Lucian Croitoru: Deficitul bugetar ar fi zero acum, dacă am colecta ca bulgarii. Sunt pentru creșterea pensiilor, dar nu prin mărirea taxelor, ci prin creșterea colectării

de F.B.     HotNews.ro
Miercuri, 30 octombrie 2019, 19:08 Economie | Finanţe & Bănci


Lucian Croitoru
Foto: Agerpres
​România nu are acel nivel de dezvoltare pentru a crește taxele, iar dacă va veni o recesiune, acestea vor înfunda economia, a declarat Lucian Croitoru, consilier pentru politică monetară la Banca Centrală, în cadrul unui eveniment organizat de Alpha Bank, împreună cu BNR și Asociația Română a Băncilor (ARB). El a făcut declarațiile în nume personal.

Declarațiile sale pe scurt:
 • Dacă se va intra în recesiune, cu atât mai mult va fi politica de creștere a impozitelor prociclică
 • La noi nu se colectează suficient
 • Lăsând taxele cum sunt, dacă s-ar colecta suficient noi ne-am duce cel puțin la nivelul ponderii veniturilor în PIB pe care îl are Bulgaria
 • Sunt pentru creșterea pensiilor, dar nu oricum. Nu prin creșterea taxelor, ci prin creșterea colectării
 • Creșterea colectării nu se va produce până când nu va crește integritatea Guvernului, nu va crește calitatea drepturilor de proprietate, nu se vor rezolva anumite probleme din sistemul judiciar și nu se va face o reglementare mai blândă, mai favorabilă, antreprenorial.
„Să presupunem că cineva va decide acum să crească impozitele ca să crească ponderea veniturilor în PIB. Conform argumentației mele, nu va fi posibilă pentru că nu avem încă acel nivel de dezvoltare. Pentru că o recesiune este relativ aproape, imediat ce ritmul nostru de creștere va scădea sub cel potențial, acele creșteri de impozit vor deveni prociclice. Adică vor înfunda economia și mai mult în jos. Dacă se va intra în recesiune, cu atât mai mult va fi politica de creștere a impozitelor prociclică”, a spus Croitoru.

El a precizat că dacă compară sarcina fiscală a României, în medie, în perioada 1995 – 2019, o găsește că este 27,7%.

„Dacă mă uit la UE-15, adică înainte de 2004 după integrarea și altor țări, constat că are 11,1 punte procentuale în urmă, adică ăia au 38,8%. De aici a apărut în România ideea că noi trebuie să facem orice, inclusiv creșterea taxelor, ca să ajungem și noi spre nivelul acela, măcar cât Bulgaria, care are 31%. Eu zic că nu este necesar așa”, a afirmat Croitoru.

Poți să ajungi acolo, spune el, dacă crești integritatea Guvernului, clarifici drepturile de proprietate și abia atunci agențiile, care au în sarcină colectarea de venituri, vor fi și ele suficient de pregătite și de doritoare, în același timp, să facă acea colectare pe care toată lumea o critică, că noi suntem foarte mult sub rata statutară de impozitare în termeni efectivi.

„Până atunci, nu. Noi putem să spunem că vrem să reformăm aceste instituții și comportamentele din interiorul lor oricât de mult, dar dacă nu sunt rezolvate acele probleme, nu se va face, se va discuta doar”, a precizat el.

Conform acestuia, nu este bine că ponderea veniturilor bugetare în PIB e joasă.

„De ce? Pentru că la noi nu se colectează suficient. Lăsând taxele cum sunt, dacă s-ar colecta suficient noi ne-am duce cel puțin la nivelul ponderii veniturilor în PIB pe care îl are Bulgaria. Adică deficitul nostru bugetar ar fi zero. Când? Astăzi. Am avea șanse să creștem pensiile acestea de 40%”, a mai arătat Croitoru.

