Marian și societatea cashless. Scurtă pledoarie în favoarea numerarului

de Dan Popa     HotNews.ro
Vineri, 25 octombrie 2019, 7:27 Economie | Finanţe & Bănci


O societate cashless e inca o tinta departe pentru Romania
Foto: sxc.hu
Când Marian a oprit mașina în pitorescul sat de munte ca să bea o cafea și să admire pur și simplu Munții Apuseni, a făcut o greșeală uriașă: nu a scos bani de la bancomatul aflat în urmă cu 35 de kilometri. Iar la micul băruleț din Apuseni nu se putea plăti cu cardul și nici ATM-uri nu avea în preajmă. Obișnuit să plătească cu telefonul, Marian s-a trezit într-o altă realitate în care cardurile sau aplicațiile nu-i foloseau la nimic. Norocul lui a fost că barmanul i-a făcut cinste cu o cafea, ”că doar nu te-oi lăsa să pleci de la mine supărat, că oameni suntem!”, i-a spus bătrânul localnic.

Dar Marian a înțeles că suntem departe de o societate cashless, cum și-ar dori-o unii.

Un alt exemplu care arată jumătatea goală a paharului este cel al lui Adrian, care urma să participe la o nuntă, la care darul se dădea la plic. Cum festivitatea începea la ora 19, pe la 18,30 omul s-a îmbrăcat, s-a ferchezuit, a chemat un taxi, s-a suit în mașină și a pornit către restaurant. În drum, a rugat taxiul să oprească în drum la un bancomat al băncii cu care lucra, ca să retragă niște bani. Acolo însă, surpriză: sistemul informatic căzuse, iar ATM-ul îi refuza practic onorarea darului de nuntă. Omul avea de ales: fie să plătească în plus retragând banii de la un alt bancomat, fie să ceară pentru 24 de ore suma necesară unui amic. Adrian și-a amintit cu această ocazie cum același lucru i s-a mai întâmplat la casa de marcat a unui hypermarket, unde urma să achite un ditamai coșul plin cu cumpărături. Atunci, rușinea a fost mult mai mare; s-au găsit unii de la coadă care, după ce casiera i-a spus doar că banca nu-i accepta tranzacția, i-au strigat: ”Săracule, dacă n-ai bani pe card de ce îți umpli coșul?”. Așa că Adrian și-a jurat că-și va schimba banca, a mai rostit în gând câteva cuvinte deloc măgulitoare la adresa plăților cu cardul și a băncilor, după care a plecat să își scoată banii pentru cadoul de nuntă de la un alt bancomat.

Organizațiile de protecție a consumatorilor de servicii financiare –atât cele de la noi cât și cele de la Bruxelles- militează pentru încurajarea folosirii banilor cash. ” În primul rând, trebuie să ne gândim la dificultatea tot mai mare a consumatorilor de a-și accesa banii proprii. Numărul bancomatelor din țările UE a scăzut constant din 2014 încoace, iar tendința este una accelerată. În plus, băncile introduc diverse taxe sau comisioane pentru utilizarea bancomatelor, astfel încât nu doar că bancomatele sunt mai rare, dar devin și tot mai scumpe. Cu alte cuvinte, devine mai greu și mai costisitor să dispui de propriii tăi bani!”, spune Jean Allix, unul dintre membrii specializați pe servicii financiare ai conducerii Biroului European al Uniunilor de Consumatori- BEUC (cel din mijloc, în fotografia de mai jos). În România, BEUC colaborează cu AURSF (Asociația Utilizatorilor de Servicii Financiare) și cu APC (Asociația Pro-Consumatori)

Într-o discuție cu reporterul HotNews.ro, acesta a vorbit despre consecințele unei dispariții complete a cash-ului.”O societate fără numerar ar însemna: excluderea financiară și socială a tuturor celor care, dintr-un motiv sau altul, nu fac parte din societatea digitală; lipsa unor alternative la plățile electronice, adică opțiuni limitate a consumatorilor, dar mai ales ar însemna pierderea completă a vieții private, deoarece o societate fără numerar este o societate totalmente supravegheată electronic. Nu mai voebesc despre vulnerabilitatea crescută a sistemelor de plată la atacurile informatice ale sistemului IT”, mai spune Jean.

