Premierul Ludovic Orban a declarat, miercuri, la Ministerul Finanțelor, că este un minus de 11 miliarde lei pe zona veniturilor bugetare.

Ludovic OrbanFoto: Hotnews

Este clar că starea finanțelor este foarte proastă. De altfel, se vede din cifrele oficiale publicate, respectiv din contul de execuție la 9 luni. Se vede clar că nu a fost îndeplinit planul la încasări existent în materie de colectare a veniturilor, un minus de aproape 11 miliarde lei. De asemenea, se înregistrează în materie de colectarea contribuțiilor un minus de peste 1 miliard.", a spus Orban.

Potrivit acestuia, fondul de rezervă al Guvernului e golit. Alte declarații importante ale acestuia:

  • Am luat decizia de demitere a lui Ghizdeanu de la CNSP.
  • Cu domnul Ghizdeanu știți bancul ăla. Îl întreba un lider politic pe domnul Ghizdeanu: Cât e creșterea economică? / - Cât vreți dumneavoastră! (...) M-a deranjat că au semnat contract pe FDI, pe perioada de învestire a Guvernului. Nu pot să accept. În cursul zilei de astăzi voi semna demiterea.
  • Liliana Mincă va pleca mâine probabil de la Ministerul Finanțelor din funcția de secretar general adjunct.
  • Este clar că încă din prima zi (că Florin Cîțu, ministrul Finanțelor n.r.) trebuie să se cocentreze pe câteva proiecte majore: rectificarea bugetară, care să asigure resursele financiare petnru toate instituțiile publice care nu au prevăzute sumele necesare pentru a încheia exercițiul bugetar în bune condiții și, de asemenea, pentru autoritățile locale. Evident, asta va presupune cheltuieli mari. Să strângă șurubul la maxim și să evite orice cheltuială inutilă, atât cât se mai poate în ultimele, nici două luni, să vedem dacă putem să recuperăm în ceea ce privește planul de încasare. Domnul minitru ar trebui să își construiască echipa și săptămâna viitoare să vă prezinte o fotografie detaliată, la zi, a situației de moment și, evident, măsurile pe care le va lua pentru a încerca să limiteze deficitul bugetar, pentru a opri cheltuielile.
  • La Ministerul Dezvoltării situația privitoare la întârzierea decontărilor pe PNDL este foarte dificilă. Sunt situații de lucrări avizate care totalizează în jur de 5 miliarde lei. Evident, am discutat de Fondul de rezervă al Guvernului. E golit complet. Dacă vă uitați la ultimele Hotărâri de Guvern emise pe ultima sută de metri veți vedea că fostul premier a alocat bani din fondul de rezervă în draci fără niciun fel de criteriu și fără niciun fel de bază legală. Strict numai pentru a favoriza anumite entități, anumite primării din postura de candidat la alegerile prezidențiale.
  • Vom lansa procedura de stabilire a salariului minim în baza unei analize serioase, astfel încât să se bizuie pe indicatori economici obiectivi, pe realitatea din mediul privat. Vom consulta partenerii sociali. Va fi o creștere a salariului minim.