Ministrul propus al Finanțelor, Florin Cîțu, se află față în față cu ministrul demis, Eugen Teodorovici, în cadrul audierii din Comisiile reunite de buget-finanțe din Parlament. Acesta răspunde întrebărilor adresate de colegii lui parlamentari pe subiecte ce țin, printre altele, de programul de Guvernare al PNL pe zona finanțelor. Sala este mult mai plină decât a fost la alte audieri ale altor miniștri de finanțe.
”Mi-am început cariera la Banca Centrală a Noii Zeelande. În 2003 am venit la BNR unde am adus modelul de țintire a inflației care e folosit în prezent. Apoi am intrat în sectorul privat după care am intrat în politică. În primul rând vreau să mulțumesc colegilor din Comisia de Buget din Senat cu care am avut o colaborare foarte bună. Dacă uneori m-am mai aprins și am fost dur, îmi cer scuze. Sunt conștient că în noua mea poziție trebuie să am răbdarea de a asculta toate opiniile, chiar dacă poate că nu voi fi de acord cu toate. Guvernul Orban este unul de tranzitie și trebuie evaluat prin acest filtru. Intrăm într-o nouă etapă în care avem un singur obiectiv: eradicarea sărăciei din România. Numai într-o Românie liberală se poate asigura bunăstarea cetățenilor. Primul lucru pe care trebuie să-l facem este rectificarea bugetară. Îmi pastrez opinii. Vă anunț din start ca ușa mea va fi pentru dumeavoastră deschisă.”, a spus Cîțu în deschiderea prezentării.
Teodorovici, îl întrerupe: Acum citiți?
Colegii din comisie au intervenit dandu-i de înțeles lui Teodorovici să nu mai întrerupă.
Cîțu a continuat: "Guvernul Orban este unul de tranziție. Romania intră într-o nouă etapă. Exista un singur obiectiv: eradicarea treptată a sărăciei din România. O Românie liberală poate transforma acest vis în realitate".
- La MFP am fost informat că este o schiță de buget pentru 2019. De acolo vom pleca. Trebuie să luați în considerare că este un buget de tranziție.
- Vom folosi criteriile de performanță la construcția bugetului pe 2020.
Florin Cîțu a anunțat că vrea sa facă o comisie impreună cu BNR pentru repatrierea aurului românesc de la Moscova.
Teodorovici a intervenit și pare nemultumit de ceea ce a zis Cîțu cu privire la aurul de la Moscova.
Ludovic Orban, premierul desemnat, prezent la audiere, a spus că Transgaz și Transelectrica ar putea fi mutate la Ministerul Finanțelor.
"Știu ca exista o directiva europeana care urmează să fie transpusa și trebuie separati producatorul de transportator. Vom lua Transelectrica și Transgaz de la Ministerul Economiei, la Ministerul Finanțelor. Este în analiza. Ne consultam pe aceasta tema", a spus Orban.
Parlamentarii au început să adreseze intrebările, iar când a început să vorbească Adrian Tororan, Teodorovici l-a întrerupt și pe el.
La unele întrebări ale altor membri ai Comisiilor reunite, Teodorovici a sugerat în glumă, că Florin Cîțu ar avea deja întrebările, spunând că ”găsește răspunsul la pagina 2”. De altfel, fostul ministru a intervenit la aproape fiecare întrebare adresată de parlamentarii Opoziției, stârnind nemulțumirea acestora și intervențiile președintelui de ședință.
Unul dintre Parlamentari chiar l-a rugat pe Teodorovici să înceteze: "Domnule Teodorovici cu tot respectul (vă rog să nu mai întrerupeți n.r.). Știu că mereu ați încecat să faceți show. Din respect, va rog sa nu mai întrerupeți colegii".
Ambele tabere - liberale și social-democrată - s-au acuzat reciproc de răspândire de fake news, iar în context Cătălin Rădulescu i-a spus unuia dintre liberali, în glumă, că „îi dă un tranchilizant”. Discuția a pornit de la postările pe care le-a avut de-a lungul timpului Florin Cîțu, ministrul propus al Finanțelor.