În România ultimilor 4 ani, potrivit datelor BNR, numărul de ATM-uri a scăzut cu aproape 2000, iar numărul unităților bancare a scăzut consistent. În zona rurală (asta însemnând pentru circa jumătate din populație) bancomatele sunt foarte rare, băncile tot mai puțin prezente, iar opțiunile de plată cu cardul sunt foarte limitate.

Liderul echipei de servicii financiare din cadrul BEUC, Farid Aliyev (primul din dreapta, în foto de mai sus), a explicat reporterului HotNews că o societate cashless nu înseamnă doar utilizarea unui telefon sau card bancar, împreună cu un cod PIN. ”Înseamnă mai ales abilitatea de a utiliza aplicații sofisticate pentru a efectua plăți. Trebuie să luăm în considerare și faptul că populația îmbătrânește. Unii consumatori sunt deja excluși din lumea digitală, fie pentru că nu au calculatoare ori telefoane smart, fie pentru că utilizarea lor este prea complicată pentru ei”, explică Farid.

Asociația de consumatori luxemburghezi Union Luxembourgeoise des Consommateurs derulează în prezent o campanie împotriva creșterii spezelor bancare și a închiderii de sucursale deoarece o astfel de politică ignoră nevoile clienților în vârstă sau ale persoanelor cu dizabilități. Acești clienți sunt cei care utilizează cel mai frecvent ghișeele bancare, deoarece nu au acces la internet sau pentru că nu se simt capabili să utilizeze serviciile bancare online.

În ultimele luni, mai multe orașe din SUA (San Francisco, Philadelphia) sau state întregi (New Jersey, Massachusetts) au emis legi care fac obligatorie acceptarea numerarului. Justificarea este aceeași peste tot: protecția cetățenilor cu venituri mici care nu au acces la un cont bancar.

Anul trecut, Comisia Europeană a abandonat o inițiativă controversată menită să impună praguri maxime pentru plățile în numerar. Comisia a concluzionat că „Restricțiile la plățile în numerar sunt o problemă sensibilă pentru cetățenii europeni, mulți dintre ei considerând posibilitatea de a plăti în numerar ca o libertate fundamentală, care nu ar trebui restricționată”.

Consumatorii folosesc numerar pentru a plăti tranzacțiile zilnice, dar și pentru tezaurizare. În ceea ce privește plățile, este destul de dificil să știi proporția exactă a plăților în numerar din magazinele de pe teritoriul european. Un studiu extins al BCE care acoperă țările din zona euro a constatat că 79% din plățile din magazine au fost făcute bu bani cash. Dar piața evoluează foarte repede, odată cu dezvoltarea plăților contactless sau prin alte soluții de plată inovatoare.

Există diferențe importante între țările cu privire la ponderea plăților cu numerar: de la 92% în Malta la 45% în Olanda și 48% în Estonia.Cardurile și alte instrumente de plată sunt utilizate pentru plata unor achiziții care implică sume mai mari, în timp ce valoarea medie a unei tranzacții cu bani cash este de 12,38 EUR.

Cercetările realizate de Institutul de cercetare a vânzărilor cu amănuntul EHI din Köln au arătat că, în 2018, plățile consumatorilor cu cardul în Germania au reprezentat 48,6% din totalul vânzărilor din retail, depășind cu foarte puțin plățile cu bani cash (acestea reprezentând 48,3% din plățile din magazine) .

Cât privește ATM-urile și comisioanele percepute de bănci la retrageri, în Portugalia este interzisă prin lege să percepi taxe pentru retragerile cu cardul de debit. Decretul-lege nr. 3/2010, din 5 ianuarie, prevede la articolul 2 că „instituțiile de credit nu au voie să aplice nicio taxă directă pentru efectuarea operațiunilor bancare, respectiv retrageri, depozite sau servicii de plată”. Aceasta se aplică oricărui bancomat indiferent de instituția de credit care o administrează.

