În luna septembrie, industria a ieşit parţial din depresiune, revenirea producându-se mai mult pe seama cererii interne decât pe cea a comenzilor pentru export. Exportul pare anemic, probabil pe fondul încetinirii activităţii manufacturiere din Germania şi din alte ţări occidentale. Impactul activităţii industriale asupra inflaţiei şi a pieţei muncii rămâne negativ, arată datele Barometrului Industrial publicat lunar de IRSOP & SNSPA.

HotNews.roFoto: Hotnews

Încrederea managerilor s-a îmbunătăţit ușor în luna septembrie. Aceștia se aşteptau ca activitatea economică să crească la încheierea sezonului de vacanţă, ceea ce s-a şi întâmplat. Confirmarea aşteptărilor pe termen scurt produce un plus de încredere în evoluţiile pe termen lung, mai arată datele Barometrului Industrial.

Începând din 2014, în fiecare lună, IRSOP şi SNSPA întreabă un eşantion de manageri dacă în firma lor producţia, comenzile, stocurile, angajările şi alţi parametrii au crescut sau au scăzut faţă de luna precedentă. Un index bazat pe raportul net dintre răspunsuri semnalează expansiune dacă trece de 50 de puncte şi contracţie dacă scade sub 50.

PRODUCŢIA

Volumul producţiei a ieşit din contracţie şi a urcat la 58 de puncte în zona de creştere. Acest nivel n-a mai fost atins din luna mai. Stocurile au crescut puţin până la 47 de puncte, dar de câţiva ani buni ele se află aproape permanent în contracţie.

CEREREA

Comenzile noi s-au înviorat; indicatorul a crescut de la 45 în august la 58 în septembrie. Creşterea e susţinută îndeosebi de cererea internă, care s-a intensificat probabil şi pe fondul încheierii vacanţei de vară. Comenzile pentru export trenează. În august erau la 43 de puncte în contracţie, iar în septembrie au urcat numai până la 50, adică până la graniţa între contracţie şi expansiune. Importurile de materii prime au crescut însă mai viguros, de la 49 în august la 56 în septembrie.

FORŢA DE MUNCĂ

Numărul de salariaţi continuă să rămână contractat la 48 de puncte faţă de 44 în august. În ultimele 12 luni, media indicatorului de angajare a oscilat în jurul a 47 de puncte în interiorul zonei de contracţie, ceea ce înseamnă că în ultimul an industria nu a creat locuri noi de muncă.

COSTURI ŞI VENITURI

Costurile de producţie rămân ridicate. În septembrie indicatorul s-a aflat la 66 de puncte în zona de expansiune, la fel ca în august. Costurile ridicate explică parţial rata scăzută a ofertei de muncă în industrie şi ar putea avea o legătură cu menţinerea inflaţiei peste nivelul dezirabil. Preţurile încasate de firme pentru produsele lor au coborât puţin faţă de august, de la 55 la 52, probabil în contextul în care au scăzut exporturile unde preţurile sunt mai mari şi a crescut proporţia comenzilor interne unde preţurile sunt mai reduse.