
Lumea spune despre Ioana M. că e o tipă șmecheră și descurcăreață, dacă asta n-o fi vreo construcție pleonastică. Ioana nu a lucrat niciodată la cei 36 de ani și nici nu are de gând să se apuce acum. Ea face parte din cele două milioane de români care nu au avut niciodată o slujbă. Din cele 2.000.000, doar 300.000 au admis că s-au ocupat de creșterea copilului, restul indicând ”alte motive”. Cifrele aparțin Statisticii, care tocmai ce a publicat o cercetare despre cum împacă românii viața profesională cu cea de familie.

La polul opus Ioanei e Adrian T. Muncește în două locuri pentru a-și achita cele două credite luate și pentru a avea cu ce să-și crească băiețelul de 5 ani. Adrian a divorțat acum 3 ani, a obținut custodia copilului, dar programul încărcat de la serviciu îl face aproape indisponibil băiețelului. A apelat la părinți să-l ajute, dar aceștia au propria gospodărie în Marmureș și nu pot petrece în Capitală atât timp cât ar fi nevoie. Când Adrian i-a cerut șefului o zi liberă pentru a fugi cu copilul la medic, șeful i-a retezat-o scurt: ”Nu știu dacă e cel mai potrivit moment să-ți iei liber. Avem atâta treabă...!”. Și nu exagera nici el prea tare.
Potrivit datelor INS, aproape un million de români se confruntă cu impedimente profesionale care le îngreunează armonizarea carierei cu viața de familie. Principalele două problem invocate sunt:
programul de lucru imprevizibil sau dificil și
distanţa mare între domiciliu şi locul de muncǎ.

Dacǎ distanţa mare între domiciliu şi locul de muncǎ a fost menţionat mai des de cei din sectorul privat decât de cei din sectorul public şi mixt, sarcinile dificile şi extenuante au fost specificate in special de cei din sectorul public.
Intervievaţi în legătură cu utilizarea serviciilor de îngrijire a copiilor (creşă, grădiniţă, centru de zi, centru after school sau bonă), 3,12 milioane de români au spus că nu folosesc astfel de servicii. Doar 804.000 persoane, reprezentând 20,5% au declarat că folosesc servicii de îngrijire pentru copii . Proporţia celor care folosesc servicii de îngrijire pentru copii avea cea mai ridicată valoare în rândul celor de 25-34 ani (24,4%) iar cea mai scăzută în rândul celor de 55-64 ani (8,6%).
Din cele puțin peste 3 milioane de oameni care nu utilizează servicii de îngrijire a copiilor sau le utilizează doar pentru o parte dintre copii, circa 90% spun că nu sunt interesaţi de ele, 8% sunt de părere că sunt prea scumpe, iar restul se plâng de calitatea acestor servicii.

Analiza dupǎ starea civilǎ arată că femeile văduve şi cele necǎsǎtorite fac eforturi pentru a câştiga mai mulţi bani, în timp ce persoanele cǎsǎtorite face eforturi pentru reducerea programului de lucru.
Nu mai trimiteți oamenii la munca ca este ca și cum i-ai pune sa joace la loto. Câștigă câțiva dar majoritatea pierd. Joburile de pe siturile de angajare sunt 99% false, date de agenți de recrutare care au ca scop tinerea la zi a unor baze de date cu potențiali candidați pentru ca în situația când apare vreo ocazie, peste o jumătate de an, un an, doi, sa aibă de unde selecta 1-2 persoane. Acești escroci postează 100 joburi într-un an și nu angajează decât 1 persoana.
Numai cine nu vrea nu-si gaseste de lucru.
IT-ul nu este o "nisa". Esti in 2019. Nu exista nici un domeniu care sa nu beneficieze de tehnologie. Poti sa fii si fermier.. daca ai "un ITist" bun la ferma, iti programeaza tractoarele sa are singure si aspersoarele sa ude fix cat e nevoie.
