Lumea spune despre Ioana M. că e o tipă șmecheră și descurcăreață, dacă asta n-o fi vreo construcție pleonastică. Ioana nu a lucrat niciodată la cei 36 de ani și nici nu are de gând să se apuce acum. Ea face parte din cele două milioane de români care nu au avut niciodată o slujbă. Din cele 2.000.000, doar 300.000 au admis că s-au ocupat de creșterea copilului, restul indicând ”alte motive”. Cifrele aparțin Statisticii, care tocmai ce a publicat o cercetare despre cum împacă românii viața profesională cu cea de familie.

HotNews.roFoto: Hotnews

La polul opus Ioanei e Adrian T. Muncește în două locuri pentru a-și achita cele două credite luate și pentru a avea cu ce să-și crească băiețelul de 5 ani. Adrian a divorțat acum 3 ani, a obținut custodia copilului, dar programul încărcat de la serviciu îl face aproape indisponibil băiețelului. A apelat la părinți să-l ajute, dar aceștia au propria gospodărie în Marmureș și nu pot petrece în Capitală atât timp cât ar fi nevoie. Când Adrian i-a cerut șefului o zi liberă pentru a fugi cu copilul la medic, șeful i-a retezat-o scurt: ”Nu știu dacă e cel mai potrivit moment să-ți iei liber. Avem atâta treabă...!”. Și nu exagera nici el prea tare.

Potrivit datelor INS, aproape un million de români se confruntă cu impedimente profesionale care le îngreunează armonizarea carierei cu viața de familie. Principalele două problem invocate sunt: programul de lucru imprevizibil sau dificil și distanţa mare între domiciliu şi locul de muncǎ.

Dacǎ distanţa mare între domiciliu şi locul de muncǎ a fost menţionat mai des de cei din sectorul privat decât de cei din sectorul public şi mixt, sarcinile dificile şi extenuante au fost specificate in special de cei din sectorul public.

Intervievaţi în legătură cu utilizarea serviciilor de îngrijire a copiilor (creşă, grădiniţă, centru de zi, centru after school sau bonă), 3,12 milioane de români au spus că nu folosesc astfel de servicii. Doar 804.000 persoane, reprezentând 20,5% au declarat că folosesc servicii de îngrijire pentru copii . Proporţia celor care folosesc servicii de îngrijire pentru copii avea cea mai ridicată valoare în rândul celor de 25-34 ani (24,4%) iar cea mai scăzută în rândul celor de 55-64 ani (8,6%).

Din cele puțin peste 3 milioane de oameni care nu utilizează servicii de îngrijire a copiilor sau le utilizează doar pentru o parte dintre copii, circa 90% spun că nu sunt interesaţi de ele, 8% sunt de părere că sunt prea scumpe, iar restul se plâng de calitatea acestor servicii.

Analiza dupǎ starea civilǎ arată că femeile văduve şi cele necǎsǎtorite fac eforturi pentru a câştiga mai mulţi bani, în timp ce persoanele cǎsǎtorite face eforturi pentru reducerea programului de lucru.