Teodorovici, mult mai calm, a vorbit, printre altele, despre bugetul pe 2020 și rectificare
Eugen Teodorovici a luat cuvântul, pentru că a venit rândul său, și i-a spus lui Cîțu că este de acod ca salariul minim să crească.
"Poate discutați să scădem contribuțiile. Sa creșteți capacitatea de colectare la ANAF", a spus el.
Potrivit acestuia, rectificarea bugetară ține mult de învestirea noului guvern.
"Nu am cu sa votez, ca nu este corect politic, nu pot eu să votez PNL, care a dat jos Guvernul. Bine ar fi cât mai repede (sa mergeți mai departe cu acest Guvern), pentru rectificare", a mai afirmat Teodorovici.
"Bugetul pe 2020 o sa vedeți că o să aveți discuția cu colegii și o să vedeți că sunt profesioniști. Niciodata nu am cerut să facă altceva decât ce legea o spune. O să vedeți că este un proiect de buget. Aia a fost viziunea noastră. Dumneavoastră o să analizati și, în Parlament, eu o să fac foarte multe amendamente. Am să vi le fac înainte, pentru a le lua în calcul la bugetul pe care îl pregătiți", a precizat minsitrul demis al Finanțelor.
El l-a întrebat pe Florin Cîțu ce anume l-a înmânat să accepte funcția, mai ales că știe discutiile pe care le-a avut Ludovic Orban cu Isărsecu. De asemenea, a precizat că nu spune de unde știe ce a discutat Orban cu Guvernatorul BNR.
El a precizat că îi dă un răgaz lui Cîțu să se pună la curent cu stiuația de la Finanțe.
"Două săptămâni nu o să aveți niciun atac din partea mea. 2 saptămâni analizați. Va doresc succes, rabdare, calm și multă determinare", a mai spus Teodorovici.
Orban a decis să răspundă la cateva întrebări
Ludovic Orban a luat cuvântul pentru a răspunde la unele întrebări. Referindu-se la salariul minim, el a spus: "Trebuie sa știu pe ce mă bazez când cresc salariul minim. Trebuie găsit un mecanism obiectiv care să determine o creștere a salariului minim, nu din burtă. E o decizie care trebuie luată cu patronate, sindicate".
De asemenea, Orban s-a referit și la spitale: "Nu avem intenția să închidem niciun spital. Dacă este posibil, vom construi spitalele regionale, pentru că până astăzi nu s-a semnat niciun contract."
Orban a plecat din sală.
Florin Cîțu a început să răspundă la întrebări, referindu-se la unele cu privire la anumite acuze referitoare la atacul specualtiv din 2008. Astfel el a prezentat o hârtie oficial de la BNR privind situația cu care a demonstrat că nu a fost acuzat de așa ceva.
În acest context, Eugen Teodorovici l-a înterupt și i-a zis: Domnu’ Cîțu, că sunteți hoț, știe toată lumea.
Un parlamentar din opoziție îi răspunde lui Teodorovici: Hoț ești tu, mă!
Teodorovici: În ultimii 3 ani (Florin Cîțu n.r.) are de plătit la primaria Captialei taxe pentru cabinetul de parlamentar. Există și o somatie. Tu nu-ți plătești taxe.
Ce a mai spus Florin Cîțu:
- Vom construi un bget luând în considerare legislația actuală. Bugetul va avea accente liberale
- Reforma ANAF. Vă pot spune căîn acest an o vom începe. Au fost tot felul de păreri, oamenii ne spun lucruri diferite. Vom alege cea mai bună soluție. Nu vom renunța la modernizarea ANAF!
- Acesta e un Guvern de tranziție cu mandat până la alegerile parlamentare
- Ca principiu, trebuie să colectat tot ceea ce este declarat. ANAF să nu mai facă tot felul de artificii.Toți trebuie să plătim taxe în România
- Există o singură metodă de a crește salariile:de a crește economia. Iar economia poate crește prin creșterea sectorului privat.
- Cum am ajuns în Noua Zeelandă? Printr-un interviu. Am fost și am prezentat o lucrare, Băncii Centrale de acolo i-a plăcut...și acea lucrare a fost cea care m-a dus acolo.
