Guvernatorul Băncii Ungariei: Trebuie să recunoaștem că euro a fost o greșeală

de DP     HotNews.ro
Luni, 4 noiembrie 2019, 5:59 Economie | Finanţe & Bănci


Gyorgy Matolcsy, guvernatorul Bancii Ungariei
Foto: mnb.hu
A sosit momentul să căutăm o cale de ieșire din capcana monedei euro, scrie guvernatorul Băncii Naționale a Ungariei, Gyorgy Matolcsy în Financial Times (poate necesita abonament). ”Există o dogmă dăunătoare cum că o monedă unică europeană era ceva „normal” pentru a duce la unificarea Europei de Vest. Dar moneda europeană comună nu a fost deloc ceva normal, deoarece aproape niciuna dintre precondiții nu a fost îndeplinită”, scrie Matolcsy.

La două decenii de la lansarea euro, majoritatea pilonilor necesari ai unei monede globale de succes - un stat comun, un buget care acoperă cel puțin 15-20 la sută din produsul intern brut total al zonei euro, un ministru de finanțe din zona euro și un minister comun de Finanțe - încă lipsesc.

Rareori admitem rădăcinile reale ale deciziei proaste de a crea moneda comună: a fost o capcană întinsă de francezi. Pe măsură ce Germania s-a unificat, François Mitterrand, devenit ulterior președinte francez, s-a temut să nu crească prea tare puterea germană și a crezut că renunțarea la marca germană ar fi suficientă pentru a evita o Europă germanizată. Cancelarul vremii, Helmut Kohl, a cedat și a considerat euro ca fiind prețul final pentru o Germania unificată.

Amândoi au greșit. Acum avem o Germanie europeană, nu o Europă germanizată, iar euro nu a putut să împiedice apariția unei puternice forțe germane.

Dar germanii au căzut și ei în capcana euro, ceva „prea bun pentru a fi adevărat”. Includerea economiilor din sudul Europei în zona euro a dus la un curs de schimb suficient de slab pentru a permite germanilor să devină cea mai puternică mașină de export globală din UE. Această aliniere a planetelor i-a umplut de satisfacție. Germanii au neglijat să își modernizeze infrastructura sau să investească suficient în industriile viitorului. Au ratat revoluția digitală, au estimat greșit evoluția Chinei și nu au reușit să construiască companii globale pan-europene. În același timp, companii precum Allianz, Deutsche Bank și Bayer au făcut eforturi pentru a cuceri Wall Street-ul și SUA.

Majorității țărilor din zona euro le mergea mai bine înaintea adoptării euro decât după ce ea a avut loc. Conform analizei Centrului pentru Politică Europeană, în primele două decenii ale existenței euro au fost mulți învinși și mai puțini câștigători.

În perioada crizei financiare din 2008 și a crizei economice din zona euro în 2011-2012, majoritatea membrilor Eurozonei au fost grav afectați, după ce acumulaseră datorii guvernamentale uriașe. Nu există prânz gratuit, iar costul împrumuturilor ieftine de azi e mult mai mare odată cu trecerea anilor.

Alexandre Lamfalussy, economistul de origine maghiară, a avut dreptate: era necesară o monedă comună pentru consolidarea legăturii dintre puterile europene și apărarea UE împotriva sovieticilor. Numai că decizia finală de a crea moneda euro a fost luată la Maastricht în 1992, în timp ce Uniunea Sovietică se prăbușea. Rațiunea de a fi a monedei europene s-a încheiat astfel tocmai la nașterea ei.

A sosit momentul să ne trezim din acest vis dăunător și fără rezultate. Un bun punct de plecare ar fi să recunoaștem că moneda unică este o capcană pentru practic toți membrii Uniunii Monetare - din diferite motive. Statele UE, atât cele din zona euro, cât și cele din afara acesteia, ar trebui să admită că euro a fost o eroare strategică. Obiectivul construirii unei monede occidentale globale care să concureze dolarul SUA a fost o reală provocare pentru SUA. Viziunea Statelor Unite ale Europei a dus la un război deschis și ascuns a SUA împotriva UE și a zonei euro în ultimele două decenii.