În Austria, există, de asemenea, legi care interzic taxele pentru utilizarea bancomatelor, cu excepția celor independente (Austrian Austrian Account Account Payment Act).

Italia, binecunoscută pentru că este cea mai scumpă pentru serviciile bancare din zona euro, confirmă: pentru consumatorul care are un contract-cadru cu banca sa, taxa privind retragerile este de 3,73% din suma retrasă, cu un minimum de 1,79 €.

În Malta, înainte de 18 februarie 2019 nu existau taxe pentru utilizarea bancomatelor. Situația s-a schimbat pentru retragerile efectuate în afara rețelei băncii consumatorului din februarie 2019 - când taxa a fost stabilită la 2,50 EUR și 3 € , în funcție de bancă. pentru cealaltă bancă.

În Grecia, băncile au introdus recent o taxă cuprinsă între 2,50 și 3 EUR pentru retrageri în afara rețelei bancare cu care lucrează consumatorul.
Guvernatorul BNR s-a referit de mai multe ori la bani în forma lor fizică, subliniind în diverse ocazii importanța lor.

“Banii sunt extrem de neispititori vizual, dar foarte puternici. Verdictele în materie de bani sunt periculoase”.

“Banul are trei funcţii: trebuie să fie standard de valoare, să fie mijloc de schimb şi trebuie să tezaurizeze. Este esenţială stabilitatea puterii de cumpărare”.

“Stabilitatea banului este esenţială pentru tezaurizare. În spatele monedei puternice se află tot economia. În momentele de criză este important să existe moneda fizică.”

”În ce privește România, vorba profesorului Chirițescu, o să renunțăm la cash când o să putem lipi pe fruntea unui lăutar un card de credit".


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12245 vizualizari

 • +6 (16 voturi)    
  Fara subiect ca e la obiect (Vineri, 25 octombrie 2019, 8:14)

  piticu_enigmatic [utilizator]

  Necesitatea cashului nu e numai la noi. Am fost in UE si au fost situatii locuri unde daca intrebai daca poti sa platesti cu cardul ti se spunea ca nu, e mai bine cash. Inclusiv in Elvetia. In alte parti nu mergea cardul (am incercat 2 carduri si n-a mers nici unul ceea ce nu mi s-a mai intamplat nicaieri). Apoi mai e cultura oamenilor legile bancare locale infrastructura etc. Avantajul cardurilor cred ca e mult peste dezavantaje iar siguranta banilor nu cred ca e in pericol. Numai ca platesti fix cat costa fara rotunjirile aferente din lipsa de rest sau ca nu mai cari monede si hartii dupa tine sau ca trebuie sa schimbi moneda etc. Supravegherea electronica e o fobie exagerata. Cand te legi de un server cand iti faci un email cand deschizi mobilul esti inregistrat undeva. Vrem sa revenim la scrisori de hartie la fax la stat la coada la plati de facturi? Pai atunci sa ne schimbam si numele in cifre sa nu ne mai stie nimeni. Coduri din 13 cifre. Anonimi perfecti. Nu mai dam CI nicaieri fara poza fara nimic la nimeni. Pana la urma ce preferam?
  • -10 (16 voturi)    
   Necesitatea cashului este fix zero (Vineri, 25 octombrie 2019, 13:13)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui piticu_enigmatic

   Banul, moneda, hartia, au doar valoare simbolica. Daca ai un sac de bani si nu e nimeni in jur interesat de ei, mori de foame. Cardul sau aplicatia de mobil au exact aceeasi functie. Singura diferenta este ca ai nevoie de o retea de telecomunicatii ca sa poti valida tranzactiile.
   In scenariul "apocaliptic" in care ramanem fara telecomunicatii, problema cash-ului va fi una minora in haosul care va urma. Preturile ar exploda oricum instant, deci ar trebui sa stai cu toata averea la saltea si se va devaloriza in cateva zile.