• Sunt pentru creșterea lor dar nu oricum. Nu prin creșterea taxelor, ci prin creșterea colectării. Creșterea colectării nu se va produce până când nu va crește integritatea Guvernului, nu va crește calitatea drepturilor de proprietate, nu se vor rezolva anumite probleme din sistemul judiciar și nu se va face o reglementare mai blândă, mai favorabilă, antreprenorial.

„Eu nu sunt împotriva creșterii ponderii veniturilor în PIB. În termeni de dorințe, am și eu aceleași dorințe ca toată lumea. Eu am judecat în termeni de ce se poate. Am analizat 177 de țări și am văzut că țările care nu sunt suficient de dezvoltate, deși pot să apeleze la creșteri de rate de impozit, tot nu ajung să aibă ponderea crescută a veniturilor în PIB”, a precizat Croitoru.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10059 vizualizari

 • -6 (6 voturi)    
  Alt „guru” al economiei.... (Miercuri, 30 octombrie 2019, 20:08)

  prec [utilizator]

  Ăsta, Cîțu, Teodorovici, Dăianu, Isărescu, Gheța..... Toți unul și unul. Și ne mai mirăm de ce în câțiva ani de „democrație” am depășit 100 miliarde datorie.
  • +6 (6 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 31 octombrie 2019, 7:40)

   [anonim] i-a raspuns lui prec

 • +8 (10 voturi)    
  R: (Joi, 31 octombrie 2019, 6:48)

  Schummy [utilizator]

  D-le Croitoru, mai intai si mai intai faceti colectarile asupra celor care fac evaziune fiscala, celor care fura cu nerusinare, nababilor care traiesc in lux prin bani furati de la stat si din banii europeni, dar pentru acest lucru trebuie sa fie legi dure dar si aplicabile imediat si nu taraganat prin arest la domiciliu si judecata timp indelungat dupa care se prescrie si scapa curat, fara sa se atinga cineva de averea lor. De ce nu luati exemplu de la americani si sa puneti in practica ca si ei, cine face evaziune fiscala, fura bani de la stat sa faca puscarie 30, 40 de ani si confiscata toata averea pana la ultimul grad de rudenie ( ca astia is smecheri, isi trec averea pe rude si scapa cu ea neatinsa ), dupa care cand ti-ai ispasit pedeapsa o iei de la zero, dar fara dreptul de a mai lucra la stat vre-odata. Eu asa vad ca ar trebui sa se faca daca a se vrea bani la buget. Acest lucru sa fie aplicat catre toti, nu doar de cei relatati mai sus. Un exemplu ar fi unul proaspat, acel post de televiziune REALITATEA TV a tov. Gusa este inchis pentru datorii la bugetul de stat si nu este o suma de neglijat, eu zic ca este una destul de mare. Ce a facut institutiile statului pentru a recupera acea datorie? Aud? Nimic, va spun eu. Tov. Gusa renunta la acel post de televiziune si isi face unul nou, un pic imbunatatit si cu alta denumire ( REALITATEA PLUS ), iar datoria o platim noi prostimea, ca asa stau lucrurile in Romania. Nu stiu ce fel de economist sunteti d-le Croitoru, dar dupa mine nu le aveti cu aceasta meserie. Sunteti rupt de realitate. Ar fi multe de comentat pe aceasta tema dar degeaba ca in tara asta ne trebuie un Vlad Tepes ca sunt prea multi hoti.
  • +4 (4 voturi)    
   desigur (Joi, 31 octombrie 2019, 9:04)

   codrean [utilizator] i-a raspuns lui Schummy

   recuperarea banilor furati e, in primul rand, o masura de drept, de reparare pentru societate, de exemplu - descurajare a infractiunilor si de satisfactie morala acordata oamenilor cinstiti. Dar sa recunoastem, in economia generala n-ar insemna prea mult. Majoritate hotilor raman neprinsi. Si cand sunt, justitia noastra ...
   Solutia, ca in orice "boala" e preventia ! Evidente corecte - in epoca informatica posibile, eficiente - si controale facute de oameni integri si bine pregatiti. Ii gasim - pregatim ? Hai s-o facem !
   • +4 (4 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Joi, 31 octombrie 2019, 10:36)

    [anonim] i-a raspuns lui codrean

  • 0 (0 voturi)    
   O politica extrem de revolutionara! (Joi, 31 octombrie 2019, 17:05)

   Mortaciune ambulanta [utilizator] i-a raspuns lui Schummy

   "mai intai si mai intai faceti colectarile asupra celor care fac evaziune fiscala, celor care fura cu nerusinare,"

   ar insemna o schimbare completa de politica fiscala!

