Plenul reunit al Parlamentului se reuneşte de la ora 14.00. Premierul desemnat Ludovic Orban va prezenta programul de guvernare şi lista Guvernului. Vor avea loc dezbateri urmate de votul asupra cererii de acordare a încrederii Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.
Marţi şi miercuri, miniştrii propuşi în Cabinetul Orban au fost audiaţi în comisiile de specialitate ale Parlamentului, 3 din cei 16 primind aviz negativ de la parlamentari. Astfel, Florin Cîţu - propus pentru preluarea portofoliului de la Ministerul Finanţelor Publice, Ion Ştefan - propus pentru Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei şi Violeta Alexandru - propusă la Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale au primit aviz negative.
Cei care au primit vot favorabil în comisiile parlamentare sunt: Marcel Vela - propus pentru funcţia de ministru al Afacerilor Interne, Nicolae Ciucă - propus pentru a ocupa funcţia de ministru al Apărării Naţionale, Ioan Marcel Boloş - propus pentru funcţia de ministru al Fondurilor Europene, Victor Costache - propus pentru a ocupa funcţia de ministru al Sănătăţii, Bogdan Gheorghiu - propus pentru funcţia de ministru al Culturii, Monica Anisie - propusă pentru a ocupa funcţia de ministru al Educaţiei, Bogdan Aurescu - propus la Ministerul Afacerilor Externe, Cătălin Predoiu - propus pentru Ministerul Justiţiei, Lucian Bode - propus pentru funcţia de ministru al Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Virgil Popescu - propus pentru funcţia de ministru al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Nechita Adrian Oros - propus pentru preluarea portofoliului de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Costel Alexe - propus pentru funcţia de ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor, Ionuţ Stroe - propus pentru a ocupa funcţia de ministru al Tineretului şi Sportului.
La finalul audierilor, social-democraţii i-au cerut premierului desemnat, Ludovic Orban, să îi înlocuiască de urgenţă pe miniştrii propuşi care au primit avize negative din partea comisiilor de specialitate. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri că până acum candidaţii pentru funcţia de ministru care nu au primit aviz favorabil în comisiile parlamentare au fost schimbaţi de către premierul desemnat.
În replică, premierul desemnat, Ludovic Orban, a spus că nu îi va retrage pe miniştrii propuşi care au primit aviz negativ.
"Sunt extrem de mulţumit de prestaţia candidaţilor PNL. S-au prezentat la înălţime. Trebuie să readuc aminte că nu a mai existat de mult un asemenea proces de audiere a candidaţilor pentru funcţia de ministru, audieri care să dureze trei ore, audieri pe parcursul cărora să se pună zeci de întrebări'', a arătat el.
Pentru ca Guvernul să fie învestit este nevoie de prezenţa a cel puţin 233 de parlamentari la şedinţă şi de minimum 233 de voturi favorabile
PSD și Pro România, partidul condus de Victor Ponta, au anunțat că parlamentarii celor două partide nu se vor prezenta la ședință. Ludovic Orban se declară însă încrezător că va fi asigurat cvorumul la şedinţa Parlamentului, dar și că va avea numărul necesar de voturi ca Guvernul să treacă.
"Sunt încrezător, în ciuda boicotului rușinos al PSD, pe care sincer nu-l înțelegem, e un mod urât de a ieși din scenă, care până la urmă le face și lor rău. În ciuda boicotului, am convingerea că vom reuși mâine să dăm României un guvern legitim, un guvern responsabil, un guvern care să se apuce de treabă încă din prima zi și care să rezolve marile probleme cu care se confruntă România”, a spus Ludovic Orban, duminică seara.
Potrivit configuraţiei parlamentare, grupurile care au anunţat că susţin Guvernul Orban au: PNL - 96 de membri, USR - 40 de membri, UDMR - 30 de membri, PMP - 13 membri şi ALDE - 15 membri. Acestora li se adaugă cea mai mare parte a deputaţilor aparţinând minorităţilor naţionale - 16 din cei 17. Pe de altă parte, grupurile PSD au 201 membri, iar grupul Pro România - 29 de membri.
În plus, la Senat mai sunt 18 parlamentarii neafiliaţi, dintre care 13 aparţin ALDE şi PMP, iar restul de la Pro România. De asemenea, la Camera Deputaţilor figurează 6 parlamentari neafiliaţi, dintre care 3 sunt excluşi din ALDE pentru că au rămas alături de Guvernul PSD, unul care a demisionat din PSD şi a susţinut moţiunea de cenzură, iar alţi doi sunt foşti deputaţi USR.
Procedură
Conform Constituţiei şi regulamentului şedinţelor comune ale Parlamentului, programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Votul este secret, cu bile. În toate cazurile în care Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţe comune, adoptă legi, hotărâri sau moţiuni de cenzură, trebuie să fie prezenţi cel puţin jumătate plus unu din membrii care compun cele două Camere ale Parlamentului.