Trebuie să vedem cum ne putem elibera din această capcană. Europenii trebuie să renunțe la fanteziile lor riscante de a crea o putere care să fie rivalul SUA. Membrilor zonei euro ar trebui să li se permită să părăsească zona euro în următoarele decenii, iar celor rămași ar trebui să construiască o monedă mai durabilă.

Să sărbătorim cea de-a 30-a aniversare a tratatului de la Maastricht (în 2022) care a dus la crearea euro prin rescrierea pactului.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

28356 vizualizari

 • +42 (58 voturi)    
  ungurii sunt mai pro-Putin decat Putin (Luni, 4 noiembrie 2019, 6:16)

  Crup [utilizator]

  Ar mai trebui ca Ungaria sa-si schimbe numele oficial in Republica Sovietica Sovina Ungara. Asta inca n-au facut, dar in rest sunt fara odihna in a sabota tot ce reprezinta ideea de UE.
  • -26 (40 voturi)    
   Poate era mai interesant .. (Luni, 4 noiembrie 2019, 7:51)

   Observatore [utilizator] i-a raspuns lui Crup

   ... daca spunea-i ceva SHI referitor la articol , innaite sa te ia gURA pe dinnainte .
   • +15 (19 voturi)    
    spunea-i ? (Luni, 4 noiembrie 2019, 8:54)

    codrean [utilizator] i-a raspuns lui Observatore

    Atentie la ortografie; e o "carte de vizita" importanta! !
    • -16 (18 voturi)    
     Este online, se poate scrie cum vrei, sa nu fim oi (Luni, 4 noiembrie 2019, 9:40)

     Miky60 [utilizator] i-a raspuns lui codrean

     Hotnews este un spatiu online, fiecare poate scrie cum vrea. Hai sa nu fim oi sa respectam orbeste orice lege si orice regula, daca vrei citesti, daca nu nu. Doar pentru pesedisti conteaza forma mai mult ca fondul.
     • +16 (18 voturi)    
      prost (Luni, 4 noiembrie 2019, 11:47)

      Ilidia [utilizator] i-a raspuns lui Miky60

      Desteptule, regulile gramaticale sunt REGULI si in spatiul online. Doar prostii si analfabetii nu sunt de acord cu asta...
    • -8 (12 voturi)    
     ATITA ai priceput (Luni, 4 noiembrie 2019, 11:35)

     Observatore [utilizator] i-a raspuns lui codrean

     Asta e nivelul .
  • +10 (22 voturi)    
   sunt nelinistiti ca au pierdit teritorii (Luni, 4 noiembrie 2019, 7:53)

   Coresponedntu [utilizator] i-a raspuns lui Crup

   si vine si aniversarea Trianonului.... nu spun ca majoritatea sunt rai dar sangele lor asiatic de stepa nu le da pace.... pe noi romanii ne ar fierbe la ceaun sa ne faca gulas, asa cum ar distruge tot ce nu este maghiar in jur.... nu stiu de ce ce marile puteri europene se uita in gura lor, Ungaria e vazuta ca vector de influenta, datorta istoriei de fost mare imperiu european ... ar trebui pedepsiti, si aici nu generalizat, doar ungurii rai ai lui Orban care conduc, suspendata Ungaria din UE, sa mearga in bratelele Rusiei, cum ar trebui pedepsiti si coruptii de la noi din Romania care trag tara in urma...
   • +3 (7 voturi)    
    daca prin absurd, (Luni, 4 noiembrie 2019, 11:31)

    iodixit [utilizator] i-a raspuns lui Coresponedntu

    ar stapini iarasi teritoriile cucerite, acum ca si atunci, ar merge zile intregi calare pina s-ar intilni unii cu altii. ei sint muuuuuult prea putini pentru ce-si doresc. palaria-i prea mare pentru ei. trebuiau sa faca copiii mai multi si gargara mai putina. ei si-ar dori, dar felul in care au stapinit teritoriile ocupate e ingropat. acum conteaza cine este majoritar in tara respectiva (cu ceva exceptii).
   • +13 (13 voturi)    
    aiurea (Luni, 4 noiembrie 2019, 11:53)