   Actualmente, ANAF procedeaza la scara mare exact la fel cum fac la scara mica cersetorii: daca le-am dat bani de dua ori, a treia oara nu imi zic multumesc, ci imi cer si mai mult, se revolta daca le doau numai 2-3 lei,
   Nu incearca sa cera si de la altii, cum speram ("sa mai dea si altii") , ci insista tot la cei care au vazut ca le-au mai dat.

   La fel ANAF-ul, va sorbi ultimul leu si va fi necrutator cu intarzierile celor care in trecut si-au platit constiincios taxele, dar va fi foarte retinut in ataca pe marii datornici!
 • +4 (4 voturi)    
  Cine sa colecteze? (Joi, 31 octombrie 2019, 9:33)

  DomnuTrandafir [utilizator]

  ANAF-ul?
  Nici nu poate nici nu vrea!
  Salar mediu ANAF + 9000 Lei.
  PZD-ul?
  Nici nu poate nici nu vrea!
  Vrea doar sa colecteze spaga!
  Pe surse sunt informatii ca sefii locali ANAF sunt sunați de liderii locali PZD si îndrumati pe cine sa nu controleze.
  Verifica cineva ce se intampla cu CAS-ul?
  E doar un exemplu.
  Acum CAS e tot la angajat.
  Si nu este plătit.
  De angajator.
  Nu functioneaza inventia asta.
  A crescut deficitu bugetului cas din necolectare!
  A facut cineva puscărie?
  A plătit cineva vreo amenda?
  La fel si celelalte impozite datorate statului
  TVA, accize, impozit profit.
  • +1 (1 vot)    
   exact (Joi, 31 octombrie 2019, 11:42)

   codrean [utilizator] i-a raspuns lui DomnuTrandafir

   asta spuneam si eu : sa-i punem sa colecteze pe cei care stiu si vor !
 • -2 (6 voturi)    
  daca nu-ti fierbe oala.... (Joi, 31 octombrie 2019, 11:04)

  philips [utilizator]

  D-le Schummy,
  nu stiu ce meserie aveți, nu mă interesează, dar economist nu sunteți, clar; mai mult, observ că nu aveți o luciditate prea mare și consecvență a ideilor, deși vă dați cu părerea pe unde nu prea aveti treabă, cum fac mulți acum, că e voie...; mai concret, pe înțelesul dvs:
  a) începeți prin a fi de acord- principial - cu afirmațiile autorului, intrând în detalii prin a(-i) da sfaturi cu ce categorie de persoane să (se) înceapă colectarea (”...care fură cu nerusinare, nababilor ...”), cum să se modifice legile ( ”...confiscarea averii...”) ; și eu sunt de acord cu asta, pt. că de fapt aici e problema colectării taxelor la noi, acesta este spiritul textului, dar autorul nu i-a nominalizat, ci a fost de ajuns că a rezervat un paragraf întreg acestora (”...când va crește integritatea guvernului...”) ;
  b) după expunerea propriilor idei și exemple (care sunt în spiritul textului), dați cu bâta-n baltă si spuneți că autorul ”nu le are ” cu meseria de economist, deși dvs. ați acceptat ideile sale ! De ce ”nu le are ” ? pt că nu dă exemple, pe placul dvs., din bazarul numit Romania, unde totul e posibil ? Nu dă exemple multe (doar nominalizează tări, din cele 177 cercetate - ați citit bine ? studiu făcut pe 177 de tări !! ) pt. că articolul este unul de sinteză, așa cum trebuie să facă un ecoonomist reputat, de talia si funcția autorului; din poziția autorului nu se fac nominalizări și arătări cu degetul ca la piață, dupa cum doriți dvs., ci se arata cauzele si soluțiile problemelor la modul general, că de auzit și citit are cine, mai greu e cu făcutul...
  Deci, ați înțeles ? e un articol de sinteză, cu menționarea câtorva probleme grele (ale bazarului nostru) si solutii la acestea, soluții care se pot realiza doar de la cap, adica având voință politică; până atunci, trebuie exersată voința/solidaritatea civică, adica protestul civilizat în strada, nu la Realitatea tv/ Romania tv/si alte antene așișderea...
 • +4 (4 voturi)    
  sa punem degetul pe rana... (Joi, 31 octombrie 2019, 11:47)

