​Programul de guvernare propus de PNL pe partea de fiscalitate înseamnă, pe scurt, revenirea la starea anterioară modificărilor făcute de PSD, precum zona de energie, telecomunicații, TVA sau munca part-time.

Ludovic OrbanFoto: AGERPRES

Astfel, ar urma măsuri în ceea ce privește:

  • OUG 114/2018 (și OUG care o modifică-19/2019, 43/2019) cu impact negativ în special în sectoarele energiei, telecomunicații, financiar și administrarea Pilonului 2 de pensii;
  • Proiect de lege pentru anularea completă a split TVA;
  • Proiect de lege pentru eliminarea supraimpozitării contractelor de muncă part-time;
  • Proiect de lege pentru eliminarea supraccizei la carburanți.

De precizat că în ceea ce privește split-TVA, acum se află în Parlament un proiect, inițiat de Teodorovici (luat, de fapt, de la Ministerul Finanțelor), prin care se propune ca mecanismul de plată defalcată a TVA să devină complet opțional, după ce România a fost „urecheată” de Comisia Europeană.

Legat de supraimpozitarea contractelor de muncă part-time, s-ar reveni la situația anterioară prin care la astfel de contracte să nu se mai plătească contribuții la nivelul unui salariu minim.

În rest, Programul de Guvernare, pe zona fiscal-bugetară, vorbește despre incadrarea în ținta de deficit atât anul ăsta cât și anul viitor.

Se mai dorește restructurarea ANAF astfel încât această instituție să își exercite atribuțiile fără interferența factorului politic, să devină eficientă în combaterea evaziunii fiscale și să promoveze principiul conformării voluntare în relația cu contribuabilii; accelerarea procesului de informatizare a relației contribuabil-autoritate fiscală.

De asemenea, PNL mai vrea instituirea „fermă a bugetului multianual ca instrument de dimensionare și calibrare a opțiunilor de politici fiscale și bugetare, în corelare cu cadrul de programare financiară la nivelul UE”.

Legat de bugetul multianual, se dorește acest lucru de mulți ani, dar nimeni nu a reușit să îl pună în practică.

Se mai dorește modificarea Legii finanțelor publice, astfel încât să se asigure autonomia finaciară reală a autorităților publice locale.

„Avem în vedere, de exemplu, ca până la 80% din redevențele obținute din exploatarea resurselor naturale, precum și impozitul pe venit în întregime să fie alocat autorităților publice locale”, menționează documentul.