- Dacă se va intra în recesiune, cu atât mai mult va fi politica de creștere a impozitelor prociclică
- La noi nu se colectează suficient
- Lăsând taxele cum sunt, dacă s-ar colecta suficient noi ne-am duce cel puțin la nivelul ponderii veniturilor în PIB pe care îl are Bulgaria
- Sunt pentru creșterea pensiilor, dar nu oricum. Nu prin creșterea taxelor, ci prin creșterea colectării
- Creșterea colectării nu se va produce până când nu va crește integritatea Guvernului, nu va crește calitatea drepturilor de proprietate, nu se vor rezolva anumite probleme din sistemul judiciar și nu se va face o reglementare mai blândă, mai favorabilă, antreprenorial.
El a precizat că dacă compară sarcina fiscală a României, în medie, în perioada 1995 – 2019, o găsește că este 27,7%.
„Dacă mă uit la UE-15, adică înainte de 2004 după integrarea și altor țări, constat că are 11,1 punte procentuale în urmă, adică ăia au 38,8%. De aici a apărut în România ideea că noi trebuie să facem orice, inclusiv creșterea taxelor, ca să ajungem și noi spre nivelul acela, măcar cât Bulgaria, care are 31%. Eu zic că nu este necesar așa”, a afirmat Croitoru.
Poți să ajungi acolo, spune el, dacă crești integritatea Guvernului, clarifici drepturile de proprietate și abia atunci agențiile, care au în sarcină colectarea de venituri, vor fi și ele suficient de pregătite și de doritoare, în același timp, să facă acea colectare pe care toată lumea o critică, că noi suntem foarte mult sub rata statutară de impozitare în termeni efectivi.
„Până atunci, nu. Noi putem să spunem că vrem să reformăm aceste instituții și comportamentele din interiorul lor oricât de mult, dar dacă nu sunt rezolvate acele probleme, nu se va face, se va discuta doar”, a precizat el.
Conform acestuia, nu este bine că ponderea veniturilor bugetare în PIB e joasă.
„De ce? Pentru că la noi nu se colectează suficient. Lăsând taxele cum sunt, dacă s-ar colecta suficient noi ne-am duce cel puțin la nivelul ponderii veniturilor în PIB pe care îl are Bulgaria. Adică deficitul nostru bugetar ar fi zero. Când? Astăzi. Am avea șanse să creștem pensiile acestea de 40%”, a mai arătat Croitoru.
• Sunt pentru creșterea lor dar nu oricum. Nu prin creșterea taxelor, ci prin creșterea colectării. Creșterea colectării nu se va produce până când nu va crește integritatea Guvernului, nu va crește calitatea drepturilor de proprietate, nu se vor rezolva anumite probleme din sistemul judiciar și nu se va face o reglementare mai blândă, mai favorabilă, antreprenorial.
„Eu nu sunt împotriva creșterii ponderii veniturilor în PIB. În termeni de dorințe, am și eu aceleași dorințe ca toată lumea. Eu am judecat în termeni de ce se poate. Am analizat 177 de țări și am văzut că țările care nu sunt suficient de dezvoltate, deși pot să apeleze la creșteri de rate de impozit, tot nu ajung să aibă ponderea crescută a veniturilor în PIB”, a precizat Croitoru.
Solutia, ca in orice "boala" e preventia ! Evidente corecte - in epoca informatica posibile, eficiente - si controale facute de oameni integri si bine pregatiti. Ii gasim - pregatim ? Hai s-o facem !
ar insemna o schimbare completa de politica fiscala!
Actualmente, ANAF procedeaza la scara mare exact la fel cum fac la scara mica cersetorii: daca le-am dat bani de dua ori, a treia oara nu imi zic multumesc, ci imi cer si mai mult, se revolta daca le doau numai 2-3 lei,
Nu incearca sa cera si de la altii, cum speram ("sa mai dea si altii") , ci insista tot la cei care au vazut ca le-au mai dat.
La fel ANAF-ul, va sorbi ultimul leu si va fi necrutator cu intarzierile celor care in trecut si-au platit constiincios taxele, dar va fi foarte retinut in ataca pe marii datornici!
Nici nu poate nici nu vrea!
Salar mediu ANAF + 9000 Lei.
PZD-ul?
Nici nu poate nici nu vrea!
Vrea doar sa colecteze spaga!