   Totul tine de vointa autoritatilor. In Shanghai nici cersetorii nu mai accepta cash. AliPay si WeChat sunt baza.

   Singurii care tin cu dintii de cash sunt cei care fac evaziune fiscala. Altfel, nu exista nici un argument rational.
 • -14 (18 voturi)    
  Afectati sunt evazionistii si crima organizata (Vineri, 25 octombrie 2019, 8:21)

  gico [utilizator]

  Absenta ATM-urilor in zonele slab populate este o problema si ar trebui cautate solutii pentru asta. Sa ne plangem ca tranzactiile cash se reduc incet incet mi se pare o prostie. Tot o prostie este si ultimult citat. Poate la chermezele BNR se lipesc bani pe fruntile lautarilor dar sa reduci Romania la exemplul asta dintr-o pozitie oficiala e cel putin lipsit de bun simt.
  • +4 (14 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 25 octombrie 2019, 13:38)

   [anonim] i-a raspuns lui gico

  • +3 (5 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 25 octombrie 2019, 22:13)

   [anonim] i-a raspuns lui gico

 • -6 (18 voturi)    
  Cătunul și orașul (Vineri, 25 octombrie 2019, 8:21)

  jorj_bv [utilizator]

  Interzicerea vreuneia dintre modalități e într-adevăr o greșeală.
  Pe de altă parte, ai ratat câteva argumente și pentru card:
  - o tranzacție efectuata înseamnă sigur un bon fiscal,
  - folosirea extinsă a cash ului creste costurile de împrumut
  - la fel și lipsa atm și pos la sate
  - cashul la magazin duce la costuri de transport neasumate de nimeni
  • +4 (4 voturi)    
   Pai si le asuma patronul (Vineri, 25 octombrie 2019, 22:30)

   ids [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

   Daca el a facut un calcul ca iese mai bine decat cu comisionul la POS, crede-l ca asa e.
 • +12 (20 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 25 octombrie 2019, 9:03)

  [anonim]

  • -8 (14 voturi)    
   Tranzactiile cash incetinesc economia. (Vineri, 25 octombrie 2019, 14:35)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui

   Foarte multe afaceri apar si se dezvolta rapid pentru ca nu depind de cash.
   Daca in Romania s-ar legifera obligativitatea acceptarii cash-ului, cum ar intra serviciile online (gen Netflix sau Spotify) in legalitate? Isi deschid fiecare ghiseu de incasari in toate localitatile din Romania? Cum ar functiona Uber? Ii dai banii soferului si el ii duce in fiecare seara la sediul Uber?
   • +3 (7 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Vineri, 25 octombrie 2019, 22:15)

    [anonim] i-a raspuns lui pehash

  • +7 (9 voturi)    
   Ii superi pe angajatuii unor anumite domenii (Vineri, 25 octombrie 2019, 17:43)

   Victtor [utilizator] i-a raspuns lui

   Ei exista datorita cardurilor, munca lor este direct legata de controlarea tranzactiilor.
   Monopolul le convine de minune pentru ca asa le merg afacerile.
 • +12 (14 voturi)    
  În sfârșit (Vineri, 25 octombrie 2019, 9:26)

  lumi74321 [utilizator]

  Cineva care subliniază importanța banilor fizici.
  În ciuda lobby-ului industriei bancare, evenimente de genul celor din articol nu pot fi ignorate. Plus ca, de multe ori, infrastructura magazinelor necesara platii cu cardul lasa de dorit (de multe ori nu functioneaza rapid, iar timpul de procesare a platii depaseste cazul in care s-ar plati cu bani cash).
 • -14 (20 voturi)    
  Lipseste un (P) in fata articolului (Vineri, 25 octombrie 2019, 9:30)

  Cipraen [utilizator]

  Prin tarile nordice ati fost sa vedeti acolo cum functioneaza totul fara cash? Si nu ma refer doar la orasele mari, efectiv nu stiu cum arata banii lor pentru ca nu a fost nevoie. Oriunde puteai achita cu cardul.
  Pledoaria aceasta pentru cash e mascat o pledoarie pentru continuarea evaziunii fiscale.
  • +11 (17 voturi)    
   nedumerire (Vineri, 25 octombrie 2019, 10:52)