Forta de munca trebuie sa tina pasul cu avansul tehnologic. Nu poti sa spui ca tu ai facut la scoala in 1980 pe strung manual si de vina e guvernul ca nu-ti asigura loc de munca la strung manual. Romania are inca avantajul unor costuri relativ scazute cu forta de munca. Orice angajator din tarile vestice si-ar muta la noi afacerile daca ar gasi suficienta forta de munca. Nu gasesti. Cand ii intrebi ce stiu sa faca, descoperi ca nu stiu sa faca NIMIC! Mai rau, se asteapta sa fii intelegator, ca nu e vina lor ca nu au invatat NIMIC util la scoala. Pai cine este de vina?.. Clientul!?
Ce salarii le oferi? De ce-au plecat ăia de dinainte?
Și, doi la mînă, nu toate „afacerile” răzbesc. Unele dau faliment. Cele proaste, în special, negândite bine, neorganizate....
Asta era titlul articolului. Poate ai uitat? Sau poate neuronul singuratic nu face legatura intre "milioane nu muncesc" si "caut sa angajez si nu gasesc"?
Ma gandesc ca dupa vizita mea s-ar apuca de munca sau ar lua pe merit o indemnizatie de handicapat sau incapacitate de munca dupa multiple fracturi.
Nu judec, intreb pentru un prieten sau prieteni cu care le-am face o vizita.
Nu, nu ăia de la cozi, nu, ci ăia din spatele geamului de la ghișeu.
Dca imi duc copilul la o cresa, educatoarele se cheama ca muncesc acolo, cand au grija de copilul meu, nu? Deci daca ele muncesc, de ce considerati ca n-am o slujba daca as sta sa-mi crsc copilul?
Daca ii fac o mancare sotului? Daca ii spal rufele? Daca fac curatenie in casa? Toate activitatile casnice sunt o munca, ehivalente unei slujbe. Altfel, ar trebui sa platesc pe altcineva sa le faca in locul meu.
Nu vreau sa minimalizez efortul facut de persoanele casnice.
cu alte cuvinte cineva trebuie sa te sponsorizeze pe tine si pe tot neamul tau pentru irepetabila performanta de ... a face un copil. ma rog cel putin pana acel cineva se va prinde de smecherie si... va face un copil. si in cel mai scurt timp vom astepta cu totii cu drag si spor sa cada mancare din cer in farfuria copiilor.
Inca ceva: de ce ar trebui sa platesc eu taxe pana la urma? ce e taxarea daca nu o alta forma de furt legal? de ce ar trebui sa platesc atatia bugetari, cand daca s ar privatiza treptat treptat sa zicem invatamantul si sanatatea, o gramada din povara fiscala ar disparea.
Dar tie ti a placut probabil sa beneficiezi de asa zise gratuitati nu?
Mai intai scrii: "Eu am facut un copil ca sa aiba cine ti plati pensia desteptule"
Apoi: "Inca ceva: de ce ar trebui sa platesc eu taxe pana la urma?"
Ar fi cazul sa te hotarasti. L-ai facut ca sa ne plateasca noua pensia sau nu? Sa stim, il trimitem la munca sau sta acasa si-ti face nepoti?.. Si daca sta acasa, cine iti plateste tie pensia? Daca nu sta acasa, cine iti face nepoti?.. Nu de alta, dar nu vrem "sa importam africani", nu?
Din argumentele tale, rezulta ca ai o dilema dificila pentru bietul copil - ori ramai fara pensie, ori importam africani. Sa speram ca odrasla va gandi ceva mai mult inainte sa deschida gura (sau sa atinga tastatura).
nu e vorba de marxism aici ci doar de bun simt. CINEVA trebuie sa PRODUCA ceva propriuzis pentru ca tu si restul parintilor sa aveti ce manca cat timp sunteti la job--ul ala mult mai important. ce se intampla atunci cand toti vom fi parinti? cine va produce?
sau altfel spus, de fapt e liberalism. mananci ce si cat produci. iar copilul nu este privilegiu, nu este obligatie, este doar un drept optional si o povara. o povara frumoasa, dar o povara pe care ti-o asumi de buna voie si nesilit de nimeni (ca doar suntem in secolul 21 si beneficiem de medicina moderna, nu in evul mediu cu babe) si nu e nimeni obligat sa faca nimic in plus pentru alegerea ta.