    Ilidia [utilizator] i-a raspuns lui Coresponedntu

    Vezi ca Ungaria n-a fost niciodata "mare imperiu" , de aici complexele. Dupa Mohacs. in sec XVI, a ajuns pasalac turcesc, apoi, dupa multa vreme, in sec XVIII, a fost eliberata de Austria si a ajuns sub suveranitateacesteia. doar mai apoi, ptr. vre-o 50-60 de ani a ajuns de capul ei...
 • +32 (42 voturi)    
  Nostalgia (Luni, 4 noiembrie 2019, 6:21)

  Zache58 [utilizator]

  Imperiului austro-ungar naste aberatii de genul celor spuse de acest domn.Caderea URSS nu a insemnat disparita pericolului de la est!Euro este o mare realizare care nu poate fi umbrita de epigoni.Britanicii nu si-au revenit dupa WW I,se mai cred buricul pamantului cand de fapt nu mai au aurul si diamantele din colonii.Nu are rost sa argumentez in continuare,acest functionar vrea din nou la rusi.
  • -15 (19 voturi)    
   wow (Luni, 4 noiembrie 2019, 9:28)

   Point [utilizator] i-a raspuns lui Zache58

   de unde apareti mai railor?
   oricum,apreciez munca programatorilor.au reusit sa faca botii sa fie confundati cu un postac adevarat.
   • +6 (10 voturi)    
    tu pe unde ai stat ascuns pina acum (Luni, 4 noiembrie 2019, 11:32)

    iodixit [utilizator] i-a raspuns lui Point

    ???
   • +2 (6 voturi)    
    nope, tehnica sovietica e mai avansata (Luni, 4 noiembrie 2019, 12:21)

    gronzo [utilizator] i-a raspuns lui Point

    au facut botii sa para postaci adevarati.
 • -24 (40 voturi)    
  Mi se pare corect (Luni, 4 noiembrie 2019, 6:22)

  piticu_enigmatic [utilizator]

  Poate sa zica cineva ca n-are dreptate? De aici rezulta ca Ungaria n-o sa treaca niciodata la euro. Numai italienii cate companii mari aveau si care acum au disparut. Nu poti sa impui o moneda unica la 27 de tari diferite ca uite ce se intampla.
  • +30 (42 voturi)    
   Tu ştii de ce au căzut anumite industrii în Itali? (Luni, 4 noiembrie 2019, 7:05)

   Ed___ [utilizator] i-a raspuns lui piticu_enigmatic

   Habar nu ai şi dai vina pe euro de-aiurea !!!

   Motivele reale nu au nimic în comun cu euro.
   Italia este a doua mare forţă manufacturieră după Germania în UE (inclus UK)

   dar odată cu îmbătrânirea populaţiei nu au mai avut forţa de muncă în domeniul TEXTIL (să luăm un caz) apoi globalizarea le-a adus profituri enorme patronilor italieni care s-au îmbogãţit dar au trebuit să externalizeze în România pentru UE şi Bangladesh, Vietnam pentru restul lumii.

   Italia este unul din cei mai mari exportatori mondiali , exportau în draci, şi în perioadă de criză, dar scăderea este în principal datorită îmbătrânirii populaţiei şi datoriei care depăşeşte 100% din PIB dar care este istorică.
   Dar ei nu au probleme având iar în top 10 mondial rezerve de aur.

   USA are dolari şi îi este foarte bine.
   Aţi auzit vreodată că ar vrea să facă California "brexit" ???

   Numai proştii de UK au crezut minciunile lui Trump şi că vor face un fel de Rusia - Belarus.