   MihaiMihai [utilizator] i-a raspuns lui Cipraen

   Si cum functioneaza totul fara cash, prin tarile nordice, cand apare vreo avarie si nu mai au energie electrica ?
   • -13 (19 voturi)    
    epoca de aur (Vineri, 25 octombrie 2019, 11:35)

    dorul [utilizator] i-a raspuns lui MihaiMihai

    hai să stăm toți cu lumânări și conserve în loc de carduri, poate cade lumina
    • +10 (12 voturi)    
     N-am inteles.... (Vineri, 25 octombrie 2019, 14:39)

     Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui dorul

     Dvs. mancati carduri si le ardeti pentru lumina?!?
     Ca altfel nu vad legatura intre intrebarea lui MihaiMihai si raspunsul dvs...

     Ah, scuze, nici nu era vreo legatura...
   • -11 (13 voturi)    
    Avarie sa nu mai ai energie electrica? (Vineri, 25 octombrie 2019, 14:38)

    Habliza [utilizator] i-a raspuns lui MihaiMihai

    Nu exista asa ceva in tarile nordice. Din 2011 nu a existat macar odata sa nu pot utiliza cardul autohton, indiferent de zi sau ora. Pentru cardurile emise in alte tari au fost de doua-trei ori probleme pentru maximum 24 de ore din cauza conditiilor meteo extreme, adica viteza vantului peste 80 Km/h. Stiu, este de necrezut asta dar daca nu esti aici nu realizezi ca este adevarat.
    • +3 (5 voturi)    
     Te cred... (Sâmbătă, 26 octombrie 2019, 10:07)

     Iomen [utilizator] i-a raspuns lui Habliza

     ...ca toata lumea mai minte. :)
     In Romania doar in ultimii 1-2 ani ce s-a stat o zi fara card o data la Raiffeisen si de 2 ori la ING. Si cred ca ambele sint top 3 emitenti.
     Mori de foame cu cardul in mana.
  • +11 (15 voturi)    
   totul fără cash înseamnă totul cu comision (Vineri, 25 octombrie 2019, 13:04)

   Maica Reteza [utilizator] i-a raspuns lui Cipraen

   Ca să n-ai cash:
   - ai banii la bancă și banca ți-i folosește fără să-ți dea nicio dobândă;
   - îți ia comision de fiecare dată când folosești cardul;
   - dacă crezi că n-ai comision la plată, greșit, are vânzătorul la acceptarea plății și ți l-a pus adaos la franzelă.
   Per total, 2% în cel mai fericit caz.
  • +8 (8 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 25 octombrie 2019, 14:27)

   [anonim] i-a raspuns lui Cipraen

 • +12 (14 voturi)    
  Cash (Vineri, 25 octombrie 2019, 9:51)

  DanielArdelean [anonim]

  Excelent articolul! Din pacate bancile si o gramada de binevoitori spalati pe creier de moda te eticheteaza ca inapoiat daca incerc isa fac itranzactii numerar.
 • +10 (14 voturi)    
  experienta personala (Vineri, 25 octombrie 2019, 9:55)

  Tovarasu' Spirala [utilizator]

  Plec din bar la 2 noaptea, 0 lei in buzurar. Merg sa scot bani sa iau taxi pana acasa (atunci nu se platea in aplicatie). Bancomatul imi opreste cardul (si banii, evident) si ma cheama a doua zi la banca sa-l ridic. Asa am facut miscare vreo 4 km la 2 noaptea... #viatafaracash? Nu, mersi!
 • +12 (16 voturi)    
  Platile electronice sint o afacere (Vineri, 25 octombrie 2019, 9:57)

  Anges [utilizator]