Pe surse sunt informatii ca sefii locali ANAF sunt sunați de liderii locali PZD si îndrumati pe cine sa nu controleze.
Verifica cineva ce se intampla cu CAS-ul?
E doar un exemplu.
Acum CAS e tot la angajat.
Si nu este plătit.
De angajator.
Nu functioneaza inventia asta.
A crescut deficitu bugetului cas din necolectare!
A facut cineva puscărie?
A plătit cineva vreo amenda?
La fel si celelalte impozite datorate statului
TVA, accize, impozit profit.
nu stiu ce meserie aveți, nu mă interesează, dar economist nu sunteți, clar; mai mult, observ că nu aveți o luciditate prea mare și consecvență a ideilor, deși vă dați cu părerea pe unde nu prea aveti treabă, cum fac mulți acum, că e voie...; mai concret, pe înțelesul dvs:
a) începeți prin a fi de acord- principial - cu afirmațiile autorului, intrând în detalii prin a(-i) da sfaturi cu ce categorie de persoane să (se) înceapă colectarea (”...care fură cu nerusinare, nababilor ...”), cum să se modifice legile ( ”...confiscarea averii...”) ; și eu sunt de acord cu asta, pt. că de fapt aici e problema colectării taxelor la noi, acesta este spiritul textului, dar autorul nu i-a nominalizat, ci a fost de ajuns că a rezervat un paragraf întreg acestora (”...când va crește integritatea guvernului...”) ;
b) după expunerea propriilor idei și exemple (care sunt în spiritul textului), dați cu bâta-n baltă si spuneți că autorul ”nu le are ” cu meseria de economist, deși dvs. ați acceptat ideile sale ! De ce ”nu le are ” ? pt că nu dă exemple, pe placul dvs., din bazarul numit Romania, unde totul e posibil ? Nu dă exemple multe (doar nominalizează tări, din cele 177 cercetate - ați citit bine ? studiu făcut pe 177 de tări !! ) pt. că articolul este unul de sinteză, așa cum trebuie să facă un ecoonomist reputat, de talia si funcția autorului; din poziția autorului nu se fac nominalizări și arătări cu degetul ca la piață, dupa cum doriți dvs., ci se arata cauzele si soluțiile problemelor la modul general, că de auzit și citit are cine, mai greu e cu făcutul...
Deci, ați înțeles ? e un articol de sinteză, cu menționarea câtorva probleme grele (ale bazarului nostru) si solutii la acestea, soluții care se pot realiza doar de la cap, adica având voință politică; până atunci, trebuie exersată voința/solidaritatea civică, adica protestul civilizat în strada, nu la Realitatea tv/ Romania tv/si alte antene așișderea...
sunt cumva politicienii si firmele atasate intereselor politice?
este vorba cumva de marile companii de stat care evita - ca sa nu zic altfel - plata impozitelor datorate?
In toate aceste cazuri DNA ar puteacontribui la curatarea imperfectiunilor din sistem si cu banii recuperati s-ar putea face multe lucruri necesare, daca ei ar fi intorsi la sursa de la care s-au alimentat incorect sau care a fost evitata...
ca sa intelegem si mai bine ceea ce s-a intamplat in acesti 3 ani cand incompetentii au fost la butoane ar trebui sa spunem ca justitia a fost subrezita, lasata fara puterea de a accede la marii mafioti politici sau apolitici, ca sunt multe dosare finalizate cu persoane care au fost condamnate dar a caror prejudiciu, desi exista surse si resurse, nu a fost acoperit desi au trecut anii...
Dl. Croitoru vorbeste despre real time in colectarea curenta, dar schimbarea comportamentului necesita o perioada indelungata, de minim 1-2 ani, timp in care justitia trebuie sa isi pastreze independenta, sa fie operationala, consecventa cu principiile pentru care a fost creata si abia atunci, poate, vom intelege, in marea noastra majoritate, de ce este nevoie sa ne platim la timp darile catre stat.
sigur ca exista masuri pe termen scurt care pot sa conduca la o colectare superioara, dar masurile vin si pleaca si contribuabilul va reveni la vechiul comportament de "je mén fiche".
Atat timp cat maharii isi continua neafectati afacerile nu vom avea taxe si impozite colectate la rate mai mari.
Este nevoie de determinare, consecventa si perseverenta - nimic imposibil.
Si zau ca se poate!
PS ar fi interesant de stiut care sector de activitate este cel cu cea mai redusa colectare.