- Am terminat Liceul Energetic din Râmnicu Vâlcea, de unde sunt.
- Trebuie întărită relația cu Banca Națională și cu Consiliul Fiscal.
- Vreau să văd unde am scris eu că vor fi dați afară 400.000 de oameni! Niciodată nu am declarat așa ceva!
- Eu de schimbat nu mă schimb, iar principiile mele nu sunt negociabile
- Nu voi crește taxe și impozite. Din contra, mergem în direcția inversă.
La vot, Florin Cîțu a primit 19 voturi pentru și 19 împotrivă, fiind considerat aviz negativ. De precizat că avizul este unul consultativ, Plenul Parlamentului fiind suveran.
Cine este ministrul propus al FinanțelorFlorin Cîțu, propus ministru al Finanțelor în Guvernul Orban, este lider al senatorilor liberali și unul dintre cei mai vocali politicieni anti-PSD. A fost economist sef al ING, unul dintre cei mai activi participanți la ceea ce presa a denumit atac speculativ pe leu din 2008.
Născut pe 1 aprilie 1972, Florin Cîțu este senator PNL din 2016, ales în circumscripția electorală nr. 42 din București și membru în Comisia de buget-finanțe din Senat.
El a fost economist sef al ING, unul dintre cei mai activi participanți la ceea ce presa a denumit atac speculativ pe leu din 2008. Atac în urma căruia toți trezorierii băncilor care au participat au fost îndepărtați, inclusiv Florin Cîțu.
Din CV-ul său înțelegem că s-a alăturat echipei ING Bank la începutul lui 2006 şi a pus bazele echipei de cercetare. El a absolvit în 1996 Grinnell College din SUA, specializarea economie/matematică, şi are un master şi un doctorat la Iowa State University. Anterior revenirii în România, Cîţu a mai lucrat ca economist la Banca Europeană de Investiţii (2003 – 2005) şi la banca centrală a Noii Zeelande (2001 – 2003). În perioada 1997 - 2001, a fost lector la Iowa State University, în SUA. Ca limbi străine cunoscute, din CV reiese că vorbește engleză, franceză și italiană.
Votul în plen este programat luni, 4 noiembrie.
In ce scop aceste actiuni indoielnice?
======================
Imi pare chiar rau! Atata distractie pe cale sa se naruiasca!
Prostul suprem a fost ratat pentru postul de ministru de finante. Sper sa se revina asupra deciziei; romanii merita un astfel de ministru!
Cîțu este vestit pentru un atac speculativ eșuat asupra leului. Câți români s-ar fi chinuit în sărăcie abjectă dacă îi ieșea short-ul ăstuia?
A fost data afară din sistemul bancar la presiunea BNR. Și acum acum Orban îl bagă pe ușa din dos fix la ministerul pe care a vrut să-l devalorizeze.
Cum poate cineva, oricât de anti-PSD ar fi, să susțină un astfel de individ? Cum dracu să-l pui paznic la oi pe hoțul care a încercat să ți le fure?
Cum???
A se vedea criticile lui Florin Citu la adresa guvernului si indicatorilor economici doar pe baza de impostura si fake news, pentru prostirea clasei de analfabeti functional care exista masiv mai ales in mediul online si mai ales a celor de dreapta care nu cunosc mare lucru si pentru care gandirea critica a fost anulata!
2. Dovada ca BNR a "salvat" leul de la un atac speculativ imaginar este ca in lunile urmatoare a pierdut mai mult de 12% in fata Euro. Deci au avut dreptate trezorierii care au incerca sa-si protejeze clientii. De "saracie abjecta", cum ar spune unii, amatori de vorbe mari.
3. "Atac speculativ" a fost si ordonanta 114/2018?..
https://www.hotnews.ro/stiri-esential-4933813-update-traian-basescu-promulgat-legea-majorarii-50-salariilor-profesorilor.htm
Nu ma mir ca base a prostit pe multi, ma mir ca nu s-a trezit lumea...