Amice, eu nu vreau statul sa mi ia copilul de la 2 ani si sa mi l tina in crese, unde la 5 ani sa i spuna povesti despre drag queen si ce frumos e pentru baietelul meu sa fie o printesa. Cei 7 ani de acasa presupun ca 7 ani copilul meu sa stea in familie si eu sa ma ocup de educatia lui. Pentru mine unul, intreaga educatie de stat e marxista, stangista si de evitat!
Nu sustin ideea ca o femeie sa se sacrifice pe altarul corporatiilor in detrimentul unei familii! Eu ca barbat am obligatia sa suport cheltuielile financiare! Asa a functionat societatea europeana si ne a mers bine, pana ati venit voi marxistii la 1917 si ati distrus intreaga structura cu falsul vostru progres! Si mai aveti si tupeu sa urlati jos ciuma rosie cand de fapt voi sunteti ciuma rosie! Rusine!
Cauza natalitatii scazute in Europa de Vest este legata de cresterea nivelului de traisi emanciparea femeii, nu de marxism. Pe de alta parte nici-o tara din Vest nu ofera concedii atat de lungi de maternitate ca Romania.
Deci articolul nu vorbeste de concedii de maternitate ci de nemunca.
Oricum nu mai ai unde sa lasi azi un nou-nascut. Nu mai exista cresa de stat, gradinitele de stat sunt niste cocini la care oricum trebuie sa contribui neoficial. Deci muncesti ca sa-l platesti pe altul sa stea cu copilul tau. Sau sta la bunici. Oricum, copilul pierde. O persoana special calificata pentru asa ceva poate face minuni.
Problema se rezuma insa la asteptari. Majoritatea romanilor tineri se multumesc cu un frigider plin si consumerism ieftin. Pentru asta este suficient sa lucreze un singur parinte. Vacante, hobby-uri, cultura?.. Pentru majoritatea romanilor astea sunt "mofturi #rezist". O masa imbelsugata, o bere ieftina la pet, telecomanda in mana si un "show" de prost gust. Atat doreste majoritatea electoratului.
Care nu stie cati adulti de azi au fost facuti "oameni" in vremea RSR cu mama casnica si doar tatal la munca. Mama care chiar SE OCUPA de copii.
Faptul ca sotul v-a facut sclava lui nu inseamna ca e normal. Da, acum 50 de ani era standard ca sotul sa aduca painea si femeia sa aiba grija de cei 5-7 copii. In prezent insa nu aveti nicio scuza. Exista suficiente slujbe pentru femei si majoritatea familiilor au 1-3 copii. Munca din casa se face in putinul timp liber. Asta e viata. Mama lucreaza de peste 30 de ani si a reusit sa ma creasca si sa aiba grija de mine.
Desigur exista sacrificii si e mult de lucru cu un copil, dar daca nu sunteti dispusa sa le faceti mai bine nu faceti copii! La modul serios, va victimizati! Ceea ce spuneti este absurd. Cresterea copilului este o slujba full time doar in primele 6-24 luni (in functie de individ). In alte tari concediul de maternitate dureaza doar 3 luni.
Daca ati facut copii doar sa aveti o scuza sa leneviti toata viata, va compatimesc!