   Ungaria este un trădător în UE a beneficiat maxim dar loveşte mereu maxim în UE.
   Să nu uităm că din ură pentru România, Ungaria este raportorul aderării Rep. Moldova la UE !

   Şi au făcut orice numai să nu se unească Moldova de Est cu România, pentru că atunci România ar creşte şi mai mult faţă de Ungaria dar şi minoritatea ungară ar scade sub 5% întro Romanie cu Moldova de Est unită.
   • -12 (16 voturi)    
    ..nu shtiu daca la capitolul tradare.. (Luni, 4 noiembrie 2019, 7:55)

    Observatore [utilizator] i-a raspuns lui Ed___

    ...esti cel mai indreptatzit sa aretzi cu degetul .
    • +5 (7 voturi)    
     cred ca nu-l cunosc personal pe "ed", (Luni, 4 noiembrie 2019, 11:40)

     iodixit [utilizator] i-a raspuns lui Observatore

     dar pare OK si nu cred ca-i tradator!
     "ed" esti tradator? hai,pune cartile pe masa nu tine nimic in mineca), ca sa stim cum jucam! ;-))
   • -4 (8 voturi)    
    Moldova ar trebui să se unească cu Moldova (Luni, 4 noiembrie 2019, 13:31)

    hsl [utilizator] i-a raspuns lui Ed___

    și să se rupă de Muntenia (la fel Transilvania), iar „România” să dispară la fel de repede cum a apărut.
  • +28 (30 voturi)    
   N-a (Luni, 4 noiembrie 2019, 7:36)

   Jar [utilizator] i-a raspuns lui piticu_enigmatic

   impus nimeni moneda euro,si dovada e ca tu n-o ai.
   Daca nu era euro.tot era marca,pentru ca unii se imprumuta sa faca dezvoltare,iar altii mananca pe datorie.
  • +5 (9 voturi)    
   poate ma insel, (Luni, 4 noiembrie 2019, 11:36)

   iodixit [utilizator] i-a raspuns lui piticu_enigmatic

   dar n-a obligat nimeni ungaria, italia s.a. sa adere la comunitatea europeana/euro. au crezut ca doar ciini cu covrigi in coada vor patrula prin budapesta si roma?
   cind e mai greu, sobolanii dau bir cu fugitii primii!
  • 0 (0 voturi)    
   Pe de altă parte, (Luni, 4 noiembrie 2019, 13:26)

   hsl [utilizator] i-a raspuns lui piticu_enigmatic

   Italia are alte companii care au devenit foarte mari.
   Sigur că nu este nicio problemă să existe o monedă unică cu condiția ca ea să fie administrată de o singură bancă centrală - condiție care este îndeplinită.
 • +30 (36 voturi)    
  Ce bullshituri din partea unui guvernator (Luni, 4 noiembrie 2019, 7:06)

  Maspp [utilizator]

  Auzi la el : germanii au ratat modernizarea infrastructurii , digitalizarea si au subestimat China datorita monedei EURO. De parca francezii si italienii , datorita faptului ca au pierdut masiv industrie si piete de export, au gasit alte solutii mai bune si acuma sunt varfuri in domeniul high-tech si au luat fata americanilor. Bleah, asa e cand ajung in functii din astea prietenii din copilari ai prim-ministrului.
  • +16 (20 voturi)    
   exact şi mai mult (Luni, 4 noiembrie 2019, 8:24)

   Ed___ [utilizator] i-a raspuns lui Maspp

   Dacă nu era zona euro şi Uniunea Europeană, ţările europene ar fi avut mari dificultăţi !

   Să nu uităm că AIRBUS a devenit un competitor mondial contra Boeing doar în cadrul Uniunii Europene.

   Până şi UK care rulează partea financiară a... Uniunii Europene s-a menţinut, altfel cu bursa din Dubai, Singapore, Hong Kong care au erodat din piaţa mondială a Londrei, ... deci fără UE Londra nu era ce este astăzi.