  Cine uita asta si nu intelege ca societatea “cashless” e de fapt o campanie de promovare privata risca sa-si piarda independenta si sa mute mult mai multi bani in buzunarele deja prea pline ale altora.
  Doar in 2019 ce si-a luat Mastercard amenda de 570 mil EUR de la UE pentru modul de comisionare.
  In contrapartida numerarul e produsul bancilor centrale si urmareste doar intermedierea schimbului.
  • -6 (12 voturi)    
   Si platile cash sunt gratuite!?.. (Vineri, 25 octombrie 2019, 13:17)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Anges

   Ai vazut cum arata o masina blindata folosita la transportul banilor? Imagineaza-ti ca toate platile s-ar face cash de maine in Bucuresti. S-ar umple strazile de ele. O afacere, ca oricare alta. Cash-ul costa.
   • -9 (9 voturi)    
    Sau, cum transporta un buticar banii incasati ... (Vineri, 25 octombrie 2019, 15:16)

    Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    Poate sa-i ia gatul orice boschetar pentru cateva mii de lei.
    • +4 (4 voturi)    
     Sau si-l iau singuri (Vineri, 25 octombrie 2019, 22:37)

     ids [utilizator] i-a raspuns lui Inapasevedeinvers

     Daca ii lasa un hacker fara bani, ca nu sint ai lor, sint ai furnizorilor.
     • -2 (2 voturi)    
      Atunci este paguba bancii (Sâmbătă, 26 octombrie 2019, 19:30)

      Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui ids

      Daca-ti ia careva banii din cont se rezolva pana la urma.
      Daca-ti ia banii la colt de strada, de regula nu-i singura paguba.
      Si oricum, banii aia nu-i mai vezi.

      Eu, ca si pehash, vorbeam despre costuri.
      Dar, daca te simti mai in siguranta cu un purcoi de bani pesin in buzunar decat cu un card, treaba ta, nea gigi beee. Poti sa-ti platesti si bodigard
      • -1 (1 vot)    
       Nu-i adevarat! (Duminică, 27 octombrie 2019, 8:15)

       Anges [utilizator] i-a raspuns lui Inapasevedeinvers

       Trebuie sa faci dovada bancii ca ai respectat toate conditiile de siguranta ca sa fii despagubit. Daca la clonare mai ai o sansa, la phishing si la furtul fizic se considera mai mereu neglijenta clientului.
       Si nu uita ca un comerciant mai are si problema instrumentului acceptat la plata care nu mai e demult doar cardul (ai telefon, bratara, ceas etc) iar posibilitatea de frauda creste exponential.
   • +3 (7 voturi)    
    Da, costa banca (Vineri, 25 octombrie 2019, 22:35)

    ids [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    Cardul costa consumatorul. Cum spunea cineva mai sus: profitul bancii creste, buzunarul omului scade. Si cand nu va mai avea alternativa banca il va taxa si mai tare.
    Nu mai spun ca trebuie sa spun la banca tot ca la politie ca altfel imi inchid conturile: ce-i intereseaza pe ei (daca nu am credite) unde lucrez, pe ce functie, ce studii am, daca sint casatorit, daca am copil samd?
    • -2 (6 voturi)    
     Toate costurile se duc la consumator (Sâmbătă, 26 octombrie 2019, 11:23)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui ids

     Transportul banilor va fi problema comerciantului, nu a bancii. Orice cost aditional va duce la cresterea pretului. Cu atat mai mult daca se intampla la nivel de ramura economica.
     • 0 (2 voturi)    
      Se duc de vreo 150 de ani (Duminică, 27 octombrie 2019, 8:31)