  ..13 [utilizator]

  Cine sunt cei care nu platesc impozitele si taxele datorate?

  sunt cumva politicienii si firmele atasate intereselor politice?

  este vorba cumva de marile companii de stat care evita - ca sa nu zic altfel - plata impozitelor datorate?

  In toate aceste cazuri DNA ar puteacontribui la curatarea imperfectiunilor din sistem si cu banii recuperati s-ar putea face multe lucruri necesare, daca ei ar fi intorsi la sursa de la care s-au alimentat incorect sau care a fost evitata...

  ca sa intelegem si mai bine ceea ce s-a intamplat in acesti 3 ani cand incompetentii au fost la butoane ar trebui sa spunem ca justitia a fost subrezita, lasata fara puterea de a accede la marii mafioti politici sau apolitici, ca sunt multe dosare finalizate cu persoane care au fost condamnate dar a caror prejudiciu, desi exista surse si resurse, nu a fost acoperit desi au trecut anii...

  Dl. Croitoru vorbeste despre real time in colectarea curenta, dar schimbarea comportamentului necesita o perioada indelungata, de minim 1-2 ani, timp in care justitia trebuie sa isi pastreze independenta, sa fie operationala, consecventa cu principiile pentru care a fost creata si abia atunci, poate, vom intelege, in marea noastra majoritate, de ce este nevoie sa ne platim la timp darile catre stat.

  sigur ca exista masuri pe termen scurt care pot sa conduca la o colectare superioara, dar masurile vin si pleaca si contribuabilul va reveni la vechiul comportament de "je mén fiche".

  Atat timp cat maharii isi continua neafectati afacerile nu vom avea taxe si impozite colectate la rate mai mari.

  Este nevoie de determinare, consecventa si perseverenta - nimic imposibil.

  Si zau ca se poate!

  PS ar fi interesant de stiut care sector de activitate este cel cu cea mai redusa colectare.
 • +1 (1 vot)    
  Nu pensionarii încurcă bugetul. (Joi, 31 octombrie 2019, 17:13)

  asavreau [utilizator]

  Are dreptate d-l Lucian Croitoru că pensiile trebuie crescute corelat cu rata inflației și salariul mediu.Vorbesc de pensiile bazate pe contributivitate,căci pensiile//speciale// le consider ca un ajutor social care se va plăti funcție de câți bani sunt disponibili la buget.Fără împrumuturi pentru așa ceva.La pensiile bazate pe contributivitate ar trebui adăugat ca sursă de finanțare și procent din profitul unor societăți de stat,motivat că au fost făcute cu munca și contribuția actualilor pensionari.
 • +1 (1 vot)    
  Colectare. (Joi, 31 octombrie 2019, 22:15)

  MirceaGroza [anonim]

  Cei care au furat reprezinta o cota mai mica decat cei cae fac evaziune.Suna bine pentru cei muti ca cei care au furat sa dea bani inapoi.Sa facem si asta dar si :integritatea Guvernului, drepturilor de proprietate, probleme din sistemul judiciar o reglementare mai blândă, mai favorabilă, antreprenorial.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by