensiilor, precum şi reforme în sistemul de sănătate”.
  • În Europa, greoiul Brexit rămâne şi el în atenţia ziarelor. Publicaţia franceză Le Point noteză că, încă preşedinte al Consiliului European, Donald Tusk „le-a recomandat liderilor Uniunii Europene (UE) să accepte cererea britanică de o nouă amânare a datei de ieşire „a Regatului Unit din Uniunea Europeană”. Fostul premier britanic Tony Blair are însă o altă părere, iar ea apare în ziarul francez Le Figaro: „Unui cetăţean de rând îi este aproape imposibil să urmărească recentele evenimente din jurul Brexitului”. După care acelaşi Blair precizează: „A devenit o treabă la fel de complicată ca ştiinţa balisticii”. Iar publicaţia franceză Les Echos estimează: „La Westminster, cei care mai speră încă să rămână în UE sau măcar să aibă parte de un Brexit mai puţin dur vor face totul ca să prelungească această criză, sperând că vor veni zile mai bune când vor putea schimba mersul lucrurilor”. (RADOR)