Ideea ca Basescu, lider de facto al unui partid aflat in opozitie, controla parlamentul si legile, este penibila.
Legea a fost votata de catre TOTI, inclusiv de idiotii de la pnl. Iubitul tau base, dah dreapta si super mega responsabil, pe langa ca a promulgat legea si nu a intors-o, mai si spunea ca numai daca nu vrei, nu gasesti bani in buget. Lasa ca la el criza a inceput in 2010, dupa alegeri, ca-n 2009 a spart banii in campanie mascata cu petreceri campenesti. Ca sa nu mai amintesc ca s-a laudat cu super alianta cu PSD de dupa alegerile din 2008, iar dah dreapta. Scurta memorie ai si fooarte selectiva.
Probabil a fost singurul lucru bun facut de tariceanu in toata viata lui politica, cand s-a gandit la partea economica si nu la alegeri.
Catu, cand a facut ceea ce e acuzat ca a facut, a facut-o din pozitia de angajat al unei societati si in fisa postului scria ca e platit sa aduca bani, nu sa piarda. Si-a asumat riscul si a platit.
De partea cealalta avem un individ platit de stat care a luat cele mai tampite si haotice masuri din ultimii 15 ani.
Vad ca Teodorovici e modelul tau? tot absolvent de 6 ani de ASE si tu? sau ai fost mai comod si ai ales 5 de UPG ca sefa lui Teo?
O sa fie o distractie!
Mai ales in ultimii 30 de ani si social-democratia a a alunecat pe panta lui Marx de a ajuns sa o denumeasca Neo-
Altfel, ne taie de la comentarii :-)
Ce e Orlando, te retrogradeaza ivanii la nivelul de "aspirant" care este si pay-less ?
Nu iesi tu mai bine pe hol sa te dai in figuri cocalaresti cu jurnaliste ?
Adica ai lucrat in strainatate, ai facut performanta, ai studii... Cine te crezi Citule?
Pizideilor le plac hotii, analfabetii si curvarii ca Orlando kiparusul, ve0rika, Dragnea, Valkow, Tariceanu...
Vezi de drumul tau si lasa viermusii aici, omul lui Dumnezeu!
-ai indatorat tara pe zeci de ani
- ai risipit toate resursele
- ai produs o devalorizare a leului masiva
- esti sluga unor interese straine
- esti complice cu infractorii PSD
TÂRÂTURA asta trebuie sa PLĂTEASCA pentru ticăloșia ei!
Inteleg ca prin spitalele de profil, conditiile s-au imbunatatit, ba chiar a cablat saloanele cu Napoleoni, Einsteini si Mozarti.
Totusi, periodic, matale ai crize. Sa fie fazele lunii?
Spuneti tovarase cu subiect si predicat ca preferati un guvern de analfabeti functionali si repetenti decat un guvern cu oameni cu studii facute pe bune si experienta reala in meseria lor.
Daca nu ati fi capusat CEC atat cat ati facut-o ar obtine rezultate conform potentialului pe care il are, nu ce vedem acum.
Cand declaratia se va schimba, pe baza situatiei de fapt, va exista o baza de calcul si pentru executarea diferentei.
Dar, daca ai adus vorba... cetateanul Ciorbea "advocatul" poporului adica aparatorul poporului, cu legea in mana, cum de a fost pasuit pentru NE-PLATA unor datorii de sute de mii de lei?
Ca alea erau inregistrate si erau pe rol ...
Tu iti poti permite asa ceva? Si apoi sa fii iertat? Ca de, ai de platit rate uriase la banca...
Ca sa fiu mai clar, noi am platit in locul lui Ciorbea cateva sute de mii de lei la bugetul de stat.
Daca ANAF va clarifica situatia impozitului pe care il datoreaza Iohannis, vom sti si cat am platit in locul lui (daca va fi scutit, ceea ce deocamdata nu e cazul)
Citez: Mi-am început cariera la Banca Centrală a Noii Zeelande....
pfoai... si de ce te-ai mai intors ?
restul este ...Petre Ispirescu ,nu are importanta
Luati urgent masuri - expulzati-l!