      Anarb [utilizator] i-a raspuns lui pehash

      ...de cand leul circula si e transportat prin Romania si n-a fost nicio problema. Brusc, de cand a aparut plata cu cardul transportul a devenit o problema pentru ca asa vor bancile.
      Cat tupeu poti sa ai sa refuzi sau sa taxezi depunerea de monetar la casierie. Practic respingi moneda tarii in care operezi. Asta ca sa mai dai niste casieri afara si sa-ti cresti profiturile deja in tavan.
      • 0 (2 voturi)    
       "si n-a fost nici o problema" (Duminică, 27 octombrie 2019, 18:11)

       pehash [utilizator] i-a raspuns lui Anarb

       1. Mai exact, care parte din aia 150 de ani, minus vreo 15 ani, de cand avem toti acces la carduri, ti se pare ca a fost perioada de glorie a economiei romanesti?
       2. Daca bancile sunt problema, n-ai decat sa-ti cumperi seif si sa plimbi banii cu valiza.
 • +6 (12 voturi)    
  Regula la mine e cardul, exceptia cash-ul (Vineri, 25 octombrie 2019, 10:02)

  banel [utilizator]

  Am tot timpul in portofel 2-300 ron pentru astfel de situatii. Altfel, plata cu card, ceas, telefon sau transfer bancar.
  • -9 (13 voturi)    
   Da, Unii au inteles ca este un articol anti-card (Vineri, 25 octombrie 2019, 12:05)

   Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui banel

   Si sunt revoltati.

   Normal ca trebuie sa ai si cash, dar e mult mai usor cu card.
   Totul are un cost, daca vrei sa fii mereu pregatit.
   Si cand scoti cash de la bancomat sunt costuri si cand magazinul cara metri cubi de bani la banca sunt costuri si riscuri...
 • -10 (10 voturi)    
  Suedia (Vineri, 25 octombrie 2019, 10:52)

  Toni_Romania [utilizator]

  Curand Suedia va fi "100% cashless society". Sa vedem ce va fi.
  • +2 (4 voturi)    
   Ne omorati cu Suedia mereu! (Sâmbătă, 26 octombrie 2019, 10:18)

   Iomen [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

   Ce mare economie e Suedia ca a trecut Polonia fluierand cu PIB-ul pe langa ea? La populatie nu mai vorbim, sint jumate cat noi.
   Ce mare piata financiara a fost vreodata Suedia?
   Hai sa vorbim care e cea mai folosita metoda de plata in SUA, Japonia, China, Germania, Marea Britanie, Elvetia (mama banilor si bancilor); cumva numerarul!? ;)
   Tot ii dati cu Suedia care nu e altceva decat o mica piata de nisa. Las’ ca aflam noi candva ce socialist de la ei si-a luat spaga pentru asta.
 • -2 (10 voturi)    
  de urmarit ce zice omul asta (Vineri, 25 octombrie 2019, 10:54)

  Toni_Romania [utilizator]

  One man who thinks cash does have a bright future is Guillaume LePecq, the author "Cash Essentials Coalition for Clean Water." He thinks cash is a beneficial social network and has just published a new study defending its merits. CCTV America's Owen Fairclough spoke to him and asked if the decline of cash had reached a tipping point.

  https://www.youtube.com/watch?reload=9&v=U0v_tCldR4g
 • -8 (12 voturi)    
  Si cash-ul tot de la banca e (Vineri, 25 octombrie 2019, 14:29)

  Daniel Stan [anonim]

  Autorul articolului e clar in eroare. Cash-ul e la fel de nesigur ca si cardul: ambele metode de plata sunt la cheremul bancilor, ambele metode de plata valoreaza fix 0 intr-o criza (vezi anii 90 si cat valora cash-ul tinut la saltea vreo 2-3 ani), statul iti ia o taxa anuala de administrare si pe cash, se numeste inflatie.
  Solutia este desigur posesia de bunuri: grane, vite, butoaie de vin, etc. ca n-am auzit pe nimeni sa poata manca cash cand se duce la munte si nu gaseste niciun restaurant.

  Sincer, articolele astea care fac apologia cash-ului ori sunt izvorate din rea vointa ori autorul a fost la munte personal fara cash si a ramas traumatizat. Intr-o economie digitala cardurile sunt singura solutie, costurile cu cash-ul sunt enorme.
  • -1 (9 voturi)    
   Autor colectiv: (Vineri, 25 octombrie 2019, 15:56)

   Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui Daniel Stan

   Gigi Becali, Mihai Tudose, Darius Valcov


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by