Nu stiam ca a iti da aportul la natalitatea Romaniei inseamna sa fii sclav. La cele 25 de milioane de bebelusi ucisi prin avort, adaugam si comunismul dumitale, si banuiesc ca in 30 de ani vom arata ca Suedia, unde ai zone in care nu mai intra politia datorita multiculturalismului. Ca si acolo femeii i s a spus ca a fi mama e oprimant, mai bine importam ceva din Africa
Sa nu -ti fie rusine ca muncesti, ci sa fii parazit.
Unul din principalele efecte ale scaderii natalitatii in lumea moderna, este ideea marxista de a aduce femeia la munca. Avem clar statistici, femeile care alearga dupa o cariera, si sfarsesc cele mai multe doar cu un job, au sanse extrem de scazute sa mai devina mame. In general sfarsesc traind cu pisica.
Altele reusesc poate pe la 40 de ani sa mai faca cu chiu cu vai un copil, dar nu l baga in seama prea mult, astfel ca statul comunist o va face, rezultand o deformatie de copil, care cel mai probabil va avea multe mammy sau daddy issues.
Da, patriarhia a avut rolul ei. Femeie ingrijea de copii, si asta e o munca full time si cere responsabilitate, iar tatal se ocupa de aprovizionare.
Asta si faza cu naveta, e absolut penibila. Se observa clar lenea romanului. Oare stiu comunistii de pe forumul hotnews, cata naveta fac americanii in fiecare zi la munca? Ganditi va la cei care muncesc in New York, dar traiesc undeva in linistitele suburbii. Daca esti normal la cap e absolut necesar sa eviti a trai intr o metropola, ci undeva la tara, retras. Si atunci faci naveta.
Dar intorcandu ma la marxisti doritori sa smulga femeia din camin, domnilor si doamnelor, ce vom face cand romanii vor deveni minoritari in propria tara?
In aia 2 milioane poate sunt inclusi cei cu PFA care nu au lucrat niciodata ca salariati, ca vad ca subiectul e sa lucrezi ca angajat. Erau 400.000 PFA. Mai sunt cei cu SRL care nu s-au si angajat in SRL-urile lor, astia ar fi mai mult de 1 milion si ceva. Asa ca uite cum s-au facut alea 2 milioane de oameni care nu au lucrat niciodata dar care lucreaza totusi pentru ei.
Stiti voi exact cum au ajuns la datele astea cei de la Statistica? De unde le-au obtinut? O fi fost chestionar, daca da cum au formulat sa fie clar ca daca ai PFA sau SRL si nu esti si angajat in SRL nu esti in cei care “nu lucreaza”. Pe mine nu m-a intrebat nimeni de la Statistica. Ca pote mai era 1 in plus sau in minus. Pe voi v-a intrebat careva?
Daca datele sunt scose automat de la ANAF sigur sunt probleme. Ca acolo un patron de SRL daca nu e si angajat si nu si-a dat dividende ca sigur firma lui e pe pierdere nu figureaza cu nicio evidenta - deci e in lista “nu lucreaza”.
Apoi, chiar daca ar fi oameni care nu au lucrat niciodata, de ce ar conta asta in democratie?
Aia care nu lucreaza tot traiesc adica cumpara mancare, servicii etc. adica platesc TVA 19% la tot ce cumpara ei ca sa traiasca, nu? Asa ca si ei contribuie la Stat.
Cu ce l-ar deranja pe unu de lucreaza ca altu nu lucreaza? Tu daca lucrezi angajat ai asigurare medicala si ai pensie. Ala de nu lucreaza nu are asigurare medicala si nici pensie, tu ai, esti boss.
Exista lenesi adica persoane care nu doresc sa munceasca.
Cam asa arata portretul robot al lenei.
Da, cifrele oficiale vorbesc de 2 mil. Eu cred ca sunt chiar mai multi.
Sotia mea si cu mine am crescut trei copii, de la nasterea lor si pana cand au terminat studiile universitare si in tot acest timp amandoi am muncit-pe salariile care erau pana in 1989. Si nu a fost deloc usor, dimpotriva, dar am facut-o.