   Staţi să vezi după ce ae retrage aurul din Londra şi tranzacţiile euro din Londra.... ce fel o să simtă Brexit ul.
  • +2 (4 voturi)    
   Mda, fix modernizarea infrastructurii (Luni, 4 noiembrie 2019, 13:37)

   hsl [utilizator] i-a raspuns lui Maspp

   țara cu cea mai vastă rețea de autostrăzi, țara din EU cu una dintre cele mai vaste rețele de energie regenerabilă; țara cu unele din cele mai importante instituții financiare din lume etc
   a ratat fix modernizarea infrastructurii...
  • -1 (5 voturi)    
   aia cu "au luat fata americanilor" mi-a placut (Luni, 4 noiembrie 2019, 18:13)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Maspp

   Daca Trump zice America first, tot neamul progresist-globalisto-european ii sare in cap ca e nationalist si fascist.
   Dar e o mandrie pentru orice european din speta amintita sa zica ca "le-a luat fata americanilor" asta in timp ce UE are taxe duble la import din US fata de reciproca iar US asigura apararea Europei de peste 7 decenii.
   PS - da, sunt domenii in care companii europene sunt no 1 asa cum sunt multe altele in care americanii sau japonezii si mai nou chinezii sunt no1.
 • +16 (24 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 4 noiembrie 2019, 8:12)

  [anonim]

  • -6 (10 voturi)    
   ..maistore tu vorbeshti ? (Luni, 4 noiembrie 2019, 12:46)

   Observatore [utilizator] i-a raspuns lui

   . tu care ai venit din India ?
 • -4 (16 voturi)    
  Moneda Euro are două fețe (Luni, 4 noiembrie 2019, 8:25)

  ipolitic [utilizator]

  Guvernatorul tocmai ne-a arătat una din fețe. Acelasi lucru ne spune si Mugur al nostru, in stilul lui criptic.
  • +2 (8 voturi)    
   da, (Luni, 4 noiembrie 2019, 8:59)

   codrean [utilizator] i-a raspuns lui ipolitic

   dar altfel. Mai ajungea inflatia din Romania la 4% ?
   "Tintita" bine !
  • +10 (12 voturi)    
   Guvernatorul (Luni, 4 noiembrie 2019, 9:21)

   Jar [utilizator] i-a raspuns lui ipolitic

   nostru spune clar in stilul lui criptic ca nu aderi la zona euro daca nu esti pregatit.
 • +11 (19 voturi)    
  Trebuie să recunoaștem... (Luni, 4 noiembrie 2019, 8:50)

  Kwisatz Haderach [utilizator]

  ... că Franz Ferdinand a avut dreptate, el a spus că venirea ungurilor în Europa a fost o mare greșeală. Faptul că ungurii sunt cu fundul și în Uniunea Euroasiatică a lui Putin și în Uniiunea Europeană pentru banii UE confirmă această afirmație. Nu poți fi concomitent cu aia lui Putin în posterior și cu sufletul în UE
  • -5 (9 voturi)    
   ... pt ASTA ... (Luni, 4 noiembrie 2019, 12:48)

   Observatore [utilizator] i-a raspuns lui Kwisatz Haderach

   ... Gavrilo Princip i-a dat o corectzie .
   • +1 (1 vot)    
    Și primul război mondial... (Luni, 4 noiembrie 2019, 22:58)

    Kwisatz Haderach [utilizator] i-a raspuns lui Observatore

    ... declanșat de acest asasinat al lui Gavrilo Princip a dat așa-zisei Ungarii milenare (în care minoritățile reprezentau 46% din populație) o corecție pe măsură ;-)
 • +13 (17 voturi)    
  mda (Luni, 4 noiembrie 2019, 9:23)

  SoulSearcher [utilizator]

  unguru` bulan nascut probabil dupa al doilea razboi mondial, uita sa se uite in istorie.. si sa observe ca Uniunea Europeana si zona euro a fost singura rezolvare a razboaielor din Europa din ultimii 900 de ani...