1. Ministerul Afacerilor Externe -Bogdan Aurescu
2. Ministerul Afacerilor Interne - Marcel Vela
3. Ministerul Apărării Naționale - Nicolae Ciucă
4. Ministerul Finanțelor - Florin Cîțu
5. Ministerul Economiei - Virgil Popescu
6. Ministerul Dezvoltării - Ion Ștefan
7. Ministerul Justiției - Cătălin Predoiu
8. Ministerul Agriculturii - Adrian Oros
9. Ministerul Muncii - Violeta Alexandru
10. Ministerul Mediului - Costel Alexe
11. Ministerul Educației - Monica Anisie
12. Ministerul Fondurilor Europene - Ioan Marcel Boloș
13. Ministerul Tineretului și Sportului - Ionuț Stroe
14. Ministerul Transporturilor - Lucian Bode
15. Ministerul Culturii - Bogdan Gheorghiu
16. Ministerul Sănătății - Victor Costache
Sincer, avem o analfabeta la conducerea tarii, dar nu stiu daca as vrea ca Orban sa fie premier. Daca vine cu alt prim-ministru, sunt sanse sa treaca in 2 zile.
E o batalie de orgolii: PNL, pe de-o parte si Pro Romania pe de alta parte.
Din pacate, pierdem toti din cauza acestei batalii.
As prefera sa vad o campanie electorala pentru alegeri prezidentiale in loc sa fie spatiul media populat cu alegerea guvernului.
Mi-as dori sa vad o dezbatere electorala intre candidati, inainte sa pun stampila pe vreun-ul din ei, dar nu voi avea sansa asta decat in turul doi.
Din pacate, cel care a refuzat orice campanie electorala are 40% in sondaje si va ajunge in turul doi fara sa faca nimic.
PS: De ce nu a disparut Ministerul Dezvoltarii din noul guvern? Este un minister care ajuta la mituirea primarilor prin PNDL. Si ca sa fim corecti pana la capat: PNDL a fost inventat de Dragnea, dar Ministerul Dezvoltarii a fost inventat pe vremea lu Boc, si Udrea era ministru. De aici, puteti vedea teren de fotbal in panta, gala bute, etc.
Tare mi-e că P$D va recupera din handicap în 2020. Maiales văzând cine este în fruntea partidului acum, ar fi jalnic pentru țară ca P$D să poată forma un guvern la sfârșitul lui 2020 și începutul 2021.
Oare va avea loc o reconfigurare a stângii, în care Ponta să ajungă să fie în frunte și să dispară Dăncilă, Olguța, Căcălin Rădulescu, Iordache, Șerban Nicolae și figurile astea care au venit în prim-plan odată cu Dragnea?
Se poate oare ca România să nu fie condusă de baroni, fiecare făcând legea în fieful lui?
Oare va putea USR să aibă o majoritate și să formeze un guvern?
Nu este normal ca un partid de buzunar condus de un lider orgolios si gaunos - avand un spate asigurat de strategul N0049- sa faca jocurile unui partid care este evident mai mare.
Ceea ce ii lipseste PNL-ului este viziunea - nu a avut niciodata pentru ca liderii lor au fost mereu slabi.
Nu aveti cum sa vedeti o campanie electorala - fiecare vorbeste de unul singur fara sa existe, ceea ce este cel mai important, o relationare intre fapte si vorbe.
Nimeni nu raspunde la prostiile emise constant de Veorika - este pentru prima data cand vad o campanie in care proasta satului se lanseaza in atacuri orientate intr-o singura directie -nu poate sa faca nimic altceva decat sa dea in JK - si sa demonstreze maretele realizari ale gubernarii pesede...Pentru cei mai slabi de inger atacurile astea prind si nimeni, dar nimeni din PNL nu ii ofera raspunsuri calificate la prostiile emise de dansa astfel incat prostiile astea raman infipte in mintele celor sarmani...Este o greseala tactica imensa.
Paleologu este singurul care este dispus la dialog si ar castiga enorm - imi pare asa de rau ca se loveste de un baraj mediatic...
La PS - parerea mea este ca trebuie curatat locul si disparitia sa este binevenita.
Sa vada lumea ca se poate si mai rau decat guvernul Dancila.
Cu rachierul Orban, dilimanul de la Dezvoltare si Citu la finante va fi show... Luati-va pop corn
In conditiile in care noul guvern nu poate face nimic din ce ne doream (cele 10 obiective majore) as vrea sa stiu ce anume din ce si-a dorit Ciuma sa faca si nu a facut in sensul ca a fost oprita si de ce noul nu poate nimic (anticipate, doua tururi, sectia speciala,legea recursului, ?! Acum pnl are ca obiective urgente : organizarea alegerilor, restructurarea guvernului si cica tranzitia de la un model bazat pe consum la unul bazat pe investitii (nu stiu cu mandat de la cine) , ajustarea bugetara, intocmirea bugetului ....Adica exact ce aveau pe agenda si dancilezii .........