  toti idiotii astia care in continuare zic ca UE-ul nu e bun, le recomand sa se mute in orientul mijlociu, unde toti aia sigur o duc bine...

  cam asa era si in Europa pana acum 70 ani..

  se supara neamtul, se supara francezul, italianul, englezu.. etc.. toti se luptau intre ei.. lumea murea, casele dispareau.. etc

  existenta UE-ului a facut ca razboiul in Europa sa fie citit numai prin cartile de istorie...

  restul sunt numai intoxicari marca SUA sau a Rusiei, care nu suporta un UE unit.. pt ca deh... mai usor e sa influentezi tarile din Europa individual, unde ai afaceri si de unde vrei sa scoti bani si resurse
  • -8 (10 voturi)    
   ...mda... (Luni, 4 noiembrie 2019, 13:55)

   Observatore [utilizator] i-a raspuns lui SoulSearcher

   ...tu care ai absolvit istoria la academia sergiunicolaescu tu eshti CEL MAI indreptazit sa comentezi .
 • +5 (7 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 4 noiembrie 2019, 9:54)

  [anonim]

 • +5 (11 voturi)    
  Nici un guvernator al unei banci nationale (Luni, 4 noiembrie 2019, 10:19)

  strutul [utilizator]

  nu va sustine o moneda unica. Prin moneda unica influenta guvernatorului e diminuata.
 • -6 (14 voturi)    
  Un guvernator vorbeste economic (Luni, 4 noiembrie 2019, 11:55)

  xolv [utilizator]

  Intelectualli de facebook vorbesc de imperii, rusi si mere acre. Sec XXI.
  • +4 (14 voturi)    
   si ce mare branza a spus ???!!!! (Luni, 4 noiembrie 2019, 12:08)

   viziru [utilizator] i-a raspuns lui xolv

   si ce mare branza a spus ???!!!! Moneda euro e viitorul, ca ne place sa nu ..... aaaaa ca nu mai poate fura Orban pentru Putin asta e alta poveste.....
 • -1 (13 voturi)    
  Citește, analizează si abia apoi spune ce crezi (Luni, 4 noiembrie 2019, 12:06)

  C.Catalin [utilizator]

  Oameni buni,
  Are dreptate! Sudul Europei, mult mai greu de dezvoltat datorită reliefului a pierdut enorm in fața nordului Europei unde este in mare parte câmpie (mult mai usor de dezvoltat). Sub o piata comună unde nu există tarife, singura sansa ca sudul sa reziste împotriva nordului era folosirea avantajelor monetare care din momentul adoptării euro a dispărut. E o prostie sa doar sa spui ca ungaria e bolșevică/sovietică sau altceva si nici macar sa nu înțelegi ce vrea sa spuna. Ganditi-va ca voi a-ti citit acest articol cu un scepticism inca de la inceput. Omul asta nu e guvernator degeaba + daca cunosti un minim de cunoștințe economice ii dai dreptate
  • +2 (4 voturi)    
   Exact... (Luni, 4 noiembrie 2019, 21:38)

   Kwisatz Haderach [utilizator] i-a raspuns lui C.Catalin

   ... iar Ungaria aparține zonei Europei mai slab dezvoltată datorită reliefului accidentat pe care îl are, nu? :)
 • +4 (12 voturi)    
  eeehhhh... (Luni, 4 noiembrie 2019, 12:22)

  gronzo [utilizator]

  dar pun pariu ca rubla ii face cu ochiul.
 • +2 (6 voturi)    
  mai draga... (Luni, 4 noiembrie 2019, 15:51)

  ..13 [utilizator]

  Dar ce l-a lovit asa si dintr-o data sa se razboiasca cu moneda europeana dansul???

  Nici nu este in uniunea monetara europeana...

  Cred ca mai trebe lucrat la euro si orice propuneri sunt bine venite....


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by